Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we gaan eilandhoppen in Griekenland! Aanvankelijk was het plan om te starten en eindigen in Athene, maar dat bleek vrij veel gedoe. Alle afstand die je heen gevaren bent moet je ook weer terug. Vanaf Mykonos kan je ook terug naar huis vliegen en daarom besluiten we om onze eilandhopvakantie af te sluiten op Mykonos met kinderen. In dit artikel lees je wat onze ervaringen waren op dit Griekse eiland.

Mykonos is wellicht niet het eerste eiland dat je in gedachten hebt als je aan eilandhoppen denkt in Griekenland of de Cycladen. Dit eiland is echter een stuk minder ver varen vanaf Athene dan Santorini. Daarnaast heb je er mooie stranden en luxe resorts. Het wordt daarom ook weleens gezien als het Ibiza van Griekenland.

Mykonos met kinderen

Is Mykonos leuk voor een gezinsvakantie?

Wij zijn 4 dagen op Mykonos met kinderen geweest. Na het drukke Athene met de vele bezienswaardigheden en de kleinschaligere eilanden Andros en Tinos was het op Mykonos echt wennen voor ons. Hier zijn veel toeristen. Vervolgens hebben we het ook echt wel naar ons zin gehad, zeker in de hoofdstad. Er waren tal van winkeltjes en restaurant. Daarnaast was de stad heel leuk aangekleed, met de vele witte huisjes.

Of Mykonos een echte aanrader is voor gezinnen, dat valt wel te betwijfelen. Wij waren er in de meivakantie en in ons kleinschalige resort waren meerdere (Nederlandse) gezinnen. We waren dus niet het enige gezin. De kinderen (toen 10 en 11 jaar) hadden het ook goed naar hun zin, met het zwembad voor de deur en een strand om de hoek. Voor reislustige ouders is het eiland wat minder ideaal. Je hebt hier weinig te ontdekken en zeker in het hoogseizoen is het erg druk. Ook op de weg trouwens, je staat dan overal vast. Daarnaast is het eiland erg duur, € 16, – voor een cocktail bij een strandtent is vrij normaal.

Als je net als wij een eilandhopvakantie wilt beginnen of afsluiten, dan is Mykonos prima geschikt. Combineer dit eiland met Santorini, Naxos of bijvoorbeeld Andros. Wil je een week of langer naar een Grieks eiland, dan zou ik kiezen voor bijvoorbeeld Rhodos, Kreta of bijvoorbeeld Lefkas.

Het voordeel van de meivakantie was de relatieve rust op het eiland. Het nadeel in deze periode is dat allerlei verhuur voor watersporten er nog niet is, daarnaast zouden er ook wat kleinere waterparken zijn maar ook deze waren nog gesloten.

windmolens

Vakantie Mykonos met kinderen

Mykonos-stad of Chora

De hoofdstad van Mykonos is Mykonos-stad en dat wordt ook aangeduid als Chora. Vanaf onze accommodatie konden we gemakkelijk met de bus naar de hoofdstad reizen. Je koopt je ticket bij de buschauffeur. In de stad staan de zeven mooie windmolens op een rij en het is een must om deze te zien. In een van de molens is een klein en gratis toegankelijk museum gevestigd, dat is deze. Hier ontdek je het een en ander over de geschiedenis van het eiland. Het museum behoort tot het Museum voor Folklore, dat ligt in de wijk Kastro (Maps).

Mykonos met kinderen

Vanaf de windmolens liepen wij de trap af naar het water. De stenen bij het water hadden grote aantrekkingskracht op allerlei jonge kinderen. Onze oudste had haar badpak nog aan en lag uiteraard direct in het water.

Daarnaast wil je ook Klein Venetië zien, een mooie wijk direct aan het water. Wandel door de straten van het plaatsje met de witte huisjes en vele kleuren. Voor onze puber was het heerlijk hier, met allerlei toeristenwinkels.

Chora

Tips voor restaurants

In Mykonos met kinderen zijn we naar een aantal restaurants en ijszaakjes geweest. Dit zijn tips:

  • Davinci Gelato met tal van ijsjes en andere opties als pannenkoeken en koffie. Ideaal is de grote zithoek, waardoor je niet op zoek hoeft te gaan naar een bankje.
  • Souvlaki Story voor de broodjes en patat.
  • Yummy Street food met crêpes en gyros.
  • SiaMo Cafe Bar Mykonos voor de koffie en broodjes (Maps).
  • Alley Cafe voor de cocktails.
Grieks eiland

Stranden

Wij hadden bij ons appartement van Kostantis Summer Villas and Suites een strand, dat is Ornos Beach. Hier heb je helder en ondiep water. In de meivakantie was het water nog vrij koud trouwens. Bij het strand zijn meerdere strandtenten en restaurants met ligbedden. Er is ook een stuk waar je op je eigen handdoek kan zitten. Normaal gesproken kan je hier ook bijvoorbeeld kano’s of een SUP huren, maar in de meivakantie zaten we nog net voor het seizoen.

Paradise Beach is een van de bekendste stranden en het heeft helder water, wit zand en een echte feestscene. Hier komen veel jongeren en degenen die houden van watersporten. Ten westen van dit strand ligt Platis Gialos en vanwege het rustigere karakter is dit een betere keus voor gezinnen. Ook hier zijn er watersportmogelijkheden. Je zou hier in de zomermaanden ook het Paradise Waterpark hebben.

In het noorden van het eiland heb je Agios Sostis, ook een zandstrand en ondiep water dat langzaam dieper wordt.

Mykonos met kinderen

Andere eilanden bezoeken (Dagtrips)

Vanaf Mykonos met kinderen kan je gemakkelijk uitstapjes maken naar eilanden in de omgeving. Dit zijn twee tips voor dagtrips!

Delos

Een bekend uitstapje vanaf Mykonos is het eiland Delos, na een boottocht van ongeveer 40 minuten sta je op het eiland. Hier zijn allerlei overblijfselen van de oude beschaving te zien. Er is onder meer een gaaf leeuwenterras met replica’s van leeuwenbeelden te zien. Ook kan je een aantal authentieke beelden bezichtigen in het knusse eilandmuseum. Verder staat er het huis van Dionysos, een theater en een zuilengalerij. Je kan dit uitstapje onder andere in de haven van Mykonos-stad boeken. Als je alleen de boottocht regelt moet je op het eiland nog een toegangsprijs betalen. Via GetYourGuide en andere online ticketwebsites boek je een boottocht inclusief bbq e.d. Dit zijn vaak vrij prijzige uitstappen als je het voor je hele gezin boekt.

wandelen Tinos met kinderen
Wandelroute M3 Tinos

Tinos

Zoek je een eiland dat niet overspoeld wordt door toeristen, dan is Tinos een aanrader om naartoe te gaan. Dit is een bedevaartsoord en tijdens bepaalde feestdagen en op 15 augustus is het hier heel erg druk. De rest van het jaar is het een gemoedelijk eiland. De hoofdstad is gezellig en daarnaast zijn er tal van bergdorpjes om te ontdekken. Vanaf Mykonos vaar je hier in ongeveer 30 minuten naartoe. Huur een auto als je het eiland wilt ontdekken, deze kan je dan in de haven ophalen en weer afleveren. Dit zijn mijn tips voor Tinos!

Tips Mykonos met kinderen

Bereikbaarheid

Mykonos is een van de eilanden van de Cycladen die je per vliegtuig kan bereiken. Wij vlogen met Swiss Air via Zürich. Heen op Athene en terug vanaf Mykonos.

Daarnaast leent het eiland zich uitstekend als je wilt gaan eilandhoppen. Je kan onder meer naar Tinos, Rafina & Piraeus (havens Athene), Syros, Andros, Naxos en Paros varen.

Kostantis Summer Villas and Suites
Kostantis Summer Villas and Suites

Accommodatie

Er zijn ontzettend veel accommodaties op Mykonos, van vrij budget tot heel erg luxe. Wij verbleven bij Kostantis Summer Villas and Suites en we waren niet het enige Nederlandse gezin. Dit is een klein complex met een aantal appartementen. Alle accommodaties hebben een keuken, airconditioning en een zithoek. Er waren 2 slaapkamers. Het zwembad ligt voor de deur. Op een minuut of 3 lopen is het strand. Daar zijn meerdere restaurants, bij een hiervan kan je ’s ochtends ontbijten. Dit is inbegrepen bij de boeking. Je kan overdag van 2 strandstoelen gebruik maken bij dit restaurant. Er wordt aangeraden om ’s ochtends bij het ontbijt direct je handdoek mee te nemen, want dan zijn er nog stoelen vrij.

  • Als je wilt kan je ook een pakketreis boeken, de vlucht en het verblijf is dan inbegrepen. Dit zijn de opties van TUI!

Auto huren

We waren 3 dagen op Mykonos en na volle dagen op de eerdere eilanden, hadden we de kinderen beloofd om wat minder op het programma te zetten. Met de bus konden we vanaf de accommodatie gemakkelijk naar de hoofdstad reizen, dus we hebben geen auto gehuurd. Er was een vrij uitgebreid netwerk van bussen, dus dat is sowieso een aanrader. Op deze website staat er informatie over. Als je meer van het eiland wilt ontdekken kan je onder andere via SunnyCars een auto huren, de verzekeringen zijn direct geregeld. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen erg druk is op de wegen en dat je lang onderweg bent daardoor.

Verder lezen na dit artikel over Mykonos met kinderen? Lees de tips voor Kreta of Corfu!

Mykonos met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.