Cinque Terre met kinderen | 7x Bezienswaardigheden

Een van de mooiste gebieden van Italië zouden de Cinque Terre zijn. Dit gedeelte ligt aan een rotsachtige kust en als je dit wilt bezoeken is het handig om alvast wat tips te lezen. Blogger Alyt deelt daarom haar ervaringen in Cinque Terre met kinderen. Het is volgens haar een prachtig gebied met vijf dorpjes. Deze liggen aan een rotsachtige kust met gekleurde huisjes en kleine strandjes.

Ik was op vakantie op een kindercamping in Toscane met mijn gezin (meiden van 5 en 8 jaar). We zijn toen een dag naar Cinque Terre met kinderen gegaan. Neem vooral je zwemspullen mee op een mooie dag, dat maakt het bezoek extra leuk.

Cinque Terre met kinderen bezoeken

Cinque Terre in de regio Luginië ligt in Nationaal Park Cinque Terre, in Ligurië. Dit is een waanzinnig mooi gebied met uitzicht op de kust met rotsen en steile kliffen. In dit gebied liggen vijf dorpjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Wij bezochten er drie van.

Sinds 1997 staan de dorpjes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Reden? Het schilderachtige landschap. Je kan in dit gebied prachtige wandelingen maken. Omdat het vrij steil is, is dit geen goed idee met jonge kinderen. Een betere optie is dan om het gebied per trein te verkennen.

Cinque Terre met kinderen

Parkeren bij Cinque Terre

Vanaf onze camping in Toscane was het bijna 2 uur rijden naar La Spezia. Van daaruit stapten we op de trein naar Cinque Terre. We vertrokken rond 09:30. Achteraf gezien hadden we veel eerder moeten gaan. Dan was er waarschijnlijk meer kans op een parkeerplek in La Spezia en was het waarschijnlijk minder drukte in Cinque Terre (daar ga ik vanuit).

Onderweg kwamen we langs het stadje Carrara, bekend om zijn marmergroeven. Langs de snelweg zagen we allemaal fabrieken waar marmer lag opgestapeld. Wij parkeerden in La Spezia op Piazza d’Armi (gratis). We hadden geluk, er was nog één parkeerplaats vrij. We kwamen onderweg al veel betaalde parkeerplaatsen tegen die al helemaal vol waren, en bij toeval kwamen we op deze parkeerplaats uit.

Nu was het 15 minuten lopen naar het station. Onderweg kwamen we nog supermarkt Coop tegen (hier kan je ook naar de wc).

Cinque Terre met kinderen

Kosten Cinque Terrekaart MET trein

Op het station van La Spezia heb je een kantoortje speciaal voor informatie over Cinque Terre en het kopen van een Cinque Terrekaart (ga dus niet in de rij staan bij de normale treinloketten). Je kunt de 5 dorpjes bezoeken met de trein vanuit La Spezia of Levanto. Maar je kunt ook een kaart kopen zonder de trein (bijvoorbeeld als je wil gaan wandelen tussen de dorpjes, of steeds losse treintickets kopen).

Wij kochten de familiekaart met trein voor € 42, – (2 volwassen en 2 kinderen). Kinderen onder de 4 jaar reizen gratis. Zie overige kaarten en prijzen op de website.

Met een Cinque Terrekaart Trein kun je onbeperkt reizen tussen de dorpjes. Daarnaast heb je wifi (code staat achterop) en kun je op de stations gratis naar de wc. Maar houd dan wel rekening met lange wachttijden. Je kan ook een restaurantje opzoeken als je niet zolang wilt wachten. Deze kaart geeft je ook toegang tot alle wandelpaden in Cinque Terre, want ook voor het Nationale Park heb je een Cinque Terrekaart nodig. Achteraf hadden we ook enkeltjes voor de trein kunnen kopen voor € 2, – per stuk. Dan waren we iets goedkoper uit geweest. We zijn niet op de wandelpaden geweest.

Cinque Terre met kinderen

De dorpjes van Cinque Terre met kinderen bezoeken

Wij bezochten drie van de vijf dorpen in Cinque Terre: we waren bij Vernazza, Manarola en Riomaggiore. Deze beschrijf ik hieronder.

Vernazza met kinderen

Vanaf het treinstation liepen we met de meute toeristen naar beneden en we kwamen al snel bij het strand(je) uit. Dit strand met de gekleurde huisjes op de achtergrond zie je vaak op ansichtkaarten en diverse internetsites.

We hebben op het strand gekeken en hier even gepauzeerd. Het was toen rond 13:00 en al ontzettend druk qua toeristen en de temperatuur begon behoorlijk te stijgen. Wat een prachtige plek is Vernazza: vissersbootjes op het strand, bootjes in het helderblauwe water, de jeugd springt van de rotsen, restaurantjes. Dit vond ik ook het mooiste dorp van de drie die we hebben bezocht.

We hadden geen zin om precies dezelfde weg terug te lopen dus doken we de steile straatjes in achter de hoofdstraat. We kwamen veel fotogenieke plaatjes tegen.

Cinque Terre met kinderen

Manarola met kids

We zijn hier maar eventjes geweest. We waren van plan om over het wandelpad Via dell’ Amore te wandelen. Deze ligt tussen de dorpjes Riomaggiore en Manarola en is 1 kilometer lang. Helaas was deze (nog) gesloten vanwege onderhoud. Toen we voor het hek stonden, bedacht ik mij ook dat dit een behoorlijk pittig wandelpad is. Langs de klif. Wel hekjes langs de rand, maar toch: met kinderen erbij loopt dit niet bepaald ontspannend.

De trein weer in en op naar Riomaggiore. Het was al ontzettend druk op de stations en in de treinen. Wat een hoop toeristen en dat in mei! Tijdens de zomermaanden is het waarschijnlijk nog drukker.

Riomaggiore

Door een lange tunnel liepen we richting het centrum. We kwamen leuke souvenirwinkeltjes tegen. Kettinkjes met visjes eraan, en veel zeepjes e.d. van citroen. We hebben een ijsje gehaald en een klein stukje door het dorpje gelopen. Ook weer in de straatjes achter de hoofdstraat. Een wirwar van steegjes en trappetjes.

Cinque Terre met kinderen, een aanrader?

Na een hele leuke dag in Cinque Terre, waren we ook blij om weer weg te zijn uit dit gebied. Want wat een drukte. Maar tegelijkertijd was het ontzettend leuk om er geweest te zijn. Zo gaaf om dit stuk van Italië gezien te hebben, het is er werkelijk prachtig. Maar zo druk. Mijn tip: ga er al heel vroeg op de dag heen, en als het kan ga dan buiten het hoogseizoen om deze bezienswaardigheid in Toscane te bewonderen.

Verder lezen:
Pompei met kinderen bezoeken
Tips voor Toscane met kinderen
Doen in Piemonte met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën