Koninklijk Eise Eisinga Planetarium met kinderen | Review
Blogger Alyt was met haar gezin in de Friese stad Franeker. Daar bezochten ze het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium met kinderen. In deze blog deelt zij hun indrukken.
Het Planetariummuseum bestaat uit drie panden waar je doorheen loopt. Samen met mijn man en onze meiden van 6 en 8 heb ik het museum bezichtigd. Hoewel Het Planetarium maar 15 minuten bij ons vandaan is, hebben wij het nog nooit bezocht.
Inhoudsopgave
Ons bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium met kinderen
In het planetarium is het zelfgemaakte, bewegend zonnestelsel van Eise Eisinga te zien. Hij bouwde dit zonnestelsel meer dan 235 jaar geleden aan zijn plafond in de woonkamer. Het is het oudst werkende Planetarium te wereld.
Daarnaast zijn er meer dingen te bekijken die te maken hebben met het leven van Eise Eisinga en tentoonstellingen omtrent het zonnestelsel. Het planetarium kan ook worden bezocht door basisschoolklassen en zijn er speciale lespakketten.
Bij de entree heb je een garderobe en toiletten. Op de achterkant van het entreekaartje staat een plattegrond, erg handig. Ook is er een lift aanwezig. Mocht je trek krijgen of je wilt wat drinken, kun je terecht in de Brasserie De Stadstuin, zit in het middelste pand.
De meiden kregen een speurtocht mee en dat vinden ze altijd leuk. Ik ook, want zo sta je toch weer even ergens stil waar je misschien wel aan voorbij zou lopen.
Het leven van Eise Eisinga
In de filmzaal hebben wij een film gezien over het leven van Eise Eisinga. Van beroep was hij wolkammer, en in zijn vrije tijd bouwde hij het zonnestelsel aan zijn plafond. Om het halfuur kon je de woonkamer met het zonnestelsel binnengaan. Er werd omgeroepen wanneer de uitleg begon.
Op bankjes konden we plaatsnemen en een museummedewerker vertelde hoe het zonnestelsel was gebouwd en hoe het werkt. De uitleg duurde ongeveer 15 minuten. We zagen een blauw plafond met kleine, gouden bolletjes die diverse planeten voorstelden. Dit is op schaal gemaakt. Ook waren alle dagen van het jaar erop geschilderd.
Mijn oudste dochter begreep het redelijk, maar voor onze jongste dochter was het best wel ingewikkeld. Het zonnestelsel is echt heel mooi om te zien, zo knap dat hij dat in die tijd zo precies kon maken. De kinderen werden ook betrokken bij de uitleg, zo mochten ze hun eigen geboortedag opzoeken.
Radarwerk
Boven op zolder is het raderwerk van het zonnestelsel. Via een smal, steil trappetje kom je er. Ook het raderwerk is helemaal bedacht en uitgewerkt door Eise Eisinga. Het raderwerk wordt door een Friese staartklok in beweging gebracht. De slinger komt uit in de bedstee. Dat hebben we ook gezien en gehoord tijdens de uitleg.
Met een speurtocht door het Eise Eisinga Planetarium
Aan de hand van de speurtocht zijn we door het museum gelopen. We zagen onder andere diverse astronomische instrumenten. Ook kon je oude astronomische handschriften via een touchscreen bekijken. Er was een tentoonstelling over sterren en sterrenbeelden en we hebben een schatkamer bekeken. De kinderen konden laadjes uittrekken, daarin lagen diverse instrumenten.
In de wolkammerij werd een film getoond over wat een wolkammer allemaal deed. Dit was een leuke film en deze was heel begrijpelijk voor de kinderen. Ook lag er allerlei (gekleurde) wol in de kamer en oude werktuigen. We konden ook weer 2 vragen van de speurtocht beantwoorden.
De interactieve expositie ‘De Ruimte’
Dit vonden wij de leukste ruimte van het Eise Eisinga Planetarium. Het zag er mooi uit, een beetje donker, met rood- en blauwachtige verlichting, alsof je door de ruimte loopt. Er was ook een film te zien, maar die deed het helaas niet.
Op een paneel kon je de werking zien van zon- en maansverduisteringen. We zagen de maan en aarde draaien ten opzichte van de zon. Super leuk en heel inzichtelijk gemaakt.
Je kon op een weegschaal staan om te zien hoeveel je weegt op de aarde en hoeveel je dan weegt op de maan en andere planeten. Dat wilden we allemaal wel even doen. Op de grond stonden alle maanden/dagen van het jaar. Als je op je geboortedag ging staan en dan omhoog keek kon je het sterrenbeeld zien die daarbij hoorde.
Eise Eisinga Planetarium | Een aanrader!
Bij de kassa kon je de speurtocht inleveren. De antwoorden mocht je zelf controleren en de meiden kregen een stempel op de speurtocht. Daarna mochten ze een verrassing uitzoeken. We hebben nog even in de souvenirshop gekeken en een magneetje ter aandenken gekocht.
We hebben ons twee uurtjes in Het Planetarium vermaakt. Dit uitje in Friesland is zeker een aanrader met kinderen, zeker als ze interesse hebben in astronomie.
Praktische info
Bekijk de openingstijden op de website
Entreeprijzen: 0 – 3 jaar gratis; 4 – 13 jaar € 4,50; vanaf 14 jaar € 5,25.
Een bezoek aan het Planetarium combineer je bijvoorbeeld met een bezoek aan het Museum Martena of het Kaatsmuseum.
Lees ook: dit doe je in Leeuwarden met kinderen, doen in Sneek en Drachten en dit zijn onze tips voor Franeker.