Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op stedentrip en vonden dat verrassend leuk. Toen blogger Karlien en gezin in de meivakantie naar Griekenland gingen, stond het bezoeken van de stad Athene daarom ook op het wensenlijstje. Van bezienswaardigheden tot toffe kinderactiviteiten, dit zijn onze beste tips.

Omdat meerdere bloggers in Athene zijn geweest, komen onderstaande tips uit al onze ervaringen! Ik, Karlien, schrijf deze blog nu. Als ik tips van bloggers gebruik zet ik dat erbij!

Athene wordt vaak overgeslagen als bestemming in Griekenland, veel toeristen gaan liever naar de Griekse eilanden of verkennen Noord-Griekenland. Je kan Athene natuurlijk gemakkelijk combineren met een van de eilanden, want vanuit de haven varen de boten naar tal van mooie oorden. Dat hebben wij ook gedaan, wij zijn naar Andros, Tinos en Mykonos gegaan.

Ik was 20 jaar geleden al eens in Athene. Toen was het een stad met veel auto’s in het centrum. Inmiddels is het centrum grotendeels autovrij en is het aangenaam rondlopen. Wel was het in de meivakantie al druk en warm. In de zomervakantie zou ik daarom niet voor een stedentrip Athene kiezen.

Onze kinderen zijn 10 en 11 jaar op het moment van de stedentrip, dus op deze leeftijdscategorie zijn onze ervaringen gebaseerd. Ga je met jonge kinderen dan wordt een draagzak aangeraden boven een kinderwagen. Er zijn nogal wat hoogteverschillen in deze stad.

Athene met kinderen

Athene met kinderen ontdekken

Vanaf het vliegveld ben je met de metro in ongeveer 40 minuten in de stad. Wij kozen echter voor een taxi. We hadden een lange dag, met een overstap in Zürich, en daarom wilden we direct naar het appartement reizen.

Bijzonder was het om het Griekse schrift gelijk op het vliegveld al te zien! Gelukkig staan de woorden overal dubbel geschreven, dus ook in het ‘normale’ schrift. Voor ons hielp het dat onze oudste sinds een half jaar Grieks op school heeft. Zij kon de tekens ontcijferen voor ons.

Onze stedentrip Athene bestond voornamelijk uit het bezoeken van de archeologische bezienswaardigheden, genieten van mooie uitkijkpunten over de stad en lekker eten! De metro is een makkelijk en betaalbaar vervoersmiddel met kinderen als je de oude opgravingen wilt zien, maar alles in het centrum ligt op loopafstand.

Akropolis

Bezienswaardigheden Athene met kinderen

Akropolis

Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van de stad is de Akropolis. Bovenop een heuvel torenen de overblijfselen van de oude tempels die er ooit stonden. Op de Akropolis staan een aantal heilige tempels, allemaal gewijd aan een verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Athene was. De Akropolis wordt daardoor ook wel de ‘heilige rots’ genoemd. Er staan indrukwekkende ruïnes, waarbij het bijzonder is om te bedenken hoe ze dat zo’n 450 jaar voor christus de heuvel op hebben gekregen. 

Het was, ook in mei al, ontzettend druk hier. Toch wilden we naar boven, omdat dit toch wel de bezienswaardigheid van de stad is. Ik vond het wel indrukwekkend om er te zijn en voor mijn dochter kwamen de lessen Grieks wat tot leven hier.

Tip van blogger Anouk: Voorafgaand aan deze stedentrip hebben we boekjes uit de bieb gehaald over de oude Grieken en hoe zij leefden. Daarmee werden deze ruïnes automatisch levendiger voor mijn zoon!

Tip van blogger Sigrid: Helemaal beneden de Acropolis ligt een leuke, drukke, gezellige boulevard. Hier kunnen kinderen zich vermaken door bij de verschillende kraampjes een leuk souvenir te kopen. Zo kocht ik voor mijn dochter een ketting met haar naam in het Grieks. Ook zijn er straatmuzikanten die een klein centje willen bijverdienen door op te treden.

Toegangsticket

Wij kochten vooraf een ticket via GetYourGuide. Hiermee heb je toegang tot de Akropolis en 6 andere opgravingen in de stad (Oude Agora, de Romeinse Agora, de Tempel van Zeus, de School van Aristoteles, de Bibliotheek van Hadrianus en de Oude Begraafplaats Kerameikos.). Voor kinderen is de toegang gratis als je uit de EU komt.

Let hierbij goed op, want er staat een toegangstijd voor de Akropolis. Op dit tijdstip heb je toegang, het kan niet gewijzigd worden. Je bent echt niet de enige die dit niet doorheeft. Wij kwamen in de eerste 5 minuten al een aantal andere toeristen tegen die dit net als wij niet snapten en dan mag je een nieuw ticket kopen. En ik kan je vertellen, dat vonden we toch wel zonde van het geld.

Akropolis

Akropolis museum

Om over de geschiedenis meer te weten te komen is er het Akropolis museum, dat onder aan de heuvel ligt. Voor kinderen is dit niet het meest interactieve en spannende museum, maar wel interessant om even een kijkje te nemen. Wij hebben dit museum niet bezocht, omdat we vanwege een wijziging van de vluchten niet 2 dagen, maar helaas 1,5 dag in Athene hadden. Hierdoor moesten we keuzes maken.

Tip van blogger Anouk: het museum heeft een mooi dakterras met uitzicht op de Akropolis zelf. In het museum zijn diverse speurtochten uitgezet voor de kinderen waardoor het museum wat meer gaat leven voor de kids. (Website)

Griekenland

Opgravingen en bezienswaardigheden in Athene met kinderen

Naast de Akropolis zijn er in de stad verschillende oude opgravingen te zien, bijvoorbeeld de Poort van Hadrianus, de tempel/zuilen van Zeus en het Agora. Met het eerder genoemde ticket konden wij bij een aantal opgravingen gratis naar binnen. Dat was ideaal, want zo kon je naar binnen gaan en even rondkijken. De ene opgraving is natuurlijk boeiender dan de ander. We hoefden nu vooraf niet te bepalen of we deze bezienswaardigheid het geld waard vonden, maar konden gewoon naar binnen. Mensen uit de EU tot 24 jaar kunnen gratis naar binnen. Neem voor de zekerheid een paspoort mee.

Oude Agora – Deze bezienswaardigheid ligt aan de voet van de Akropolis en met een ticket voor de Akropolis mag je hier ook naar binnen. Dit was onze favoriete plek om rond te lopen, omdat er veel te zien is en het is hier rustiger dan bij de Akropolis. Er zijn tal van ruïnes en archeologische bezienswaardigheden als de Stoa van Attalus met zijn fraaie zuilen en de tempel van Thission. Over het grote terrein hebben wij een tijd rondgedwaald.

Athene met kinderen stedentrip

Romeinse Agora – Ook deze bezochten we. De Romeinse Agora met de Athena Archegetis Poort is een stuk kleiner dan de oude Agora. Je hebt hier de Toren der Winden, een achthoekige toren. We vonden dit wat minder indrukwekkend dan de oude Agora. Je kan het eventueel ook vanaf de ‘buitenkant’, achter het hek, bekijken.

Tempel van Zeus – Deze hebben we helaas niet bezocht, volgens onze oudste was deze gesloten in 2024 vanwege renovaties. Wel hebben we deze gezien vanaf de Akropolis. De Tempel van de Olympische Zeus was 110 meter lang en had 104 zuilen.

School van Aristoteles – Hier zijn we niet geweest, er zouden enkel wat fundamenten liggen.

Bibliotheek van Hadrianus – Hier zijn we wel geweest, dit was makkelijk te bezoeken in combinatie met de beide Agora’s. Dit werd voor Christus gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus.

Oude Begraafplaats Kerameikos – je kan hier een deel van de stadsmuur met de fundamenten van de Dipylonpoort, de Heilige poort en het Pompeion en de begraafplaats met grafmonumenten zien. De vondsten liggen in het Kerameikos Museum. (bron: Wikipedia)

Akropolis met kind

Parthenon

Je zal dan ook echt het Parthenon moeten bezoeken, want deze overslaan tijdens je verblijf in Athene met kinderen kan eigenlijk niet. Het Parthenon is groot, acht enorme zuilen vormen de voorkant en de zijkant van dit grote monument. De route naar boven is prima te doen met kinderen, tenzij ze nog in de kinderwagen zitten. Ik raad je dan aan om kinderdrager mee te nemen.

Er mag in Athene niet hoger gebouwd worden dan de Acropolis berg. Zo blijft de trots van Athene, het Parthenon, ten alle tijden zichtbaar vanaf elke kant. En terecht!

Olympisch stadion – Panatheens stadion Athene

Het Panatheens stadion werd gebruikt bij de Olympische spelen in 1896! Op deze plek werden in 330 voor Christus de Panatheense spelen gehouden. Wij hebben dit stadion helaas alleen vanuit de taxi gezien, je kan hier tegen een kleine toegangsprijs naar binnen!

Athene met kinderen stedentrip

Meer tips Athene met kinderen

Vlooienmarkt

De oudheden, kerken en moskee worden in de omgeving van Monastiráki afgewisseld met een vlooienmarkt. Allerlei souvenirswinkeltjes, kraampjes en eetgelegenheden zijn daar te vinden, een leuke buurt!

Plaka

Ook de wijk naast de Akropolis, Plaka, is leuk om door heen te wandelen. Dit was een authentieke woonwijk naast de Akropolis, inmiddels is het de toeristische trekpleister. Je hebt er tal van souvenirwinkels en restaurants. Voor ons was het wat verrassend dat het zo toeristisch was, in de reisgids lazen we over de charme van de wijk. En die charme is er ook wel, met de steile straten. Maar vanwege de toeristische restaurants is de sfeer toch anders. Wel is het leuk om wat te drinken bij een van de restaurants met een terrasje op trappen.

De wijk Koukaki

De laatste dag in Athene met kinderen bezocht blogger Sigrid de wijk Koukaki. Koukaki staat bekend als hip and happening. Er zijn hier veel koffietentjes en eettentjes te vinden die je eigenlijk allemaal wel wilt proberen. De wijk heeft veel street-art en de vele huizen stralen allemaal een ander soort bouwstijl uit.

Je kan hier uren straatje in, straatje uit en elke keer zie je weer iets nieuws. Ga ook zeker de Filopappou-heuvel op. Deze ligt aan de rand van de wijk Koukaki. Het is een leuke klim door een bos maar je wordt beloond met het meest spectaculaire uitzicht dat er maar is: de Acropolis heuvel.

Griekenland stad

Lykavittos heuvel

Een andere aanrader is de kabeltrein die bij de Lykavittos heuvel omhoog gaat (adres: Ploutárchou et Aristippou) en je daarmee een pittige wandeling naar boven bespaard. Het treintje zelf is leuk, en op de heuvel heb je het mooiste en hoogste uitzicht over de stad. Er zijn twee terrasjes, waardoor je wat kunt eten en drinken terwijl je je ogen uitkijkt.

Tijdens onze stedentrip Athene met kinderen stond deze heuvel beklimmen op de planning, maar vanwege de vertraging van de vlucht hadden we geen tijd meer. De heuvel heeft een hoogte van 277 meter en vanaf boven heb je een mooi overzicht over de stad.

Restaurants

In de stad zijn ontzettend veel cafés, koffiezaakjes, tavernes en restaurants. De eerste avond aten we in een toeristisch gebied met uitzicht op de Akropolis. Daarna zijn we steeds meer de kleine, local zaakjes ingegaan. Wil je betaalbaar een pita eten, dan vonden wij Just Pita een aanrader. Betaalbaar en het eten staat snel op tafel.

Een echte hit voor kinderen, en Instagram, is de snoepwinkel Hans & Gretel. Heel leuk ingericht, dus zeker de moeite waard om even binnen te kijken. Je koopt er onder andere snoep, wafels en ijs.

Qua koffie zit je echt op veel plekken goed. De freddo cappuccino was geliefd, een koude cappuccino die vrij sterk is.

Athene

Athene met kinderen | Kinderactiviteiten

Naast de vele bezienswaardigheden zijn er natuurlijk ook leuke kinderactiviteiten te doen in deze stad. Dit zijn enkele tips. Er is in deze stad veel meer te doen, met onder andere het Industrial Gas Museum, waterparken en het Floating Naval Museum met een slagschip.

We kwamen in de stad trouwens weinig speeltuinen tegen, op de eilanden kwamen we hier en daar wat speeltuinen tegen. Vanwege de leeftijd van onze kinderen hebben we ook niet heel actief gezocht, maar dit is toch wel anders dan in Spanje waar je heel wat speeltuinen hebt.

Museum of Illusions

Even echt iets anders tijdens een stedentrip in Athene met kind, dat kan in het Museum of Illusions. Er staan hier zo’n 60 innovatieve en interactieve installaties, waardoor je ontdekt hoe optische illusies werken en er zijn allerlei plekken waar je toffe foto’s kan maken.

National Garden

De National Garden is een goede plek met kinderen: het is een mooi park om doorheen te wandelen, goed bereikbaar en met speeltuin en wat dieren. Zo is er bijvoorbeeld een vijvertje met allemaal schildpadden.

Stranden

Bij een stedentrip Athene met kinderen denk je misschien niet direct aan het strand, maar in de omgeving van de stad zijn een aantal gezinsvriendelijke stranden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het Yabanakistrand bij het Varkiza Resort met tal van activiteiten. (Google Maps)

Athene met kind

Hellenic Children’s museum

Uit de reisgidsen haalden wij de tip voor het Hellenic Children’s museum. Helaas is dit museum op maandag en dinsdag gesloten, en gaat het ‘s middags om 15 uur al dicht. Dus het is ons niet gelukt om dit te bezoeken.

Dierentuin

Net buiten de stad is er een dierentuin met duizenden dieren. Dit park staat bekend als een heel goed park en je ziet er onder meer leeuwen, tijgers, olifanten, giraffen, zebra’s, pinguïns en krokodillen. Daarnaast is er een café, grote speeltuin en wandelpaden die geschikt zijn voor kinderwagens. (Website)

schildpadden Athene
Schildpadden in het park

Omgeving Athene met kinderen | Eleusis

Tip van blogger Sigrid: Tijdens een van de dagen in de regio Attica bezoeken we Eleusis, zo’n 20 kilometer ten noordwesten van Athene. Deze  archeologische vindplaats is wederom een indrukwekkend Grieks Romeins staaltje geschiedenis. Of dit interessant is voor kinderen hangt echt van hun interesses af. Zij zullen deze plaats misschien zien als één groot klimparadijs, want de enorme brokken liggen overal. Maar eraan komen is uit den boze!

Eleusis brengt een mythe met zich mee. Demeter, de Godin van het graan en de landbouw, is ontroostbaar nadat haar dochter Persephone is ontvoerd. Als Demeter even gaat uitrusten tijdens haar zoektocht ontmoet ze een herdersgezin en deze vangt haar op. Als dank leert Demeter deze familie hoe ze het land moeten bewerken en hoe ze het graan moeten verbouwen.

Ook gaf Demeter de boodschap dat deze familie deze kennis door moest geven en er moest een heiligdom voor haar gesticht worden. Het verhaal gaat nog iets verder, en gedurende de geschiedenis is deze plek een plaats geweest voor pelgrims die een festival bezochten. Men mocht niets hierover vertellen tegen mensen die niet voor deze pelgrimstocht waren uitgenodigd. Deed je dat toch, dan kwam je nooit meer thuis.

Athene gezin

Onze stedentrip Athene met kind

Samenvattend hebben wij een prachtig weekend gehad in Athene, waarbij ik ook het Griekse eten nog wel moet vermelden! We hebben heerlijk gegeten in Griekse restaurants, waarbij je je niet een toerist voelt, maar juist tussen de Grieken zit. Overal zijn restaurantjes, waarbij de grieken zelf laat eten en de lunch geruisloos in het diner over lijkt te gaan. Dus je kunt er altijd terecht!

Blogger Anouk vroeg aan haar zoon of hij Athene een geschikte stad voor een kindvriendelijke stedentrip vindt. Zijn mening: er zijn veel mooie dingen te zien en het was lekker weer, maar er wordt wel gerookt in restaurants en er rijden veel auto’s. En daar heeft hij gelijk in. Door het rookverbod in Nederland ben je zo gewend dat iedereen buiten rookt, dat het even wennen is wanneer er mensen binnen roken. En Athene is inderdaad een drukke stad. Maar de kern van de stad is autoluw, en dat maakt het als toerist heel aangenaam!

FRESH

Athene met kind TIPS

Pakketreis

Wil je naar Athene en zoek je een pakketreis (vlucht en verblijf)? Het FRESH is een design hotel dat een 8,5 krijgt voor kindvriendelijkheid. Er zijn kamers voor maximaal 3 personen. Het hotel heeft een dakterras en een buitenbad.

Accommodatie zonder vlucht

Zoek je alleen een accommodatie? Dit zijn aanraders voor gezinnen in Athene:

Wij kozen voor een verblijf bij Thisio City Center, een appartement met 2 slaapkamers, keuken, badkamer, woonkamer en een balkon. Dit appartement was heel betaalbaar en lag centraal. Voor ons was het een ideaal verblijf daardoor.

Liever wat meer luxe?

  • Tropical Hotel is een 4-sterrenboetiekhotel aan de kustweg, op 500 meter van de jachthaven Alimos. Er is een seizoensgebonden zwembad dat van mei tot oktober geopend is.
  • Blazer Suites Hotel – verblijf op een paar meter van twee stranden aan de Saronische Golf. Er is een tuin, een zwembad en een restaurant.

Verder lezen? 
Ook in de blog over Noord-Griekenland met kinderen staan tips voor Athene.
Dit gezin was op Kreta met kinderen

boog van hadrianus
Boog van hadrianus
heuvel van Lykavittos
Heuvel van Lykavittos

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Categorieën