Broek in Waterland met kinderen – Uitjes

Wat is er te doen in Broek in Waterland met kinderen? Wij wonen er vlakbij, in Monnickendam, en zijn regelmatig in dit dorp te vinden. Daarom deel ik nu onze tips!

Broek in Waterland was een van de meest welvarende dorpen van Waterland en dat is nu nog steeds terug te zien. Dat zie je terug in de gebouwen en in de mooie houten huizen die in pastelkleuren geverfd zijn. De eerste tip is daarom om een rondje te wandelen door het oude gedeelte van het dorp.

Dit dorp ligt onder de rook van Amsterdam: met de bus ben je sta je binnen een minuut of 12 al in het centrum van de stad, of reis vanaf Noord met de metro.

Doen in Broek in Waterland met kinderen

En dan beginnen we met de echte tips voor wat je doet als je in Broek bent. Want Broek, dat is hoe we dit dorp ook wel noemen.

IJscafé Antonio

De eerste tip is de reden waarom we geregeld in Broek in Waterland met kinderen te vinden zijn: het ijscafé. Hier kom je voor de ijsjes, taarten, pizza’s en broodjes. Er is binnen een kinderhoek en buiten is een smal terras. Op warme dagen is dit een heel populaire plek.

Wil je iets anders eten, dan is pannenkoekenhuis De Witte Swaen ook een vertrouwde stek in het dorp. Dit restaurant is gevestigd in een pand uit 1596 en ligt vlakbij het Havenrak. (Facebook pagina)

Varen

Broek in Waterland en omgeving ontdek je misschien wel het beste vanaf het water. Huur een fluisterboot bij de Theetuin in Overleek en vaar naar Broek. En ook bij Broeker Bootverhuur, aan de Belmermeer 5, huur je kano’s en fluisterboten.

Wij gaan geregeld met de kano op pad en dan komen we ook in Broek in Waterland met kinderen. Favoriete plekken van mij om heen te peddelen (zeg je dat zo?) zijn onder andere Broek en het restaurant in Holysloot (Schoolhuis) vanwege de chocoladetaart.

ijscafe Antonio Broek in Waterland
IJssalon Antonio

Laarzenpad

Als het een tijdje niet geregend heeft, en het is geen broedseizoen, dan vind ik het leuk om het laarzenpad te wandelen. Dit loopt vanaf Broek in Waterland richting Amsterdam, door de weilanden. Terug gaat dan over de Broekermeerdijk, maar je kan natuurlijk ook besluiten om eerder terug te gaan en dan weer terug te wandelen via het weiland.

Het eerste deel van de wandeling slinger je door de weilanden, het heet niet voor niets een laarzenpad. Dit gedeelte is mijn favoriete stuk van de route. Het duurt even voordat ik ontdek dat de witte paaltjes in het landschap de route aangeven. Toch een stuk makkelijker dan steeds op je telefoon kijken of je wel de juiste route volgt. Via loopplanken, houten overstappen en hoge bruggen slinger je door de weilanden naar Watergang.

Vanaf Watergang gaat het Laarzenpad een stuk door het kleine dorp en daarna even door langs de weg. Vervolgens sla je af en je loopt de Broekermeerdijk over totdat je in Broek in Waterland bent. (Website)

Broek Laarzenpad
Laarzenpad

Volgermeerpolder

Een andere plek om rustig te wandelen (Broek is niet autovrij) is de Volgermeerpolder, net buiten het dorp. In dit gebied zijn routes voor fietsers, wandelaars, ruiters en kanovaarders in Waterland. Wij wandelen hier graag vanwege de rust.

Stal Oostwal quad rijden

Ook in de Belmermeer (op nummer 6A), net als het huren van een kano, is Stal Oostwal. Hier worden kinderfeestjes gevierd. Maar als je wilt kan je ook een kwartiertje quad rijden met je kind.

  • Zijn je kinderen fan van paarden? Dan kan je wellicht een kijkje nemen bij manege De drie merriën.
  • Wij huurden in Overleek bij de Theetuin een fluisterboot met speurtocht en ontdekten Broek en de omgeving vanaf het water.

Dat waren ze, de tips voor Broek in Waterland met kinderen. Heb jij leuke tips voor dit dorp, laat het mij dan weten! Ik ben heel benieuwd en zet de tip er graag bij. Lees ook de tips voor Hoofddorp.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.