Dode Zee, Masada en Ein Gedi met kinderen

Nicole was in de voorjaarsvakantie met haar gezin in Israël en maakte een prachtige reis door dit indrukwekkende land. Ze reisden onder andere naar Tel Aviv, Jeruzalem, de Dode Zee, natuurpark Ein Gedi en het bergfort Masada. In verschillende blogs deelt ze wat er op deze bijzondere bestemmingen te doen is voor gezinnen met kinderen.

In dit blog alles over wat de watervallen van Ein Gedi en de indrukwekkende vesting van Masada leuk zo leuk maken om te bezoeken tijdens je vakantie in Israël met kinderen.

Watervallen in Ein Gedi Nationaal Park

Het Nationale Park van Ein Gedi ligt aan de Dode Zee. Je komt er via de mooie autoroute met aan de ene kant de kale bergen van Judea woestijn en de andere kant het blauwe water van de Dode Zee. Omdat je dwars door de woestijn rijdt verwacht je niet dat je hier op zoek kunt naar watervallen, maar dat is toch precies wat wij gaan doen bij Ein Gedi Nationaal Park.

Vanaf de entree wandelen we door een groene vallei tussen de kale bergen door. Om ons heen horen en zien we bijzonder veel vogeltjes. Wij zijn niet de enige die aangetrokken worden door het water en het groen hier. Het eerste water zien we al snel, bij een van de eerste kleine watervallen. Het water valt in een kleine poel waar mensen aan het pootjebaden zijn.

Klipdas
Klipdas

Als we verder omhoog wandelen over de kale rotsen in Ein Gedi zien we ineens grappige klipdassen op de rotsen verschijnen. Deze schattige beestjes lijken aardig gewend aan alle bezoekers, want je kunt heel dichtbij ze komen. Volgens de folder zou je hier nog veel meer dieren kunnen zien, zo worden hier ook wel wolven, hyena’s en zelfs luipaarden gespot.

Om bij de volgende waterval te komen moet we door een donkere tunnel van riet, het is nog even goed uitkijken waar we stappen want het is hier echt pikkedonker en er stroomt water onder onze voeten. Helemaal droog komen we dan ook niet aan bij de volgende waterval. Hier gaan we zelf ook even met de blote voeten in het water, heerlijk koud. We blijven even hangen, het is er heerlijk rustig en zoonlief speelt er met de kiezels.

Ein Gedi
Dichtbij de klipdassen in Ein Gedi

David waterval

De David waterval is de grootste van alle watervallen hier en de laatste die we vinden. Van een hoge groene bemoste muur klatert het water een kleine poel in. Het is hier groener dan waar dan ook in Ein Gedi. Een bijzonder gezicht in dit dorre en droge deel van het land.

De weg terug is voor een groot deel anders dan de weg heen en dit keer wandelen we met een geweldig uitzicht op de Dode Zee. Weer zien we de klipdassen van dichtbij op de rotsen zitten. Wat een prachtig mooi park is dit en wat een verrassing is het om deze mooie groene vallei te vinden in dit droge woestijnlandschap!

David waterval
David waterval

Wandelen in Ein Gedi

Je kunt in Ein Gedi meerdere routes wandelen, de kortste route is die naar de David waterval. Hier doe je heen en terug ongeveer 1 uur over en dat is heel goed te doen met kinderen. Er zijn onderweg meerdere poeltjes waar je even af kunt koelen.

Een langere route is de wandeling naar de Ein Gedi spring. Deze is een stuk pittiger, niet alleen omdat de route langer is, maar je klimt ook behoorlijk.  Op de plattegrond die je bij je entreekaart krijgt staan deze en nog veel meer routes duidelijk aangegeven.

Israël gezinsreis
Met kiezels spelen bij de waterval

Praktische informatie bezoek aan Ein Gedi

 • Bij de ingang van Ein Gedi is een eenvoudig zaakje waar je snacks, ijs en drinken kunt kopen. Er staan flink wat picknick tafels waar je kunt eten. Ook zijn hier toiletten.
 • De korte route is prima te doen voor kinderen die goed kunnen lopen, met een buggy kom je helaas niet ver omdat er ook aardig wat geklauterd moet worden.
 • Hou rekening met de openingstijden, zeker als je van plan bent een van de langere wandelingen te doen: in de winter sluit het park al om 16:00 uur.
 • Neem voldoende water mee, het kan behoorlijk warm zijn, zelfs in de winter
 • Als je meer Nationale Parken bezoekt kan het voordelig zijn om een Nationale Parken kaart aan te schaffen.

Hoe kom je er

Ein Gedi en ook Masada (in de blog van volgende week) zijn vaak onderdeel van Dode Zee excursies vanuit Jeruzalem of Tel Aviv. Maar je kunt beide plaatsen ook eenvoudig op eigen gelegenheid bezoeken in combinatie met een bezoek aan de Dode Zee. Overnachten kun je in het Ein Gedi Kibbutz Hotel. Ook bij Masada zijn er hostels.

Maar als je ook de Dode Zee wilt bezoeken is logeren in Ein Bokek een logischere optie. Hier kun je namelijk zo het strand op en de Dode Zee in. Het strand bij Ein Gedi ligt een eind bij de accommodaties vandaan en was toen wij er waren afgesloten vanwege het gevaar van sinkholes. Ein Bokek ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Masada en 30 minuten van Ein Gedi.

Waterval in Ein Gedi

Het bezoek aan Ein Gedi is een absolute aanrader als je met kinderen door Israël reist. De verrassing van een aantal watervallen midden in de woestijn waar je ook nog in mag zwemmen spreekt vast niet alleen mijn kind aan.

Bergfort Masada met kinderen bezoeken

En zijn meerdere verhalen over de geschiedenis van Masada, maar de meest tot de verbeelding spreekt toch wel het verhaal van de paranoïde koning Herodes de Grote. Hij bewoonde in ongeveer 40 voor Christus het fort en had het laten versterken met hoge muren en torens uit angst voor indringers. Als je bovenop Masada staat kun je je haast niet voorstellen hoe het mogelijk is om deze plek in te nemen. Toch is dat volgens de verhalen de Romeinen gelukt.

Herodes was inmiddels al vertrokken en Masada werd bewoond door Joodse rebellen. Op de laatste avond voordat de Romeinen de top van de Masada bereikten pleegden deze rebellen zelfmoord, zij stierven nog liever dan tot slaaf gemaakt te worden door de Romeinen.

Massada met kind bezoeken
Zo zag Massada er ooit uit

Hoe kom je boven?

Ongeveer 4 km ten westen van de Dode Zee in de Judea woestijn vind je de vesting Masada. Het rotsplateau ligt ongeveer 440 meter boven het oppervlak van de Dode Zee.

Er zijn twee manieren om boven op de vesting komen: te voet of met de kabelbaan. Te voet, zoals de Romeinen dat deden, kan vanuit de richting van Arad in het westen. Deze route wordt gebruikt als je de zonsopkomst boven Masada mee wilt maken. Dit is te voet ook de eenvoudigste route, via deze weg duurt het ongeveer 20 minuten. Je komt hier alleen via het achterland en niet via de Dode Zee.

Aan de oostelijke kant, de zijde van de Dode Zee, kun je ook te voet omhoog via het slingerende Slangenpad. Het duurt ongeveer een uur om via deze weg naar boven te gaan. Aan deze kant is ook het visitors centre en het museum. Wij hebben helaas geen tijd voor het slangenpad en kiezen voor de kabelbaan die ook aan de oostkant omhoog gaat.

excursie Israël Masada
De kabelbaan naar Massada

Masada met kinderen bezoeken

Eenmaal bovenop het bergplateau snap je waarom men juist hier een fort gebouwd heeft. We kunnen kilometers de omtrek in kijken en hebben een adembenemend uitzicht op de Dode Zee en het woestijnlandschap. Beneden zien we ook duidelijk de omtrekken van de Romeinse kampen die hier Masada belegerd hebben.

Van het fort zijn tegenwoordig alleen nog de ruïnes over. Deze zijn deels gerestaureerd, de dikke zwarte strepen die op de muren getekend zijn geven duidelijk aan vanwaar er op de overblijfselen verder gebouwd is. Bij alle ruïnes staat duidelijk aangegeven welke ruimte hier vroeger te vinden was en ook de vele maquettes helpen om een goed beeld te krijgen van het fort. En dat fort is gigantisch, vanaf de uitkijktoren in het midden zie je echt goed hoe groot het hier is.

Op een aantal plekken in het bergfort van Masada vind je nog hele mooie mozaïekvloeren en muurschilderingen, dit moet naast een zwaar versterkt fort ook een prachtig paleis geweest zijn.

de ruines van Messada
De ruines van Messada

Op de noordpunt vind je het Noordelijk Paleis, een indrukwekkend bouwwerk dat over drie verdiepingen langs het bergplateau gebouwd was. Via smalle trappen langs de rotswand klimmen we hier naar beneden. Hier kon koning Herodes genieten van het prachtige uitzicht vanaf een van de balkons met zuilenrijen, je ziet het bijna voor je als je er staat.

Een van de voormalige stallen is later door de Joodse rebellen omgebouwd tot een synagoge. Als we hier binnenstappen zit er tot onze verbazing in een klein kamertje een rabbijn achter glas Hebreeuwse teksten te schrijven.

Bezoekerscentrum en museum

Aan de voet van de berg vind je het bezoekerscentrum met een aantal souvenirs winkels en een klein museum. Het museum is bijzonder schaars verlicht en staat vol met grote beelden die scenes uit de geschiedenis van Masada uitbeelden. Het voelt een klein beetje als een spookhuis.

We vonden het fantastisch om Masada te bezoeken tijdens onze rondreis door Israël. Met een kabelbaan een berg op gaan waar een gigantisch fort heeft gestaan is voor iedereen leuk. In combinatie met de bizarre ervaring van het drijven in de Dode Zee is dit toch wel een van de onmisbare ingrediënten voor een toffe reis door Israël met kinderen.

Dode Zee met kinderen | Vakantie Ein Gedi in Israël

De Dode Zee ligt op de grens tussen Israël en Jordanië en maar liefst 429 meter onder zeeniveau. Het is daarmee het laagste punt op aarde. En dit meer, want het is helemaal geen zee, is ook nog eens het zoutste meer op aarde. Het is maar liefst 8x zo zout als de gemiddelde zee. En in een meer dat zo zout is, is geen leven. Vandaar de naam Dode Zee. Dat zout zorgt er ook voor dat de Dode Zee een van de meest populaire bestemmingen is in de regio. Want in de Dode Zee blijf je drijven en dat is echt een hele unieke ervaring.

rondreis Israël met gezin
Uitzicht op de Dode Zee

De rit naar de Dode Zee

De rit naar de Dode Zee over de 31 vanaf Arad is ook al een belevenis. Borden die waarschuwen voor kamelen langs de weg worden opgevolgd door borden die aangeven hoeveel meter je je nog boven zeeniveau bevindt.

Terwijl de weg verder naar beneden slingert verandert dat al snel in borden die vertellen hoeveel je je nu onder zeeniveau bevindt. En dan ineens zie je in de verte de Dode Zee liggen. Strakblauw met een rimpelloos wateroppervlak. Er zijn een aantal uitzichtpunten waar je kunt stoppen om het even goed op je in te laten werken.

strand van Ein Bokek
Strand van Ein Bokek aan de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee

Nadat wij onze bagage achtergelaten hebben bij ons hotel gaan we gelijk naar het strand. Het is aan het eind van de middag in februari en nog steeds is het 27 graden. Hoe warm moet het hier in de zomer wel niet zijn?

Het strand lijkt een strand zoals menig ander strand, er zitten families lekker te zonnen en te kletsen en kinderen spelen in het zand. Er wordt alleen niet gezwommen in zee, iedereen drijft een beetje rond.

Ik loop er als eerste in en ga wat ongemakkelijk achterover liggen. Ik verwacht toch echt dat ik koppie onder ga. Maar dat gebeurt dus niet en dat is echt een hele rare gewaarwording: je ligt in het water ligt en je zinkt niet. Je hoeft echt geen enkele moeite te doen om te blijven drijven. Het is daardoor ook een ontzettend ontspannen gevoel, ik lig op mijn rug met mijn hoofd in het water en kijk naar de lucht.

Drijven in de Dode Zee

Het duurde wel even voor mijn zoon ook echt durfde te gaan liggen, hij heeft minutenlang staan aarzelen, maar is toen met een beetje hulp gaan drijven en vond het geweldig. En daar lagen we dan als twee ottertjes hand in hand drijvend naast elkaar in de Dode Zee. Echt heel bijzonder!

Na een lekkere douche op het strand zijn we weer teruggegaan naar ons hotel om daar even lekker in het zwembad te plonsen, want daar mag je gelukkig wel lekker met het water spetteren.

Drijven in de Dode Zee

Zonsondergang

Niet alleen overdag is de Dode Zee leuk om te bezoeken met kinderen, als de zon ondergaat kun je heerlijk langs de kust struinen op zoek naar mooie zoutkristallen. Het is een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

En sta vooral ook eens vroeg op om de zon op te zien komen aan de overkant van het meer, achter de bergen van Jordanië. Het doodstille wateroppervlak is dan zo mooi in de opgaande zon. Zeker in het warme seizoen is dit een aanrader, want dan kan het later op de dag behoorlijk warm worden.

Praktische tips Dode Zee met kinderen

Drijven in de Dode Zee is een geweldige ervaring, maar er zijn wel een paar dingen waar je even op moet letten.

 • Blijf niet te lang in het water, maximaal een kwartier.
 • Als je uit het water komt, ga gelijk douchen en drink veel water.
 • Doe je sieraden af om verkleuring te voorkomen.
 • Het zoute water van de Dode Zee kan behoorlijk prikken. Zorg dat je je niet scheert in de twee dagen voor je gaat drijven. En probeer voor zover je het kan beschadigingen van je huid te vermijden, want geloof me: eenmaal in het water voel je wondjes waarvan je niet wist dat ze er waren.
 • Waterschoenen zijn aan te raden vanwege de scherpe zoutkristallen op de bodem.
 • Voor kinderen is het verstandig om een zwembril te dragen, want een paar spatjes Dode Zee water in je ogen is heel pijnlijk.
 • Voor met name jonge kinderen kan het zout erg prikken op de huid, geef ze de kans om snel weer het water te verlaten en gelijk te douchen.
 • Let op dat je alleen op de aangegeven plekken het water in gaat en niet zomaar ergens langs de kust. Door de snelle daling van het water in de Dode Zee zijn er de laatste jaren veel sinkholes ontstaan en daar wil je niet in vallen.

Hoe kom je er

Je kunt de Dode Zee als excursie bezoeken vanuit Jeruzalem of Tel Aviv, vaak wordt dat gecombineerd met een bezoek aan Ein Gedi en Masada. Maar als het even kan zou ik er zelf heen reizen en overnachten zodat je de Dode Zee en de omgeving in je eigen tempo kunt verkennen.

Dat kan het beste in Ein Bokek, hier zijn verschillende kindvriendelijke hotels met een eigen strand en een zwembad. De meeste hotels hebben ook een spa, deze zijn vaak alleen toegankelijk zijn voor volwassenen.

Ein Bokek bij de Dode zee

Ein Bokek is een badplaats aangelegd rond een paar grote hoogbouw hotels. Ondanks dat de plaats niets authentieks heeft is het een prima plek om te overnachten. Het is mooi aangelegd met veel palmbomen en er is een mooi strand. De voorzieningen aan het strand zijn erg goed, er zijn overal douches, badmeesters en voor de hotelgasten parasols en strandstoelen.

In Ein Bokek zijn er twee kleine winkelcentra met wat eenvoudige winkels waar je vooral veel Dode Zee producten kunt kopen.Veel restaurants zijn er niet in Ein Bokek, je bent in de avond echt aangewezen op de restaurants van de hotels of de McDonalds. Ook als je niet in Ein Bokek logeert zijn de stranden gratis toegankelijk. En dat is fijn, want er zijn niet zoveel plaatsen meer waar je veilig de Dode Zee in kunt. Ein Bokek is daarvan waarschijnlijk de beste keus.

De Dode Zee met kinderen

De Dode Zee met kinderen bezoeken is echt een geweldige ervaring. De omgeving is schitterend, de prachtige bergen, de blauwe zee. Het drijven in dit meer is een bijzondere ervaring die je nooit vergeet. En doordat je niet alleen de zee hebt, maar ook een fijn zwembad bij het hotel voelt het als een minivakantie in een vakantie.

En wat een bezoek aan dit bijzondere meer met kinderen extra leuk maakt is dat je op nog geen half uur rijden nog een paar hele gave dingen kunt doen: wandelen naar de David waterval in Ein Gedi of de berg op naar het fort van Masada.

Lees ook:

Uitzicht op de Dode Zee
Uitzicht op de Dode Zee vanuit Ein Gedi

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën