Småland met kinderen | 11 favoriete activiteiten en uitjes

Op gezinsvakantie naar Zweden en zoek je een leuke en veelzijdige regio? Ga dan naar Småland! Deze regio zou ‘Het echte Zweden’ zijn volgens de officiële slogan van de regio. En dat is het ook zeker, met de vele cultuur, prachtige natuur, Astrid Lindgren en natuurlijk is IKEA hier ontstaan! Het leuke aan een vakantie in Småland met kinderen is de diversiteit van landschappen en activiteiten. Of je nou zoekt naar een avontuurlijke vakantie, veel wandelingen, kanotochten of juist genieten aan het water: hier kan het! En kijk ook op de officiële website voor extra tips over deze bestemming!

Op een zaterdagmiddag halverwege augustus rijden we naar Zuid-Zweden voor de rondreis door Småland met kinderen. Je kan deze afstand zeker in een dag rijden, want het is een rit van ongeveer 12 uur. Wij passen echter beter bij de Slow Travel beweging, want we houden nogal van tussenstops. Op de heenweg stoppen we in Oldenburg en Hamburg en vervolgens overnachten we in Lübeck. En op de terugweg gaat het voor ons doen wat sneller, met enkel een langere tussenstop in Bremen.

Zweden met kinderen

Op vakantie naar Småland met kinderen

Na Lübeck rijden we binnen een uur naar de boot van Scandlines, voor de overtocht Puttgarden-Rødby. Hiermee snijd je als het ware een stuk van de route door Denemarken af, een milieuvriendelijke manier van reizen dus. Daarnaast vormt de overtocht een welkome rustpauze, met speelhoek voor de kinderen en verschillende restaurants. Ideaal is dat je ook al een combinatieticket kan kopen als je doorreist naar Zweden. Je hebt keuze voor de ferry tussen Helsingborg en Helsingör of rijd net als wij over de Sontbrug (Øresundsbrug). Informatie hierover vind je op de website.

Småland mit Kindern
Overvaart Scandlines

Onze indrukken van Småland

Al jaren willen we een keer op vakantie naar Zweden! Aangezien Småland wordt gezien als het echte Zweden, weten we dat we gelijk een goede indruk krijgen van deze bestemming. Vanaf het eerste moment dat we in Zweden zijn, uiteraard voor een tussenstop in Malmö, valt ons op dat dit land ons goed ligt. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, het is rustig op de wegen en het is niet zo warm. Eerder deze zomer was ik in Trentino en met 35 graden kan je eigenlijk niet zoveel ondernemen. In Zweden was de temperatuur rond de 20 graden, zeer aangenaam!

Godis
Godis, het geliefde schepsnoep

Vooraf hoorden we van veel mensen dat Zweden heel duur zou zijn, maar dat is ons eigenlijk erg meegevallen. Het tanken bleek goedkoper te zijn dan in Duitsland, boodschappen waren over het algemeen goedkoper dan in Nederland en het flesje wijn namen we gewoon mee van huis. Als je net buiten de vakantie van de Zweden erheen reist, vanaf half augustus, kan je vaak ook redelijk betaalbaar verblijven.

Favoriet bij onze kinderen waren de schepsnoep-muren in de supermarkt, Godis. Net zoals hier bij de Kruidvat of Jamin, maar dan met meer keus en vaak voor minder geld!

Agundaborg
Agundaborg

Leukste uitjes in Småland met kinderen

Kajakken bij Agundaborg Camp & Paddle

Johan en ik zijn gek op varen en toen wij dachten aan een vakantie in Småland met kinderen, kwam het beeld van meren direct naar boven. Op de tweede dag van onze rondreis stappen wij in een kajak bij Agundaborg! Eigenaresse Roos komt uit Nederland en kan ons veel vertellen over het varen, wildkamperen en het leven in Zweden.

Smaland met kinderen

Onze jongste vindt het wat spannend in een eigen boot en daarom kan hij via een touw meevaren bij Johan. Zo drijft hij over het water en hij moedigt zijn vader af en toe aan om wat harder te varen. Wij genieten van de uren op het water en als het aan mij lag waren we hier een hele week gebleven. Wat is het hier heerlijk! Wij kiezen voor een kajaktocht van een middag, maar als je zin hebt in een avontuur kan je ook op een meerdaagse tocht gaan. Of je overnacht bij ze op een mooie tentplaats naast het meer, kies voor glamping of verblijf in een van de hutten zoals het boothuis. (Website)

Agundaborg
Agundaborg
Småland met kinderen
Store Mosse

Sneeuwschoenwandelen in het Store Mosse Nationaal Park

Een van de leuke activiteiten in Småland met kinderen is wandelen op sneeuwschoenen door het Store Mosse Nationaal Park. Dit natuurgebied ligt aan de westkant van de regio en er zijn kilometers aan wandelpaden. Je wandelt door het grootste moeras van Zweden ten zuiden van Lapland. Onderweg kan je tal van planten en dieren zien, waaronder kraanvogels en elanden.

Start je bezoek bij het Naturum, een informatiecentrum met tentoonstellingsruimte. Met jonge kinderen wandel je het pad “Forest Trolls”. Langs een route van 500 meter speuren kinderen naar kabouters, vogels, vlinders, bloemen en korstmossen.

Store Mosse N.P.
Store Mosse N.P.

Wij gingen mee op een bijzondere rondleiding met sneeuwschoenen onder leiding van gids André! Hij spreekt Duits, Engels en Frans en biedt een hele leuke Snowshoe Adventure aan! De totale tocht duurde 3 uur en die uren vlogen om. Met speciale sneeuwschoenen gingen we op pad. Eerst een stuk over de planken en daarna deden we de schoenen aan. Daarmee stapten we op het veen en probeerden we me droge voeten een rondje te lopen. Onderweg plukten we blauwe bessen en genoten we van de vergezichten. Ook kon André ons veel vertellen over het park en de omgeving. Halverwege de tocht genoten we van een fika met Kanelbullar. Onze kinderen plukten en aten daarna nog heel wat bosbessen. – Informatie

Store Mosse N.P.
Store Mosse N.P.

Zomeractiviteiten bij Isaberg Mountain Resort

Vlakbij het Store Mosse Nationaal Park ligt het Isaberg Mountain Resort, erg leuk om te verblijven in Småland met kinderen. Dit is een avonturenberg met tal van buitenactiviteiten. In de wintermaanden is dit het grootste skigebied van Zuid-Zweden en in de zomermaanden biedt het andere activiteiten als klimmen, rodelen en een MTB park. Ook is er een meer met zandstrand, kajaks en SUPS of ga net als wij wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet.

Als we hebben ingecheckt rennen we achter de kinderen aan naar de rodelbaan. Deze baan is ongeveer 1 kilometer lang en vol enthousiasme racen onze kids van de berg af, om dan snel aan te sluiten voor nog een rondje.

Isaberg Mountain Resort
Isaberg Mountain Resort

Ook zijn we hier gaan klimmen in het grote klimpark. Na een instructie over het oefenbaantje mogen we de echte banen op. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, ziplines en er is ook een vrije val voor de liefhebbers. Zeker de parcoursen met een thema, zoals Super Mario, vallen goed in de smaak bij de kinderen. Ieder parcours heeft zeker één zipline. En voor Johan is het klimmen een groot feest. Als we na 3 uur klimmen moe zijn, zoeft hij nog steeds van boom tot boom!

Isaberg
  • Verblijf net als wij bij het Isaberg Mountain Resort. Wij verbleven in een stuga, een fijn huisje met 2 slaapkamers en terras. Op het park zijn grote en kleine huisjes, kampeerplaatsen en exclusieve huizen voor 12 personen. Het ontbijt was bij ons inclusief en dat was erg uitgebreid. Er is ook het restaurant Höganloft op het terrein, hier heb je keuze uit lokale gerechten, hamburgers en pizza’s.
Isaberg Mountain Resort
Isaberg Mountain Resort

Het Wilde Westen in High Chaparral

Voor gezinnen die houden van het Wilde Westen is het bezoeken van het themapark High Chaparral een must. Neem je verkleedkleding, cowboyhoed en klappertjespistolen mee: je valt pas op als je ze niet bij je hebt. En anders kan je in het park ook een klappertjespistool kopen, zodat de kinderen mee kunnen doen tijdens de shows.

In het themapark zijn shows, je kan mee met de stoomtrein en je ontmoet personages die in het Wilde Westen leefden. In Old Mexico konden we leren zwaardvechten van Zorro en was het hele gebied ingericht alsof je in Mexico was. Heel leuk was de set met wat lagere huizen waar de kinderen in en overheen rennen, om elkaar te achtervolgen en de shows na te doen. Ook zijn er verschillende speeltuinen in het park.

Een aanrader was de speciale kindershow. Hierbij mogen alle kinderen naar voren komen en als de boeven naar buiten komen, mogen zij deze neerschieten. Een fantastisch gezicht!

High Chaparral
High Chaparral
High Chaparral
High Chaparral

Wakeboarden in Tranås

Een van de leukste activiteiten tijdens de rondreis door Småland met kinderen volgens onze dochter van 12 jaar? Dat was in het plaatsje Tranås. Hier zijn we gaan wakeboarden! Door het plaatsje stroomt een rivier en daar is een 200 meter lange kabelbaan aangelegd voor het wakeboarden. Johan en onze dochter willen het wakeboarden weleens proberen, onze jongste oefent ondertussen Disc Golf. Als je gaat wakeboarden, dan krijg je eerst een wetsuit aan. Vervolgens wordt er uitgelegd hoe het werkt en dan is het vooral durven en doen. Na een uur in het water lukt het gaan staan steeds beter en is het enthousiasme groot. Dit is voor herhaling vatbaar!

Je kan het wakeboarden proberen op zaterdagen tussen 14.00 en 18.00, alle informatie staat op de website.

Wakeboarden
Wakeboarden
Wakeboarden
  • Wij verblijven twee nachten bij het prachtige kasteel Gyllene Uttern, in een van de huisjes op een klif ten zuiden van Gränna. Vanaf deze plek rijden we onder andere naar Tranås. In de avond steken we de grill bij ons huisje aan, met uitzicht op het meer.
Gyllene Uttern
Gyllene Uttern

Fietstocht door de filmsets van Astrid Lindgren

Wil je wat meer ontdekken over Småland, dan moet je gaan fietsen in Mariannelund. Tijdens een begeleide fietstocht ontdek je de omgeving en een aantal filmlocaties. Wij gaan mee met de fietstocht van 5 kilometer, er is ook een langere route. Onderweg horen we van Carina, onze gids, een aantal anekdotes uit de Emilfilms die hier zijn opgenomen. Daarnaast wijst ze onze kinderen de weg naar eetbare bessen.

Onderweg stoppen we voor een heerlijke fika bij een leuke speeltuin. En ook komen we langs de plaatselijke snoepwinkel waar ze karamelsnoepjes maken. Door de afwisseling van de belevenissen is dit een aanrader voor jong en oud. – Informatie

Småland met kinderen
Småland met kinderen
Fika tijdens de fietstocht

Zeehonden spotten in Västervik

De stad Västervik ligt aan de oostkust van Zweden, op ongeveer een uur vanaf Mariannelund. Dit is een prachtige archipelstad met een combinatie van water, veerboten, restaurants en winkels. Rondom de stad zijn tal van eilandjes en scheren. Houd je van water en het buitenleven, dan is dit een fantastische regio voor een gezinsvakantie! (Informatie over Västervik vind je hier)

Wij verblijven in het luxe Gränsö Slott net buiten Västervik. Er is een spacomplex, meerdere zwembaden, een strandje, speeltuin en restaurant. Het verblijf hier is schitterend en het is echt aan te raden om hier een aantal dagen te verblijven.

Gränsö slott
Gränsö slott

We beginnen met een adelaars- en zeehondensafari. Zeker in de zomermaanden is er geen garantie om zeehonden te zien en we moeten allemaal een andere kant van de boot in de gaten houden. Na ruim een uur varen, en genieten van de omgeving, zien we tussen de stenen op een eilandje een groepje zeehonden liggen! Daarna zien we ook nog een aantal kopjes boven water komen, prachtig om te zien. Onderweg hebben we een lunchstop bij Idö skärgårdskrog, een restaurant met fantastisch uitzicht.

Västervik
Västervik
Zeehond Småland met kinderen
Zeehond
Kajakken

Na de lunch stappen we bij Outhoor hub in een kajak. Hier kan je allerlei soorten kajaks en sups huren, wij stappen in een kajak voor vier personen. We varen een stuk langs allerlei onbewoonde eilanden en leggen ergens in the middle of nowhere aan voor een fika met de lekkerste chocoladekoekjes!

Op de terugweg krijgen we echt een geluksmoment in onze schoot geworpen! Een zeehond volgt ons een heel stuk richting ons eindpunt. Iedere keer duikt hij een paar meter achter de kajak op, prachtig!

Kayak Västervik
Kayak Västervik

Astrid Lindgren’s World in Vimmerby

Een rondreis door Småland met kinderen is niet compleet zonder een bezoek aan het themapark van Astrid Lindgren. Onze kinderen zijn met hun 10 en 12 jaar wat ouder dan de meeste kinderen. Evengoed brengen wij hier bijna de hele dag door. Zeker de oudste vindt het heerlijk om zelf rond te lopen en te ontdekken. En aan het eind van de dag sluit ze zich bij ons aan als we naar de voorstelling van Pipi Langkous kijken.

Dit themapark is gericht op spelen en ontdekken, met tal van speeltuinen en plekken waar kinderen mogen ontdekken. Je kan dwalen door de sets en er is veel te ontdekken. Als er geen shows zijn, mag je ook in deze sets rondlopen. Ontzettend leuk, want de bedoeling is dat je echt gaat spelen en dat lukt ook! (Website)

Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld

IKEA Hotel, Museum en Grillen

We duiken nog dieper het traditionele Småland in, want we hebben bij het IKEA Hotell in Älmhult overnacht. Het voelt alsof je in een vestiging van IKEA overnacht, bijna alles wat er staat herken je van IKEA. Van het speeltentje tot de gordijnen. Wij overnachten in een kamer met “luxe” stapelbedden, hier kunnen 4 kinderen slapen, en een aangrenzende tweepersoonskamer. De kamers hebben eigen badkamers. Daarnaast is er op iedere verdieping een woonkamer met keuken en waterkoker. Daarnaast is er een waskamer met verschillende wasmachines, sauna en sportruimte.

IKEA
IKEA Hotel

We eten in het nieuwe restaurant GRILLEN, waar je kan lunchen en dineren. Hier kan je kiezen uit allerlei kleinere gerechten, 2 hoofdgerechten en een aantal diners. Een bijzonder leuke manier om een rondreis door Småland af te sluiten.

Småland met kinderen IKEA
Restaurant grillen

Tegenover het hotel is er het IKEA Museum. Op deze plek was ooit de IKEA-winkel in Älmhult, deze werd in 1958 geopend. De tentoonstellingen gaan over de geschiedenis en de wortels van IKEA. Het is een combinatie van zien en doen. Zeker het zelf patronen leren maken viel goed in de smaak bij de kinderen. We zijn hier uiteindelijk ruim 2 uur gebleven!

IKEA MUSEUM Småland met kinderen
IKEA Museum

Kosta Boda met glasblazen, outlet en een safari

Ook zijn we een dag in Kosta Boda geweest, ook wel het Koninkrijk van Kristal. Er zijn hier verschillende glasblazerijen waar heel wat voorwerpen van glas worden gemaakt. Wij starten in de Kosta Boda Art Gallery, waar je kunstwerken van glas ziet. Sommige stukken zijn echt heel mooi. Daarna stappen wij naar binnen bij een van de nog steeds werkende glasblazerijen. Je ziet de glasblaaskunst van dichtbij en na vakkundig samenwerken ontstaan er allerlei wijnglazen.

Als je het ziet dan wil je eigenlijk weten hoe moeilijk het glasblazen nou echt is. Vast en zeker heel lastig, wij hebben het helaas niet kunnen testen. Als je op tijd boekt dan kan je samen met een professionele glasblazer bij Kosta Glassworks glasblazen. Houd er in je schema rekening mee dat het glas drie uur moet afkoelen.

  • Naast de fabrieken is er ook een grote outlet met tal van winkels en restaurants. Wij hebben hier een aantal uur doorgebracht! Ideaal als je net als wij met tieners op pad bent.
Småland met kinderen Kosta Boda
Kosta Boda Art Gallery

Kosta Safaripark

En ook gingen wij naar het Kosta Safari Park. Met je eigen auto rijd je door het park en heb je kans om elanden, bizons, herten, moeflons en wilde zwijnen te zien. Ideaal is dat je de hele dag door in- en uit mag rijden. Zeker als je hier in de buurt overnacht is het de moeite waar om vroeg in de ochtend al naar binnen te gaan en dan later op de dag nog een aantal keer door het park te rijden. Wij hebben hier een eland gezien! (Website)

Småland met kinderen Safari park
Kosta Safari Park

Zuurstokken maken bij Polkaprinsen

Een aanrader in Småland met kinderen is ook om de traditionele snoepwinkels in Gränna te ontdekken. In dit dorpje worden de bekende zuurstokken gemaakt. Traditioneel werden ze gemaakt met muntsmaak, maar inmiddels zijn ze in heel wat smaken verkrijgbaar. Wij mogen zelf aan de slag en ontdekken al doende hoe lastig het toch nog is om een perfecte zuurstok te maken.

Gränna
Polkaprinsen maken

Een ervaren medewerker neemt ons stap voor stap mee in het productieproces, waarbij het maken ervan er een stuk makkelijker lijkt dan het is. Na ongeveer een uur kneden, rollen en knippen stappen we de winkel uit met tassen vol zuurstokken. Het recept vind je in de winkel, maar het namaken doe je echt niet even. En ook zonder het zuurstokken maken is dit een leuk, zoet uitje met de kids. – Website

  • TIP! Je kan vanaf Gränna gemakkelijk voor een dagtrip naar het eiland Visingsö in het Vättern meer, varen. Je vaart hier ongeveer in een half uur naartoe en op het eiland kan je fietsen huren. En tijdens je bezoek kan je ook de speciale paardenkoets van het eiland proberen, dat is de “remmalag”.
Småland met kinderen zuurstokken
Polkaprinsen

Extra tips voor Zuid-Zweden met kids

Tijdens onze rondreis van bijna twee weken door Småland met kinderen hebben we ontzettend veel gedaan. Dit zijn een aantal extra tips!

Alvesta, Växjö en omgeving

Wij verblijven de eerste dagen van onze rondreis in Alvesta. Dit plaatsje ligt vlakbij Växjö, een stad die de groenste stad van Europa wordt genoemd. In Alvesta zijn leuke cafés, waarbij vooral Café St Claire Alvesta een aanrader is, met huisgemaakte gebakjes! En ben je in de wintermaanden in Alvesta, dan kan je gaan skiën in het kleine skigebied Hanaslöv. In de zomermaanden is dit soms geopend als fietspark!

Växjö

Vanaf Alvesta bezoek je Växjö gemakkelijk, dit ligt op ongeveer 20 minuten rijden of stap in de directe trein. Het is de ‘hoofdstad’ van Zuid-Småland. In deze plaats komen we een mooie kathedraal tegen, er zijn parken en speeltuinen en er is een gezellig stadscentrum met winkels, restaurants en cafés. Ook is hier een meer waar je mag zwemmen. Langs het meer is een mooi zwemparadijs met onder meer een aantal glijbanen.

Vlakbij de stad ligt het natuurreservaat Helgö, waar je een wandeling kan maken van ongeveer 7 kilometer. Onderweg kom je langs meren en je wandelt over ruim een kilometer aan plankenpaden! Je komt langs verschillende plekken waar je kan grillen.

Småland met kinderen wandelen plankenpad
Helgö

Nationaal park Norra Kvill

Vlakbij Mariannelund en Vimmerby ligt het Nationaal park Norra Kvill, een van de vier nationale parken in Småland. Dit is een stuk kleiner dan het Storre Mosse Nationaal Park, maar er zijn wel een aantal informatieborden. Door het park zijn twee wandelroutes uitgezet, deze kan je ook goed combineren. Vanwege de tijd wandelen wij de rode route van 2,5 kilometer, de Stora Idgölenrundan. Je wandelt door het oude gedeelte van het park en je loopt langs het meer. Ook is er een blauwe route van 4 kilometer, met uitzicht vanaf 45 meter hoogte over het park. Die route schijnt ook erg mooi te zijn. Meer informatie lees je op deze website.

Dat waren ze al, onze tips voor leuke activiteiten en uitjes in Småland met kinderen. In de komende periode komen er uitgebreide blogs online over de verschillende locaties die wij bezochten. Lees tot die tijd alvast de tips voor Kopenhagen of Oslo.

Nationaal park Norra Kvill (1)
Nationaal park Norra Kvill
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.