Galicië met kinderen | 9x Uitjes Noord-Spanje

Wat doe je in Galicië met kinderen en waarom ga je op vakantie naar deze Spaanse regio? Judith was er met haar gezin en zij deelt haar ervaringen en tips!

De regio Galicië is een nog relatief onontdekt stuk Spanje. Je voelt je er zeker thuis als je van puur, ongerept, heuvels en bossen houdt. En ook als je van opgravingen uit de Keltische & Romeinse tijd houdt, want die zijn er in overvloed. Net als leuke steden met historische gebouwen. En daarnaast zijn er in deze regio mooie stranden met prachtige rotspartijen. En havenstadjes. Zo kan ik nog wel even doorgaan: de boodschap is dat dit een heel diverse regio is.

  • Wel naar Galicië, maar dit niet zelf regelen? Deze 15-daagse familiereis door het prachtige noorden van Portugal en Spanje is ideaal, met de pelgrims in de bedevaartplaats Santiago de Compostela, steden, indrukwekkende natuurgebieden en stranden.

Vakantie in Galicië met kinderen

Een vakantie in Galicië met kinderen is vanwege deze veelzijdigheid van het gebied zeker een aanrader. Ik deel wat er te doen is! We bezochten een gedeelte van Galicië met ons zoontje van 6 en zetten een paar tips op een rij!

In de regio zijn veel kleine bezienswaardigheden. Ik raad aan om een route langs een aantal bezienswaardigheden in Galicië uit te stippelen. Op die manier kan je in een dagdeel, of in een dag, veel van de regio zien.

Veel van de bezienswaardigheden in dit gebied vind je overigens niet in de Nederlandstalige reisgidsen, dus ga zeker bij de locals of de lokale toeristeninfo na waar populaire spots zijn, zoals de opgravingen en mooie gebouwen. Vergeet echter niet om te vragen naar de parken, rivieren, watervallen, kleine openluchtzwembaden. Deze bezienswaardigheden/kinderactiviteiten liggen vaak heel mooi, ze zijn knus en het is er niet druk met toeristen.

Galicië met kinderen
Foto van Turismo de Galicia

Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela

Zo zijn er bijvoorbeeld de drie dorpjes op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die een aanrader zijn om te bezoeken. Dit zijn Sarría (met een ruïne van een kasteeltoren), Samos (met een mooi klooster) en Portomarín (een schattig klein dorpje). Alle drie de dorpjes zijn leuk om doorheen te wandelen en je tussen de Pelgrims te bevinden. De pelgrims hebben allemaal hun eigen reden om de route te wandelen.

Je kunt een mooie Romeinse brug bezoeken bij Guntín: Ponte Cabalar. Of bezoek een van de vele ‘castros’. Dit zijn versterkte dorpen gebouwd door de Kelten. Langs de Pelgrimsroute ligt bijvoorbeeld Castro de Castromaior, van voor het jaar nul: bijzonder om daar dan eeuwen later ook te lopen.

Het Castelo de Pambre is ook de moeite waard als je in Galicië met kinderen bent. Alhoewel wij van dit mooie kasteel alleen de buitenkant hebben gezien want helaas was het gesloten toen wij er waren. De geitjes die er rondlopen zijn alleen al erg aandoenlijk en het terrein eromheen was leuk om kort doorheen te wandelen.

Galicië met kinderen

De stadsmuur van Lugo

Provinciehoofdstad Lugo is erg leuk om te bezoeken. Het centrum staat vol met mooie gebouwen maar vooral de imposante stadsmuur is erg leuk om overheen te wandelen.

Wandelen over de muur is een ronde van ongeveer 2 kilometer lang en dit is goed te doen met kinderen.

Galicië met kinderen

Opgraving van Castro de Viladonga

Een van de mooist gerestaureerde opgravingen van een Keltisch/Romeins dorp (castro = versterkt dorp), bewoond sinds 600 vóór Christus, is Castro de Viladonga. Dit uitje is zeker een aanrader als je in Galicië met kinderen bent! Het dorp bezoeken is heel indrukwekkend en in het naastgelegen museum is op een leuke manier tentoongesteld wat er allemaal gevonden is. En dat is heel veel! Ook zie je er hoe het dorp er waarschijnlijk uit zag. Heel leuk gedaan, ook voor kinderen. (Website)

Het strand van de Kathedralen

Aan de noordkust vlakbij Ribadeo zijn een aantal prachtige stranden, een van deze stranden bezoeken raad ik absoluut aan als je in Galicië met kinderen bent. Het beroemdste is het Strand van de Kathedralen. Dit strand is zo genoemd vanwege de prachtige rotsen op het strand. In de zomer moet je zelfs een kaartje kopen om het strand op te kunnen, zo drukbezocht is het dan.

Ons zoontje van 6 vond het erg indrukwekkend en wij vonden dat ook. Er is een speciale houten promenade (boardwalk) aangelegd waarover je een heel stuk langs de kust kunt lopen tussen de verschillende stranden. Onderweg geniet je van de prachtige uitzichten. Echt een aanrader.

Santiago

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is een grote stad met een heel mooi historisch centrum. Er zijn verschillende stadswandelingen uitgezet die je langs mooie plekken leiden. Het is de stad waar de Pelgrimsroutes naartoe leiden en het is er wel erg toeristisch. Uiteraard moet je even naar hét plein bij de kathedraal, al is het maar om te genieten van de opgeluchte gezichten van de pelgrims die eindelijk hun bestemming hebben bereikt. En natuurlijk bezoek je even de kathedraal om het beeld van Santiago aan te raken. Wie dat doet gaat later rechtstreeks naar de hemel, zo wordt gezegd.

Meer tips voor Galicië met kinderen

In Galicië is natuurlijk nog veel meer te doen tijdens een gezinsvakantie. Wij hebben een deel van de regio gezien, dit zijn een aantal extra tips:

A Coruña met kinderen

De stad A Coruña is tof om te bezoeken met het gezin. De oudste, nog werkende vuurtoren van de wereld staat hier. En de promenade is 13 kilometer lang. Naast de vuurtoren is het aquarium Finisterrae, zeker leuk om te bezoeken met kinderen.

In A Coruña met kinderen is het museum over de mens, het Domus, ook tof. Dit is een interactief museum waarin je van alles te weten komt over het menselijk lichaam. Daarnaast is een bezoek aan het Planetarium in de stad leuk.

Met een panoramische lift, of met je auto, bereik je de Monte de San Pedro. Met speeltuin, een doolhof en Engelse tuinen. Ook is hier het Atlantic Dome, een plek waar je 360 ° uitzicht hebt over de stad.

Daarnaast zijn er in de stad een aantal parken met speeltuinen, er is een zwembad, bezoek het kasteel van San Antón. Er is hier meer dan voldoende te doen!

Andere kinderactiviteiten in Galicië

  • Muncyt is een wetenschaps- en technologiemuseum met kinderactiviteiten.  
  • Marcelle Naturaleza is een safaripark in Lugo.
  • Op deze website (vertaal in het Nederlands) staan allerlei wandelingen.

Galicië met kinderen | Praktische tips

Kortom: als je geniet van ‘weg van de gebaande paden’, in een ‘koeienfile’ belanden, dorpjes waar het leven stil staat, vier seizoenen in één dag, het landschap met in plaats van prikkeldraad muurtjes als afscheiding van de velden: dan zit je in deze regio echt goed.

Als je houdt van een vakantie in bijvoorbeeld Schotland of Ierland, dan zou Galicië ook wel in de smaak kunnen vallen! Het is een regio waar het, afgezien van de pelgrims, nog vrij rustig is. Dus ook geen grootschalige resorts, maar rustig verblijven. Zoek je dat in een vakantie, dan raad ik dit gebied absoluut aan!

Cedida por Turismo de Galicia
Foto van Turismo de Galicia

Bereikbaarheid Galicië

Galicië bereik je met de auto na ongeveer 2000 kilometer rijden! Dat is nogal een stuk, dus lees ook zeker onze tips voor tussenstops onderweg in Frankrijk. Het wegennetwerk is prima, maar reken erop dat je soms ook van de grotere wegen af zult gaan. Dan kan je zomaar op een modderig zandpad belanden, wat uiteindelijk toch wel de doorgaande weg bleek te zijn.

Deze regio is het wellicht wel het makkelijkst om met het vliegtuig te bereiken. Wij vlogen op Santiago de Compostela, dat ligt op 2,5 uur vliegen. We huurden daar een auto. Vliegen kan bijvoorbeeld ook op A Coruña, dat ligt in het uiterste noordwesten. Andere luchthavens, wel iets verder weg, zijn Porto en Bilbao.

Accommodaties Galicië met kinderen

Hotel Meson de Erosa met familiekamers ligt op het Galicische platteland op slechts 8 km van de Portugese grens, en biedt gratis WiFi en een 24-uursreceptie. 

Las Catedrales is een appartementen met 2 slaapkamers in Foz, op 1,5 km van het Rapadoira-strand en op 1,6 km van het strand van San Cosme Altar. Het biedt uitzicht op het meer en gratis WiFi.

Meer lezen na deze blog over Galicië met kinderen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën