Rondreis Noord-Griekenland met kinderen (Tip!)

Noord-Griekenland met kinderen bezoeken: wat is er te doen en waar ga je heen? Blogger Anke was er met haar gezin en deelt al haar ervaringen en tips.

Toen we op een koude winteravond mijmerden over lekker zomers eten, ging het al snel over choriatiki. Dit is de nationale salade van Griekenland met tomaten, komkommer, feta en olijven. Toeval wil dat dit ook de favoriete hapjes zijn van onze (bijna tweejarige) peuter. Dat gaf toch de doorslag, we gaan naar Griekenland op vakantie. En dan niet de bekende Griekse eilanden bezoeken, maar juist naar het minder bekende noordelijk deel.

Familiereis naar Noord-Griekenland? Deze 21-daagse Familiereis over het vasteland van Griekenland biedt cultuur, strand, leuke dorpjes, bergen, maar ook oude opgravingen en prachtige autoroutes.

Vakantie Noord-Griekenland met kinderen

Omdat Athene ook al even op het verlanglijstje staat, lag de route door Noord-Griekenland met kinderen al snel vast. We zouden van Thessaloniki naar Athene rijden in 16 dagen. We huurden een auto (mét kinderzitje) die we zouden oppikken op de luchthaven in Thessaloniki. Deze auto dropten we 12 dagen later in het centrum van Athene. Wat de vluchten betrof, hadden we helaas niet veel keuze. Vanuit Edinburgh (wij wonen in Schotland) waren er enkel (laat-)avondvluchten naar en van respectievelijk Thessaloniki en Athene.

Je zou verwachten dat peuters dan heerlijk slapen op het vliegtuig, maar niets bleek minder waar. Uitgeteld en bijna middernacht gepasseerd, kwamen we uiteindelijk aan in het hotel in Thessaloniki. Ondanks het late aankomstuur konden we probleemloos onze auto ophalen en werden we persoonlijk opgewacht in het hotel.

Noord-Griekenland met kinderen
Agios Achillios

Onze rondreis Noord-Griekenland met kinderen

Thessaloniki

Starten deden we met twee dagen Thessaloniki, een niet al te toeristische stad. Ondanks de vrij noordelijke ligging bleek het er al erg warm te worden overdag. Daarom moesten we noodgedwongen de warmste uurtjes van de dag vermijden. Geheel ‘ongrieks’ – zij lunchen immers pas vanaf 14 uur –  gebruikten wij dit dagdeel om iets te eten. We lieten ons op onze eerste dag inspireren door een stadswandeling uit onze reisgids. Deze wandeling kan je in principe op een dag doen. Tenminste als je geen peuter bij hebt die graag zoveel mogelijk zelf wandelt en verwonderd is over kleine en grote alledaagse en niet zo alledaagse dingen.

Thessaloniki met kinderen
Thessaloniki

Hoogtepunten Thessaloniki met kind

De hoogtepunten in Thessaloniki voor onze peuter en voor ons zijn ongetwijfeld:

 • De promenade langs het water met de Witte Toren.
 • Het standbeeld van Alexander de Grote.
 • De (memorabele) klim naar Ano Poli met de oude stadsmuren en het klooster van Vlatadon.
 • Slenteren door en eten in het Ladadika-district.
 • En de Modiano Market. Wij waren fan van restaurant Bazagiazi.

Qua overnachten raden wij het hotel The Caravan Bed & Breakfast aan.

Xanthi

Op dag drie begon onze roadtrip Noord-Griekenland met kinderen echt. De eindhalte op deze dag was Xanthi, in het noordoosten van Griekenland. Onderweg maakten we eerst een tussenstop in Kavala voor een lunch aan de haven, een wandeling door het Panagia kwartier en een korte stop langs het prachtige aquaduct dat de stad doorkruist. De klim naar het fort lieten we voor wat het was, we waren nog niet helemaal bekomen van de klim daags voordien naar Ano Poli in Thessaloniki.

Xanthi
Xanthi

Xanthi met kinderen ontdekken

In de late namiddag arriveerden we in Xanthi, een prachtige historische stad met traditionele Ottomaanse herenhuizen. De stad had zijn welvaart vooral te danken aan de tabaksteelt. In een van de toenmalige huizen van een rijke tabaksfamilie huist tegenwoordig het folkloremuseum. Geen ideaal museum voor nieuwsgierige peuterhandjes, maar het biedt wel de mogelijkheid om zo’n historische woning langs de binnenkant te kunnen bewonderen.

Elke zaterdag is er in Xanthi een immense multiculturele bazaar die eveneens een bezoekje waard is. De culturele smeltkroes die zo typerend is voor Xanthi wordt duidelijk naarmate je meer en meer de stad verkent. Je komt net zo goed Orthodoxe kerktorens als minaretten tegen in het straatbeeld. De moslimgemeenschap is er overwegend Turks en Bulgaars (Pomaken).

Op het centrale plein met oude klokkentoren komen jonge ouders samen om er te keuvelen en te kijken naar hun spelende kinderen. Kortom, gezelligheid troef.

Rodope
Rodope

Rodopegebergte

Xanthi bevindt zich aan de voet van het Rodopegebergte. Op aanraden van de hoteleigenaar reden we de bergen in om er een stukje te wandelen. Onze draagzak voor Quinn kwam hier goed van pas.

We hadden gehoopt de watervallen van Livaditis te kunnen bewonderen, maar de wandelroute er naartoe – in combinatie met een peuter die helemaal niet in de draagzak wou – was toch iets pittiger dan verwacht dus na anderhalf uur (heen) wandelen besloten we terug te keren. Niettemin, een aanrader en perfect om de hitte van lager gelegen Xanthi te ontvluchten.

De wandeling naar de watervallen maakt deel uit van de Nestos-Rodopi Trail. Je kan de auto parkeren aan de start van de wandeling, de weg daar naartoe is goed bewegwijzerd.

Lunchen deden we in het kleine dorpje Ano Karyofito, een aanrader.

Enkele tips:

 • Hotel – Boutique Hotel 1905
 • Restaurant – Palia Poli, Chasirtzoglou 7 in Xanthi
 • Restaurant – To Koutouki tou Kapela, in Ano Karyofito

Chalkidiki

We zetten onze tocht door Noord-Griekenland met kinderen voort richting Chalkidiki. Doel van deze tweedaagse was pure ontspanning. Ons kleinschalige hotel bevond zich helemaal aan de voet van het schiereiland Kassandra. Kassandra is zeker niet het meest rustige schiereiland van de drie, en overwegend toeristisch, maar dit lieten we niet aan ons hart komen. De eerste avond gingen we tegen beter weten in eten in het nabijgelegen dorpje. Al die drukte was niet aan ons besteed.

De tweede avond zorgden we zelf voor eten in ons studiootje, stopten we Quinn op tijd in bed en genoten we van een rustig onderonsje buiten op het terras. Daar in Chalkidiki deden we niet meer dan spelen in het zwembad, ijsjes eten, en een welverdiend middagdutje.

Onze tip: hotel – Villa d’Oro Luxury Villas & Suites

Lees ook de blogs op Reistipsmetkids.nl over een vakantie in Chalkidiki.

Prespameren

Daarna gingen we op naar de meest noordelijke en toch wel meest verrassende stop van onze vakantie in Noord-Griekenland met kinderen: de Prespameren.  Een paradijs voor vogelaars, wist onze reisgids te vertellen. We verbleven in een compacte maar gerieflijke bungalow (mét wasmachine, altijd handig met een peuter) in het dorpje Oxia, nabij het kleine Prespameer.

De lange rit van Kassandra naar Oxia onderbraken we in Vergina, waar we de indrukwekkende koninklijke graftombe van Philip II, vader van Alexander de Grote, bezochten. Rondom de Prespameren zijn verschillende goed bewegwijzerde wandelroutes.

Noord-Griekenland met kinderen
Cape Roti

Wandeling naar Cape Roti

Wij deden een korte wandeling (met draagzak) naar Cape Roti. Dit is een ideale plek om pelikanen te spotten met een fenomenaal uitzicht over ‘Megali Prespa’. Ook liepen we naar het eilandje Agios Achillios (met buggy) met de knappe ruïne van een 10e eeuwse Byzantijnse basiliek. Het eilandje is bereikbaar via een pontonbrug, er over wandelen is al een belevenis op zichzelf. Op weg naar de basiliek kwamen wij bovendien loslopende varkentjes en geitjes tegen. Quinn kon haar plezier niet op.

Onze tips:

 • Bungalow – Serene Stone House
 • Restaurant – Ta Psaradika in Mikrolimni (met een prachtig uitzicht over Micro Prespa, probeer zeker eens de karper op het menu)
Noord-Griekenland met kinderen
Meteora

Meteora

Onze volgende halte tijdens de rondreis Noord-Griekenland met kinderen waren de Meteora, nabij Kalambaka in Centraal-Griekenland. We verbleven hier slechts een nacht in een eenvoudig hotelletje.

De Meteora zijn impressionante rotsformaties met zes (overgebleven) Orthodoxe kloosters. Je kan ze eenvoudig bezoeken met de auto. Houd er wel rekening mee dat ze niet elke dag open zijn. Wij bezochten de grootste van de zes, dit bleek ruimschoots voldoende voor onze peuter die al die trappen absoluut zelf wou doen. Een buggy is hier een overbodige accessoire, maar als je peuter zo nu en dan op de schouders wil zitten, hoeft een draagzak ook niet per se.

De dorpjes Kalambaka en Kastraki zijn erg toeristisch, maar beide plekken zijn de ideale uitvalsbasis om de kloosters te bezoeken.

Pelion
Pelion

Pelion

Alvorens naar onze finale stop Athene te rijden, ontspanden we nog enkele dagen aan het zwembad op Pelion. Dit is een schiereiland in het oosten van Griekenland, halverwege Thessaloniki en Athene. Dit deel van Griekenland wordt vooral bezocht door Griekse toeristen.

Leuk weetje: de film Mamma Mia werd deels op dit schiereiland opgenomen. Denk aan schilderachtige bergdorpjes, mooie stranden en een heus (groen) wandelparadijs.

In het zomerseizoen rijdt er een oud treintje (To Trenaki) heen en weer tussen Ano Lehonia en Milies. Een echte aanrader voor groot en klein. Wij namen, een beetje noodgedwongen omdat de trein volzet was, eerst een taxi naar Milies. We lieten de auto achter aan het station van Ano Lehonia.

Pelion
Pelion

In het pittoreske Milies hadden we nog net voldoende tijd voor een wandeling en om Quinn te laten spelen op de speeltuin op het centrale dorpsplein. Alvorens het treintje zou arriveren in het station en een halfuurtje later alweer zou vertrekken richting Ano Lehonia. Ditmaal plaats zat.

Het treinritje duurt ongeveer anderhalf uur. De rit gaat over een 60 centimeter smal spoor, en biedt prachtige vergezichten vanop de berg Pelion. Quinn viel al snel in slaap, maar wij hebben genoten van al die natuurpracht.

Onze tip: hotel hier is Karavia Lux Inn.

Athene Acropolis
Athene Acropolis

Athene

Eindhalte van onze rondreis Noord-Griekenland met kinderen was Athene. We verbleven in een studio op een halfuur wandelen van de Acropolis. In Athene gingen we vooral op stap met de buggy, maar de Acropolis bezochten we met de draagzak. Omdat het overdag erg warm kan worden in Athene is het geen slecht idee de Acropolis ‘s ochtends vroeg te bezoeken.

Het bijhorende museum kan zeker ook bezocht worden met jonge kindjes. In het museum kan je overal vlotjes met de buggy door. En wanneer ze zelf op ontdekking willen gaan, is er weinig waar ze aan kunnen met die nieuwsgierige handjes. Na ons bezoekje hier dronken we nog iets op het terras van het restaurant van het museum. Vanop dit terras heb je een prachtig uitzicht over de Acropolis. En er is ruimte zat voor kindjes om er rond te lopen zonder andere gasten te storen.

We waagden ons ook aan een bezoek aan het Museum of Ancient Greek Technology. Maar daar bleek Quinn toch net iets te jong voor. Dit museum zou eerder voor kindjes vanaf 4 jaar bedoeld zijn.

Andere leuke activiteiten met een peuter in Athene zijn het bijwonen van de wissel van de presidentiële wacht op het Syntagmaplein en kuieren door de Nationale tuin op zoek naar schildpadden. Een leuke bonus: tijdens ons verblijf in Athene vond er net een polsstokwedstrijd plaats aan het Zappeion in de Nationale tuin.

Toegegeven, de vermoeidheid en de hitte speelden ons een beetje parten tijdens die laatste dagen, waardoor we met plezier dagelijks een middagdutje mee deden met Quinn.

Onze tips voor Athene met kids

 • Studio – Athens View Loft 04
 • Restaurant – Τaverna Vyrinis (Archimidous 11)
 • Restaurant – Mystic (Ferekidou 2),
 • Restaurant – Avocado (Nikis 30)

Terugblik rondreis Noord-Griekenland met kinderen

In 16 dagen maakten we een rondreis door Noord-Griekenland met kinderen: van Thessaloniki naar Athene in 16 dagen. Het is een divers en prachtig gebied, waarbij we actieve dagen afwisselden met rustigere dagen bij het strand.

Meer over Griekenland lezen? Lees de tips voor de eilanden Zakynthos en Kreta.

Noord-Griekenland met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën