Israël met kinderen – Vakantie tips

Op vakantie naar Israël met kinderen is echt een fantastische ervaring. De geschiedenis ligt hier letterlijk op straat en bij alles wat je ziet of doet is wel een eeuwenoud verhaal te vertellen. Maar Israël is zoveel meer dan alleen geschiedenis, de natuur van het land is ook prachtig.

Middenin de dorre droge woestijn vind je wadi’s en watervallen en het drijven in de Dode Zee is een ervaring om nooit te vergeten. Waarom je op vakantie naar Israël wilt gaan met het gezin? Je vliegt er rechtstreeks heen, de afstanden zijn er kort, de zon schijnt bijna altijd en het eten is verrukkelijk.

Allemaal redenen om naar Israël te gaan met kinderen. Nicole was er en deelt daarom al haar tips voor een vakantie in dit prachtige land in het Midden-Oosten.

Praktische informatie Israël met kinderen

Israël bereiken

De belangrijkste luchthavens in Israël zijn Tel Aviv en Eilat. Vanuit Tel Aviv Ben Gurion airport bereik je eenvoudig het noorden van Israël, Jeruzalem, Tel Aviv en ook de Dode Zee. De luchthaven van Eilat ligt behoorlijk zuidelijk en wordt voornamelijk gebruikt voor strandvakanties in Eilat.

Je kunt beide luchthavens ook eenvoudig combineren door bijvoorbeeld heen te vliegen op Tel Aviv en terug vanaf Eilat. Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Israël. Meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks vanuit Nederland naar Tel Aviv. Dit zijn onder andere Transavia, Easyjet en KLM. In het laagseizoen boek je al een enkele reis vanaf 60 euro per persoon.

Wil je meer weten over de verschillende bestemmingen in Israël, lees hier de blogs erover!

  1. Relaxt Tel Aviv met kinderen
  2. Het bijzondere Jeruzalem bezoeken
Israël met kinderen

Vervoer Israël met kinderen

Huurauto

Zelf met een huurauto rondreizen is de meest flexibele manier van reizen, je bent niet afhankelijk van de vertrektijden en aansluitingen van het openbaar vervoer en kunt stoppen waar je wilt. Ideaal als je reist met kinderen. De meeste grote verhuurmaatschappijen bieden autohuur aan in Israël. Zelf door Israël rijden is prima te doen. De snelwegen zijn in de regel goed onderhouden en de verkeersborden duidelijk.

Het is wel goed om te beseffen dat men in Israël zich een stuk minder aantrekt van de verkeersregels en met name in de steden wordt er behoorlijk chaotisch gereden.

Parkeren is buiten de grote steden goed te doen, maar in steden als Tel Aviv en Jeruzalem zijn parkeerplaatsen schaars en duur. Overweeg om je huurauto pas aan het eind van je verblijf in een stad op te halen bij een stadskantoor.

Goed om te weten: de meeste verhuurmaatschappijen staan het niet toe dat je door Palestijns gebied rijdt.

Auto rijden in Israel

Openbaar vervoer

Ook met openbaar vervoer kun je goed reizen door Israël. De routes met de trein zijn beperkt tot een aantal goede verbindingen tussen grote steden als Jeruzalem en Tel Aviv.

Voor minder grote steden is de bus een goed alternatief. Er zijn veel goede busverbindingen en verschillende maatschappijen om uit te kiezen. De bus is ook de meest voordelige manier om rond te reizen.

Taxi

Taxi’s zijn overal in Israël te vinden en rijden op de meter. Ook rijden er zogenaamde sheruts, taxibusjes die je met meerdere passagiers deelt. Sheruts en taxi’s rijden in tegenstelling tot de bus en trein wel gewoon op sabbat.

Onderweg in Israel

Overnachten in Israël met kinderen

In Israël is een groot aanbod aan accommodaties. Israël kent een flink aantal hotelketens, zoals Dan hotels en Prima hotels, maar ook grote internationale ketens als Accor zijn goed vertegenwoordigt. Veel hotels beschikken over een zwembad, wat met name in de zomer erg fijn is als je met kinderen reist.

Logeren in een hostel is vaak voordeliger dan in een hotel en ze zijn ook toegankelijk voor gezinnen met kinderen. Sommige hostels beschikken over een gemeenschappelijke keuken.

Ook appartementen zijn in de regel voordeliger als je met een kinderen reist, vanwege het aantal slaapplaatsen, maar ook de mogelijkheid om zelf te koken.

Uniek voor Israël is een verblijf in een Kibbutz, vooral in landelijke gebieden kun je hier goed terecht.

Langs de Dode Zee

Kosten vakantie Israël met kinderen

Israël is geen voordelige bestemming, het prijspeil ligt voor veel zaken gelijk aan dat van Nederland. Er zijn gelukkig wel manieren om kosten te besparen. Zo kun je kiezen voor een accommodatie met keuken waardoor je zelf je een aantal maaltijden kunt maken. Maar ook als je wel buiten de deur eet is het mogelijk om de kosten laag te houden.

In Israël eet je de heerlijkste streetfood, zoals shoarma en falafel. En gelukkig hoef je niet voor alles wat je in Israël doet veel geld te betalen! Langs het strand wandelen in Tel Aviv is helemaal gratis, drijven in de Dode Zee kost je ook niets en veel van de bezienswaardigheden in de oude stad van Jeruzalem zoals de Tempelberg en grafkerk bezoek je gratis.

Bezoek je meerdere Nationale Parken, overweeg dan om de National Park kaart aan te schaffen. Hiermee krijg je korting op de entree. Als je je reis plant in het laagseizoen bespaar je ook aanzienlijk op je reis- en verblijfskosten.

Oude stad Jeruzalem
Oude stad Jeruzalem

Beste reistijd voor Israël met kinderen

De beste temperaturen om te reizen door Israël met kinderen vind je in het voor- en najaar. In de zomer is het in Israël bijzonder heet. Als je aangewezen bent op de schoolvakanties dan kun je het beste je gezinsvakantie plannen in de voorjaarsvakantie, meivakantie of de herfstvakantie.

In de mei- en herfstvakantie heb je het beste weer en kun je in Tel Aviv en Eilat naar het strand. In de voorjaarsvakantie is het iets minder warm, maar geniet je wel weer van veel meer rust in drukke bestemmingen als Jeruzalem. En ook liggen de prijzen voor accommodatie en vluchten veel lager dan in de andere periodes.

Een van de vele zwerfkatten in Israël1
Een van de vele zwerfkatten in Israël1

Shabbat

Shabbat is iets om serieus rekening mee te houden tijdens je reis door Israël. De shabbat begint tijdens zonsondergang op vrijdag en duurt tot de zonsondergang op zaterdag.

Tijdens shabbat rijdt er geen openbaar vervoer en ben je aangewezen op je eigen vervoer of taxi’s en sheruts. Veel musea, winkels en restaurants zijn gesloten. Ook ben je beperkt in het ophalen van een huurauto. Op de luchthaven lukt dit vaak wel, maar de stadskantoren zijn gesloten.

Inchecken bij een hotel kan ook vaak pas na afloop van Shabbat omdat veel hotelgasten pas laat uitchecken. Het verschilt wel per plaats hoeveel er gesloten is met Shabbat. Zo merk je in Jeruzalem veel meer van de Shabbat sluitingen dan in Tel Aviv of aan de Dode Zee.

Tel Aviv tijdens Shabbat
Tel Aviv tijdens Shabbat

Veiligheid Israël met kinderen

Israël is een land waar een groot conflict speelt, dus de vraag of het veilig is om af te reizen naar Israël met kinderen is terecht. Wij hebben ons vooraf goed ingelezen en ook de website van MinBuza geraadpleegd. Hier wordt de situatie in Israël -tijdens onze reisperiode- niet minder veilig ingeschat dan bijvoorbeeld Thailand.

Tijdens onze reis hebben we ons niet onveilig gevoeld. Wel is het even wennen om zoveel militairen met serieuze wapens te zien. Maar juist zij en de checkpoints die je door moet zorgen voor veiligheid. 

Tip: download voor vertrek de app van Buitenlandse Zaken en stel Israël en de Palestijnse gebieden in als favoriet, mocht er tijdens je verblijf iets gebeuren, dan ontvang je direct bericht.

Israël met kinderen
Oude stad Jeruzalem

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën