Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je aan het eilandhoppen bent op de Cycladen. Wij namen vanaf het buureiland Andros de boot naar Tinos en na een aantal dagen stapten wij op de boot naar Mykonos. In dit artikel lees je wat je doet op Tinos met kinderen!

Eilandhoppen in Griekenland stond al jaren op mijn wensenlijst. In de meivakantie 2024 vlogen we naar Athene en daarna hopten we via 2 eilanden naar Mykonos. Tinos was het tweede eiland dat we bezochten en het bezoek pakte anders uit dan we vooraf dachten. Mykonos is het toeristische eiland, Andros het wandeleiland en Tinos het rustige bedevaartsoord. Op 15 augustus is er een grote viering van de Mariabedevaart en de rest van het jaar zou het er vrij rustig zijn.

Dat bleek toch anders te zijn, want toen wij er waren was het Grieks Pasen. En dat maakte de dagen op Tinos bijzonder, met veel Griekse families die feest vierden. We hoorden van andere Nederlandse gezinnen dat er op de buureilanden juist veel gesloten was tijdens deze feestdagen.

Chora

Vakantie Tinos met kinderen

Waarom ga je naar Tinos? Wij gingen naar dit Griekse eiland vanwege de combinatie van mooie dorpjes, stranden en ook het minder bekende karakter. Hierdoor zijn er een stuk minder toeristen en heeft het eiland nog het authentieke karakter. Houd hier wel rekening met de Meltemi, de Griekse wind.

Ga vooral lekker ontdekken! Rondrijden, naar het strand, wandel van bergdorp naar bergdorp en ontdek de restaurantjes. Wij vonden Tinos echt een ideale bestemming tijdens het eilandhoppen, vanwege het authentieke karakter in combinatie met een redelijk hippe hoofdstad.

strand

Hoofdstad Chora

Als je naar Tinos gaat kom je in de hoofdstad aan, Chora. Dit ligt zuidwestelijk op het eiland. Het oude centrum wordt veel bezocht door gelovigen en dat merk je, naast de drukte met de feestdagen, ook aan de vele iconen en Mariabeelden.

Als je van de veerboot komt wandel je langs de waterkant naar het gezellige centrum vol restaurants en cafés. Hier is het gezellig druk en ik kwam er graag voor een Freddo Cappuccino.

In het centrum bezoek je de bedevaartskerk van Panagia Evangelistria, deze ligt op een kleine heuvel. Vanaf het centrum kan je een van de twee straten naar de kerk nemen. Een daarvan is een voetgangerspad met allerlei religieuze winkels. In de andere straat ligt er een rood tapijt voor de pelgrims.

Chora

Dorpjes

Het rondrijden door de bergen is schitterend en zeker aan te raden tijdens een verblijf op Tinos met kinderen. Je kan ook van dorp naar dorp wandelen natuurlijk! In het dorpje Pyrgos kan je onder meer het Giannoulis Halepa Museum en het Marmer Museum bezoeken. En het dorpje Agapi is groen en heeft een kleine rivier. Ismael is een verlaten dorp! En Kardiani staat dan bekend als een van de mooiste dorpen van dit eiland.

wandelen Tinos met kinderen
M3 wandelroute

Wandelen

Het buureiland Andros staat bekend om de wandelroutes en de gevarieerde landschappen. Op Tinos zijn er echter ook veel mooie routes. Wel is het landschap minder gevarieerd en het is hier droger dan op Andros. Er is ongeveer 150 kilometer aan wandelpad uitgezet, dat zijn deze mogelijkheden. Let op bij het uitzoeken van een route, zeker als je met jongere kinderen wandelt, want het gaat niet automatisch om een rondwandeling.

Op onze eerste dag op Tinos wandelden wij de M3 trail, van Myrsini-Ormos Leivadas. We hadden hierbij inderdaad niet opgelet, want dit is een route in één richting. Loop je deze helemaal heen, naar beneden, dan mag je ook weer terug omhoog. Dit pad kozen wij omdat het wordt beschouwd als het meest spectaculaire pad op Tinos. Het begint bij het dorp Myrsini en gaat bergafwaarts naar de zee. En echt, de uitzichten zijn schitterend. Dit pad was onze favoriete route van onze vakantie in Griekenland. Je start in een dorpje en dan kom je langs hoge eiken- en platanen, water en kapellen langs het ravijn van Leivada. Daarna wandel je door imposante granieten rotsformaties.

wandelen Tinos met kinderen
Wandelroute M3

Restaurants

Wij hebben bij een aantal restaurants gegeten tijdens ons korte verblijf op dit eiland. Onze aanraders op Tinos met kinderen zijn:

  • Το Παραδοσιακό (Maps) ligt in de bergen. We kwamen hier op goed geluk en dat bleek een schot in de roos. Binnen was er een grote kast met heel veel spelletjes voor de kinderen. Op het menu staat van alles, waaronder pizza.
  • Bij Sundara Beach Bar and Lounge zit je aan het strand, ideaal tijdens de zonsondergang.
  • Sol Bake and Coffee Project heeft goede koffie en de hele dag door zijn er verse croissants en andere baksels.
  • Tortuga Tinos in de hoofdstad voor de hamburgers.
  • Piazza Cafe voor wafels met uitzicht op zee.
Το Παραδοσιακό

Tips Tinos

Bereikbaarheid

Je bereikt Tinos vanaf Mykonos in ongeveer 30 minuten. Vanaf Athene varen er in het zomerseizoen 8-9 boten per dag vanuit de haven van Rafina en 1-2 vanuit de haven van Piraeus. Een ferry vanaf de haven van Rafina is voordeliger qua bedrag en de boten zijn sneller op Tinos. Je kan vanaf het vliegveld op de directe bus naar de haven van Rafina stappen.

  • Meer eilandhoppen vanaf Tinos? Combineer het eiland met Andros, Mykonos, Santorini, Naxos, Syros of Paros!
Tinos met kinderen

Auto huren

Als je meer dan alleen de hoofdstad wil zien is het handig om een auto te huren. Je kan de auto ophalen als je van de boot komt, deze staat voor je klaar. Wij boekten via SunnyCars omdat de verzekeringen dan direct goed geregeld zijn. Normaal gesproken kan je op veel plekken gemakkelijk parkeren. Vanwege de Griekse feestdagen was dat voor ons helaas anders.

Rondrijden door de bergen is schitterend en het is tof om bij de verschillende dorpjes even uit te stappen. Daarnaast zijn er allerlei mooie stranden. In dit artikel van een Engelse blogger staan veel tips voor stranden en dergelijke.

Cycladen eilandhoppen
Speeltuin in de buurt van de ferry

Accommodatie

Wij verbleven in de hoofdstad bij het appartement Sol living. Dit was een hip appartement met 2 slaapkamers. De eigenaren van dit appartement hebben aan de overkant een koffiezaakje, wat ideaal is.

  • Een andere tip is Galini Bungalows! Dit ligt op 200 m van het Kionia-strand en het ontbijt is inbegrepen.

Verder lezen na dit artikel over Tinos met kinderen? Lees ook de tips voor Athene of over een rondreis door het noorden van Griekenland.

Galini Bungalows
Galini Bungalows
Tinos met kinderen
Tinos met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.