Wandelen met kinderen onmogelijk? Met deze tips lukt dat wel!

0

Hoe doe je dat toch, wandelen met kinderen? Bij mij eindigt het vaak zo: ik til het ene kind en het andere kind zit in een drager of in de wagen. Daarom heb ik Janelle van de website My Vacation Pants Travel gevraagd om haar tips.

Ze reizen zoveel als ze kunnen en doen dit zo goedkoop mogelijk naar de mooiste plekken. Op haar blog geeft zij tips over hoe je goedkoop reist, leuke kindvriendelijke bestemmingen en uitgebreide informatie over de plekken waar we geweest zijn. 

Hoe ik wandelen leuk ben gaan vinden

Toen wij net getrouwd waren, vond ik wandelen vreselijk. Het was echt niet mijn idee van leuk bewegen. Ik hield niet van de insecten, heuvelachtige terreinen en iedere keer dat we gingen wandelen raakte ik buiten adem. En nu, veertien jaar later, ben ik niet alleen iemand geworden die wandelen fantastisch vind. Ik ben ook degene die de hele familie meeneemt om te gaan wandelen. Omdat ik van wandelen bijna haten naar wandelen fantastisch vinden ben gegaan, denk ik dat ik een uniek perspectief heb op wandelen. Daarom deel ik mijn tips over hoe je succesvol kan wandelen met kinderen ook graag!

Mijn verhouding met wandelen veranderde op onze huwelijksreis op Maui, Hawaii. Daar hebben we zoveel gewandeld, meer dan in mijn hele leven. Misschien kwam het omdat we in onze wittebroodsweken zaten, maar ik vond het waanzinnig! We liepen door de Iao vallei, zagen watervallen en tropisch regenwoud. We liepen over stranden met zwart zand en door plassen. De uitzichten vanaf de kliffen was waanzinnig.

Op dat moment besefte ik mij dat er zo meer te zien is als je niet met een cocktail aan het zwembad ligt. Met het wandelen ontdekte ik de omgeving echt en het gaf de huwelijksreis zo veel meer betekenis.

Wandelen met baby

Tips voor wandelen met kinderen

Sinds onze huwelijksreis wandelen we overal. Als we ergens heen gaan dan zoek ik wat de beste plekken zijn om te gaan wandelen met kinderen. Al wandelend heb ik veel geleerd over wat wel en niet kan als je met je kids gaat wandelen!

Tip 1: Begin met wandelen zodra het kan

Zodra je baby oud genoeg is om mee te nemen naar buiten, doe dat ook! Neem je baby mee in een draagzak of kinderwagen en ga wandelen. Wij namen onze kinderen mee toen ze een baby waren en konden zo zien hoe zij dat vonden. En toen ze begonnen te lopen, konden ze mee stappen over de paden. Onderweg wezen ze alles aan wat ze zagen. Inmiddels laten ze gewoon een stofwolk achter, we zien ze aan het eind van de weg wel weer. Ook met klimmen raken ze niet buiten adem en ik denk dat dat komt omdat wij ze vanaf hun geboorte hebben meegenomen met wandelingen.

Net als met alles in het leven is het dat hoe meer je je kinderen iets laat doen, hoe normaler het voor ze wordt. Als wij nu op vakantie gaan, vragen onze kinderen wanneer we eindelijk gaan wandelen. Ze vinden het het heel avontuurlijk om te wandelen!

Tip 2: Geef ze opdrachten

Die waanzinnige uitzichten waar je iedereen over vertelt? Voor je jonge kind is dat meestal niet zo interessant. Om je kinderen op zo’n moment bezig te houden kan je ze taken geven. Vraag of ze kunnen tellen hoeveel dieren ze zien of laat ze een type boom die in die omgeving vaak voorkomt tellen. Tijdens het wandelen met kinderen kan je ze vertellen over het ecosysteem en de landschappen waar je doorheen loopt. Of vraag ze naar wat het landschap typeert. Zelfs een korte wandeling kan heel educatief zijn!

Onze kinderen spelen tijdens het wandelen vaak dat ze in een waanzinnig avontuur zitten: soms zijn ze kleine dieren die een nieuw huis zoeken, soms zijn de de helden uit hun videogames. Wij gaan mee in hun fantasie en kleden het aan met details uit het landschap.

Wat de kinderen ook leuk vinden is als ze met een simpele digitale camera op stap gaan. We stoppen er een extra grote geheugenkaart in en soms zit er een prachtig beeld tussen! En het belangrijkste: de kinderen hebben bij elk van die soms duizend foto’s plezier met het maken ervan.

Onderweg met kinderen

Tip 3: Bereid je voor

Spontaan gaan wandelen is natuurlijk fantastisch. Onze ervaring is echter dat het handig is dat als je wat voorbereidingen treft voor je wandeling met kids, de wandeling is stuk leuker is! Neem heel veel water, eten en pleisters mee. Kinderen hebben dit nodig om in beweging te blijven. Een paar crackers en wat slokjes water en ze zijn klaar voor het volgende deel van de wandeling. Je voelt het zeker aan wanneer je kind een korte pauze nodig heeft en deze korte pauzes zijn essentieel voor succesvolle wandelingen met kinderen.

Tip 4: Start met makkelijke wandelingen

Toen de kinderen klein waren liepen we hele makkelijke stukken. We zijn daarna steeds lastigere wandelingen gaan maken. We zijn gek op boardwalks, die je vooral in natte en vochtige omgevingen aantreft. Boven het terrein is dan een wandelpad aangelegd, de zogenaamde boardwalks. Deze wandelingen zijn ideaal voor beginners en als je met een kinderwagen onderweg bent. Soms zijn er zelfs kleine muren naast het pad, waardoor kleine kinderen gerust vooruit kunnen rennen.

Als je met je gezin een aantal eenvoudige wandelingen hebt voltooid, dan kan je gaan denken over de moeilijkere wandelingen. En uiteindelijk ga je naar de uitdagende stukken kijken. Waar wij wel altijd op letten is de veiligheid van de kinderen. Als we op vlak terrein lopen dan mogen ze voor ons uit rennen. Als we op minder vlak terrein zijn dan houden we hun hand wel vast. Liever iets te veilig dan dat er iets gebeurt. Zeker als je met kleine kinderen loopt: zij zien geen gevaar dus let op ze!

En nu? Ga eropuit en wandel met je kinderen!

Nu je al deze tips hebt gelezen kan ik je nog maar één advies geven: ga naar buiten en geniet van de natuur en put je kinderen uit in de frisse buitenlucht. Wandelen met kinderen is een fantastische manier om meer van de natuur te zien, om te leren over de omgeving, om de dieren in hun omgeving te zien en vooral om tijd door te brengen met je gezin. Ik verzeker je dat deze herinneringen je een leven bij blijven.

Lees ook: wandelgebieden in Nederland

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.