Zaanse Schans met kinderen bezoeken

0

Een bezoek aan de Zaanse Schans met kinderen, is dat de moeite waard? Amber ging erheen met haar gezin en deelt hun ervaringen tijdens een dagje uit!

Het is zondag, het is prachtig weer en dus is het een uitgelezen moment om een leuk buiten ‘museum’ te bezoeken. Want dat is de Zaanse Schans, een cultureel erfgoed dorp aan de Zaan. Vanaf Amsterdam is het 20 minuten met de trein en vervolgens nog tien minuten lopen. En dan sta je op de Zaanse Schans.

Normaal gesproken, in het pre-corona tijdperk, kon je hier over de toeristische hoofden lopen. Toen was het een plek waar ik niet zo snel naartoe zou gaan, maar nu is het er betrekkelijk rustig. Ideaal als je met de kids op stap gaat.

Zaanse Schans met kinderen

Als je met de trein komt, kom je aan de ene kant aan. En als je met de auto komt, dan parkeer je juist aan de andere kant, dichtbij het Zaans Museum. Wij begonnen bij het Zaans Museum en liepen terug naar de stations kant.

Het Zaans Museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de Zaanstreek en dat levert bij de volwassenen een heleboel oh’s en ah’s op. Bijvoorbeeld bij het zien van de oude Verkade blikjes en de herkomst van de Zaanse mayonaise.

Zaanse Schans Card

Wil je veel doen op de Zaanse Schans, dan is de aanschaf van de Zaanse Schans Card (hier te koop) een aanrader. Het is goedkoper dan losse kaartjes kopen, reken dat vooraf wel eerst uit! De Zaanse Schans zelf is wel gratis toegankelijk, het zijn de musea en dergelijk die geld kosten.

Inbegrepen:

  • Zaans Museum
  • Verkade Chocolade- en Koekjesfabriek
  • Weaver’s House
  • Museum Zaan Tijd
  • World of Windmills
  • Verfmolen De Kat
  • Zagerij Het Jonge Schaap
  • 30% korting parkeerkaart
Verkade Experience

Verkade Experience

Voor de kinderen is de Verkade Experience het allerleukst. Hier zie je hoe koekjes en chocolade worden gemaakt. Er staan enorme machines en er zijn allemaal interactieve spelletjes die je laten zien dat het nog best uitdagend is om alle koekjes netjes in een pakje te krijgen zonder ze te breken. Het ruikt overal trouwens heerlijk naar chocola op de Zaanse Schans omdat er nog een echt cacaofabriek actief is.

Buitengedeelte

Na het museum lopen we het buitengedeelte van de Zaanse Schans in. Hier zijn de oude ambachten ruim vertegenwoordigd en je kan onder andere een kijkje nemen in een klompenmakerij, in het wevershuis en bij de kuiper. We leren dat kinderen vanaf 5 jaar moesten werken als ze uit een weversfamilie kwamen, klosjes opdraaien en touw spannen. De vaders zaten achter het weefgetouw en de moeders spanden het getouw op. Op de vraag of onze kinderen liever wilden werk of naar school, was het heel helder: naar school!

De kuiper liet ons zien hoe vaatjes gemaakt werden waar bier, wijn, whiskey en cognac in werd opgeslagen. Een heel technisch proces maar toch ook voor de kinderen leuk om te volgen omdat het huisje waar in je staat zo ‘echt’ voelt met overal gereedschap, tonnen en kuipjes.

Zaanse Schans met kinderen

Zaanse Schans met kids | Een aanrader?

Gelukkig is er ook gedacht aan klimmen en spelen, want naast het kuipershuisje staat een heel leuk klimtoestel gemaakt van vaten en kuipjes. Ook voor Felix van anderhalf prima te doen, en voor de oudere kinderen was dit klimtoestel ook nog leuk. Ondertussen keken wij naar de schaapjes en stelden we ons voor hoe het zou zijn om hier te wonen, want op de Zaanse Schans wonen mensen. Het is niet alleen maar museum. Ondanks dat Lune graag haar stadse leven wilde verruilen voor een weiland met pony’s hebben we besloten de trein weer terug naar Amsterdam te nemen.

Maar niet voordat we in het Bakkersmuseum een heerlijke wafel aten en de ouderwetse snoepjes bekeken. Langzaam liepen we terug naar de trein en vergaapten ons nog even aan pittoreske doorkijkjes en authentieke tafereeltjes. De tijd had even stilgestaan in 1850, maar de trein bracht ons weer terug in de realiteit, Amsterdam anno Corona.

De Zaanse Schans bezoeken is een bijzonder en veelzijdig uitje. Er is veel meer te doen dan enkel de molens bekijken. Want er zijn musea (met de Verkade Experience), je kan oude ambachten bekijken, er is een pannenkoekenhuis en ga wandelen, fietsen en varen. Bekijk alle mogelijkheden op de website! Vanwege de ligging van de Zaanse Schans combineer je een bezoek gemakkelijk met Zaandam of een dagje Amsterdam.

Accommodaties Zaanse Schans

Wil je naar een vakantiepark, dan vinden wij Erfgoedpark De Hoop een echte aanrader. Wij hebben hier helaas nog niet overnacht, maar zijn er wel een avond geweest met de kinderen. Het park ligt aan de rand van een natuurgebied en direct aan het Uitgeestermeer. Er is een zwemstrandje en je kan er onder andere zeilen en windsurfen. Daarnaast is er een ijssalon, restaurant en een grote speeltuin.

  • Zaan Hotel Amsterdam ligt op een ideale en centrale plek: direct naast het treinstation van Zaandam. Je verblijft in een familiekamer.

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.