11x Vlaams-Brabant met kinderen | Uitjes

0

Ga je naar Vlaams-Brabant op vakantie of een dagje uit en wil je tips voor kinderactiviteiten? Goed nieuws: wij hebben de leukste tips voor Vlaams-Brabant met kinderen in deze blog op een rij gezet.

We beginnen met de leuke steden in dit gebied en dan gaan we door met de twee regio’s. Eerst de Groene Gordel en dan Hagelanden. Vervolgens delen we enkele leuke tips voor kindvriendelijke accommodaties. Vlaams-Brabant wordt wel gezien als dé wandelprovincie van België! Dus natuurliefhebbers en actieve gezinnen zitten hier op hun plek.

Vlaams-Brabant met kinderen | Steden

Leuven

Afgelopen zomer waren wij in Leuven met de kinderen en we vonden het fantastisch. Het is zo’n mooie en gezellige stad. Naast het winkelen tijdens de solden en op terrasjes zitten kan je in en rondom deze stad heel wat doen. Enkele tips voor kinderactiviteiten in Leuven:

 • Bezoek het M-Museum
 • Ga naar het gratis toegankelijke Dierkundemuseum
 • Ga naar het Provinciedomein Kessello, met een oplucht peuterbadje, speeltuinen, trapbootjes, roeiboten, verkeerspark, minigolf en een rolschaatspiste.
 • Bezoek de Kruidtuin
Leuven

Diest

Een stad die ik graag eens bezoek in Vlaams-Brabant is Diest. Het is de stad met het grootste aantal erfgoedsites per m² in heel Vlaanderen! Vanwege de vele bezienswaardigheden lijkt deze stad wel een openluchtmuseum te zijn. Daarnaast zijn er ook allerlei leuke kinderactiviteiten te doen.

Wat er zoal te doen is in Diest met kinderen:

 • Provinciedomein Halve Maan Diest
 • Speelbos De Warande
 • Bezoekerscentrum Webbekoms Broek

Vlaams-Brabant met kinderen | Groene Gordel

De Groene Gordel omarmd de hoofdstad Brussel. Het is een gebied met mooie natuur, parken, bossen en tuinen. Daarnaast liggen er in dit gebied allerlei dorpjes. Dit gebied bestaat uit drie regio’s, het Pajottenland in het westen, de Brabantse Kouters in het noorden en dan het Dijleland in het oosten. In de regio liggen onder andere Leuven en Halle.

Er zijn hier veel gezinsvriendelijke daguitstappen mogelijk, wij delen er een aantal:

#1 Speelbos Vossenhol met het Bertembos. In het speelbos zijn er een aantal natuurlijk gecreëerde spelelementen.

#2 Het Belevingscentrum Groote Oorlog in Tildonk, waar je 100 jaar terug in de tijd gaat. Je kijkt, leest en luistert in het voormalige Ursulinenklooster naar anekdotes, dagboeken, troepenbewegingen en je krijgt zo een indruk hoe deze periode was voor de inwoners van het klooster en het dorp.

#3 Kasteel van Gaasbeek met park: dit kasteel ligt in een groot park dat in de zeventiende eeuw werd aangelegd.

#4 In de Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw zie je meer dan 3.000 rozenvariëteiten, uit alle werelddelen.

#5 MIRA is de oudste volkssterrenwacht van België, deze is gevestigd in Grimbergen. Je ziet hier astronomische waarnemingen, interactieve sterrenkaarten, experimenten, maquettes en een planetarium. 

Vlaams-Brabant met kinderen | Hageland

Het Hageland is de andere grote regio in Vlaams-Brabant. Dit ligt in de vierhoek tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen. In dit heuvelrijke gebied ben je op de juiste plek voor een afwisseling tussen natuur, cultuur en bijzondere bezienswaardigheden. Ook hier zijn veel gezinsvriendelijke daguitstappen mogelijk:

 • Avonturenpad Getevallei met een speelbos aan het Stationsplein in Drieslinter. Er is hier ook een spectaculaire hangbrug, de ‘Golden Geet’. Je wandelt metershoog over de Gete tot aan de Getedraak met dinoafmetingen. 
 • De Vlooybergtoren bij Tielt-Winge is Tielt-Winge is 20 meter lang en 11 meter hoog. De uitkijktrap staat op een van de hoogste plekken van het Hageland en heeft een zwevende trap.
 • Bezoek ook de Maagdentoren in Zichem en combineer dit met een bezoek aan een van de ijskramen nabij de abdij van Averbode, Diest en Scherpenheuvel. Dit is overigens een heel mooi gebied om te wandelen.
 • Museum 44 gaat over het verhaal van de razzia’s op 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem. In het museum zie je een interactieve animatiefilm en vanwege de Virtual-Realitybrillen gaat het verhaal echt leven.

Vlaams-Brabant met kinderen | Accommodaties

Langer in Vlaams-Brabant verblijven? Dat is natuurlijk een goed idee. Enkele tips voor kindvriendelijke accommodaties zijn:

Ambassador Suites Leuven ligt in het historische centrum van Leuven en biedt een comfortabel appartement met eigen kookgelegenheid. 

Hof Van Volmersele ligt in Kampenhout, op zo’n 20 kilometer van Leuven. Er is een seizoensgebonden buitenzwembad en gratis WiFi.

La Hacienda ligt in Vilvoorde en beschikt over accommodatie met een flatscreen-tv en een keuken.

Craywinckelhof Streekbelevingscentrum heeft een eigen bierbrouwerij en ligt in Lubbeek. Er zijn kamers met gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid. Je kan gebruikmaken van de barbecuefaciliteiten.

Wat zijn jouw tips voor Vlaams-Brabant met kinderen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.