Gezinsreis Oost-Australië met kids

0

Een gezinsreis Australië met sabbaticel, Susan ging op dit enorme avontuur! Met haar man Diego en hun tweeling van 5 jaar ging zij op sabbatical naar Brisbane. In deze reisblog deelt zij hun ervaringen met een vakantie in Australië met de kinderen.

Diego en ik hebben redelijk wat gereisd. We dachten ook de kinderen snel mee te nemen op reis. In de praktijk bleek dat toch wat minder makkelijk dan gedacht. Dus hebben we ons de eerste jaren beperkt tot Europa.

Familiereizen

Ook naar Oost-Australië maar dit niet zelf boeken? Familiereis per camper langs de oostkust van Australië biedt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt op dit prachtige continent!

Of ga op de Familiereis per camper van Melbourne naar Adelaide! Dit gebied staat bekend om uitgestrekte kustgebieden, ruige natuurgebieden en Kangaroo Island waar u de kans heeft veel dieren te zien. Het is een rustig gebied met veel campings op de mooiste plekjes. Geniet van het authentieke Australië en ga het avontuur aan.

Gezinsreis Australië: idee voor een sabbatical

Begin 2015 begon het weer te kriebelen en we waren een beetje aan het dromen over de eerste verre reis met de kinderen. Diego kwam op een dag met het idee naar Australië te gaan. Een aantal maanden werken en de kinderen gaan daar naar school. Uiteraard gevolgd door een vakantie. We begonnen toen met de aanvraag van het (tijdelijke werk) visum (een enorme papierhandel en behoorlijk wat kosten), toestemming van werkgever, kijken naar huisvesting en een school voor de kinderen. We planden onze reis van juli tot oktober.

Brisbane ligt ongeveer net zover van de evenaar als de Canarische eilanden (maar dan zuidelijk), en heeft een milde winter. Onze rondreis begon eind september, voorjaar dus. Een perfecte tijd voor Oost-Australië.

Sydney met kinderen

Vliegen naar Australië met kinderen

Onze gezinsreis Australië begon in juli via Londen en Singapore (13 uur) naar Brisbane (7 uur), met twee keer 4-5 uur overstaptijd. Een heel erg lange reis maar eigenlijk vonden het kinderen het prima. Ze keken tv (ieder hun eigen entertainmentsysteem voor filmpjes en spelletjes), aten wat (we hadden vooraf kindermenu´s besteld) en sliepen. Wij vonden het pittiger.

Als je met kinderen reist ben je de hele tijd alert en kun je zelf niet echt fatsoenlijk slapen. Maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van ondergaan en het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. De jetlag (tien uur tijdsverschil) was pittig maar na ongeveer een week zo goed als over.

Ervaring rondreis Australië met kinderen

De eerste dagen was het flink wennen. We moesten alles uitzoeken, spullen kopen (geen idee waar) en de kinderen moesten wennen aan de taal. Maar eigenlijk ging dat erg snel en werd de sabbatical een geweldige ervaring voor het hele gezin. De (locale publieke) school was klein, ontzettend internationaal en gelegen in een soort park, wat het schoolplein was. De kinderen spraken al snel Engels en hebben het ontzettend naar hun zin gehad op school. Ook de ervaring op het werk was erg goed: veel voorzieningen, goede wetenschappers en aardige collega´s.

Brisbane met kinderen

Tijdens de eerste de maanden in Australië hebben we vooral Brisbane en omgeving verkend. Brisbane is een vriendelijke en ook kindvriendelijke stad. Er zijn hier veel activiteiten te doen, zoals musea, markten, botanische tuin, veel parken en niet te vergeten ontelbare speeltuinen. We hebben walvissen gespot, en zijn onder andere naar Lone Pine Koala Sanctuary geweest, Sea world (Gold Coast), Springbrook National Park.

kangaroo

Route gezinsreis Australië

We dachten een weekend naar Sydney, de Blue Mountains en een weekend naar Melbourne te gaan, maar de afstand is voor een weekend toch echt te groot. Aangezien we die steden toch wilden zien, besloten we deze tijdens onze rondreis te bezoeken.

In de maanden in Brisbane hebben we onze rondreis van vier weken geregeld (eind sept-eind okt 2015). Onze route was: Sydney (en Blue Mountains) – Melbourne (en Great Ocean Road) – Cairns (Cape Tribulation, Daintree Rain Forest, Great Barrier Reef etc) – Fraser Island – Sunshine Coast (Dolphin feeding in Tin Can Bay en Australian Zoo) en terug naar Brisbane. We hadden de vluchten geboekt en autohuur en accomodatie vastgelegd. Het vastleggen was vooral noodzakelijk voor de eerste twee weken van onze rondreis, aangezien dat samenviel met een schoolvakantie.

Omdat de afstanden enorm zijn en we ook Sydney en Melbourne wilden zien besloten we te vliegen. Dus Brisbane-Sydney-Melbourne-Cairns-Brisbane. Met low cost airlines (Tigerair) is dat redelijk te betalen. In Cairns en aan de Sunshine Coast huurden we een auto.

Gezinsreis Australië: accommodaties

We verbleven in hotels/appartementen, allemaal met kookgelegenheid. Dit is echt nodig aangezien Australië behoorlijk prijzig is en elke dag uit eten gaan is dan gewoon geen optie. Er zijn veel accommodaties geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Met z´n vieren op een kamer, aparte slaapkamer(tje). Met een klein keukentje, wifi (verbazingwekkend weinig gratis wifi in de steden!) en soms ook met (gezamenlijke) wasmachine. Heel handig.

In Cape Tribulation sliepen we in een houten hut in het regenwoud met gemeenschappelijke keuken. In Sydney en Melbourne huurden we een appartementje via Airbnb. De eerste keer dat we daar gebruik van maakten en dat beviel erg goed! Mooie accommodaties, een stuk goedkoper dan de (dure) hotels daar. In de steden hebben we veel gelopen en gebruik gemaakt van openbaar vervoer.

Kindvriendelijk Australië

Australië is een geweldig land voor kinderen. Overal zijn (schone) wc´s (vaak speciaal voor kinderen), waterfonteintjes, veel (stads)parken met enorme (klim)bomen en geweldige speeltuinen zijn zoals wij ze niet eerder hadden gezien.

Allemaal hadden ze iets anders, groot, veilig, en met picknick-tafels en gratis gas-bbq´s, waar iedereen in het weekend staat te grillen. Musea met kinderafdelingen, het weer, de mogelijkheden tot veel buiten zijn. Alles is schoon en veilig. En dan de enorme diversiteit aan natuur en dieren, die alleen in Australië voorkomen.

gezinsreis Australië

Hoogtepunten Gezinsreis Australië

Voor mij waren de hoogtepunten het Cape Tribulation/Daintree National Park, snorkelen in het Great Barrier Reef en Fraser Island. Maar ook het Royal Opera House in Sydney zien en wilde dolfijnen voeren in Tin Can Bay was geweldig.

En niet te vergeten vier maanden met z´n vieren in een soort van cocoon leven. Weg van het gehaaste leven van alledag. Ik denk dat het hoogtepunt voor de kinderen ook Cape Tribulation/Great Barrier Reef was. En alle dieren die ze gezien hebben! Dolfijnen, walvissen, koala’s, kangaroos, wallabies, vogelbekdier, possum, krokodil, wombat, dolfijnen, fairy penguins.

Ik vroeg het net aan de kinderen. Lucas gaat voor Sea World en Isa voor alles! Het was zo leuk dat zij niet kan kiezen.

Ervaring Gezinsreis Australië

Dat wij erg trots zijn op Isa en Lucas, die zich zo goed aanpasten en net zo genoten van de reis als wij. We deden uiteraard kindvriendelijke dingen (dierenparken, zwembad etc) maar net zo goed een stadswandeling, een dagtrip in de bus en mee de boot op naar het Great Barrier Reef, wat ze ook prima vonden.

Uiteraard moet je flexibel zijn (zo heeft Diego alleen de Great Ocean Road dagtrip gemaakt en bleef ik in ons appartement in Melbourne 2 kinderen met buikgriep) en je aanpassen. Maar al met al was het een onvergetelijke ervaring was die we graag willen herhalen! Wie weet over een paar jaar?

Meer verre reizen?

Lees over Nieuw-Zeeland met dreumes, een rondreis Thailand en tips voor Maleisië!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.