Manchester met kinderen | 11 Uitjes

Naar Engeland met kinderen? Manchester is een toffe stad als je een stedentrip Engeland met kinderen overweegt! De stad was ooit een klein dorpje en groeide tijdens de industriële revolutie uit tot een stad. Inmiddels is het stad met ontzettend veel kindvriendelijke activiteiten en groene gebieden. Wat je doet in Manchester met kinderen? Hier lees je tips voor de leukste uitjes.

De stad Manchester staat vooral bekend om het voetbal, goede musea en de muziek. Verder is het een van de grootste industriesteden ter wereld en die industriële gebouwen zijn nu omgetoverd in leuke restaurants, foodhalls en markten.

Bezienswaardigheden Manchester met kind

Ga je naar Manchester op stedentrip en wil je wat meer van de stad ontdekken? Er zijn een aantal leuke bezienswaardigheden!

 1. Albert Square is het belangrijkste en mooiste plein van de stad, met onder andere de Manchester Town Hall, een vierkant fontein en een aantal standbeelden.
 2. Het stukje Castlefield is het deel waar de stad is ontstaan, met ooit een Romeins fort.
 3. John Rylands Library is een prachtige, neogotische bibliotheek en zeker de Historic Reading Room met de bogen en een groot glas-in-loodraam wil je zien. Let wel op de openingstijden van de bibliotheek!

Uitjes Manchester met kinderen

Museum of Science and Industry 

Een van de leuke uitjes in Manchester is helemaal gratis om te bezoeken! Het Museum of Science and Industry staat in het teken van de ruim 250 jaar aan innovaties en ideeën die in Manchester begonnen en, met de industriële revolutie, de wereld veranderden. Je ziet van alles, van de voorloper van de moderne computer tot een van de eerste Rolls-Royce-auto’s. Dit museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, het is wel gesloten van 24 tot en met 26 december en op 1 januari. 

Er zijn ontzettend veel activiteiten en interactieve mogelijkheden, waaronder:

 • Een reis door het spijsverteringsstelsel in Operatie Ouch! Eten, poep en jij. Hier kom je heel veel te weten over de spijsvertering. Ontdek, van het puntje van de tong tot het uiteinde van de kont, de rol van alle organen in het spijsverteringstraject. Dit gaat onder meer door middel van interactieve spelletjes.
 • Je leert over de ideeën die de wereld veranderden in de Revolution Manchester-galerij. Dit gedeelte staat in het teken van revolutionaire wielen tot duurzaam reizen en alle andere uitvindingen waar Manchester een rol in heeft gespeeld.
 • Manchester, ook wel ‘Cottonopolis’, was ooit het internationale centrum van de katoenindustrie. Dan is het logisch dat je in een museum in Manchester een Textielgalerij hebt. Hier krijg je een indruk van hoe het kan dat katoen ervoor zorgde dat Manchester van een klein dorpje veranderde in een stedelijke metropool. 
 • En het gedeelte Experiment lijkt op wat wij kennen van NEMO en Technopolis. Bouw hier bijvoorbeeld stevige bruggen en hoge torens, maak muziek met je lichaam, speel liedjes op muziekpijpen en ga creatief aan de slag met glow-in-the-dark-kunst.

Op de zaterdagen, zondagen en tijdens vakanties kan je Power Up spelen. Hier betaal je wel een toegangsprijs voor. Vervolgens speel je de allerbeste videogames van de afgelopen vijf decennia, er zijn meer dan honderd verschillende consoles, van Pong tot PacmanSonic tot Street Fighter en Mario tot Minecraft en natuurlijk zijn er ook games die in Manchester zijn gemaakt.

Legoland Discovery Centre

Zeker tijdens een stedentrip Manchester met peuter of kleuter is een bezoek aan het Legoland Discovery Centre aan te raden. Ook is een bezoek leuk voor kinderen tot ongeveer 8 jaar. Deze activiteit staat volledig in het teken van LEGO, bouwen spelen en ontdekken.

Ga hier naar de indoor speeltuin Ninjago City Adventure, een speelruimte van 3 verdiepingen waar kids hun Ninja-moves kunnen oefenen in het trainingskamp. Ook zijn er hier een aantal uitdagingen op een hindernisbaan. En wandel rond in MINILand, een interactieve stad met bezienswaardigheden uit het noordwesten van Engeland in het klein. Om de zoveel minuten wordt het van dag nacht en zie je overal lichtjes. Je ziet de bezienswaardigheden van Blackpool, Liverpool en Manchester!

Verder kan je natuurlijk met LEGO spelen, bouw een LEGO-auto, stap in de auto’s en schiet op de vijanden en ga naar de 4D-bioscoop met onder andere wind-, regen- en sneeuweffecten.  

Sea Life Centre Manchester 

Een andere leuke activiteit tijdens een stedentrip Manchester met kinderen is om naar het Sea Life Centre te gaan. Deze activiteit staat natuurlijk in het teken van zeeleven. Zo zijn er gigantische Japanse spinkrabben, deze zijn wel 3 meter lang van klauw tot klauw. Een bezoek aan dit aquarium start bij Turtle Beach. Dit is een een interactieve 3D-projectie-ervaring die de hele levenscyclus van een zeeschildpad laat zien, vanaf het leggen van het ei tot de eerste keer de zee in gaan. Daarnaast is er onder meer de oceaantunnel, altijd een prachtige ervaringen met de haaien, kleurrijke vissen, roggen en groene zeeschildpadden die om je heen zwemmen.

Play Factore

Regent het? Ga naar de Play Factore bijvoorbeeld. Dit is een grote binnenspeelarena met veel mogelijke activiteiten. Er is een indoorspeeltuin, indoor lasergame-arena, ValoJump-trampolines en tokkelbanen.

Ook is er de grootste peuterruimte van Groot-Brittannië, leuk dus om hierheen te gaan als je met een kindje van 2 of 3 jaar op pad bent! Maar vanwege de vele faciliteiten zit je hier goed met peuters en pubers. De peuterruimte is gevestigd in een aparte ruimte en deze biedt onder meer tunnels, 3 glijbanen, LUMOplay interactieve vloer, driewielers en een zachte speelruimte.

Play Factore Manchester heeft de grootste indoorglijbaan van het land, met een lengte van meer dan 40 meter. Deze grote en rode glijbaan is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen. Zorg ervoor dat je armen en benen bedekt zijn! Om de glijbaan heen is er een enorm speeltoestel met tunnels, glijbanen en obstakels, van gigantische bubbelballen tot spinnennetten en rollers. Ook is er een ingebouwd voetbalveld en basketbalveld. 

In de ValoJump trampoline arena combineer je het springen met een gamingplatform. Je springt op de trampolines en ondertussen speel je leuke spelletjes waarbij jij de speler in het spel bent! En de indoor lasergame-arena is een spel in een sterrenstelsel ver, ver weg met een Star Wars-thema!

Manchester Museum 

Een andere gratis activiteit in Manchester met kinderen is een bezoek aan het Manchester Museum. Dit museum staat met name in het teken van de dierenwereld. Je ziet er onder meer het skelet van een potvis, een Japanse wierookbrander en een van de zeldzaamste kikkers ter wereld. Door het zien en ontdekken van deze objecten kunnen kinderen meer leren over de wereld. Er zijn allerlei activiteiten voor gezinnen.

Heaton Park

Een ook het Heaton Park is erg tof voor een dagje uit in Manchester met kinderen. Dit is een vrij groot park en leent zich goed voor wandelingen en spelen. De speeltuin Lakeside Adventure Playground is enorm, met boomhutten, schommels, glijbanen, enorme klimrekken en meer voor kinderen van alle leeftijden. Daarnaast is er een dierencentrum en een roeivijver, een skatepark en voetbalvelden. Het dierencentrum kan je gratis bezoeken. In het dierencentrum leven onder meer geiten, varkens, cavia’s, konijnen en alpaca’s.

En de Treetop Trek Manchester is een actief uitje in dit park. Hier heb je de touwenparcoursen Full Trek en Mini Trek en er zijn de enorme springnetten, Treetop Nets. Deze avontuurlijke activiteiten geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 3 jaar. De Mini Trek is het startparcours, voor jonge kinderen en ook volwassenen die het niet zo op de grote hoogtes hebben. Dit parcours heeft 13 obstakels, waaronder 5 zip-lijnen. De High Trek is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Dit is een hoog touwenparcours met 34 obstakels als evenwichtsbalken, Indiana-bruggen, slingerende boomstammen en 14 zip-lijnen.

Manchester en voetbal

De stad Manchester en voetbal gaan natuurlijk hand in hand en als jouw kind een voetbalfan is, kan hij of zij hier veel leuke dingen doen. Er is het National Football Museum, met een aantal tentoonstellingen, rondleidingen en interactieve spellen. Je ziet de prijzenkast en trofeeën en je kan je vaardigheden testen met de interactieve Football+ games in de Play Gallery.

Of ga naar Old Trafford voor een tour door zowel het Manchester United Museum als het stadion. Een van de hoogtepunten is natuurlijk de wandeling door de spelerstunnel naar het veld. Nog meer voetbal? Er is ook een Manchester City Stadium Tour!

Voetbal Engeland

Omgeving Manchester met kinderen

Ook in de omgeving van Manchester zijn er tal van leuke uitstappen mogelijk voor families. Hieronder staan enkele tips. Deze uitjes zijn met de auto bereikbaar, huur deze eventueel via SunnyCars, en we geven ook aan hoe je deze uitjes bereikt met het openbaar vervoer.

East Lancs Railway

Een bijzonder uitstapje vanuit Manchester is een rit met de East Lancs Railway. Dit ligt in Bury, op 30 minuten van het centrum van Manchester. Je stapt op de historische spoorlijn met stoom- en dieseltreinen en maakt een rit door het prachtige landschap van Pennine Lancashire. Op de stations zijn cafés, pubs, cadeauwinkels en een Transportmuseum. In dit museum zie je vintage voertuigen, transportmemorabilia en er zijn interactieve elementen.

De trein rijdt over een spoor van 12 mijl en onderweg zie je mooie landschappen en er zijn in totaal 7 stations waar je dingen kan doen. Onderweg kan je in- en uitstappen en de stations verkennen.

 • Kom je vanaf Manchester met het OV? Bury Bolton Street Station ligt op 5 minuten lopen van de halte Bury Metrolink.

Chester Zoo

In deze dierentuin zie je 27.000 dieren en deze leven op ongeveer 50 hectare, daarnaast is het vooral ook een hele mooie dierentuin met veel bijzondere tuinen. Dit park stond in 2016 zelfs in de top 3 van mooiste dierentuinen ter wereld.

Je ziet onder andere Aziatische leeuwen leven in een savannehabitat en in het gedeelte over Madagaskar ben te gast in het leefgebied van de maki’s. Ook kan je met de boot door de dichte jungles van Zuidoost-Azië varen terwijl je de geluiden en geuren van het Moessonwoud ontdekt. Natuurlijk zijn er allerlei restaurants en speeltuinen!

 • De dierentuin Chester Zoo ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Manchester. Je kan hier ook heen met de trein, de treinstations van Chester en Bache liggen in de omgeving, neem vanaf het station Chester de bus X8 naar de zoo.
 • De stad Chester zelf bezoeken is ook een aanrader, vanwege de stadsmuren en het grootste Romeinse amfitheater van het land.
Chester bij Manchester met kinderen
Chester

Peak District

Vanuit Manchester kan je ook het Peak District verkennen. Dat kan met de auto en ook met de Hope Valley Line, met station in in Grindleford, Hathersage, Bamford, Hope en Edale. Het Peak District biedt een van de mooiste landschappen van Engeland! Hier kan je dorpjes ontdekken en natuurlijk de natuur ingaan en wandelen. Er zijn tal van websites waarop je informatie kan vinden, waaronder:

 • De officiële website van het Peak District biedt tal van tips, met onder andere kinderactiviteiten, wandelingen, bezienswaardigheden en restaurants.
Peak district

Blackpool

Of combineer je stedentrip Manchester met een bezoek aan de kustplaats Blackpool. De bekendste bezienswaardigheid is de iconische Blackpool Tower, die in 1894 werd geopend, en aan zee ligt. Op de Central Pier kan je trouwens ook een ritje maken in het reuzenrad Big Wheel en er zijn amusementshallen, en eetkraampjes.

Pretpark en waterpark

Pretparkliefhebbers zitten hier op hun plek met Pleasure Beach, ook deze activiteit in Blackpool ligt aan het strand. Bekijk de achtbanen vanaf het strand of koop een (vrij prijzig) ticket en stap in de 10 achtbanen en vijf waterattracties. Wat minder actie? Voor kinderen is er Nickelodeon Land met 12 attracties en een Nickelodeon-personages. Voor kinderen van 1 jaar zijn er ook een aantal attracties die geschikt zijn, maar een van de voorwaarden is wel dat ze kunnen lopen!

Of ga naar Sandcastles Waterpark, dit is het grootste overdekte waterpark van Groot-Brittannië. Er zijn 18 glijbanen. 

 • Ben je met kinderen jonger dan 10 jaar? Ga naar The Gruffalo Clubhouse, in het teken van de personages uit The Gruffalo, Zog, The Snail and the Whale, Room on the Broom en meer. Er zijn hier 6 speelzones.

Overnachten Manchester met kinderen

Kindvriendelijke hotels

Overnachten in Manchester met het gezin? Er zijn tal van kindvriendelijke hotels, dit zijn 3 fijne opties:

1. Crowne Plaza ligt in de wijk Northern Quarter in het centrum van Manchester en biedt 228 kamers, het Glasshouse restaurant en bar, een fitness-suite en een Starbucks.

2. Wat luxer overnachten in een familiesuite met aparte slaapkamer én een binnenzwembad? Kies voor een verblijf bij CitySuites Two Aparthotel. Dit ligt op 500 meter van de bibliotheek van Chetham en op minder dan 1 km van het centrum. Er is airconditioning, gratis WiFi en een fitnesscentrum.

kindvriendelijk hotel Manchester
CitySuites Two Aparthotel

Vakantiepark Manchester met kinderen

Wil je met name het Peak district verkennen en dan een dagje uit naar Manchester? Vakantiepark Landal Darwin Forest ligt bij het Peak District National Park. Er is onder meer een binnenzwembad en een leuke indoor speeljungle. Ben je met peuters en kleuters op vakantie, dan is er het Little Monkeys Play Centre en de buitenspeeltuinen. Voor oudere kinderen is er de Activity Den waar arcadegames, air hockey en pooltafels staan.

 • Aan de rand van Peak District National Park
 • Zwembad
 • Gezondheids- en fitnesscentrum
 • Indoor soft play centre en Activity Den
vakantiepark Manchester
Landal Darwin Forest

Naar Manchester met kinderen

De stad is het makkelijkst te bereiken met het vliegtuig, de vlucht duurt ruim een uur. Boek je tickets via Skyscanner!

En vanaf Manchester Airport kan je met de trein naar het station Manchester Piccadilly reizen, dit station ligt in het stadscentrum en de rit duurt ongeveer 20 minuten. De treinen rijden om de 10 minuten, 7 dagen per week. En vanaf Manchester Piccadilly kan je bijna iedere stad in Engeland wel bereiken.

Verder lezen na dit artikel over Manchester met kinderen? Lees onze tips voor een vakantie Engeland en wat je doet in Leeds of de leuke stad Birmingham.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën