Hoe overleef je een lange autorit met kids? Blogger Alyt geeft haar tips! Afgelopen zomer maakte zij een rondrit door Scandinavië met haar gezin, een hele lange rondreis!
Een autovakantie met kids, ik hoor jullie al denken. “Liever het vliegtuig want dan zijn we sneller op onze bestemming”. of “Onze kids kunnen thuis alleen maar ruzie maken, ik ga ze heus niet urenlang naast elkaar zetten in een te kleine auto”. Allemaal goede redenen, maar ik ben ervan overtuigd dat als je nog eens probeert en je meer voorbereid bent, dat het dan helemaal anders zal zijn. In dit blogbericht probeer ik jullie op goede weg te zetten.
We delen goede tips voor lange reizen met kinderen. Heb jij bruikbare tips die niet in het overzicht staan, laat het ons weten! We zijn heel benieuwd.
Algemene tips voor een lange autorit met kids
1. Voordat je de auto inlaadt: haal eerst alles eruit en maak de auto schoon.
2. Is je auto recent nog gecontroleerd of gekeurd? Liever voor vertrek nog een onderhoudsbeurt dan dat je langs de snelweg met pech staat.
3. Ben je verzekerd? Zijn de paspoorten nog geldig? Kan nooit kwaad om even te controleren!
4. Zorg ervoor dat je een setje reservekleding bij de hand heb. En natuurlijk heel veel doekjes!
5. We hebben raamschermpjes tegen het zonlicht, ideaal!
Pauze en tussenstops
1. Wij stoppen alleen wanneer het moet (wisseling van bestuurder, plaspauze of even wat eten en drinken). Maar houd je eigen tempo aan: wat kunnen de kinderen aan, wat kunnen jullie aan?
2. Stop bij een tankstation of bij een dorpje vlakbij de snelweg, waar de kinderen veilig kunnen rennen. Even de energie kwijt voordat het volgende lange stuk begint tijdens de lange autorit met kids.
3. Voor een overnachting in Duitsland hebben wij een te gekke hotelketen ontdekt: Hotel BB. Deze hotels zitten vlakbij de hoofdwegen. Volgens mij kun je je auto daar gratis parkeren en kost een kamer voor vier personen rond de 100 euro. De eerste overnachting hebben wij onlangs geboekt. Ideaal voor een overnachting onderweg.
4. Tegen wagenziekte zijn er pilletjes, maar ik heb bij de ANWB acustrips gekocht. Dit zijn polsbandjes. Die laat ik ze omdoen zodra we instappen voor een lange autorit met kids. Tot nu toe geen wagenzieke kinderen gehad.
5. Plan eventueel grote stops bij voorbaat in, dan kan je al bekijken wat goede pauze plekken zijn. Op vakantie in Italië zocht ik voor lange reisdagen leuke bezienswaardigheden langs de route. Zo kwamen we langs een oud klooster met veel speelruimte. Ideaal voor een lange middagpauze.
Meenemen tijdens een lange autorit met kids
1. Voor een lange autoreis laat ik mijn kinderen dvd’s uitzoeken en mogen ze hun eigen speelgoedbakje vullen voor in de auto. Dit speelgoedbakje heb ik gekocht bij de Action.
2. Ook print ik vaak de route uit, zodat mijn meiden op de kaart kunnen aankruisen waar ze zijn.
3. Verder neem ik twee fleecedekentjes mee voor op de achterbank.
Vermaak onderweg
4. Vaak vermaken ze zich alleen al met dvds kijken. Maar om ervoor te zorgen dat ze geen vierkante ogen krijgen, gaat ie ook weleens uit. Inmiddels zijn dat vaak filmpjes op de tablet.
5. Als de dvd uit is, is het tijd om de omgeving in zich op te nemen, of een boekje te pakken.
6. We doen ook weleens een spelletje met z’n allen tijdens een lange autorit met kids. Bijvoorbeeld ‘raad een woord dat begint met de letter …’ of ‘als je een roze auto ziet dan mag je een snoepje’. Ook leuk is de autobingo van blogger Anniek die je gratis kan downloaden.
7. Of zet ik de wekker en als ie afgaat, krijgen ze een cadeautje of iets lekkers. Die kleine cadeautjes koop ik bij de HEMA of Action. Tijdens onze rondreis door Denemarken, Zweden en Noorwegen verstopte ik bij binnenkomst van een land een cadeautje bij de eerste stop, dat ze dan mochten zoeken.
Spullen bij de hand houden
1. Met twee kinderen op de achterbank is er ruimte om iets in het midden te zetten. Ik heb ooit eens bij de Lidl een reisbakje gekocht (kan met een gordel vast worden gemaakt). Vaak vul ik dit reisbakje met: bidons, billendoekjes/snoeterpoetsers, afsluitbaar zakje (mocht er iemand overgeven, kan ie dicht en bij de eerst volgende stop weggegooid worden).
En een dvd bewaarmap, (doe)boekjes, speelgoedbakjes, magnetische schrijfbordjes, Vtech kidizoom (staan ook spelletjes op, fotobewerking).
2. Maak voor de lange autorit met kids via Spotify een leuke playlist aan, of verschillende playlists natuurlijk.
3. Stickerboeken en magnetische letterborden zijn ook geliefd.
4. Bij Netflix kan je series downloaden, download een aantal afleveringen van series waar de kids graag naar kijken!
Eten meenemen tijdens de rit
Ook niet onbelangrijk: neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Wij nemen het liefst (meer dan voldoende) water mee, als dat lekt wordt het geen knoeiboel. Eventueel een pakje sap kan natuurlijk. Zorg wel voor een afvalzakje.
Qua eten zorg ik voor voldoende groente en fruit (gesneden en meegenomen in een bakje). Daarnaast hebben we brood, crackers e.d. mee. Ook gaan er wat snoepjes mee.
Wat we meestal bij de hand hebben:
- Drinken
- Groente en fruit gesneden
- Verpakte koekjes en/of crackers
- Brood
Spelletjes tijdens de lange autorit met kids
Heb je nog wat hulp nodig bij het bedenken van spelletjes dan zijn dit wel leuke ideetjes om de tijd te doden:
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… – Iemand zegt dit zinnetje luidop en denkt daarbij aan een item dat goed zichtbaar is voor de deelnemers. De deelnemers gaan dan één voor één raden wat het kan zijn of ze gaan vragen stellen waar de uitdager enkel ja of nee op mag antwoorden.
Nummerplaat spelletjes – Het snelst 10 verschillende landen noteren, het snelst 10 departementen zoeken van een bepaald land, zo heeft Frankrijk 102 departementen (dit zie je achteraan de nummerplaat).
Make your own rules
Onze alltime favorite voor een autovakantie met kids is “Make your own rules”. Je bedenkt met iedereen een aantal spelregels. Je moet een aantal items opsommen die je buiten ziet en daar een aantal punten op kleven. Ik verklaar me nader. Je zit bijvoorbeeld in een streek waar je veel tunnels, watervallen, schapen en koeien tegenkomt. De zaken die je het meest ziet geef je het minste punten, wat moeilijker te vinden is meer punten.
Belangrijk bij jongere kinderen is dat je niet teveel regels bedenkt, dat er een jury in de auto zit die alles controleert en dat je de kinderen als een samenwerkende vennootschap tegen de ouders laat strijden om zo geen onderliggende ruzie uit te lokken. Bij ons werkte dat dagelijks en de kinderen waren zonder overdrijven 2 uur aan één stuk zoet.
Zo bedachten wij deze regels in Noorwegen:
- wit schaap: 1 punt
- zwart schaap: 2 punten
- koeien: 1 punt
- tunnel: 5 punten
- waterval: 5 punten
- eland/vos: 100 punten
- Belgische of Nederlandse nummerplaat: 30 punten
Meer leuke spelletjes in de auto met kinderen
- Magnetisch tekenbord – de kinderen kunnen kleuren, maar we kunnen ook galgje spelen of een simpele versie van raad het plaatje/de tekening.
- Ik zie ik zie wat jij niet ziet – deze kan niet missen in deze lijst (De kleur is wit en ik zag het ongeveer 10 kilometer geleden)
- Tellen – Wie telt de meeste gele/blauwe/zwarte auto’s in 5 minuten?
- Luisterboeken – Kies een leuk luisterboek uit en meestal luistert het hele gezin geboeid.
- Welke superkracht is beter? Dit spel kan mijn jongste eindeloos spelen: liever supersterk of superslim. Liever reuzesprongen kunnen maken of ieder gesprek kunnen afluisteren?
- Dieren raden – nog zo’n favoriet van de kinderen. Kies een dier uit en de anderen krijgen alleen een beginletter. Zij mogen gaan raden.
- Alfabetspel – Neem bijvoorbeeld de Efteling of jullie vakantiebestemming en bedenk bij iedere letter van het alfabet een woord dat past.
Ook meenemen tijdens de lange autorit met kids: deze leuke reisspellen voor op reis