5x Ein Gedi met kinderen | Israël

0

Nicole was in de voorjaarsvakantie met haar gezin in Israël en maakte een prachtige reis door dit indrukwekkende land. Ze reisden onder andere naar Tel Aviv, Jeruzalem, de Dode Zee, natuurpark Ein Gedi en het bergfort Masada. In verschillende blogs deelt ze wat er op deze bijzondere bestemmingen te doen is voor gezinnen met kinderen.

In dit blog alles over wat de watervallen van Ein Gedi en de indrukwekkende vesting van Masada leuk zo leuk maken om te bezoeken tijdens je vakantie in Israël met kinderen.

Watervallen in Ein Gedi Nationaal Park

Het Nationale Park van Ein Gedi ligt aan de Dode Zee. Je komt er via de mooie autoroute met aan de ene kant de kale bergen van Judea woestijn en de andere kant het blauwe water van de Dode Zee. Omdat je dwars door de woestijn rijdt verwacht je niet dat je hier op zoek kunt naar watervallen, maar dat is toch precies wat wij gaan doen bij Ein Gedi Nationaal Park.

Vanaf de entree wandelen we door een groene vallei tussen de kale bergen door. Om ons heen horen en zien we bijzonder veel vogeltjes. Wij zijn niet de enige die aangetrokken worden door het water en het groen hier. Het eerste water zien we al snel, bij een van de eerste kleine watervallen. Het water valt in een kleine poel waar mensen aan het pootjebaden zijn.

Klipdas
Klipdas

Als we verder omhoog wandelen over de kale rotsen in Ein Gedi zien we ineens grappige klipdassen op de rotsen verschijnen. Deze schattige beestjes lijken aardig gewend aan alle bezoekers, want je kunt heel dichtbij ze komen. Volgens de folder zou je hier nog veel meer dieren kunnen zien, zo worden hier ook wel wolven, hyena’s en zelfs luipaarden gespot.

Om bij de volgende waterval te komen moet we door een donkere tunnel van riet, het is nog even goed uitkijken waar we stappen want het is hier echt pikkedonker en er stroomt water onder onze voeten. Helemaal droog komen we dan ook niet aan bij de volgende waterval. Hier gaan we zelf ook even met de blote voeten in het water, heerlijk koud. We blijven even hangen, het is er heerlijk rustig en zoonlief speelt er met de kiezels.

David waterval

De David waterval is de grootste van alle watervallen hier en de laatste die we vinden. Van een hoge groene bemoste muur klatert het water een kleine poel in. Het is hier groener dan waar dan ook in Ein Gedi. Een bijzonder gezicht in dit dorre en droge deel van het land.

De weg terug is voor een groot deel anders dan de weg heen en dit keer wandelen we met een geweldig uitzicht op de Dode Zee. Weer zien we de klipdassen van dichtbij op de rotsen zitten. Wat een prachtig mooi park is dit en wat een verrassing is het om deze mooie groene vallei te vinden in dit droge woestijnlandschap!

David waterval
David waterval

Wandelen in Ein Gedi

Je kunt in Ein Gedi meerdere routes wandelen, de kortste route is die naar de David waterval. Hier doe je heen en terug ongeveer 1 uur over en dat is heel goed te doen met kinderen. Er zijn onderweg meerdere poeltjes waar je even af kunt koelen.

Een langere route is de wandeling naar de Ein Gedi spring. Deze is een stuk pittiger, niet alleen omdat de route langer is, maar je klimt ook behoorlijk.  Op de plattegrond die je bij je entreekaart krijgt staan deze en nog veel meer routes duidelijk aangegeven.

Praktische informatie bezoek aan Ein Gedi

  • Bij de ingang van Ein Gedi is een eenvoudig zaakje waar je snacks, ijs en drinken kunt kopen. Er staan flink wat picknick tafels waar je kunt eten. Ook zijn hier toiletten.
  • De korte route is prima te doen voor kinderen die goed kunnen lopen, met een buggy kom je helaas niet ver omdat er ook aardig wat geklauterd moet worden.
  • Hou rekening met de openingstijden, zeker als je van plan bent een van de langere wandelingen te doen: in de winter sluit het park al om 16:00 uur.
  • Neem voldoende water mee, het kan behoorlijk warm zijn, zelfs in de winter
  • Als je meer Nationale Parken bezoekt kan het voordelig zijn om een Nationale Parken kaart aan te schaffen.

Hoe kom je er

Ein Gedi en ook Masada (in de blog van volgende week) zijn vaak onderdeel van Dode Zee excursies vanuit Jeruzalem of Tel Aviv. Maar je kunt beide plaatsen ook eenvoudig op eigen gelegenheid bezoeken in combinatie met een bezoek aan de Dode Zee.

Overnachten kun je in het Ein Gedi Kibbutz Hotel. Ook bij Masada zijn er hostels.

Maar als je ook de Dode Zee wilt bezoeken is logeren in Ein Bokek een logischere optie. Hier kun je namelijk zo het strand op en de Dode Zee in. Het strand bij Ein Gedi ligt een eind bij de accommodaties vandaan en was toen wij er waren afgesloten vanwege het gevaar van sinkholes. Ein Bokek ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Masada en 30 minuten van Ein Gedi.

Waterval in Ein Gedi

Ein Gedi met kinderen

Het bezoek aan Ein Gedi is een absolute aanrader als je met kinderen door Israël reist. De verrassing van een aantal watervallen midden in de woestijn waar je ook nog in mag zwemmen spreekt vast niet alleen mijn kind aan.

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.