10x Graz met kinderen | Kinderactiviteiten

Op stedentrip naar Graz met kinderen of juist skiën in de regio Stiermarken met gezin: het kan hier allebei! We delen een aantal tips voor uitjes en activiteiten tijdens een zomervakantie of skivakantie in dit gebied.

Graz is de tweede stad van Oostenrijk. Deze stad ligt in de regio Stiermarken, aan de voet van de Alpen, bij de grenzen met Slovenië en Hongarije. Graz heeft een historische binnenstad, dit is de grootste middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa. Daarnaast is het ook een stad met moderne architectuur.

Doen in Graz met kinderen

Schlossberg

Tijdens een citytrip Graz met gezin wil je de top van de Schlossberg beklimmen. De bekende klokkentoren Uhrturm am Schlossberg staat bovenop deze berg. Om de klokkentoren heen ligt een mooi park. 

The slide

Bezoek je de Schlossberg met kinderen van 1.30 m of groter? Een ritje van de slide is dan onmisbaar. Deze glijbaan, 175 meter lang, is de hoogste ondergrondse glijbaan ter wereld. Met een snelheid van 25-30 km/u ben je na ongeveer 40 seconde beneden.

Deze attractie is bereikbaar via de Schlossberg-lift vanaf de onderkant vanaf de Schlossbergplatz of vanaf de bovenkant rechts naast Cafe Aiola.

FRida & freD kindermuseum

Ook leuk om te doen tijdens een stedentrip Graz met kinderen in de basisschoolleeftijd of jonger: bezoek het FRida & freD Kindermuseum. Het is een interactief museum, waarbij kinderen creatief aan de slag gaan en mogen experimenten en ontdekken.

Murinsel

Het Murinsel, de naam zegt het al, is een eiland in de rivier de Mur. Het is een kunstmatig eiland dat eruit ziet als een geopende mosselschelp. Terwijl jij op het terras op adem komt spelen de kinderen in het driedimensionale doolhof met touwen en glijbanen.

Schloss Eggenberg

Schloss Eggenberg is het belangrijkste barokke paleis van de regio. Het is een mooi gebouw dat gebouwd is met onze jaarkalender in gedachten. De vier torens op de hoeken staan voor de kwartalen en er zijn 365 ramen. Op de tweede verdieping zijn er 52 ramen en deuren, voor de weken van het jaar. En op iedere verdieping zijn er 31 kamers, evenveel als er dagen zijn in de langste maanden. Ook zijn er 24 pronkkamers, die staan voor de uren.

Je kan een rondleiding boeken om het Schloss van binnen te zien en er zijn musea gevestigd in het gebouw. Daarnaast is er de mooie kasteeltuin, sinds 2020 met een speeltuin! Het kasteel en de tuinen zijn geopend van april t/m oktober.

Märchenbahn, oftewel een sprookjesrit

Ook leuke om te bezoeken tijdens een bezoek aan Graz met kinderen is de Märchenbahn. Ook dit uitje ligt bij de Schlossberg. Stap in het treintje en ontdek de gangen die de Schlossberg lopen. Onderweg kom je langs meer dan dertig verschillende sprookjes. Een rit duurt ongeveer 30 minuten.

Een bezoek wordt aangeraden voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar. Ook leuk op de Schlossberg: de nieuwe Holzpanther speeltuin.

Wiki Adventurepark

In Oostenrijk is er een zogenaamde A-List. Het Wiki Adventurepark is als favoriete plek opgenomen in deze lijst. Dit park ligt bij het meer Hilmteich, zie voor de tips hieronder.

Het Wiki Adventurepark is een echt boom-klimpark, ideaal voor jong en oud. Onderweg kom je allerlei leuke obstakels tegen. Er zijn diverse parcoursen, voor verschillende niveaus. Je mag meedoen als je minimaal 1.10 m. lang bent.

Zijn er jongere kinderen mee? Zij kunnen oefenen in het grondparcours, met de balanceertrunks en de klimtipi. Verder zijn de slacklines geschikt voor alle leeftijden.

Hilmteich

En dan het Hilmteich, dit meer ligt direct naast het Leechwald. Het is een populaire plek waar veel van de bewoners van de stad naartoe gaan. In dit bos kan je gaan wandelen. Ook is er een leuke speeltuin voor de kinderen.

Purberg is een cafe/restaurant en ligt aan het meer. Een perfecte plek voor een koffie, een lunch of een ijsje tijdens je stedentrip Graz met kinderen.

Graz met kinderen

Botanische tuin van de Universiteit van Graz

De botanische tuin ligt in de buurt van Hilmteich (allebei bereikbaar met tramlijn 1). Een bezoek aan deze tuin is gratis. Wij bezoeken graag botanische tuinen tijdens een stedentrip, omdat je even weg bent van de drukte en tegelijkertijd allerlei mooie planten ziet.

Rettenbachklamm in Graz

Blijf nog even in tram 1 zitten en stap uit bij Waldhof. Via een aantal wandelpaden loop je omhoog langs de Rettenbach. Een mooie, overzichtelijke route door de natuur.

Deze route geeft een rondwandeling aan van zo’n 1,5 uur door het gebied, waarbij je langs speelplekken komt. Ik weet niet of dat speeltoestellen zijn of dat het natuurlijke speelplekken zijn.

Vakanties in Graz met kinderen

Als je naar Oostenrijk op vakantie wilt gaan, dan is Graz een goede optie! Voor een stedentrip of om te bezoeken tijdens een vakantie in de regio of een rondreis. Er is in en rondom de stad voldoende te doen.

Je kan ervoor kiezen om met de eigen auto of de trein te reizen. Bekijk voor de trein de opties bij NS International, vroeg boeken is echt voordelig. Zoek je naar een eigen accommodatie, dan zijn dit enkele leuke en kindvriendelijke opties. En lees onze tips voor tussenstops onderweg naar Oostenrijk!

Accommodaties Graz

  • Betaalbaar overnachten kan bij het hostel a&o Graz Hauptbahnhof. Wij verbleven al bij andere hostels van deze keten, in Berlijn en Wenen. Verwacht geen echte luxe, wel een comfortabel en betaalbaar verblijf. Dit hostel ligt op slechts 100 meter van het centraal station van Graz. Er is een bar op het dak. Er zijn familiekamers, met eigen badkamer.
  • Hotel Mercure Graz City ligt op slechts 400 meter van de Schlossberg met de klokkentoren. De junior suite is geschikt voor gezinnen en heeft een eigen kitchenette.

Verder lezen? Dit zijn onze tips voor een stedentrip Wenen met kids!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën