Het is een mijlpaal voor veel jonge ouders: de eerste keer zwemmen met je baby of kindje. Lekker spetteren en spatteren in het water. Naast ontzettend leuk, kan het ook spannend zijn. Er komt namelijk best wat bij kijken als je met je baby het water in gaat. Waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Dat lees je in dit artikel.
Vanaf wanneer zwemmen met je baby?
Je baby mag mee het water in als hij of zij twee tot drie maanden oud is. Voor die tijd is je kleintje namelijk nog te kwetsbaar voor infecties. Kleinere baby’s kunnen zichzelf ook nog niet goed genoeg op temperatuur houden en raken daardoor sneller onderkoeld. Het is ook belangrijk dat je kindje gezond is: ga dus niet zwemmen als hij of zij net een vaccinatie heeft gekregen, hoest of open wondjes heeft.
Wat moet je meenemen?
Als je gaat zwemmen met je baby zijn een aantal spullen onmisbaar. Zorg er in ieder geval voor dat je zwemluiers bij je hebt. Zwemluiers zijn gemaakt van materiaal dat van buitenaf nauwelijks vocht opneemt. Hierdoor zuigt zo’n luier zich niet vol vocht en wordt hij niet te zwaar voor je kleintje.
De luier houdt tegelijkertijd natuurlijk wel ontlasting tegen, zodat dit niet in het water terechtkomt. Ze zijn daarom bij veel zwembaden in binnen- en buitenland zelfs verplicht.
Neem ook gewone luiers mee voor na het zwemmen. En vergeet niet een luierzakje mee te nemen, om een vieze luier in verpakken als je kleintje gepoept of geplast heeft. Luierzakjes zijn vaak geparfumeerd zodat je de ontlasting niet gaat ruiken.
Pak ook een hydrofiele doek, badcape, voeding en schone kleding in aks je gaat zwemmen met je baby. En vergeet de babyolie niet. Hiermee voorkom je dat het huidje van je kindje uitdroogt door het chloor of zout in het water.
Let op je kleintje tijdens het zwemmen
Ga alleen babyzwemmen als het water minimaal dertig graden warm is. Anders koelt je kleintje te snel af. Voor de eerste keer het water in kan best eng zijn voor je baby. Het kan allemaal nogal overweldigend zijn en je kindje kan snel overprikkeld raken.
Blijf daarom niet te lang in het water – een halfuurtje is meestal lang zat. Stop meteen met zwemmen als je merkt dat je kleintje het niet meer leuk vindt. Ga ook meteen het water uit als je ziet dat de handjes, voetjes, nageltjes of lippen blauw worden. Dit kan namelijk betekenen dat je kleintje onderkoeld raakt.
Na het zwemmen met je baby
Genoeg gezwommen? Droog je baby na het zwemmen af met een zachte hydrofiele doek en wikkel hem of haar in een badcape. Zo blijft je kindje lekker warm. Vergeet je eigen zwemspullen niet en geniet van het zwemmen met je kleintje!
Lees ook: de eerste vakantie met baby of de koffer handig inpakken