Waterloopbos met kinderen | Ons bezoek

0

In de buurt van Marknesse, in de Noordoostpolder in Flevoland, ligt een bijzonder bos. Dit bos is een rijksmonument, omdat hier onderzoek is gedaan naar het werken met/van water. Het is een historisch openlucht laboratorium waar je fijn kunt wandelen en op zoek kan gaan naar de overblijfselen van het onderzoek. Ik ging op stap in het Waterloopbos met kinderen en deel waarom je hierheen wilt gaan.

Met Natuurmonumenten kun je op excursie door het Waterloopbos, maar wij hebben samen met onze jonge nichtjes één van de wandelroutes gevolgd. Dit was de Havenroute van ongeveer 3 kilometer lang. Ook zijn er in dit bos speciale rolstoelroutes (en dus ook handig met kinderwagens/buggy’s).

Waterloopbos met kinderen

Het is een mooie wandeling door het bos. Vanwege de waterwerken die her en der verspreid liggen, voelt de route bijna aan als een speurtocht. In het bos werden havens, rivieren en de kustlijn als wetenschappelijk model nagebouwd. Reden hiervoor was om te onderzoeken hoe de waterloop was en aangepast kon worden. In 1996 is het laboratorium gesloten en zijn de waterwerken deels overgroeid.

Waterloopbos met kinderen

Maar er is nog genoeg te zien in het Waterloopbos. Op de informatieborden staat uitgelegd waarvoor de modellen gebruikt zijn. Zo is de haven van IJmuiden nagebouwd. We kwamen ook meer tropische bestemmingen tegen zoals de haven van Bangkok.

Tijdens onze wandeling in de herfst zagen we veel paddenstoelen (er schijnen 400 soorten te zijn in dit bos), en er zijn natuurlijk allerlei diertjes te spotten. We hebben nog gekeken of we een adder zagen, maar helaas!

Paviljoen met speeltuin

Het begin- en eindpunt van de wandeling door het Waterloopbos met kinderen vind je Paviljoen Het Proeflab (waar je ook vlakbij kunt parkeren). In het Paviljoen is een informatiepunt gevestigd, je kunt er wat lekkers halen en vooral de waterspeelplaats is door ons goedgekeurd.

Na de wandeling, we hebben er ongeveer 1.5 uur over gedaan, hebben de kinderen zeker nog een uur buiten gespeeld. Vol zand en modder zijn we blij naar huis gereden. Het Waterloopbos met kinderen is een mooie plek om te wandelen en te spelen. Zeker een aanrader als je wilt wandelen met het gezin in Flevoland! Lees alle informatie op deze pagina van Natuurmonumenten.

Andere blogs van Anouk:

wandelen Flevoland
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.