Emigreren naar Curacao met kinderen | Onze ervaring

Emigreren naar Curacao met kinderen, Mark heeft dit met zijn gezin gedaan. Hij woonde in 2013 negen maanden met zijn vrouw Miranda en hun kinderen Max (nu 8, toen 6), Stijn (nu 6, toen 3) en Charlotte (nu 4, toen 2) op Curaçao.

Mark: Wij zijn in 2013 voor 9 maanden naar Curaçao geëmigreerd met de kids, als sabbatical. Een aantal dingen kwamen op dat moment samen waardoor we een soort van “nu of nooit” momentje hadden om iets als een sabbatical te doen.

Emigreren naar Curacao met kinderen

Het idee kwam spontaan op door een oproepje op Facebook voor een vakantiebaantje op Curaçao, rond kerst 2012. Nog diezelfde avond zaten we al in de modus “waarom niet?” en twee weken later vlogen we (zonder de kinderen) naar Curaçao om het eiland te verkennen. We kenden het eiland wel al van vakantie, maar wilden ons toch vooraf goed oriënteren op zaken als wonen, werk en school. Na die reis waren we nog steeds positief, en hadden we al snel de knoop doorgehakt om er echt voor te gaan. In augustus 2013 begon ons echte avontuur op Curaçao.

Wonen op Curacao met kinderen

Werk en school

Het werk in Nederland kon voor mij geregeld worden met Ouderschapsverlof, dus na 9 maanden kon ik gewoon weer verder. Op Curaçao heb ik niet gewerkt. Miranda heeft een eigen bedrijf dat ze op afstand kon blijven doen, en kort voor vertrek werd ze via-via benaderd voor een leuke baan op Curaçao in de ochtenduren, dus dat is ze gaan doen.

Scholen op Curacao

Alleen onze oudste zoon Max moest naar school. Dat bleek uiteindelijk dé grote uitdaging om het avontuur wel of niet door te laten gaan: Nederlandstalige scholen zitten vol en hebben flinke wachtlijsten, de enige optie die we hadden was één van de privé-scholen. Gelukkig konden we nog net een plekje krijgen bij Klein College, ook al kostte dat dus wel € 300,- per maand. Dus elke ochtend bracht Miranda Max naar school en ging dan zelf naar haar werk. Rond 13:00 haalde ze Max weer op (Scholen op Curaçao hebben ‘s middags geen les) en hadden we elke middag heerlijk de tijd met het hele gezin.

Voorbereiden emigreren naar Curacao met kinderen

Er zijn heel veel websites te vinden met allerlei info over Curaçao, maar dat is allemaal vakantie-gerelateerd. En de info die er te vinden was over wonen op Curaçao bleek al weer een aantal jaren achterhaald. We hebben heel veel gehad aan onze verkenningsreis die we een half jaartje van tevoren hadden gedaan. De contacten die we in die week hebben opgebouwd hebben we daarna in de voorbereiding kunnen raadplegen indien nodig.

Curacao met kids, emigreren

Ontstaan website

Zie hier ook het ontstaan van onze website: eerst als klein blog voor familie en vrienden om ons avontuur te volgen, maar na ons sabbatical uitgegroeid tot één van de grootste Curaçao websites van Nederland. Gericht op vakantie én emigreren naar Curaçao. Het bleek dat er meer mensen online op zoek waren naar informatie over emigreren naar Curacao, er komen ondertussen maandelijks ruim 20.000 bezoekers op onze website.

Kosten van het emigreren naar Curacao

Wij zijn niet volledig geëmigreerd, bij vertrek vanaf Schiphol hadden we één koffer per persoon met kleding en dat was het. We hadden op Curaçao een volledig gemeubileerde woning gehuurd, dus meer hoefden we niet mee te nemen. Tijdens onze tijd op Curaçao met kinderen hebben we gemiddeld een kleine € 4.500 per maand uitgegeven. Daarbij nog de tickets (hoogseizoen, bijna € 5.000) en een auto (gekocht en aan het einde weer verkocht, € 1.000 er op ingeleverd), dus laat hiermee direct duidelijk zijn dat wonen op Curaçao zeker niet goedkoop is.

De ‘cost of living’ ligt ongeveer gelijk aan wat je in Nederland maandelijks kwijt bent.

De ‘cost of living’ ligt ongeveer gelijk aan wat je in Nederland maandelijks kwijt bent. En als je dan weet dat het inkomen fors lager ligt, dan kun je wel bedenken dat veel mensen die naar Curaçao emigreren er een tweede baantje bij moeten nemen, of duidelijk minder luxe dan in Nederland kunnen leven. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel over de kosten van emigreren naar Curacao.

Spullen emigreren

We hadden niet meer dan één koffer met kleding per persoon. We hadden nog overwogen om een paar kubieke meter te verschepen met zaken als kinderfietsjes e.d., maar dat werd al snel vrij kostbaar. Zeker met de gedachte dat het na 9 maanden weer terug naar Nederland zou moeten. We kregen de tip dat erop Curaçao een levendige handel was in allerlei tweedehands spullen door de vele Nederlanders die er continu komen en gaan. Jaarlijks (r)emigreren er ongeveer 5.000 inwoners van Nederland naar Curaçao. Er verhuizen er ook weer ongeveer evenveel van Curaçao naar Nederland, en die nemen ook lang niet alles weer mee terug. Vooral speelgoed, kinderkleding en diverse huisraad is hierdoor voor “een mooi prijsje” te scoren op Curaçao.

Karakter Curacao

Leven op Curaçao

Het credo ‘poko poko’ (= rustig aan) lijkt het levensmotto voor alles en iedereen op Curaçao. De hectiek van ons drukke leventje in Nederland was op Curaçao totaal niet aan de orde. In het begin gaf dat soms wel een onrustig gevoel (‘moet ik niet iets doen?’). Al snel gingen we mee in het lokale tempo. Klein extra nadeel was dat we in augustus aankwamen. Dat is op Curaçao de warmste tijd van het jaar. De eerste weken konden we geen 10 meter lopen zonder in zweten uit te breken.

Het credo ‘poko poko’ (= rustig aan) lijkt het levensmotto voor alles en iedereen op Curaçao.

Emigreren naar Curacao met kinderen: een woning huren

Nog een tip voor potentiële emigranten naar Curaçao. Wij vonden het erg moeilijk om via internet een geschikte woning te vinden om te huren. Behalve de woning zelf is ook de omgeving van de woning van belang, en dat was moeilijk te beoordelen op afstand.

Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om vooraf een woning te huren voor de eerste maand. In die maand zijn we op zoek gegaan naar onze ‘definitieve’ huurwoning. Met het grote aanbod aan huurwoningen zou dat geen probleem zijn. En dat bleek ook. Een woning die we vooraf vanuit Nederland via internet hadden bekeken en afgekeurd, bleek bij de ‘live’ bezichtiging toch helemaal ideaal voor ons. Daar hebben we toen nog 8 maanden heerlijk gewoond.

Wonen op Curacao

We hebben 9 heerlijke maanden gehad op Curaçao. Vooraf hadden we ook afgesproken dat een langer verblijf van een paar jaar een reële optie was als we zouden willen. Maar ondanks dat we enorm hebben genoten en verliefd zijn geworden op Curaçao, waren we er al snel uit dat in deze fase van ons gezinsleven Nederland voor ons een betere woon-omgeving is. We zullen ongetwijfeld nog vaak terug gaan naar Curaçao. In de toekomst zullen we misschien alsnog daar gaan wonen of een vakantiehuis kopen. Dus met een mooi avontuur in onze bagage weer terug naar Nederland en ons ‘oude leventje’ weer opgepakt. We denken nog regelmatig terug aan die mooie tijd op Curaçao, maar zijn helemaal happy in Nederland.

In de tijd op Curaçao misten we weinig uit Nederland.

Nederland achterlaten

In de tijd op Curaçao misten we weinig uit Nederland. Via internet bleven we dagelijks op de hoogte van wat er allemaal in Nederland speelde. In de lokale supermarkten (ook een Albert Heijn) op Curaçao is eigenlijk alles uit Nederland wel te koop. Onder andere via meerdere huismerken van Nederlandse supermarkten die op Curaçao volop verkrijgbaar waren.

Dus wat we misten waren vooral vrienden en familie, ook al zijn die ons wel op komen zoeken in die 9 maanden. Nu terug in Nederland missen we vooral het lekkere weer van Curaçao, de dagelijks relaxte sfeer over heel het eiland en natuurlijk het continu buiten leven. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, van januari t/m december: je komt bij wijze van spreken alleen binnen voor het toilet, om te slapen en om eten klaar te maken. Verder de hele dag buiten, heerlijk!

Voordelen Emigreren naar Curacao met kinderen

Emigreren naar Curacao met kinderen heeft ons als gezin een mooie tijd met elkaar gebracht die we in Nederland nooit zouden hebben. De kinderen hebben ook meegekregen dat er meer is in de wereld dan alleen Nederland. We hebben er (onbewust?) ook wel van geleerd dat we in de Nederlandse drukte toch vooral ook de tijd moeten nemen om te genieten van het leven en elkaar. Klinkt wel heel cliché en lekker ‘cheesy’, maar het is gewoon waar.

Emigreren naar Curacao met kinderen: het is een aanrader!

We raden het dan ook iedereen aan om een vergelijkbaar avontuur te ondernemen met je gezin als je daar de mogelijkheid voor krijgt (of opzoekt!). Uiteindelijk was het regelwerk voor ons sabbatical redelijk simpel te doen. Als je je maar inleest over de mogelijkheden van emigreren naar Curacao met kinderen, de procedures en de valkuilen, dan kom je er wel. Uiteraard moet het vooral ook financieel mogelijk zijn. Door bijvoorbeeld te sparen of op Curacao te werken. Doen! Mark is eigenaar van de website Naarcuracao.com, het startpunt voor vakantie of emigratie naar Curaçao.

  • Lees ook: Op uitstap met Stichting Uniek Curacao

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën