Velika Planina met kind | Vakantie Slovenië

2

Tijdens een rondreis door het westen van Slovenië is het niet direct een logische keuze dat je naar Velika Planina gaat. Het ligt namelijk niet helemaal op de route. Maar, het is wel zeker de moeite waard. Iris was in Velika Planina met kind en deelt waarom je erheen wilt!

Ik kan weken bezig zijn met het voorbereiden en uitstippelen van onze reis. Op zoek naar de mooiste plekjes en de leukste overnachtingsplekken. De voorpret is minstens zo leuk als het reizen zelf. Maar het zorgt er vaak ook wel voor dat ik de hele vakantie als een soort ‘tourguide’ aan het bedenken ben wat we allemaal willen doen en zien. Voor deze reis hoefde ik een keer niet zelf aan de slag, wat een luxe! Mijn Slovenië stelde voor ons een hele mooie reis samen, op basis van onze wensen.

Velika Planina

Voor vertrek kregen we een leuk vormgegeven plan met de titel ‘Overlevingsgids’. In het plan staat onze route beschreven. Naast onze overnachtingsadresjes staat het plan boordevol tips met mooie plekken om te bezoeken, restauranttips en plekjes met een bijzonder uitzicht. Het leukste is dat je ook echte lokale tips krijgt, buiten de toeristische paden.

De rondreis van Iris helemaal volgen? Iris reed van het vliegveld van Venetië naar de Brda & Vipava vallei. Daarna bezocht Bled en Bohinj.

Inhoudsopgave

Vakantie in Velika Planina met kind

Velika Planina is zo’n bestemming buiten de toeristische paden. Het ligt ook niet helemaal op de route als je het westen van Slovenië bezoekt. Wij kozen er heel bewust voor om wel naar dit gebied te gaan! Toen ik me voorbereidde op een rondreis Slovenië met gezin heb ik allerlei blogs gelezen over het land. In een van de blogs kwam ik Velika Planina tegen. Velika Planina is een plateau op ongeveer 1600 meter hoogte in de Kamnische Alpen.

Slovenië natuur

Op dit mooie groene plateau ligt Europa’s grootste (traditionele) herdersnederzetting. De beelden van de groene alpenweides met daarop de bijzondere houten herdershuisjes zien er bijna sprookjesachtig uit. En dat zorgde ervoor dat we graag een kleine omweg maken om het bijzondere Velika Planina met kind te bezoeken. De afstanden in Slovenië zijn overigens niet heel groot, dus het is goed te doen.

Herdershutten

De herders trekken in het voorjaar de berg op en wonen daar in traditionele herdershutten. Deze zijn op een bijzondere manier gebouwd zijn. Aan het eind van de zomer verlaten ze de hutten op de berg en ‘overwinteren’ ze in het dal.

Velika Planina ligt op hoogte en in de winter ligt hier een dik pak sneeuw. Maar ook in de zomer kan het weer totaal anders zijn dan beneden in het dal. Zo ondervonden wij ook! De weersvoorspelling gaf in de dagen voor ons bezoek temperaturen aan tussen de 10 – 15 graden. Maar de dag voor vertrek was dit nog slechts maximaal 3 graden en met kans op min -3. Daar waren we niet helemaal op gekleed en dus maakten we voor we de berg op gingen nog even een extra omweg om wat warme kleding in te slaan.

Slovenië natuur

Ons verblijf in Velika Planina met kind

Gewapend met een warme jas en een paar handschoenen rijden we vervolgens richting Kamnik Bristica. Vanuit dit dorpje kun je de kabelbaan nemen die je brengt tot een hoogte van 1460 meter en die tocht duurt slechts 5 minuten. Ondanks dat we eerder de kabelbaan naar Vogel pakten, blijft het een bijzonder gezicht om de omgeving onder je zo snel kleiner te zien worden. Ondertussen geniet je van het weidse uitzicht. Vijf minuten later stappen we uit.

Het is al een stuk frisser en we kunnen direct instappen in de stoeltjeslift die ons verder naar boven brengt. Het klinkt zo eenvoudig, maar ik moest wel even over een drempel heen. Ik ben geen held op hoogte en dan zo’n (open) stoeltjeslift instappen. Maar gelukkig heb ik een hele stoere dochter bij me die zegt: Mama ik houd je handje wel vast. En dan kan ik natuurlijk niet anders dan gewoon instappen. En achteraf gezien viel het ook echt wel mee!

bergen Slovenië

Bijzonder overnachten in Velika Planina met kind

Vanuit de stoeltjeslift zien we de eerste traditionele herdershutten verschijnen. Naast de hutten van de herders zijn er ook hutten waar je als toerist kunt overnachten. Wij hebben het geluk dat we in één van deze bijzondere hutten een nachtje mogen verblijven.

Wanneer we beneden in de kabelbaan stappen heb ik de eigenaar van de hut waar wij overnachten, Uroš, laten weten dat we onderweg zijn. Hij stuurt me de laatste route-instructies zodat we vanuit het station van de stoeltjeslift richting de hut kunnen lopen. Een wandeling van een minuut of tien door het bijzondere en verlaten landschap.

Het is eind september en het hoogseizoen is voorbij, dus er is vrijwel niemand. Maar ook in de zomer is dit (gelukkig) nog een plekje dat niet overloopt van de toeristen. Tijdens de wandeling genieten we al van de indrukwekkende natuur en de verschillende mooie uitzichten.

herdershut Slovenië
herdershut Slovenië

Als we aankomen bij de huisjes van Uroš is hij buiten aan het werk. Hij is bezig om de huisjes winterklaar te maken, zodat iedereen er lekker warm bij zit als de echte winter begint. Uroš heeft vijf hutten in zijn bezit. Deze zijn van buiten traditioneel, maar van binnen zijn ze wel van alle gemakken voorzien. Vol enthousiasme vertelt hij ons hoe hij begonnen is met de verhuur van de hutten. We lopen ondertussen naar onze hut. De vijf hutten staan verspreid op een heuvel. Deze hebben allemaal veel privacy doordat er veel groen staat en doordat de heuvel natuurlijk niet vlak is.

Overnachten in een herdershut

Onze hut is de allerlaatste en deze heeft hij pas sinds een paar maanden in zijn bezit. Deze is ook extra bijzonder voor hem, want zijn ouders zijn hier geweest tijdens hun huwelijksreis! We lopen niet via het ‘officiële’ pad, maar nemen een sluippaadje dat hij enthousiast de ‘route with a view’ noemt en dat is helemaal terecht! Vanaf het smalle paadje hebben we een fantastisch uitzicht over het dal en de omliggende bergen, WAUW!

herdershut Slovenië

De hut is echt een sprookje, helemaal van hout en eenvoudig maar gezellig en praktisch ingericht. Ook vanaf ons terras geniet je van zo’n fantastisch uitzicht! Bovendien is de hut voorzien van een sauna en op het terras staat ook nog eens een hottub. Nadat we ons geïnstalleerd hebben en ons hebben losgerukt van het fantastische uitzicht gaan we nog even op pad. We kwamen hier voor de herdersnederzetting, dus dat willen we ook zien natuurlijk.

herdershut Slovenië

Herdersnederzetting

We kleden ons warm aan, want er staat een frisse wind en het is nog maar 4 graden. Uroš vertelde ons dat je vanaf de top een mooi uitzicht hebt over de nederzetting, dus dat wordt onze bestemming. Ik klim naar boven, terwijl de rest met de Stoeltjeslift naar de top gaat. Het is voor mij even flink aanpoten, helemaal omdat de lucht natuurlijk ijl is en daar zijn we nog niet aan gewend. Maar het is de moeite waard hoor!

Vanaf de top zien we de hutten liggen verspreid over een groene heuvel. De herders zijn al vertrokken voor de winter, maar dat maakt voor het uitzicht niks uit. Het is echt zo mooi! Inmiddels is het al bijna 5 uur in de middag en het koelt snel af. Kyra heeft genoeg van de koud dus we pakken de stoeltjeslift terug en lopen daarna weer naar onze hut.

Het blijft een sprookje: de uitzichten, de natuur die langzaam herfstkleuren krijgt, de bijzondere hutten en de stilte, het is echt bijna verlaten!

Zonsondergang

Terug in de hut steken we de open haard aan en maken we het ons gemakkelijk. Ook vanuit het huisje kun je door de raampjes in de woonkamer van het uitzicht genieten. Ik kan er echt geen genoeg van krijgen. Tijdens het eten zien we de zon langzaam ondergaan achter de bergen en de omgeving kleurt oranje, roze. Dat willen we natuurlijk buiten nog even bekijken: wat is het hier toch magisch mooi!

zonsondergang Slovenië

Dit is ook echt een plekje waar je met een beetje mazzel de Melkweg kunt zien. Dit hebben wij ooit in Egypte gezien en dat willen we eigenlijk graag met Kyra delen. Maar het reizen is al vermoeiend genoeg, dus we besluiten om toch maar niet om 4 uur in de ochtend de wekker te zetten. Als we hier langer dan één nachtje zouden verblijven zouden we het zeker gedaan hebben.

Ochtendwandeling

’s Nachts koelt het af naar -5, maar ons huisje met open haard is heerlijk warm. De magisch mooie omgeving zorgt ervoor dat ik ’s ochtends al vroeg op pad ga. Terwijl de rest van de familie nog slaapt wil ik nog even genieten van het gebied. Warm gekleed, want het vriest, maak ik een wandeling terwijl de zon langzaam verder opkomt.

Ik kies voor het pad dat richting het herdersdorp loopt, zodat ik de hutten van wat dichterbij kan bekijken. Bijzonder om hier zo in alle rust te lopen en weer valt die enorme stilte op, want je hoort echt alleen de wind.

Slovenië met kind

Terugblik op ons verblijf in Velika Planina met kind

Na het ontbijt is het helaas alweer tijd om af te dalen, we laten Velika Planina achter ons. Wat hadden we hier graag nog een nachtje willen blijven. Alle drie zijn we onder de indruk van dit gebied. Bij de stoeltjeslift komen we Uroš weer tegen, die net boven aankomt. Kunnen we hem mooi nog even bedanken voor het fijne verblijf! Je kan ook mooi overnachten bij het Slovenia Eco Resort.

Als we beneden uit de stoeltjeslift stappen is het gelijk weer een stukje warmer. Terwijl we wachten op de kabelbaan naar beneden, genieten we in de zon nog heel even van het uitzicht!

Beneden aangekomen is het tijd om te vertrekken naar onze volgende bestemming: Radovlicja. Hierover lees je volgende week zondag! Beleef jij ook zoveel lol aan de voorbereiding van een reis?

2 Comments
  1. Maartje zegt

    Hoi, Heb je een link naar het adres van jullie verblijf in de hut? Zou er ook graag heen gaan!

    1. Karlien de Bruijn zegt

      Hai, op deze website stond de link: https://mijnslovenie.com/velika-planina-herdersdorp/. Even contact met ze opnemen om na te vragen of het nog steeds mogelijk is?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.