Zo ga je met enkel handbagage op vliegreis

0

Onlangs was ik op stedentrip naar Mallorca met mijn peuter. We vlogen met Ryanair, bij het ticket zat enkel handbagage inbegrepen. Omdat we maar een aantal dagen gingen, en ik peuter en alle koffers moest tillen, besloot ik dat we op reis gingen met alleen maar handbagage. In deze blog deel ik tips voor op vakantie gaan met enkel handbagage (en peuter en een zus).

Zus en ik besloten vrij spontaan om een weekend op stedentrip te gaan met mijn peuter. Met Ryanair konden we voor weinig geld naar Mallorca vliegen en omdat we maar een aantal dagen gingen, wilden we niet extra betalen voor ruimbagage. Enkel handbagage mee, dat moet lukken dachten we, aan de hand van deze paklijst!

Vliegveld Eindhoven met peuter

Op reis met kind en enkel handbagage mee

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar ik kan mij de dagen nog herinneren dat je met een overvolle auto een middagje naar opa en oma ging. Maar goed, baby’s worden peuters dus het inpakken moet ook echt wel beter lukken dan eerder. We verbleven in een appartement via Airbnb, dat niet (speciaal) was ingericht op gezinnen.

Vliegen met Ryanair

Enkel handbagage: tips

 • Reis je met enkel handbagage, zorg dan dat je weet wat de vereisten zijn vanuit de vliegmaatschappij. Hoeveel tassen mag je mee per persoon en wat zijn de afmetingen? Voor de juiste informatie kijk je op de website van de maatschappij waarmee je vliegt;
 • Ik was onderweg met mijn peuter. Daarom heb ik gekozen voor een rugzak en een rolkoffer. In de rugzak zaten de spullen die ik nodig had (documenten maar ook water en een tablet), in de rolkoffer zat de kleding en dergelijke;
 • Bedenk voor jezelf wat jouw kind absoluut nodig heeft. Hoeveel nachten ga je weg, hoe is het weer op bestemming en heeft jouw kind vaak schone kleren nodig.
 • Ik heb peuter een vest en een jas aan gegeven plus zijn winterschoenen. Voor Mallorca hoefde ik dan alleen nog maar de zomerkleding voor hem in te pakken. Zorg dat je de kleding die de meeste ruimte inneemt aantrekt. Je zomerjurk en slippers passen vast wel in de koffer.
 • Rol je kleding op!
 • Verzamel eerst alles wat je mee wilt nemen en kijk er dan kritisch naar. Heb je echt zoveel spullen nodig? Wat ik doe is een of twee jurkjes meenemen en een aantal leggings. Dat jurkje kan je meerdere dagen aan.
 • Omdat ik met mijn zus ging nam ik de rugdrager mee. Zou ik zonder haar zijn gegaan had ik een buggy meegenomen. Vraag wel bij de vliegmaatschappij mee of je de buggy ‘zomaar’ mee kan nemen.

Alleen handbagage: wat neem je mee? (Checklist)

 • Vliegticket en andere documenten
 • Paspoort
 • Portemonnee
 • Voor onderweg: voldoende eten
 • Reis je alleen met je kind, zorg dan voor een toestemmingsformulier
 • Telefoon
 • Opladers
 • Toilettas: shampoo, tandenborstel, tandpasta, paracetamol en overige spullen (denk aan de regels over vloeistoffen (niet meer dan 100 ml per fles)
 • Kleding voor jezelf (Je neemt al snel teveel mee. Iedere stad heeft een Zara/Mango/H&M waar je basics kan kopen mocht het nodig zijn)
 • Voor je kind: Pyjama, shirts, trui, broeken, sokken, ondergoed
 • Zonnebril
 • Luiers, billendoekjes
 • Boekje
 • Kleurboek en kleurtjes

Kortom: ga je op reis met je kind en neem je enkel handbagage mee, wees dan kritisch. Alles is te koop in het buitenland. En de kleding die de meeste ruimte inneemt trek je aan. Goede reis!

Heb jij goede tips, deel ze bij de comments!
Op de hoogte blijven met reizen met kleine kids, volg reistips met kids op Facebook

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.