Wandelen naar de vuurtoren van Marken

Marken is een prachtig schiereiland. Via de dijk vanaf Monnickendam of de boot vanaf Volendam bereik je Marken. Het tweede weekend van september is het Open Monumentendag, een jaarlijks evenement waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek.

Op zaterdag 12 september is het Open Monumentendag in de gemeente Waterland (o.a. Monnickendam en Marken). Ik besluit naar Marken te gaan met mijn dochter.

Marken
Marken

Wandelen naar Marken

Als we aankomen op Marken, blijkt dat er wandelroutes zijn uitgezet door het Wandelnetwerk Noord-Holland. Er zijn een aantal routes. Aangezien ik van plan ben om naar het Paard van Marken te gaan, nemen we de groene route. Dit is gelijk de langste route met 6,6 kilometer. Gelukkig is de kinderwagen mee, anders hadden we na de eerste 100 meter al kunnen stoppen.

Marken
Marken

Onderweg

We zijn onderweg. Ik begin met het stuk van de wandeling dat direct naar de vuurtoren gaat. Het stadje zie ik later op de route.

Marken


Ik ben op zoek naar bordjes. De route blijkt per sticker te worden uitgezet. Later kom ik ook bordjes tegen.

Marken

Ze slaapt niet maar ligt wel rustig. Daarvoor had ze een ‘waarom-aanval’. Ik ben blij met wat rust aan mijn oren.

Marken


Zoals aangegeven zijn onderweg naar het Paard van Marken. Thijs en Liliane Spijker wonen hier, op een prachtige plek. Normaal gesproken kan je hier als bezoeker niet naar binnen. Met de Open Monumentendag wel. Kinderen onder de twaalf jaar mogen niet naar binnen in de vuurtoren. Dit stond duidelijk aangegeven op de website. Toch ga ik even kijken omdat ik nieuwsgierig ben naar wat er achter het hek is.

Marken

We gaan weer verder. Dochter heeft weinig zin om te wandelen, maar als ik haar eruit getild heb, rent ze vrolijk voor me uit.

Marken

Onderweg komen we overal plekken tegen waar je kan zwemmen. Strandjes en ook steigers met trappen.

Marken

We komen aan in de haven. Vanaf daar is het nog een klein stuk naar het begin. Mooie wandeling was het en leuk om het Paard een keer van heel dichtbij te zien. In de winter een wandeling om goed uit te waaien, in de zomer een wandeling waarbij je overal kan zwemmen en zonnen. Marken is vanaf Amsterdam en Monnickendam goed bereikbaar met de auto, fiets en bus.

Marken

Vergelijkbare artikelen!
Doen op Marken met de kids
Wandeling door Holysloot
Wandeling Hoorn

2 Comments
  1. Sheila zegt

    Ziet er super leuk uit zeg. Ik houd hier van voor een dagje erop uit. Ben trouwens nog nooit in Marken geweest. Ik zet het op mijn lijst!

    1. Karlien zegt

      Is echt de moeite waard!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.