Stedentrip naar Mallorca met kids

2

Met mijn zus en mijn peuter (2,5) was ik in december 2016 een weekend op een kindvriendelijke stedentrip naar Mallorca.

We vlogen op zondagmiddag met Ryanair vanaf Eindhoven en op woensdagmiddag waren we weer terug in Nederland. Mallorca bleek ook in de winter een fantastische bestemming om te bezoeken met kinderen. In de ochtend werd het vanaf een uur of tien lekker warm (boven de twintig graden) en aan het eind van de middag koelde het weer af. Heerlijk om het koude Nederland even achter ons te laten.

Het idee om op een kindvriendelijke stedentrip te gaan ontstaat spontaan. Voordat ik kinderen kreeg gingen we ieder jaar samen weg. Ik stel voor om weer eens te gaan en zij vindt het leuk om de kids mee te nemen. De oudste gaat naar school, dus alleen mijn zoon gaat mee. Op de website van Ryanair zie ik dat je voor een aantal tientjes per persoon naar Palma vliegt. De knoop wordt dan direct doorgehakt: we gaan op een kindvriendelijke stedentrip! Op naar Spanje met mijn lieve peuter. We kijken uit naar mooie dagen, een blauwe zee en wat cultuur.

Lees ook: 25 tips voor jouw vakantie op Mallorca met kinderen

Dag 1: Op stedentrip naar Mallorca met peuter

Na al die verre reizen met onze kinderen, ga ik voor het eerst op een vliegvakantie binnen Europa met mijn peuter! We vliegen met Ryanair vanaf Eindhoven. Vanaf Amsterdam is dat wel een stuk langer reizen dan naar Schiphol, maar daar staat tegenover dat Eindhoven airport veel gemoedelijker is. Omdat je thuis al hebt ingecheckt, kan je direct door naar de controle. In een paar minuten zijn we door de tassencontrole heen, het is veel rustiger dan op Schiphol. Als we bij de gates zijn, zien we direct een speeltuin. Peuter vermaakt zich wel.

Vliegveld Eindhoven met peuter

Vliegen met pleuter

Het vliegtuig van Ryanair is weinig luxe maar blijkbaar kan je best veel handbagage meenemen. De stewards helpen bij het vullen (volproppen) van de bagagevakken. We vliegen binnen twee uur naar Mallorca. Het vliegen met peuter ging heel erg goed. Ik had de tablet meegenomen en er allerlei apps opgezet. Toen hij net in zijn stoel zat wilde hij op schoot, de rest van de vlucht zat hij verdiept in de puzzels. Het scheelde wel dat we met twee volwassenen waren. Op de terugweg was hij niet helemaal lekker en toen was het fijn dat mijn zus er ook was. We konden hem afwisselend op schoot nemen en afleiden.

Lees ook: handbagage meenemen tijdens een vliegreis met kinderen

Ons Airbnb appartement tijdens de stedentrip naar Mallorca

Als we buiten het vliegveld staan verbazen we ons over de temperatuur en de palmbomen, Onze kindvriendelijke stedentrip begint nu echt!
Vanaf het vliegveld nemen we bus 1 naar Plaza d’Espanya, het busstation van Palma. Vanaf dit busstation vertrekken de bussen over het eiland. Ons appartement hier ligt op nog geen vijf minuten lopen vandaan. Ideaal! Voor de twee dagen op Mallorca wilden we geen auto huren en op deze manier kunnen we toch makkelijk het eiland over. Ook hadden we geen zin om na de hele reis vanuit Nederland op Mallorca lang onderweg te zijn naar het appartement.

We hebben via Airbnb een appartement in het centrum gehuurd. Dit appartement heeft twee slaapkamers, waardoor ik met peuter op een eigen kamer lig en mijn zus heeft de andere kamer voor zichzelf. Ook kunnen we zelf koken en hebben we een heerlijke bank om op te hangen.

Airbnb in Mallorca

Lees ook: goedkoop op vakantie met kids door woningruil

Het appartement tijdens deze stedentrip naar Mallorca ligt in een steegje naast de winkelstraat San Miguel en om de hoek bij een vestiging van de koffieketen Cappuccino, fantastisch! Het is negen uur als we in het appartement zijn en we moeten nog eten. We gaan met zijn drieën naar buiten en verbazen ons over het leven op straat. Bij een pizzeria halen we een aantal stukken pizza die we in het appartement opeten. Wat een heerlijke start van ons weekend op Mallorca.

Dag 2: Wandelen in Paguera en naar de kathedraal in Palma

Als we wakker worden kijk ik direct naar buiten. Zon, een blauwe lucht en witte huizen, we zijn in Spanje! Wat heerlijk is dit, hartstikke winter en toch mooie dagen. Ik loop naar buiten om in de supermarkt inkopen te doen. Supermarkten in het buitenland vind ik zo leuk: er zijn andere producten en ik ben er zo een half uur zoet. Bij de kassa valt het mij op hoe weinig haast de mensen hebben. In de rij staan allemaal mensen met een flesje water en niemand zucht omdat het zolang duurt. Daarna haal ik een kop koffie bij Cappuccino in de straat San Miguel.

Cappuccino Mallorca coffee

Naar Paguera met de bus

Tegen elf uur gaan we op stap en dan merk je dat het warmer wordt. Om negen uur was het nog weer voor een trui, nu is een shirt met lange mouwen voldoende. We stappen in de bus naar Paguera. In een reisgids lazen we dat er vanaf daar mooie wandelingen over het eiland gaan en dat je vanuit het centrum zó in de bergen bent. Na een rit van een half uur stappen we uit in de buurt van het strand. We zien aan de soort winkels dat deze stad normaal heel toeristisch is, in de wintermaanden is het haast uitgestorven.

We komen bij het strand aan en kijken onze ogen uit. Wat is het hier mooi. Het water is hartstikke blauw en het strand is uitgerekt. Peuter ziet een speeltuin en rent weg. En dat valt ook echt op: Mallorca is ingericht op gezinnen, bij ieder plein, strand, dorp en bezienswaardigheid vind je een goed onderhouden speeltuin. Tegen het strand van Paguera staan wel heel veel hotels gebouwd, dus in de zomer zal het hier iets minder idyllisch zijn.

Peguera beach

Lees ook: tips voor een relaxte vakantie met je kids

Wandelen in Paguera met peuter tijdens onze stedentrip naar Mallorca

Om de hoek van de baai ligt een andere baai. We vinden een pad dat de twee stranden verbindt. Dit pad is zo mooi dat we hopen dat het verder loopt. We hadden in de reisgids al gelezen over wandelen vanuit deze stad en we zijn er niet voor niets heengegaan! Voor peuter hebben we een rugdrager mee. In de steden zien we overal mensen met kinderwagens, maar een wandeling over bergpaden is waarschijnlijk niet ideaal met een buggy.

We hebben geluk, het pad slingert verder. Omdat we geen reisgids hebben of een andere routeaanwijzing, lopen we op goed geluk verder. De uitzichten zijn prachtig. We hebben wel google maps en besluiten door te wandelen naar het volgende dorp, in de hoop dat daar een bus rijdt naar Palma.

img_0266

Na een prachtige wandeling stappen we inderdaad in een ander dorp op de bus. We stappen buiten het centrum uit en we lopen naar de kathedraal. Het is een uur of vier en het licht op de kathedraal is prachtig. Zoon is moe, wij zijn gaar en nadat we de kathedraal hebben bewonderd slenteren we door het stadscentrum naar ons appartement.

Lees ook: het verslag van onze wandeling op Mallorca

Zoon en ik eten in het appartement, mijn zus gaat als een echte Spanjaard om een uur of negen in de avond buiten de deur eten. Na het eten gaan we nog even naar buiten. Er zijn overal door de stad kerstmarkten en daar zijn draaimolens. We bezoeken een aantal markten en daarna gaat peuter naar bed.

Kathedraal Mallorca Palma

Dag 3: Alcuida bezoeken en slenteren door Palma

De laatste volle dag van onze stedentrip naar Mallorca breekt aan. Weer verbaas ik mij in de ochtend over hoe mooi het buiten is, de zon schijnt en het lijkt wel zomer. Spanje in de winter is echt een goed idee, Nederland voelt heel ver weg. Als we hebben ontbeten lopen we direct naar het busstation. Aan de andere kant van het eiland ligt Alcudia, een stadje dat wordt gezien als het mooiste van Mallorca.

Alcudia en de stranden

De bus doet er volgens de informatie ruim een uur over om naar Alcudia te rijden. Als we instappen zien we dat je ook naar de haven kan gaan. We besluiten om naar de haven te rijden en terug naar het centrum te wandelen. Onderweg wordt peuter steeds huileriger. Hij wilde in de ochtend ook al niet eten. Tegen de tijd dat we bij het strand staan heeft peuter er helemaal geen zin meer in. Zus en ik splitsen op: zij heeft zin in een stevige wandeling, ik ga het rustiger aan doen met peuter.

img_0307

Met mijn zoon stap ik in de bus naar het centrum van Alcudia. De bus naar Palma gaat pas over twee uur, dus we hebben tijd genoeg om rustig door het centrum te wandelen. Deze stad heeft een prachtig centrum met een stadsmuur en mooie gebouwen. Over deze stadsmuur kan je ook lopen. De stad is niet heel groot, wel zijn er een aantal speeltuinen. De tijd vliegt voorbij, wachten in de zon is nooit zo erg.

Avond in Palma

Als de bus ons naar het centrum van Palma heeft gebracht, besluit ik nog een keer naar de kathedraal te wandelen. Winkel in en winkel uit, af en toe een speeltuin en via steegjes komen we aan bij de kathedraal. Wat een prachtig gebouw is dit! Het loopt tegen de avond en we gaan terug naar het appartement. Na het avondeten gaan we natuurlijk nog even naar de kermis.

img-20161219-wa0006

Mijn zus biedt aan om mijn zoon in bed te leggen, waardoor ik de straat op kan. Het is in de avond echt wat frisser dan overdag maar de temperatuur is nog heel aangenaam. Ik geniet van het leven op straat en verbaas me over de verschillen met Nederland. Spanje ligt zo dichtbij maar toch is het leven zo anders. Wat meer ontspannen en het is gemoedelijk op straat. Tegen negen uur gaan de winkels dicht en ik ga nog even op een terras zitten. Onder een luifel met een kacheltje aan geniet ik van de laatste momenten van onze stedentrip naar Mallorca.

Terugblik op onze stedentrip naar Mallorca met kids

Op amper twee uur vliegen van Nederland ligt zo’n mooi eiland dat alles heeft: cultuur, zandstranden, blauwe baaien en bergen. Daarnaast een lading architectuur, heel wat leuke restaurants, leven op straat en heerlijk weer.

De volgende keer dat we op stedentrip naar Mallorca gaan, huren we een auto. Op die manier kunnen we de bergen in en de verlaten baaitjes ontdekken die nog niet zijn volgebouwd met hotels. Ik raad Mallorca echt aan gezinnen aan. Je kan er wandelen, fietsen, luieren op het strand en het is helemaal ingericht op gezinnen. In twee uur vlieg je er naartoe en de kosten van leven liggen lager dan in Nederland. Goede reis!

Op de hoogte blijven van kindvriendelijke bestemmingen, volg mij dan op Facebook! Bekijk de vakanties naar Mallorca!

img-20161219-wa0019
img-20161219-wa0016
2 Comments
  1. Denise - Follow my footprints zegt

    Ik wil er ook graag naartoe, met of zonder m’n kinderen. Zelf ben ik als tiener op Mallorca geweest. Het eiland zelf vond ik mooi, maar ook Palma spreekt me aan. Ik heb het afgelopen jaar al een paar keer naar vluchten zitten kijken, maar ze kwamen qua dagen steeds net niet handig uit.

    1. Karlien zegt

      Klopt, Palma is ook echt mooi! En dan de rest van het eiland met de prachtige natuur & stranden. Blijven zoeken naar goede vliegtickets 😀

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.