Wat is er te doen in Flevoland met kinderen? Wij delen tips voor leuke kinderactiviteiten en gezinsuitjes in de jongste provincie van Nederland. Ook delen we waar je kan overnachten!
Flevoland is de jongste en kleinste provincie en bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder. De provincie ontstond door de drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. Ook de eilanden Urk en Schokland kwamen daardoor aan land te liggen. Almere is de grootste stad, met daarna Lelystad.
Doen in Flevoland met kinderen
Walibi
Een van de leukste pretparken van Nederland is Walibi en dit park ligt in Flevoland. Anders dan de Efteling vind ik Walibi iets minder een pretpark gezinnen met echt jonge kinderen. Zijn je kinderen een jaar of 10 of ouder, dan zijn er super veel toffe opties. Met achtbanen als UNTAMED, Goliath en Lost Gravity en ook nog 20 attracties die iets minder intens zijn, is er veel te doen in dit park.
Je kan trouwens ook verblijven bij Walibi, in Walibi Village. Dit ligt direct naast het pretpark. Het vakantiepark bestaat uit 142 comfortabele bungalows, dit zijn een 4-, 7- of 8-persoons vakantiehuisjes. Het verblijf in Walibi Village is altijd inclusief één dag toegang tot Walibi Holland. Blijf je langer, dan kan je bijvoorbeeld naar Elburg gaan om dat dorp te verkennen of winkelen in Batavia Stad.
Aviodrome
Het veelzijdige park Aviodrome is een interactief museum/pretpark in het teken van de luchtvaart. Vanaf de ingang, met de douanecontrole, tot aan de speeltuinen: er is overal aan het luchtvaartthema gedacht. Er zijn allerlei vliegtuigen te bewonderen en je kan in vliegtuigen stappen, in de cockpit kijken en bijvoorbeeld in een simulator zelf vliegen. De 4D-film laat op een speelse manier een aantal vliegtuig-types zien, en door de effecten is de film extra levendig.
Batavialand
En het uitje Batavialand ligt ook in Lelystad. Voor de Batavia boot ligt een werf en kinderen mogen hier allerlei Oudhollandse spelletjes doen, zoals steltlopen. Er zijn een aantal werkplaatsen waar je een kijkje kan nemen, waaronder de smederij en tuigerij.
De originele Batavia is, als onderdeel van de VOC, gebouwd in de 17e eeuw. In het museum kan je een replica bekijken. Het schip is indrukwekkend, door de grootte, maar ook omdat je in de ‘krochten’ van het schip mag kijken. Op de verdieping waar je niet kan staan en waar vroeger de slaapplekken waren. Maar ook onder in het schip waar de vracht lag mag je kijken. Zo krijg je een indruk van hoe het leven op het schip was.
De combinatie van de werf, het bezoeken van het schip en de activiteiten in het museum maakt het een heel divers en interactief bezoek.
Schokland
We noemden Schokland al in dit inleiding van dit artikel over Flevoland met kinderen. Blogger Anouk bezocht deze plek samen met haar zoon. Zij schreef onder andere:
Schokland is een drooggelegd eiland dat bijna twee eeuwen geleden nog midden in de Zuiderzee lag. Nu is het een mooi natuurgebied om te bezoeken, Unesco Wereld Erfgoed en met verschillende plaatsen waarmee je het verleden ontdekt. Ons bezoek start in het bezoekerscentrum, de Gesteentetuin. Voor ons de plek om de routekaart op te halen. Het bezoekerscentrum is een leuke plek om alvast wat over Schokland te weten te komen. Vooral de ‘kijk- en doezolder’ is leuk voor kinderen! In de Gesteentetuin regel je verschillende wandel- en fietsroutes of excursies, die ook vanaf daar vertrekken.
Vanaf de Gesteentetuin lopen wij onze route door het bos richting het hoogste punt van Schokland, waar vroeger de haven was. Door de vossenjacht leren we meer over de bewoners van Schokland, waarbij steeds het gevaar van de Zuiderzee dreigde. Delen van het eiland werden weggeslagen en de bewoners krijgen soms letterlijk natte voeten. De regering besloot in 1859 het eiland niet langer te willen redden en verplicht de bewoners, met huis en al, het eiland te verlaten. Hun huis moesten ze (per boot dus) meenemen, zodat de regering zeker wist dat ze niet naar het eiland zouden terugkomen.
Wij vonden het bezoek aan Schokland in de provincie Flevoland met kinderen een aanrader; alles is goed verzorgd en uitgedacht. Je wordt echt meegenomen in de geschiedenis van deze bijzondere plek. De vossenjacht was erg leuk, al had mijn zoontje spijt van zijn laarzen. Die liepen na 3.5 kilometer wandelen toch echt niet zo fijn meer! Er worden vaker activiteiten georganiseerd, bekijk daarvoor de website.
Waterloopbos
Ook bezocht Anouk het Waterloopbos met haar zoon. In de buurt van Marknesse, in de Noordoostpolder in Flevoland, ligt dit bijzondere bos. Het is een rijksmonument, omdat hier onderzoek is gedaan naar het werken met/van water. Het is een historisch openlucht laboratorium waar je fijn kunt wandelen en op zoek kan gaan naar de overblijfselen van het onderzoek.
Wij wandelden de Havenroute van ongeveer 3 kilometer lang. Ook zijn er in dit bos speciale rolstoelroutes. Het is een mooie wandeling door het bos. Vanwege de waterwerken die her en der verspreid liggen, voelt de route bijna aan als een speurtocht. In het bos werden havens, rivieren en de kustlijn als wetenschappelijk model nagebouwd. Reden hiervoor was om te onderzoeken hoe de waterloop was en aangepast kon worden. In 1996 is het laboratorium gesloten en zijn de waterwerken deels overgroeid.
Maar er is nog genoeg te zien in het Waterloopbos. Op de informatieborden staat uitgelegd waarvoor de modellen gebruikt zijn. Zo is de haven van IJmuiden nagebouwd. We kwamen ook meer tropische bestemmingen tegen zoals de haven van Bangkok. Tijdens onze wandeling in de herfst zagen we veel paddenstoelen (er schijnen 400 soorten te zijn in dit bos), en er zijn natuurlijk allerlei diertjes te spotten. We hebben nog gekeken of we een adder zagen, maar helaas!
Het begin- en eindpunt van de wandeling door het Waterloopbos met kinderen vind je Paviljoen Het Proeflab. In het Paviljoen is een informatiepunt gevestigd, je kunt er wat lekkers halen en er is een leuke waterspeelplaats. Vol zand en modder zijn we blij naar huis gereden. Lees alle informatie op deze pagina van Natuurmonumenten.
Dierenpark Almere Jungle
Het dierenpark Almere Jungle is een leuk indoor uitje in Flevoland met kinderen. In de botanische tuin Almere Jungle is een grote hoeveelheid bijzondere planten te bewonderen. En in Dierenpark Almere Jungle leven vogels, zoogdieren, vissen, reptielen, insecten en ongewervelde dieren. Sinds kort is er buiten ook een speelplek.
Klimbos van Almere
De Fun Forest Almere is het enige klimbos in Flevoland en het heeft het langste ziplinepark van Nederland. Voor de ultieme tokkelbaan beleving klim je via parcours 6, deze route heeft een zipline van wel 160 meter! Klimmen kan al met kinderen vanaf 6 jaar.
Orchideeën Hoeve – Indoor uitje Flevoland met kinderen
Wij bezochten de Orchideeën Hoeve met onze kinderen in Flevoland en vonden dit een heel tof indoor uitje. Na het bezoeken van de tuinen is er aan het einde ook nog een grote speeltuin!
In de Orchideeën Hoeve kan je veel zien en doen. Er staan heel veel soorten planten, er zijn watervallen, rotsen en loopbruggen. Naast koikarpers voeren, kan je ook de lori’s voeren (die komen op je hoofd zitten) en garnalen voeren aan de schildpadden en meervallen. Naast het “gewone gedeelte”, waren er ook nog speciaal ingerichte tuinen. De onderdelen die veel indruk maakten toen we in de Orchideeën Hoeve met kinderen waren, waren de Lorituin en de vlindertuin.
Netl, de wildste tuin in Kraggenburg
De tuin Netl ligt in Kraggenburg en deze tuin bezoek je in Flevoland met kinderen, omdat er zoveel leuks te doen is op mooie dagen. Het is een avontuurlijke speellandschap waarin kinderen mogen ontdekken en echt kunnen spelen. Zwemstrandjes, natuurspeeltuin, bamboejungle, obstacle training parcours en strandpaviljoen: het is er allemaal. Het allerleukste van een bezoek aan Netl met kinderen is de modderglijbaan! Glibberend en glijdend naar beneden voor een plons in het water. En dan weer naar boven natuurlijk voor een extra rondje.
Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje
Het Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en speelpark ligt in Zeewolde, vlak naast de Veluwe en makkelijk bereikbaar vanaf de snelweg. Het pannenkoekenhuis is gevestigd in een sprookjesachtig kasteel, met bij de ingang een snoeptoren. In het speelpark zijn schommels, skelterbaan, glijbanen, kabelbaan, springkussens en een waterpark rondom de Heksenboom.
Overnachten in Flevoland met kinderen
Center Parcs De Eemhof ligt bij Zeewolde en is onlangs volledig vernieuwd. De cottages zijn vernieuwd en er is de gloednieuwe Wellness cottages. In het grote subtropische zwembad is er nu ook een Duo-Racer glijbaan. Daarnaast is er buiten een grote speeltuin, Klimparadijs, een speelruimte met klim- en klauterelementen, een nieuwe Gametown met de leukste familiespellen én Bumper Cars.
Waterparc Veluwemeer is een van de parken van Landal in Flevoland voor gezinnen. Ideaal voor waterliefhebbers, want dit vakantiepark ligt direct aan het Veluwemeer. Er is onder meer een minigolfbaan, speelkasteel, overdekt zwembad en een indoorspeelplaats.
EuroParcs Zuiderzee ligt vlakbij het Veluwemeer en heeft een eigen jachthaven. Walibi Holland in Biddinghuizen ligt op slechts vier minuten rijden. Er is een zandstrand, binnenzwembad met glijbaan en piratenschip, minigolf, animatie en speeltuinen.
Dat waren onze tips voor wat je kan doen in Flevoland met kinderen. Lees ook onze tips voor Noord-Brabant en Noord-Holland.