Krugerpark met kinderen | Onze ervaringen + Tips!

Afgelopen zomer bezochten wij als gezin het prachtige Zuid-Afrika. En natuurlijk mocht een safari in het Krugerpark tijdens deze reis niet ontbreken. Ik deel mijn tips voor een bezoek aan het Krugerpark met kinderen.

Wat een fantastisch avontuur, een herinnering voor het leven. En geloof me, het is in niets te vergelijken met een bezoek aan de dierentuin!

Familiereis Krugerpark en Zuid-Afrika? “Krugerpark, Panoramaroute en safari’s met het gezin” is een 16-daagse familiereis.

Krugerpark met kinderen

Krugerpark met kinderen

Het Krugerpark is het grootste nationale park van Zuid-Afrika, ongeveer zo groot als België. Het is zeer populair onder toeristen omdat het één van de mooiste safariparken van de wereld is. Ook is de kans om de ‘Big Five’ (leeuw, neushoorn, olifant, bizon en luipaard) te spotten zeer groot. Overigens merk je door de enorme afmeting van het park gelukkig weinig van de drukte.

Krugerpark Safari

Safari in het Krugerpark met kinderen

Wij hebben zo’n acht maanden op voorhand twee overnachtingen geboekt in het Lower Sabie Restcamp. Vroeg boeken is een must, want zelfs zo ver van te voren konden we alleen nog maar terecht in twee tweepersoons huisjes. De accommodaties in het park huur je via www.sanparks.org.

Houd er rekening mee dat het wat simpelere huisjes en tenten zijn in vergelijking met de accommodaties net buiten Kruger en al helemaal in vergelijking met de privéparken. Persoonlijk vonden wij dat helemaal niet erg, het paste juist bij het avontuur. Wij hadden de overnachtingen in het park dan ook voor geen goud willen missen.

Hoe gaaf is het om samen met je kinderen leeuwen te horen brullen vanaf je terrasje? Daarom bevelen wij Lower Sabie Restcamp van harte aan. Het is prachtig gelegen aan de rivier. Ook heeft het veel fijne faciliteiten als een goed restaurant, een winkel, mooi zwembad en tankstation. Daarnaast ligt het in een gebied dat bekend staat om zijn katachtigen. En die hebben we dan ook in grote getale gespot.

Lower Sabie Restcamp
Lower Sabie Restcamp

Zelf rijden door het Krugerpark

Wij hebben ervoor gekozen om de eerste dag in het Krugerpark met kinderen vanuit onze eigen auto de dieren te gaan spotten. Je kunt er ook voor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde safari, bijvoorbeeld vanuit een accommodatie in de buurt van het park. Ook is er de mogelijkheid om in het park zelf te verblijven. Bij het zien van onze allereerste olifant konden we ons geluk niet op. Een onbetaalbaar moment!

Krugerpark

Het park gaat afhankelijk van het seizoen open rond 06.00 uur, de exacte tijden staan op www.sanparks.org. Er zijn negen verschillende ingangen dus afhankelijk van je locatie pak je de ingang waar je het dichtstbij zit. De neusjes van Mike en Milou zaten de hele dag tegen het raam aangeplakt om de dieren zo nog beter te kunnen bekijken. Hoe spannend is het als er net voor je auto een groep giraffen oversteken?

De wegen in het park zijn geasfalteerd en prima onderhouden. De afstanden tussen de verschillende kampen en picknickplaatsen zijn groot. Daar moet je echt rekening mee houden. Zorg dus dat je elke keer dat je bij een rustplaats bent even checkt of er iemand moet plassen; je kunt onderweg echt niet stoppen!

Krugerpark
Luipaard

Tips voor een bezoek aan het Krugerpark met kinderen

  • Koop bij de ingang van het park een overzichtskaart met alle routes, picknickplaatsen en Rest Camps. Ook alle dieren staan er met foto. Dit maakt het makkelijk om terug te zoeken welk dier je gezien hebt. Mike en Milou kijken er nu nog regelmatig in, dus het is ook een mooie herinnering.
  • Zorg dat je er zo vroeg mogelijk bent! Juist in de vroege ochtend of vroege avond heb je kans om dieren te zien.
  • Rijd niet te snel. De maximale snelheid is 50 km per uur (wordt streng op gecontroleerd) maar dat is echt veel te hard om dieren te kunnen spotten. Wij hebben veel stukken stapvoets gereden.
  • Mike vroeg voor zijn verjaardag een fototoestel en Milou kreeg een oud exemplaar van ons. Ze vonden het allebei geweldig om zelf foto’s te maken. Ze bleken achteraf ook nog eens verrassend goede fotograafjes te zijn.
  • Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Niet elke restcamp of picknickplaats heeft een winkel of restaurant.
Krugerpark

Game drives

Wij zijn met 2 sunrisegame-drives en een avond game-drive mee geweest tijdens onze tijd in het Krugerpark met kinderen. En dat betekende twee keer heel vroeg opstaan, want we zaten om 05.00 uur al in de safari-bus. Wij waren er in de Zuid-Afrikaanse winter en ik kan je vertellen, wanneer de zon ondergaat is het echt koud! Het kan er zelfs vriezen. Aangezien je in een open safari-bus zit, is warme kleding inclusief handschoenen/sjaal geen overbodige luxe.

Maar wat is het gaaf om de dieren van zo dichtbij in hun natuurlijke omgeving te zien. De kids konden er geen genoeg van krijgen en wij ook niet.

We hadden geluk: leeuwen, luipaarden, cheeta’s met kleintjes, olifanten, giraffen, zebra’s, hyena’s, krokodillen, nijlpaarden. Teveel om op te noemen en we waren allemaal diep onder de indruk. Als je dan de zon op ziet komen en de lucht in de meest prachtige kleuren ziet veranderen dan kun je niet anders dan intens gelukkig zijn.

Let op: kinderen jonger dan 6 jaar mogen niet mee op game-drive. Kinderen die jonger zijn kunnen wel met hun ouders in eigen auto het park bezoeken.

Krugerpark

Beste reistijd voor het Krugerpark

Als het in Nederland zomer is, dan is in Zuid-Afrika de winter aangebroken. Toch is dat juist de beste periode om het Krugerpark te bezoeken (april tot en met september). Het is dan de droge tijd, wat betekent dat het overdag warm is en weinig regent en ’s avonds is het flink koud.

Hierdoor is het park minder groen waardoor je het wild makkelijker kunt spotten. Ook komen er meer dieren drinken bij de waterholes die op diverse plaatsen in het park zijn aangelegd. En de kans op malaria is in deze periode het kleinst. In de Afrikaanse zomer (onze winter) is het wel warmer in de nachten maar valt er meer regen.

Veiligheid

Op voorhand vroegen veel mensen aan ons of we het niet gevaarlijk vonden om met twee kinderen (7 en 9 jaar) op safari te gaan? In de auto blijf je uiteraard op gepaste afstand van de dieren. En tijdens de game drives ben je onder begeleiding van een ranger die het gedrag van de dieren kent.

Ik had het al eerder over malaria. Er is, ook in de Zuid-Afrikaanse winter, een kleine kans op malaria. Wij hebben geen preventiemiddelen geslikt en eerlijk gezegd hebben we geen mug gezien. Toch hebben we wel maatregelen genomen door het dragen van bedekkende kleding (lange mouwen en broekspijpen) en hebben we de kinderen ingesmeerd met Deet. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld in het Krugerpark met kinderen.

Onze kids (en wij!) vonden de safari dagen het leukste van de hele reis door Zuid-Afrika. Dus mocht je ooit met je gezin in de gelegenheid zijn om naar het Krugerpark te gaan, vooral doen! Voor ons is het bezoek aan Krugerpark met kinderen memories for life en ik zou het maar wat graag over willen doen.

Lees ook over Kaapstad bezoeken met het gezin en tips voor een safari vakantie.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën