Siebengebirge met kinderen + Tips Bonn

Onderweg naar het Zwarte Woud bezochten wij het Siebengebirge, een natuurgebied in de buurt van de stad Bonn. Waarom je naar het Siebengebirge met kinderen gaat en wat er te doen is deel ik in deze blog!

Het Siebengebirge is een perfecte tussenstop onderweg naar het zuiden van Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk, of het is een goede plek voor een weekendje weg met de kids. Combineer je tijd hier eventueel met een bezoek aan het bijzondere Ruhrgebied.

Siebengebirge met kinderen

Bij de naam Siebengebirge denk je aan zeven bergen. In dit vijftien vierkante kilometer grote reservaat liggen echter meer dan 40 vulkanen. De zeven genoemde bergen zijn de Großer Ölberg (461 meter), de Löwenburg (455 m), de Lohrberg (435 m), de Nonnenstromberg (335 m), de Petersberg (331), de Wolkenburg (324 m) en de Drachenfels (324 m).

Dit is een gebied met beukenbossen, fruitbomen, rotswanden, wijngaarden en prachtige uitzichten op het dal van de Rijn. In dit natuurgebied zijn er allerlei bezienswaardigheden en mooie wandelroutes. Als je het gebied vanaf het water wilt bekijken: er varen heel wat rondvaartboten over de Rijn.

Drachenfels gezinnen
Uitzicht van de Petersberg met links de Drachenfels

Drachenfels

Wij wilden de Drachenfels bezoeken toen we in het Siebengebirge met kinderen waren. Je kan de Drachenfels op met de oudste tandradbaan ter wereld. Vanwege corona besloten we om met de auto omhoog te rijden, maar we kwamen bij een kleine en overvolle parkeerplaats uit, onderaan de berg. Ga je met de tandradbaan, houd er dan rekening mee dat deze 2x per uur gaat.

Waarom de Drachenfels? Natuurlijk vanwege de tandradbaan, maar ook vanwege het mooie uitzicht vanuit het café-restaurant bij de ruïne op de Drachenfels. Wat er op deze berg nog meer te doen is:

 • Schloss Drachenburg bezoeken, dat kan bijna het hele jaar door.
 • Je kind kan per ezel naar boven. In het toeristische seizoen staan de ezels bij het Talstation van de Drachenfelsbahn.
 • Onderweg naar boven kom je onder andere een Reptilenzoo tegen en er is een spannende drakengrot! Bekijk de info hier.
Petersberg restaurant

Petersberg

We besloten dus om niet in de Drachenfels tandradbaan te stappen tijdens onze dag in het Siebengebirge met kinderen, en reden daarom met de auto de Petersberg op. Bovenop de berg vind je Steigenberger Grandhotel & Spa Petersberg. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht op de omgeving, waaronder de Rijn en de Drachenfels. Wij lunchten bij het restaurant. Een stuk voordeliger eet je bij de naastgelegen Biergarten.

Daarna besloten we om nog een stuk te wandelen. In plaats van het volgen van een route liepen we de berg af en op. We liepen door het bos en genoten van de uitzichten. Dit was een mooi stukje en het smaakte echt naar meer.

Siebengebirge met kinderen

Verder doen in het Siebengebirge met kinderen

In het Siebengebirge is natuurlijk nog veel meer te doen dan wij in een hele korte tijd ervaren hebben. Daarom nog een aantal extra tips!

 • Bezoek de Stenzelberg met de steengroeven. Volg hiervoor de vanaf de parkeerplaats “Im Mantel”, aan de weg van Kloster Heisterbach naar Thomasberg richting Stenzelberg, de route rond de Stenzelberg.
 • Vanaf de ruïnes van Löwenburg heb je prachtig uitzichten over de omgeving.
 • Het buitenbad Lemmerz-Freibad is meestal open vanaf half mei tot en met september. Of het geopend is hangt af van het weer!
 • Er zijn heel veel wandelingen in dit gebied, bijvoorbeeld deze die op de website van het toeristenbureau staan.
wandelen omgeving Bonn kids

Accommodatie Siebengebirge met kinderen

Königswinter met kinderen

Direct aan het Siebengebirge ligt Königswinter, een stad met zo’n 40.000 inwoners. Deze stad ontvangt veel toeristen per jaar vanwege de ligging aan de Rijn en aan het Siebengebirge. Het is een stad met een historisch centrum.

Ben je hier met de kids, dan is een bezoek aan Sea Life Königswinter wellicht leuk om te doen. In dit grote zeeaquarium is er onder andere een grote glazen tunnel.

wandelen kids

Bonn met kinderen

Vanuit Königswinter reis je met de tram in ongeveer 25 minuten naar de stad Bonn. Het is een stad met zo’n 300.00 inwoners. Er zijn allerlei historische bezienswaardigheden en musea. Ben je in het Siebengebirge met kinderen, dan zijn deze uitstapjes in Bonnen wellicht leuk om te doen:

 1. Kletterwald Bonn: een klimpark met meerdere routes, dus voor meerdere niveaus. Voor kids vanaf 5 jaar zijn er opties.
 2. In Bonn zijn er zo’n 320 speeltuinen en speelplaatsen, bekijk ze hier op de kaart.
 3. Deutsches Museum Bonn: een gedeelte van het museum is ingericht voor kinderen.
 4. Sprookjesbos in Bad Breisig: hier zie je een aantal scènes van sprookjes van de gebroeders Grimm.
 5. Sommerrodelbahn Altenahr: rodelen over een baan van 550 meter, met 7 bochten.
 6. In het park Rheinaue in Bonn wandel je over bospaden en er is een grote speeltuin.
 7. In het Beethoven-huis zijn rondleidingen voor gezinnen en workshops voor de kids.
 8. Ook bij het Kunstmuseum Bonn zijn er workshops voor de kinderen.
 9. Een mooi buitenzwembad is het Panoramabad Rüngsdorf.

Dat was het, de tips voor het Siebengebirge met kinderen en omgeving. Heb jij leuke tips die niet in dit overzicht staan, deel ze dan met ons!

Verder lezen?

Siebengebirge met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën