Van Gogh: The Immersive Experience

Hoe leuk is de tentoonstelling Van Gogh: The Immersive Experience? Sigrid was er met haar dochter en deelt haar ervaringen.

Als je dochter Van Gogh als achternaam heeft, zit er maar één ding op! Naar de 360° beleving in het Universum van de schilder in het Beursgebouw van Brussel. Mijn dochter en ik maken er gelijk een citytrip van, waardoor wij op maandagochtend al op tijd bij de ingang van het Beursgebouw melden.

Het Beursgebouw is imponerend. Sta er ook echt even stil en kijk ernaar! Het is gebouwd in 1868-1873 en het gebouw heeft een eclectische bouw. Je ziet in de bouw allerlei verschillende bouwstijlen terug. Een prachtig uitgangspunt voor de tentoonstelling van Van Gogh. De schilder die is geboren in 1853 en die wij natuurlijk allemaal kennen van De Zonnebloemen en De Aardappeleters.

Van Gogh: The Immersive Experience

Van Gogh: The Immersive Experience

Je betreedt een donkere ruimte waar een grote vaas tegen de muur staat. Door projectie, wat deze tentoonstelling uitzonderlijk maakt, veranderen de bloemen van samenstelling en zit er beweging in de bloemen. Je ziet de bloemen meegaan met een zucht wind en je ziet ze verwelken.

De vele bloemschilderijen van Van Gogh vloeien in elkaar over en voor je het weet sta je ademloos naar de vaas te kijken die je daadwerkelijk er ziet staan, maar waar de bloemen niet in staan (alleen als een soort film erop geprojecteerd zijn). Je bent je er gelijk van bewust dat je hier niet op zomaar een kunsttentoonstelling bent belandt.

Als je een stukje doorloopt sta je, voordat je het weet, in het schilderij “De Slaapkamer” van Van Gogh. Dit schilderij wat de slaapkamer van Van Gogh in Arles voorstelt, is tot in de kleine puntjes nagebouwd. Je kan op het bed zitten, op de stoelen zitten, het glas oppakken wat op tafel staat. Maak er een foto en iedereen zal weten welk schilderij je nabootst.

Van Gogh: The Immersive Experience

Lichtspektakel

Als je in deze zaal bent hoor je de prachtige muziek uit de hoofdzaal en zie je hoog boven in het plafond al iets van het lichtspektakel van wat zich in de hoofdzaal afspeelt. Het Beursgebouw is ontzettend hoog en dat valt alleen op als je omhoog kijkt.

Deze hoofdzaal betreedt je door een opening door te lopen, afgesloten met een zwart gordijn. De zaal die je vervolgens binnen loopt is immens! Precies zoals je verwacht bij een Beursgebouw.

Je weet niet waar je moet kijken. Deze zaal is omgetoverd tot een 360° doek. Op elke plek van de vier zeer grote muren worden beelden geprojecteerd die allemaal tot leven komen.

Neem plaats op de grond waar kussens liggen, ga op de Chesterfield-achtige banken zitten of ga liggen op de strandstoeltjes en laat het je overkomen.

Van Gogh: The Immersive Experience

Thematische zones in Van Gogh: The Immersive Experience

In tien thematische zones worden op verschillende en vooral verrassende wijze het werk van Van Gogh tentoongesteld. Schilderijen komen tot leven en hebben verschillende optische effecten.

De Zonnebloemen bewegen. Bij schilderijen waar water is geschilderd stroomt het water ineens buiten de lijsten. Manen schitteren en er komt bewegend rook/stoom uit alle kanten van “De kop van het Skelet”.

In deze thematische zones volg je het leven van Van Gogh en dit gaat gepaard met de bijpassende muziek. Het laatste deel laat de sombere, duistere periode in het leven van Van Gogh zien. De muziek is zwaarder, maar niet minder mooi, en de kleuren zijn donker.

Uiteindelijk sluit de tentoonstelling op een lichte manier en met een positieve noot af. Ook de Van Gogh in je eigen kind wordt ten slotte in de laatste zaal van deze tentoonstelling nog geprikkeld. Er is een tekenzaal ingericht met verschillende kleurplaten met daarop schilderijen van Van Gogh.  Als deze mooi zijn ingekleurd, kunnen ze geprojecteerd worden op de muur, waardoor je eigen schilderij ook zichtbaar is als een echt schilderij!

Van Gogh: The Immersive Experience

VR-bril

Tot slot heb je nog de kans om via een VR-bril in het leven te stappen van Van Gogh. Na het betalen van €2 krijg je een VR-bril op en word je wakker in “De Slaapkamer”.

Na het ontwaken maak je een wandeling en passeer je diverse situaties waar Van Gogh schilderijen van heeft gemaakt. De kans dat je zo’n moment misloopt omdat er teveel om je heen te zien is, is onmogelijk. Pijltjes tijdens deze wandeling wijzen je de juiste kijkrichting op.

Je moet een sterke maag hebben, de wandeling gaat soms heel snel en maakt je, als je het niet gewend bent, duizelig en ietwat misselijk. Maar uiteindelijk mag het zeker de pret niet drukken, want ook deze beleving is een lust voor het oog.

Onze indrukken van Van Gogh: The Immersive Experience

Deze tentoonstelling moet je echt zien! Dan pas begrijp je hoe het in elkaar gezet is. Zelfs als je geen cultuurliefhebber bent, is dit een absolute must om heen te gaan. De techniek die gebruikt is is waanzinnig goed en zal iedereen prikkelen. Je zal geboeid kijken naar de verschillende doeken die tot leven komen.

Maak er net als wij deden een citytrip van! Boek een leuk hotel, ga naar de tentoonstelling, eet een warme wafel op de Grote Markt en geniet van een Belgisch biertje.

Van 10 oktober tot en met 6 januari 2019 is de tentoonstelling Van Gogh: The Immersive Experience nog te zien in de Beurs van Brussel. Ga er zeker heen!

Lees ook: kindvriendelijke musea in België

Van Gogh: The Immersive Experience
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.