7x Verre reis met kinderen voorbereiden

0

Wij gaan graag op reis met onze kinderen, en vooral de verre reizen zijn populair bij de kids. En dat komt, echt waar, mede door het vliegen. Ze vinden het heerlijk om eindeloos in het vliegtuig te zitten en op het scherm dat je voor je hebt spelletjes te doen. Af en toe komt er iemand langs met eten, hoe mooi kan het leven zijn. Inmiddels zijn we op vier verre reizen geweest met de kids, onder andere naar Thailand, Amerika en Curaçao. Ik deel mijn tips hoe wij een verre reis met kinderen voorbereiden.

Na onze verre reizen met kinderen weten wij steeds duidelijker wat wij wel en ook juist niet willen. Wij gaan niet naar landen waar malaria voorkomt, ook letten wij op de veiligheidsrisico’s en we halen liever niet een stapel inentingen met onze jonge kinderen. Het liefst vliegen we rechtstreeks naar het land, of maximaal met één overstap, en de eerste nachten verblijven we in een luxe en toch kindvriendelijk hotel.

Verre reis met kinderen voorbereiden doe je zo

1. Documenten mee

Eerlijk is eerlijk, voor de documenten zorgt mijn man. Maar goed, het is wel een onderdeel van de voorbereiding van een verre reis met kids. De eerste stap is om de paspoorten controleren, dit doen wij al als we de tickets hebben geboekt. Ook je kinderen hebben een paspoort nodig! Heeft je kind als baby een paspoort gekregen, en is hij of zij inmiddels 3 of 4 jaar? Wij lieten dan de paspoorten vervangen. De reden is simpel, bij terugkomst op Schiphol werden we door de douane gewaarschuwd dat het kind bij een volgende reis mogelijk niet door de controle kwam. Dat komt omdat de foto teveel verschilt van hoe het kind er nu uitziet.

Per land zijn de eisen voor de geldigheid van het paspoort, en een eventueel visum, anders. Controleer de vereisten. Sommige landen wijzigen de voorwaarden regelmatig, bekijk een maand en twee weken voor vertrek daarom nog een keer of je paspoort nog lang genoeg geldig is.

Wij huren bijna altijd een auto als we op vakantie gaan. Daarom nemen we een internationaal rijbewijs mee, dit koop je bij de ANWB.

Maak kopieën van je documenten, waaronder je paspoort, reisschema, vluchten, autoverhuurder, hotelgegevens en het blokkeernummer van je creditcard. Verstuur ook kopieën naar je email, dan kan je altijd bij deze belangrijke gegevens.

2. Inentingen nodig

Dit onderdeel van het voorbereiden van je verre reis controleren wij al voor het boeken. Ieder jaar hebben we een lijst met landen waar we graag heen willen. Als er te veel inentingen nodig zijn, dan gaan we niet naar dat specifieke land.

Controleer uiterlijk zes weken voor je reis of je inentingen nodig hebt. Voor een verre reis met baby of peuter kan je ook bij het consultatiebureau langsgaan. Toen wij met onze baby naar Florida vertrokken, werd één inenting van het inentingenschema vervroegd gegeven. Onze ervaring is dat ze op het consultatiebureau goed meedenken over dit onderdeel van je reis.

3. Reisverzekering

Wij reizen graag en vaak met de kids. Zeker vanwege de verre reizen die we maken, hebben we een doorlopende reisverzekering afgesloten. Onderweg kan er van alles gebeuren, met jou of met een van je kids. Of je kan slecht nieuws krijgen van het thuisfront. Ik maakte dit mee, jaren terug, toen ik een weekend in Parijs was. Mijn vader overleed en ik was toen erg blij met de afgesloten aanvullende reisverzekering. Mijn zus en ik stapten op de eerste trein naar Nederland, zonder op de kosten te letten.

4. Bankpas juist instellen

Je bent echt niet de eerste die dit vergeet: je bankpas niet instellen op buiten Europa. Het gevolg is dat je geen geld kan opnemen in het buitenland. Online (via internet bankieren) kan je deze optie gemakkelijk aanvinken. Dit kan je ook doen als je al in het buitenland bent, maar je wilt liever niet voor verrassingen komen te staan bij een ATM.

5. Kinderen voorbereiden

Dit vind ik echt het allerleukste onderdeel van het voorbereiden van een verre reis met kinderen. Vaak vertel ik het de kinderen haast direct na het boeken dat we weer op een verre reis gaan. Deze verre reizen boeken we meestal een jaar van tevoren, omdat het dan een stuk goedkoper is. Aanvankelijk proberen we er weinig aandacht aan te besteden, maar als de reis dichterbij komt vertellen we meer.

Bij de voorbereiding van de vakantie op Curaçao lieten we veel filmpjes zien, over Thailand haalde ik een aantal reisgidsen in huis. Favoriet bij de kinderen is een aftelkalender, zodat ze weten hoelang het nog duurt. Ook bespreken we wat we in het land gaan doen.

6. (Hand)bagage juist inpakken

De dag voor vertrek pak ik de bagage in. Vaak leg ik wel in de week voor vertrek al spullen apart. Ik maak onderscheid tussen de spullen die we nodig hebben als handbagage en spullen die we nodig hebben al gewone bagage.

Sommige reizigers zweren bij reisaccessoires. Ik ben meer het type: hoe minder bagage hoe beter. Voor vliegvakanties van een week nemen we enkel handbagage mee. Bij een verre reis is dit niet mogelijk met kleine kinderen. Ik probeer daarom zoveel mogelijk “basics” mee te nemen die goed te combineren zijn. Naast twee dag rugzakken hebben wij één grote tas of koffer mee voor een reis van 2 of 3 weken.

7. Online inchecken

En natuurlijk, tegenwoordig check je vaak online in. Vergeet dit niet! En print de papieren die je nodig hebt.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.