Emigreren naar Curacao met kinderen | Onze ervaring

Emigreren naar Curacao met kinderen, Mark heeft dit met zijn gezin gedaan. Hij woonde in 2013 negen maanden met zijn vrouw Miranda en hun kinderen Max (nu 8, toen 6), Stijn (nu 6, toen 3) en Charlotte (nu 4, toen 2) op Curaçao.

Mark: Wij zijn in 2013 voor 9 maanden naar Curaçao geëmigreerd met de kids, als sabbatical. Een aantal dingen kwamen op dat moment samen waardoor we een soort van “nu of nooit” momentje hadden om iets als een sabbatical te doen.

Emigreren naar Curacao met kinderen

Het idee kwam spontaan op door een oproepje op Facebook voor een vakantiebaantje op Curaçao, rond kerst 2012. Nog diezelfde avond zaten we al in de modus “waarom niet?” en twee weken later vlogen we (zonder de kinderen) naar Curaçao om het eiland te verkennen. We kenden het eiland wel al van vakantie, maar wilden ons toch vooraf goed oriënteren op zaken als wonen, werk en school. Na die reis waren we nog steeds positief, en hadden we al snel de knoop doorgehakt om er echt voor te gaan. In augustus 2013 begon ons echte avontuur op Curaçao.

Wonen op Curacao met kinderen

Werk en school

Het werk in Nederland kon voor mij geregeld worden met Ouderschapsverlof, dus na 9 maanden kon ik gewoon weer verder. Op Curaçao heb ik niet gewerkt. Miranda heeft een eigen bedrijf dat ze op afstand kon blijven doen, en kort voor vertrek werd ze via-via benaderd voor een leuke baan op Curaçao in de ochtenduren, dus dat is ze gaan doen.

Scholen op Curacao

Alleen onze oudste zoon Max moest naar school. Dat bleek uiteindelijk dé grote uitdaging om het avontuur wel of niet door te laten gaan: Nederlandstalige scholen zitten vol en hebben flinke wachtlijsten, de enige optie die we hadden was één van de privé-scholen. Gelukkig konden we nog net een plekje krijgen bij Klein College, ook al kostte dat dus wel € 300,- per maand. Dus elke ochtend bracht Miranda Max naar school en ging dan zelf naar haar werk. Rond 13:00 haalde ze Max weer op (Scholen op Curaçao hebben ‘s middags geen les) en hadden we elke middag heerlijk de tijd met het hele gezin.

Voorbereiden emigreren naar Curacao met kinderen

Er zijn heel veel websites te vinden met allerlei info over Curaçao, maar dat is allemaal vakantie-gerelateerd. En de info die er te vinden was over wonen op Curaçao bleek al weer een aantal jaren achterhaald. We hebben heel veel gehad aan onze verkenningsreis die we een half jaartje van tevoren hadden gedaan. De contacten die we in die week hebben opgebouwd hebben we daarna in de voorbereiding kunnen raadplegen indien nodig.

Curacao met kids, emigreren

Ontstaan website

Zie hier ook het ontstaan van onze website: eerst als klein blog voor familie en vrienden om ons avontuur te volgen, maar na ons sabbatical uitgegroeid tot één van de grootste Curaçao websites van Nederland. Gericht op vakantie én emigreren naar Curaçao. Het bleek dat er meer mensen online op zoek waren naar informatie over emigreren naar Curacao, er komen ondertussen maandelijks ruim 20.000 bezoekers op onze website.

Kosten van het emigreren naar Curacao

Wij zijn niet volledig geëmigreerd, bij vertrek vanaf Schiphol hadden we één koffer per persoon met kleding en dat was het. We hadden op Curaçao een volledig gemeubileerde woning gehuurd, dus meer hoefden we niet mee te nemen. Tijdens onze tijd op Curaçao met kinderen hebben we gemiddeld een kleine € 4.500 per maand uitgegeven. Daarbij nog de tickets (hoogseizoen, bijna € 5.000) en een auto (gekocht en aan het einde weer verkocht, € 1.000 er op ingeleverd), dus laat hiermee direct duidelijk zijn dat wonen op Curaçao zeker niet goedkoop is.

De ‘cost of living’ ligt ongeveer gelijk aan wat je in Nederland maandelijks kwijt bent.

De ‘cost of living’ ligt ongeveer gelijk aan wat je in Nederland maandelijks kwijt bent. En als je dan weet dat het inkomen fors lager ligt, dan kun je wel bedenken dat veel mensen die naar Curaçao emigreren er een tweede baantje bij moeten nemen, of duidelijk minder luxe dan in Nederland kunnen leven. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel over de kosten van emigreren naar Curacao.

Spullen emigreren

We hadden niet meer dan één koffer met kleding per persoon. We hadden nog overwogen om een paar kubieke meter te verschepen met zaken als kinderfietsjes e.d., maar dat werd al snel vrij kostbaar. Zeker met de gedachte dat het na 9 maanden weer terug naar Nederland zou moeten. We kregen de tip dat erop Curaçao een levendige handel was in allerlei tweedehands spullen door de vele Nederlanders die er continu komen en gaan. Jaarlijks (r)emigreren er ongeveer 5.000 inwoners van Nederland naar Curaçao. Er verhuizen er ook weer ongeveer evenveel van Curaçao naar Nederland, en die nemen ook lang niet alles weer mee terug. Vooral speelgoed, kinderkleding en diverse huisraad is hierdoor voor “een mooi prijsje” te scoren op Curaçao.

Karakter Curacao

Leven op Curaçao

Het credo ‘poko poko’ (= rustig aan) lijkt het levensmotto voor alles en iedereen op Curaçao. De hectiek van ons drukke leventje in Nederland was op Curaçao totaal niet aan de orde. In het begin gaf dat soms wel een onrustig gevoel (‘moet ik niet iets doen?’). Al snel gingen we mee in het lokale tempo. Klein extra nadeel was dat we in augustus aankwamen. Dat is op Curaçao de warmste tijd van het jaar. De eerste weken konden we geen 10 meter lopen zonder in zweten uit te breken.

Het credo ‘poko poko’ (= rustig aan) lijkt het levensmotto voor alles en iedereen op Curaçao.

Emigreren naar Curacao met kinderen: een woning huren

Nog een tip voor potentiële emigranten naar Curaçao. Wij vonden het erg moeilijk om via internet een geschikte woning te vinden om te huren. Behalve de woning zelf is ook de omgeving van de woning van belang, en dat was moeilijk te beoordelen op afstand.

Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om vooraf een woning te huren voor de eerste maand. In die maand zijn we op zoek gegaan naar onze ‘definitieve’ huurwoning. Met het grote aanbod aan huurwoningen zou dat geen probleem zijn. En dat bleek ook. Een woning die we vooraf vanuit Nederland via internet hadden bekeken en afgekeurd, bleek bij de ‘live’ bezichtiging toch helemaal ideaal voor ons. Daar hebben we toen nog 8 maanden heerlijk gewoond.

Wonen op Curacao

We hebben 9 heerlijke maanden gehad op Curaçao. Vooraf hadden we ook afgesproken dat een langer verblijf van een paar jaar een reële optie was als we zouden willen. Maar ondanks dat we enorm hebben genoten en verliefd zijn geworden op Curaçao, waren we er al snel uit dat in deze fase van ons gezinsleven Nederland voor ons een betere woon-omgeving is. We zullen ongetwijfeld nog vaak terug gaan naar Curaçao. In de toekomst zullen we misschien alsnog daar gaan wonen of een vakantiehuis kopen. Dus met een mooi avontuur in onze bagage weer terug naar Nederland en ons ‘oude leventje’ weer opgepakt. We denken nog regelmatig terug aan die mooie tijd op Curaçao, maar zijn helemaal happy in Nederland.

In de tijd op Curaçao misten we weinig uit Nederland.

Nederland achterlaten

In de tijd op Curaçao misten we weinig uit Nederland. Via internet bleven we dagelijks op de hoogte van wat er allemaal in Nederland speelde. In de lokale supermarkten (ook een Albert Heijn) op Curaçao is eigenlijk alles uit Nederland wel te koop. Onder andere via meerdere huismerken van Nederlandse supermarkten die op Curaçao volop verkrijgbaar waren.

Dus wat we misten waren vooral vrienden en familie, ook al zijn die ons wel op komen zoeken in die 9 maanden. Nu terug in Nederland missen we vooral het lekkere weer van Curaçao, de dagelijks relaxte sfeer over heel het eiland en natuurlijk het continu buiten leven. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, van januari t/m december: je komt bij wijze van spreken alleen binnen voor het toilet, om te slapen en om eten klaar te maken. Verder de hele dag buiten, heerlijk!

Voordelen Emigreren naar Curacao met kinderen

Emigreren naar Curacao met kinderen heeft ons als gezin een mooie tijd met elkaar gebracht die we in Nederland nooit zouden hebben. De kinderen hebben ook meegekregen dat er meer is in de wereld dan alleen Nederland. We hebben er (onbewust?) ook wel van geleerd dat we in de Nederlandse drukte toch vooral ook de tijd moeten nemen om te genieten van het leven en elkaar. Klinkt wel heel cliché en lekker ‘cheesy’, maar het is gewoon waar.

Emigreren naar Curacao met kinderen: het is een aanrader!

We raden het dan ook iedereen aan om een vergelijkbaar avontuur te ondernemen met je gezin als je daar de mogelijkheid voor krijgt (of opzoekt!). Uiteindelijk was het regelwerk voor ons sabbatical redelijk simpel te doen. Als je je maar inleest over de mogelijkheden van emigreren naar Curacao met kinderen, de procedures en de valkuilen, dan kom je er wel. Uiteraard moet het vooral ook financieel mogelijk zijn. Door bijvoorbeeld te sparen of op Curacao te werken. Doen! Mark is eigenaar van de website Naarcuracao.com, het startpunt voor vakantie of emigratie naar Curaçao.

 • Lees ook: Op uitstap met Stichting Uniek Curacao

13 Comments
 1. Monique | WritingMonique zegt

  Wat leuk om hier eens meer over weten te komen!

 2. Yvonne zegt

  Super om te lezen. Het lijkt me een prachtige ervaring!! Alleen niks voor mij. Na een week van huis heb ik al heinwee😏

  1. Mark zegt

   hoi Yvonne,
   Die heimwee valt misschien juist wel mee op Curaçao hoor! Het voelt dichter bij huis dan een vakantie in b.v. Frankrijk. De meest gesproken taal is Nederlands, het nieuws op de radio opent standaard met nieuws uit Nederland, als je wilt koop je heerlijke verse stroopwafels voor de deur bij Albert Heijn en steek je de weg over voor een portie kibbeling en tijdens belangrijke sport-evenementen kleurt ook Curaçao oranje. Dus áls je een avontuur aan wilt gaan, ga dan voor Curaçao!

 3. demallemolenmoeder zegt

  Wat zijn jullie een ervaring rijker. Het lijkt mij wel een hele omschakeling, eenmaal terug in Nederland. Dat heb ik namelijk al naar een vakantie. Ooit hoop ik ook een soortgelijke ervaring op te doen of om te emigreren. Nu mij man nog 😉

  1. Mark zegt

   Het is inderdaad een schitterende ervaring die ons altijd bij zal blijven. De terugkeer in Nederland was zeker wennen. We kwamen eind april terug maar liepen de eerste weken constant te bibberen omdat het voor ons gevoel nog midden in de winter was. Ook weer mee draaien in de dagelijkse hectiek hier was wel weer enorm wennen, maar na een paar weken is het -helaas?- alsof je nooit aan ‘poko poko’ gedaan hebt.
   Ga eerst eens op vakantie naar Curaçao, dan wordt je man vanzelf ook verliefd op het eiland dat hij niet meer terug wil naar Nederland! 🙂

   groetjes,
   Mark

 4. jeapiebel zegt

  Leuk verhaal om te lezen over hoe alles word geregeld met werk en ook school. Dat daar wonen niet goedkoop is dat is jammer, maar wat jullie terug krijgen lijkt mij meer dan waard. Als ik dit artikel lees wil ik ook immigrant zijn…;-)

  1. Mark zegt

   hi Jeapiebel,

   Als je dit wilt moet je het ‘gewoon’ doen! Er zijn altijd genoeg redenen te bedenken om niet te gaan “omdat het nu niet uitkomt”. Wij keken er precies vanuit de andere kant naar: “Waarom niet?”. En met die houding blijkt dat je voor elke mogelijke barrière een oplossing weet te vinden. Als je echt wilt, dan lukt het eigenlijk altijd wel. Ook financieel!

   succes,
   Mark

   1. evert zegt

    hay mark,tja ik reis nu al jaren door de caribbean en lees vele verhalen die ik hier ook weer tegenkom,van ooit doe ik het en ik wil wel maar …..enz dus die gaan nooit,ik heb op curacau gewerkt maar vind het op verschillende plaatsen erg mooi maar doorgaans is het te druk en te duur.
    als je bv tera cora inrijd is het net een grote glasbak.
    de grote berg patat is weer een meevaller.
    het is wel ideaal voor stageres om zo te studeren in de zon, maar permanent nee niet echt, dan moet er wel wat veranderen.
    dit is natuurlijk wel mijn mening en temeer omdat ik op vele plaatsen gewoond en gewerkt heb zie ik de verschillen.
    maar suc6 verder en ik denk dat je nu de smaak te pakken hebt en wel weer uit nl zal gaan
    gr evert

 5. Yvonne zegt

  Jeetje, wat een stap en wat een ervaring! Maar er hangt wel een flink prijskaartje aan. Kan me voorstellen dat dit voor veel mensen wel iets is wat je tegenhoudt, maar verder kan ik me voorstellen dat dit een heerlijke ervaring geweest is. Lastig dat de NL scholen zo vol zitten, dat is dan nog even iets om van te voren goed uit te zoeken. Leuk en interessant om te lezen.

  1. Mark zegt

   hoi Yvonne,
   Ja, het heeft zeker veel geld gekocht, maar het had ook echt wel voor flink minder gekund als het had gemoeten, of we hadden meer kunnen werken op Curaçao. Gelukkig hadden we er een mooi spaarpotje voor, en uiteindelijk was het voor ons de uitgave dubbel en dwars waard.

   groetjes,
   Mark

 6. Moniek zegt

  Prachtige ervaring. Ben jaloers.
  Hoe hadden jullie dat gedaan met jullie woning in Nederland? Verkocht of huurde jullie een woning?
  Hoe vond jullie zoon het om daar naar school te gaan?

 7. Jan zegt

  Leven net zo duur als in nederland? Forget it.
  Ik woon nu 6 jr in curacao en weet erover mee te praten. Waterkosten is zeer duur ook de energiekosten. Het is ca 5x duurder dan in nederland.
  Dit komt omdat aqualectra het monopolie heeft en daar misdadig gebruik van maakt. Internet is ca 2x duurder dan in nederland. De kwaliteit van het internet is niet best. 30mb abonnement is de max en je betaald er omgerekend 120 euro per mnd voor. Je hebt wel een abonnement voor 30mb maar je krijgt maar gemiddeld 20 mb ,soms zelfs minder. De boodschapoen zijn ook duurder dan in nederland. De zuivel hier is erg duur omdat het allemaal geimporteerd moet worden. Sinds de crisis in venezuela is het allemaal nog erger geworden.

  Denk er zeker goed over na voor je de stap maakt.

 8. Guido zegt

  Sluit me aan bij Jan. Het is alleen nog maar erger geworden. Het gaat erg slecht met Curaçao. Het land verkeerd in grote financiële problemen. De belastingen gaan fors omhoog,de criminaliteit is enorm gestegen. Er s nu een flinke leegloop van Nederlanders die hier wonen en terug gaan.
  De economy is enorm verslechterd wat ook is te merken aan de infrastructuur. Deze regering zit vol met corrupte zakkenvullers,vergelijkbaar met bv venezuela. Klesch heeft de isla gekocht voor 1 ollar en gaat de boel slopen en het oud ijzer verkopen. Ze hebben deze regering een oor aan genaaid. Straks duizenden arbeiders zonder werk. Gevolg volksopstand en algehele anarchie wat op Curaçao zal komen. Blijf lekker in NL het leven daar is zoveel beter geregeld.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.