Japan met kleine kinderen: het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt voor een vakantie. Maar Eva maakte er met haar man, kleuter en peuter een prachtige rondreis. Ze geeft je tien redenen waarom Japan juist een perfecte vakantiebestemming is met kleintjes.
Japan? Met een peuter en een kleuter? We kregen de vraag meer dan eens toen we aangaven dat we een kindervakantie naar dit land planden. Niet iedereen begreep waarom we een rondreis door Japan met kleine kinderen wilden maken. Zelf waren we volledig overtuigd van onze keuze. Tuurlijk, het was best lang vliegen, maar verder leek dit land ons juist een heel geschikt land om met kleintjes rond te reizen.
Ook naar Japan? Via Travelnauts boek je een gave gezinsreis, ook deze wordt samengesteld naar jullie wensen.
Onze vakantie in Japan met kleine kinderen
Onze grootste angst was eigenlijk dat de meiden in een wilde bui een arm door zo’n prachtige muur van washipapier zouden steken. Verder leek Japan ons vooral een veilig, interessant en prachtig land, ook voor kleine kinderen. En niets bleek minder waar.
In zestien dagen reisden we van Kyoto, via de Japanse Alpen naar Tokyo. Een schitterende reis, waarvan we alle vier intens hebben genoten en waarover we maar niet uitgepraat raken. Daarom hieronder 10 redenen waarom Japan de perfecte kindvriendelijke verre bestemming is voor een heerlijke vakantie met kleine kinderen.
Je kinderen zullen hun ogen uitkijken
Thuis hadden we geprobeerd de meiden al een beetje voor te bereiden op de reis. Met behulp van YouTube leerden we ze wat Japanse woordjes. Ook lazen we informatieboekjes over Japan en keken we de documentaire ‘Wild Japan’. Maar over iets horen, is natuurlijk anders dan het zelf beleven.
En dus keken ze vanaf het moment dat we het vliegtuig uitstapten hun ogen uit. Trots zaten ze op hun knietjes aan de lage tafels en probeerden ze netjes te eten met stokjes. Dolblij kropen ze ‘s avonds op hun futons op de grond, naast papa en mama, in een kamer met muren van papier.
Nieuwsgierig drukten ze op de vele knopjes op de wc. Waarbij onze jongste ook een keer de sprayfunctie vond en kleddernat de badkamer uit kwam lopen. En vol bewondering keken ze naar de vrouwen in kleurrijke kimono’s, die in Kyoto overal over straat lopen.
In Tokyo werden hun zintuigen nog eens extra geprikkeld. Zo veel herrie, drukte en neonlicht als in de wijk Shibuya hadden ze nooit eerder gezien. Zo veel Hello Kitty en Pokémon spulletjes trouwens ook niet. En dan Harajuku, waar onze meiden zich vergaapten aan de cosplay jongeren, verkleed als gothic, stripfiguur of robot.
Het mooist vonden ze de lolita’s, met hun porseleinen gezichtjes, hun parasolletjes en hun pofmouwen, ruches en petticoats.
Japanners zijn gek op kleine kinderen
‘Kawaii! Kawaii!’ Er ging tijdens onze reis door Japan geen dag voorbij zonder dat we dit meerdere keren hoorden. ‘Kawaii’ is Japans voor schattig en dat was precies hoe veel Japanse vrouwen over onze meiden dachten.
Vooral de krullen van onze jongste dochter trokken enorm veel aandacht. Hoe de meiden dat vonden, al die aandacht? Ze vonden het gelukkig wel prima. Soms kregen ze een snoepje toegestopt of een sticker en dan zetten ze hun mooiste glimlach op.
Ook het potje bellenblaas op de foto hierboven, kregen de meiden cadeau. Van een groep jongeren in het Yoyogi Park in Tokyo. Al die cadeautjes zijn tekenend voor hoe gek Japanners op kinderen zijn. Onze dochters werden overal met open armen ontvangen.
Als we een guesthouse of ryokan (Japanse herberg) binnenkwamen, werden ze uitgebreid begroet en werd er met zorg naar een passend paar slippertjes voor hen gezocht.
Bij ons favoriete hotel (Fukinomori in de Japanse Alpen) lagen zelfs twee rugtasjes met cadeautjes klaar op de kamer. En er waren kinderkimono’s waar de meiden vol trots mee aan het diner verschenen.
Een diner dat geserveerd werd in privé eetkamers. De meiden kregen er een speciale kinderbento. Een feest voor hen en dus ook een feest voor papa en mama. Die konden in alle rust van een overheerlijke maaltijd genieten…
Door je kinderen maak je extra veel contact met de lokale bevolking
Hoe leuk is het om op reis contact te maken met de lokale bevolking! Met kinderen – die vreemden zo lekker ongegeneerd durven aan te staren – gaat dat meestal net een beetje makkelijker. Zeker in Japan, waar de mensen zo dol zijn op kinderen.
Toen wij op weg van Nikko naar Tokyo waren, kwamen we deze lieve mevrouw tegen in de trein. Onze jongste dochter onderwierp haar aan een grondig onderzoek. Waarop de mevrouw een stapeltje origamipapiertjes uit haar tas toverde en de meiden verblijdde met kleurrijke kraanvogels. En ze leerde mama ook hoe je zulke mooie kraanvogels kunt vouwen.
Er zijn veel leuke dingen te doen voor kinderen
Voor onze rondreis in Japan hadden we vooraf twee lijstjes gemaakt. Een lijstje met dingen die papa en mama graag wilden zien of doen en een lijstje met activiteiten die de meiden zeker leuk zouden vinden. Iedere dag probeerden we iets van beide lijstjes af te strepen. En dat werkte eigenlijk heel goed.
Voor onze oudste dochter was een van de highlights van de vakantie haar ‘maiko experience’. Samen met haar zusje werd ze omgetoverd tot een ware maiko: een leerling-geisha. Met een prachtige kimono aan, opgemaakt als geisha, inclusief pruik, liep ze vol trots op haar houten teenslippers door de straten van het oude centrum van Kyoto.
Terug in Nederland wilde ze niet langer als prinses, als ze ergens verkleed naartoe mocht komen. Nee, voortaan ging ze als maiko.
Kinderactiviteiten Japan met kleine kinderen
Leuke activiteiten voor kinderen vinden is makkelijk in Japan. Waar onze meiden bijvoorbeeld echt van genoten hebben, zijn de herten in Nara en de aapjes in Jigokudani Snow Monkey Park en Iwatayama Monkey Park. Dat tweede park ligt in Arashiyama, waar je ook door een gigantisch bamboebos kunt lopen. Een bijzondere ervaring.
Japan heeft ook prachtige kastelen. Wij bezochten Matsumoto, waar we naar een spannende ‘gun show’ keken. We hebben ook veel tijd in Yoyogi Park en Shinjuku Gyoen doorgebracht. Net als in de speeltuin trouwens. Soms was het even zoeken, maar er zijn voldoende speeltuinen. Hierboven zie je onze dochter in Haru no Ogawa, een speeltuin in Tokyo die speciaal is bedoeld om te ontdekken en lekker vies te worden.
Onze oudste wilde ook graag naar een onsen, een warmwaterbad met vulkanisch water. Het water was wat heet voor haar, maar ze was vastberaden en vond het leuk.
Japan met kleine kinderen – Geen verrassingen
Onnodig lang wachten, afspraken die niet nagekomen worden, onvriendelijk personeel bij je accommodatie. Nooit fijn natuurlijk, maar al helemaal niet als je met kleine kinderen in een vreemd land bent.
Mocht je in Japan voor nare verrassingen komen te staan, dan is de kans klein dat dat door de Japanners zelf komt. De mensen zijn heel lief en gastvrij en afspraak is ook daadwerkelijk afspraak. En dus komt je ontbijt op het tijdstip dat je hebt aangegeven, zijn de treinen zelden vertraagd en staat het busje dat je op zou halen klaar.
Japanners zijn trouwens ontzettend behulpzaam. Sta je vertwijfeld naar de plattegrond in je hand te staren? Dan is de kans groot dat er in no time iemand op je afsnelt om je de weg te wijzen.
Japan is ook heel schoon en veilig. Er ligt geen troep op de grond, bijna alle wc’s zijn fris en als we stonden te wachten op de trein en nog even iets te drinken uit de automaat wilden halen, zetten we met een gerust hart onze tassen op de grond. We hebben ons tijdens de hele vakantie geen moment onveilig gevoeld.
Hierboven zie je onze dochters die tijdens een ponyrit van een paar meter omringd werden door personeel, om er zeker van te zijn dat ze niet van de pony af zouden glijden.
Jigokudani Snow Monkey Park
Welk kind houdt niet van aapjes kijken? In Japan kan dat op een heel bijzondere plek. In het Jigokudani Snow Monkey Park, midden in de Japanse Alpen. De Japanse makaken (of sneeuwaapjes) dalen in de koude wintermaanden af uit de bergen om lekker te badderen in de warmwaterbronnen. Gelukkig zijn ze ook de rest van het jaar in het park te bewonderen. Alleen zitten de apen dan misschien niet in het water, maar lopen ze lekker rond, liggen ze te genieten in het zonnetje of zijn ze elkaar aan het vlooien.
Wij waren er op een warme dag in mei en hebben alle vier echt genoten van dit uitstapje. Deze apenfamilie vonden wij prachtig. Als je goed kijkt, zie je een babyaapje dat melk drinkt bij mama.
Het treinverkeer is fantastisch geregeld
Bijna alle kinderen houden ervan om met de trein te reizen en in Japan is dat al helemaal geen straf. De verbindingen zijn goed en de treinen zijn schoon en comfortabel.
Wij hebben eigenlijk heel de vakantie met het openbaar vervoer gereisd. Een paar keer hebben we in een bus of metro gezeten, maar we hebben vooral veel gebruik gemaakt van de trein.
We hadden daar Japan Rail Passes voor. Die zijn speciaal voor toeristen en je moet ze al voordat je op reis gaat aanschaffen. De Japan Rail Pass kan niet voor iedere trein worden gebruikt, maar wij hebben tijdens onze hele vakantie maar twee keer een los kaartje bij hoeven kopen. En iedere treinreis was prettig. De grootste uitdaging was misschien nog wel om de kinderen, de kinderwagen en alle tassen op tijd de trein in te krijgen. De treinen zijn zelden vertraagd en de planning is strak.
Een bijzondere ervaring zijn de treinreizen op de Shinkansen spoorlijnen. Hierop rijden de beroemde kogeltreinen. Die kogeltreinen zien er prachtig uit en rijden met snelheden tot wel 300 kilometer per uur. Als je helemaal voorin gaat zitten, kun je zo over de schouder van de machinist meekijken.
Culturele uitstapjes zijn leuk voor heel het gezin
Overal in Japan vind je schitterende tempelcomplexen, waarvan je er zeker een aantal wilt zien. Een bezoek aan een tempelcomplex klinkt misschien niet als de makkelijkste onderneming met kleine kinderen, maar kan echt prima. Zeker als je er geen hele dagen doorbrengt.
De meeste tempelcomplexen zijn ruim opgezet en omringd door groen. Bovendien spreken de kleuren, geuren, rituelen en ceremonies natuurlijk enorm tot de verbeelding.
In Nara wandelden we samen met de herten tussen de tempels door, woonden we een ceremonie bij en bewonderden we de 15 meter hoge bronzen Boeddha.
In Nagano sliepen we in een ryokan aan de voet van de Zenko-ji tempel en speelden de meiden ’s ochtends vroeg in alle rust op de trappen van de tempel. En in Nikko gingen we op zoek naar de drie bekende aapjes: horen, zien en zwijgen.
In Kyoto bekeken we vanaf het bijzondere tempelcomplex Kiyomizu-dera het uitzicht over de stad. Ook gingen we daar naar het gouden paviljoen Kinkaku-ji.
Sushi en softijs…
Misschien hebben we geluk dat onze meiden zo dol zijn op sushi. Sterker nog: het is het lievelingseten van onze jongste. Maar ook de soep, de noedels en de omeletten vonden ze heerlijk. En de ijsjes natuurlijk, die je overal ziet in Japan. Rijst bij het ontbijt? Onze kinderen vonden het wel wat. Maar anders kun je bij de supermarkt ook gewoon brood en jam kopen.
De kant-en-klare maaltijden die je daar kunt kopen zijn trouwens ook echt lekker. Voor ons was dat een aangename verrassing. Aan het eind van een volle vakantiedag met vermoeide kinderen in een restaurant eten is nu eenmaal niet altijd een succes. Fijn dus dat we af en toe ook gewoon even rustig ‘thuis’ konden eten.
Maar het leukst vonden de kinderen het toch wel om sushi van de lopende band te eten. Bij Numazuko in de wijk Shinjuku in Tokyo hadden we in no time een enorme stapel lege bordjes voor onze neus staan.
We hebben trouwens ook een keer bij een ‘Maid Café’ geluncht. Ja, zo’n cosplay restaurant waar alles schattig is, inclusief de aankleding van het restaurant, de als dienstmeisjes verklede serveersters en het eten.
Mijn man en ik vonden het nogal ongemakkelijk om te zien, volwassen mannen die in hun eentje van een beertjesbord zaten te eten met konijnenoren op. Maar je moet alles een keer proberen. En onze meiden vonden het natuurlijk geweldig.
In Tokyo kun je lekker gek doen en herrie maken
Na de rust, de schoonheid, de natuur en de vele culturele uitstapjes in Kyoto en de Japanse Alpen hadden we in Tokyo, waar we de laatste dagen van onze vakantie doorbrachten, weleens zin om eens lekker gek te doen.
Een middagje in de wijk Shibuya was daarvoor de perfecte plek. Bij Karaoke Kan (waar ook de karaoke scène uit Lost in Translation is opgenomen) huurden we een familiekamer en gingen we flink uit ons dak. Papa en mama op de liedjes van Madonna en Oasis, de meiden op de muziek van Frozen. We hebben zo gelachen dat we een paar dagen later voor een volgende sessie op de stoep stonden.
En ook een bezoekje aan een speelhal mocht natuurlijk niet ontbreken. Wat een herrie en drukte! Maar de meiden waren er niet weg te krijgen. En papa ook niet trouwens…
Praktische info rondreis Japan met kleine kinderen
We zijn ruim twee weken in Japan geweest, in mei. Heen zijn we op Osaka gevlogen. We zijn daar niet gebleven, maar zijn meteen doorgereisd naar Kyoto. Daar hebben we vijf nachten geslapen.
Vanuit Kyoto hebben we ook Nara bezocht. Na Kyoto zijn we richting de Japanse Alpen gegaan. Daar hebben we een nacht in de buurt van Tsumago geslapen en twee nachten in Nagano (onder andere als uitvalsbasis voor de snow monkeys).
Treinreizen Japan met kinderen
Op weg van de ene naar de ander slaapplaats zijn we uit de trein gestapt voor een halve dag Matsumoto. Na Nagano hebben we nog twee nachten in Nikko geslapen en vijf nachten in Tokyo. Vanuit Tokyo zijn we weer naar huis gevlogen.
We hebben op een paar korte busreizen na alles met de trein gedaan, met de Japan Rail Passes (JR Pass). Die passen hebben we in Osaka op het vliegveld opgehaald, maar hadden we wel al in Nederland aangeschaft. Dat moet, deze pas kan je niet in Japan bestellen.
Kindvriendelijk overnachten in Japan
Dit zijn de plekken waar we geslapen hebben:
#1 In Kyoto sliepen we in een traditionele machiya. Wij vonden het super, maar je hoorde wel wat geluiden van buiten (vooral van de trein en soms van stemmen). Er zijn twee slaapkamers. Eentje met gewone bedden, eentje met futons. Op een steenworp afstand van JR station Tofukuji, vanuit waar het één stop is naar het centrale station van Kyoto. JR Tofukuji ligt ook op de treinroute naar Nara, dus dat is handig.
#2 Bij Tsumago hadden we een perfecte slaapplek. Best prijzig, maar zeer de moeite waard. We hadden een familiekamer met futons. Een van de fijnste hotels (een ryokan) waar we ooit zijn geweest. Ontzettend lieve en behulpzame mensen, een heel mooie locatie en heerlijk eten dat wordt geserveerd in kleine kamertjes, zodat je echt alleen zit met het gezin. De kinderen kregen kinderbento’s. Het ontbijt was ook heel bijzonder. En je kunt ook van de onsen gebruik maken. Het ligt behoorlijk afgelegen, maar ze hebben een pick up-service van en naar het dichtstbijzijnde station (Nagiso) en Tsumago.
#3 In Nagano zaten we ook in een familiekamer met futons in een ryokan. Goeie locatie (op een paar meter van de Zenko-ji tempel) en ook weer ontzettend lieve mensen. Geen idee hoe het eten er is, maar ongetwijfeld lekker, want het eten is meestal goed in Japanse ryokans.
#4 Ons hotel in Nikko (Teddy Bear House) viel helaas nogal tegen.
#5 In Tokyo zaten we in een appartement in de buurt van Yoyogi Park: https://www.airbnb.nl/rooms/5409211. Prima, comfortabel (af en toe een westers bed is ook best lekker), twee slaapkamers en alles erop en eraan, maar verder niet enorm spectaculair.
Japan met kleine kinderen: voor herhaling vatbaar
Wat een bijzonder land is Japan! Fijn voor jong en oud. Wanneer kunnen we weer? Wij raden een rondreis Japan met kleine kinderen zeker weten aan.
Een andere prachtige blog van Eva is de rondreis IJsland met kinderen
Bekijk ook de andere kindvriendelijke verre bestemmingen
Dat klinkt echt fantastisch. Mooie foto’s!
Hiii, wat een leuk verslag! Wij denken denk ook om naar Japan te gaan met ons zoontje (dan is hij met 2 jaar oud). Hoe oud waren jouw kids toen jullie naar Japan gingen?
Hi Fanny,
Wat leuk om te horen! Onze oudste dochter was 5 jaar oud, de jongste was net voor we naar Japan vertrokken 3 jaar geworden. We zijn nu ruim 2 jaar verder en de kinderen praten nog heel vaak over Japan. Zo leuk! We willen dolgraag nog eens terug.
Heel veel plezier alvast!
Groet,
Eva
Hoi Eva,,
Wij zijn ook van plan naar Japan te gaan maar hebben nog wel wat twijfels.. mag ik contact met je opnemen? Groetjes Myrte
Ja hoor! Geen probleem. Ik heb je net een mailtje gestuurd vanaf mijn privé mailadres. En excuses voor de late reactie. Je mail was in mijn junk mail terecht gekomen.
Hoi,
Na onze reis naar costa rica afgelopen mei, staat nu japan op nummer een voor de zomer. Onze kids zijn 4 en 8 en ik zou graag willen weten of jullie di alles van tevoren hebben gepland of hebben laten plannen….bij alle japan “familie” reizen staat er vaak vanaf 12 jaar maar onze kids kunnen dit vast wel…hoe hebben jullie alles geregeld?
Groetjes
Hoi Kelly,
Wat een heerlijk vooruitzicht!
Ik heb destijds wel een offerte opgevraagd bij een organisatie die gespecialiseerd is in rondreizen door Japan, onder andere individuele familierondreizen. Maar uiteindelijk vonden we de prijs van de offerte veel te hoog en hadden we bovendien het idee dat er geprobeerd werd te veel in één reis te proppen. Iets wat we – zeker met een peuter en een kleuter – niet wilden.
Toen heb ik besloten alles zelf te plannen (wat we eigenlijk altijd doen als we op reis gaan). Ik heb een route uitgestippeld die interessant en afwisselend was voor 16 dagen, maar ook haalbaar met en leuk voor kleine kinderen. Daarna hebben we vluchten geboekt: heen naar Osaka (want we wilden starten in Kyoto), terug vanuit Tokyo. Ik heb zelf vijf plekken om te overnachten gezocht (zie blog). Wat we ook vooraf geregeld hadden, waren onze Japan Rail Passes. Die moet je voor aankomst regelen. Meestal huren wij een auto als we een ergens een rondreis maken, maar reizen met de trein is echt heel makkelijk, snel en comfortabel in Japan.
Gek trouwens dat veel familiereizen 12 jaar en ouder zijn. Wij zijn al in best veel landen geweest met de kinderen, maar Japan was misschien wel het meest kindvriendelijke land waar we met onze meiden geweest zijn. Kan echt prima, Japan met jonge kinderen.
Succes met plannen en alvast heel veel plezier,
Eva