5x Waterland met kinderen | Uitjes & Varen

0

Tijdens de herfstvakantie in ‘Corona-tijd’ is het af en toe zoeken naar mogelijkheden. Je wilt met de kinderen op pad maar het advies is om zo min mogelijk te reizen. Toen was daar de mogelijkheid om bij Theetuin Overleek een Familiespeurtocht aan boord te doen! Wij stapten op de fiets en gingen hierheen met de kinderen. Ik laat weten hoe leuk het is om te varen en speuren door Waterland met kinderen.

Waterland is een gemeente direct ten noorden van Amsterdam en bestaat uit de dorpen Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Bijna de helft van de gemeente bestaat uit water en als je dit gebied echt wilt ontdekken, dan heb je een boot nodig! Een groot deel van het natuurgebied is enkel per boot bereikbaar.

Met de fluisterboot door Waterland met kinderen

Wij huurden daarom een fluisterboot bij de Theetuin in Overleek. Groot voordeel van een fluisterboot is dat deze erg stil is, vandaar ook de naam. En daarnaast hoef je niet te peddelen (alhoewel een kano huren ook mogelijk is en zeker in de zomermaanden erg leuk is).

Het is een unieke manier om het landschap, om Waterland met kinderen, te ontdekken. Groot deel hiervan zou je niet zien als je niet in een boot zou zitten.

familiespeurtocht Monnickendam

Familiespeurtocht

Wij huurden een boot met een familiespeurtocht. Deze is gemaakt in samenwerking met Rik en Kolja van ‘Verhaalvontuur’. Aan boord heb je een QR-speurtocht mee, waarmee je allerlei missies wilt oplossen.

De zoektocht start en eindigt bij de theetuin. Aan de kinderen de vraag of ze onderweg goed willen opletten want we willen de raadsels natuurlijk wel oplossen. We zien op verschillende plekken korte filmpjes (een telefoon met internetverbinding is dus noodzakelijk) waarbij we iets horen over de omgeving en vervolgens komt er een opdracht.

Het leuke hieraan is dat de kinderen geboeid blijven tijdens het varen en wij leren ook nog eens wat nieuwe dingen over ons woongebied. Aan het eind van de speurtocht krijgen de kinderen een cadeautje.

Een aantal praktische zaken over het varen door Waterland met kinderen. De vaartocht duurt ongeveer 2,5 uur. In de zomer zou je op bepaalde plekken kunnen gaan zwemmen. De speurtocht is leuk voor kinderen van een jaar of 4 tot en met 12 jaar. Een fluisterboot of kano huren kan ook zonder de speurtocht.

Theetuin Overleek

En dan nog even over de Theetuin Overleek, waar je de fluisterboot huurt. Wij komen hier al heel wat jaar en ook de kinderen zijn enthousiast als we hierheen gaan. Waarom? Prachtige uitzichten over de weilanden, een speeltuintje voor de kids, koffie, broodjes en taart (mango-passievrucht is mijn favoriet). Let wel op de openingstijden, want in de winter zijn ze gesloten!

Meer tips voor Waterland met kinderen

In Waterland is er nog meer te doen voor gezinnen. Combineer het varen bijvoorbeeld met:

  1. Een bezoek aan schiereiland Marken.
  2. Ga naar een kaasboerderij in Katwoude, bijvoorbeeld Kaasboerderij Jacobs Hoeve.
  3. In Monnickendam kan je naar het Hemmeland, een recreatiegebied aan de Gouwzee. Wij zijn in de zomermaanden vaak te vinden bij StrandVier.
  4. Broek in Waterland is een van de mooiste dorpjes van Nederland. Met de fluisterboot vaar je er doorheen. Een wandeling door dit dorp is ook aan te raden!

Overnachten in Waterland

#1 Overnachten kan bijvoorbeeld bij het vakantiepark EuroParcs Poort van Amsterdam, bij de dijk richting Marken ter hoogte van Uitdam. Met binnenzwembad, sauna en indoor speelparadijs.

#2 Waterfront houseboat in Monnickendam, dit is een mooie woonboot met 2 slaapkamers, woonkamer met een televisie en een keuken.

#3 In Volendam is het vakantiepark Marinapark Volendam een aanrader. Dit is gebouwd in Volendammer stijl en heeft een zwembad.

Dat waren onze tips voor Waterland met kinderen, lees ook de tips voor een dagje Amsterdam en wat je doet in Alkmaar.

Waterland met kinderen
Theetuin Overleek vanaf het water
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.