Van Gogh met kinderen in Noord-Brabant

0

Met kinderen op zoek naar Van Gogh in Noord-Brabant, hoe pak je zoiets aan? In deze blog delen wij onze tips voor de zoektocht naar Van Gogh met kinderen.

Dankzij een samenwerking met Visit Brabant trokken wij een weekend naar ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch) om vanuit deze mooie stad de roots van Van Gogh te verkennen. Visit Brabant had een mooi Van Gogh belevingsprogramma opgesteld op maat van kinderen en dat wilden we graag uittesten.

Op zoek naar Van Gogh met kinderen

Wie is Van Gogh?

Vincent Van Gogh is een wereldberoemde kunstenaar, één van de beste van de 19de eeuw. Iedereen weet wel dat hij de maker is van het schilderij met de zonnebloemen, maar niet iedereen weet dat Vincent Van Gogh een Nederlander was. Hij werd op 30 maart 1853 geboren in Zundert en bracht heel wat tijd door in Noord-Brabant.

Van Gogh met kinderen

Van Gogh in Noord-Brabant

Vincent Van Gogh heeft op heel wat plaatsen gewoond in zijn korte levensperiode. Naast Nederland, woonde hij ook in België, Frankrijk en Engeland. Hij kwam uit een rijke familie en kon daardoor heel wat reizen.

Vincent Van Gogh was een echte globetrotter hij woonde onder andere in Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen.

In ons ontdekkingsweekend trokken we naar Noord-Brabant en focusten we ons op de plaatsen die hier belangrijk waren voor Vincent Van Gogh. We gingen onder andere naar het geboortedorp Zundert, we hielden halt in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur en bezochten het ouderlijk huis in Nuenen.

En om de beleving van Van Gogh met kinderen compleet te maken bezochten we ook het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

Van Gogh Musea met kinderen

Sommige ouders vragen wel eens: “Hoe doe je dat naar een museum gaan met kleine kinderen, dat is toch vragen om problemen?” Heel wat medebloggers zullen even lachen en zeggen je het gewoon eens doen om te weten wat het is.

Het is wel belangrijk om op voorhand met je kinderen te bespreken wat de regels zijn en wat je van ze verwacht. Wij herhalen de regels altijd nog eens net voor we binnengaan in een museum. Tijdens het bezoek kan je ze dan nog steeds even herinneren aan de regeltjes en voor je het weet had je een superleuk uitje.

Nu, het is wel zo dat niet ieder museum geschikt is voor kinderen. Op sommige plaatsen kunnen kinderen gewoon niks doen en dan kan je je kinderen echt niet motiveren.

Tip: Check op voorhand of het museum waar je naartoe wilt geschikt is voor kinderen. En bekijk de door ons geteste kindvriendelijke musea!

Etten-Leur kerk

Van Gogh Kerk in Etten-Leur

In het centrum van Etten-Leur staat een prachtige kerk. Deze wordt de Van Gogh Kerk genoemd omdat de vader van Vincent Van Gogh hier zeven jaar lang dominee was. Het is een erg lichte kerk en een aantal elementen zijn bewaard gebleven zoals de preekstoel en het orgel. In de kerk is alles aanwezig om je een inkijk te geven in het jonge leven van Vincent Van Gogh. De periode in Etten-Leur was erg belangrijk in Vincent Van Gogh’s carrière, het was het begin van zijn kunstenaarsperiode.

Het voelt heel bijzonder om hier te zijn en dat gevoel werd nog eens versterkt door de erg leuke Van Gogh schilderworkshop. Het is erg speciaal om juist hier de Van Gogh in elk van ons naar boven te halen. Fun voor het ganse gezin!

Een bezoek aan de Van Gogh kerk is perfect doenbaar met kinderen omdat er afwisseling in zit. Er is geen overdaad aan informatie en zo kunnen de kids geboeid naar de gids blijven luisteren.

Schilderworkshop

Van GoghHuis in Zundert

In het geboortedorp van Vincent Van Gogh vind je op het marktplein het Van GoghHuis. Op de plaats van het geboortehuis van de kunstenaar is er sinds 2008 een interactief museum waar je op speelse wijze van alles te weten komt over het leven van Van Gogh. (tickets kopen)

Het museum is eigenlijk een kunstcentrum waar je naast de permanente Van Gogh tentoonstelling ook wisseltentoonstellingen vindt die de door Vincent geïnspireerde kunstenaars belicht. Er is ook een leuke museumshop, een brasserie, een VVV-kantoor en een documentatiecentrum.

Onze kinderen verkenden dit centrum samen met een super lieve gids. Ze nam ons mee naar het interactief gedeelte en vertelde aan de hand van een aantal attributen in een oude kist het verhaal van Vincent. Op een heel ontspannende wijze kon ze de kinderen meenemen in de voetsporen van Vincent Van Gogh.

Buurtwandeling door Zundert

Na ons bezoek aan het museum nam een andere gids ons mee voor een kleine buurtwandeling. Een wandeling langs belangrijke Van Gogh plaatsjes.

Zo gingen we een kijkje nemen in het Van Goghkerkje waar de vader van Vincent een predikant was. Dit kerkje vind je op het Van Goghplein waar je ook een standbeeld vindt van Vincent Van Gogh en zijn broer Théo. Vincent en zijn oudere broer Théo waren echte hartsvrienden en dat zie je terug in dit prachtige standbeeld.

Bij de kerk zagen we ook de grafzerk van het doodgeboren broertje van Vincent van Gogh. Wist je dat het broertje exact 1 jaar ouder was (geboortedatum 30 maart 1852) dan de bekende Vincent Van Gogh (30 maart 1853)? En dat hij ook Vincent heette? Onze kinderen vonden het heerlijk om al deze dingetjes te ontdekken.

Zundert

Noordbrabants Museum in Den Bosch

We brachten tevens een bezoek aan het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch. In dit museum kan je werken terugvinden van diverse Brabantse kunstenaars waaronder Vincent Van Gogh. Er loopt momenteel ook een leuke tentoonstelling “Van Gogh Intimi” waar je Vincent Van Gogh leert kennen door de ogen van z’n familie, vrienden en kennissen. Je zal zien dat deze kunstenaar helemaal niet zo’n eenzaat was.

Met de kinderen besloten we om het wat luchtig te houden, gezien ze al heel wat uurtjes doorbrachten in musea dit weekend. De safarizoektocht was dan ook een schot in de roos. Met hun opdrachtenblad trokken ze door de zalen op zoek naar de diverse dieren in de schilderijen. Ze vonden het geweldig! En als ouder besef je plots dan er eigenlijk best veel verschillende dieren in de schilderijen voorkomen.

Na de zoektocht moesten wij jammer genoeg snel door naar de volgende locatie, maar we konden het niet laten om de Van Gogh Intimi tentoonstelling nog even in sneltempo te doorkruisen. We zagen dat ze onder andere een film afspeelden over het leven van Vincent Van Gogh en dat er heel wat schilderijen van Van Gogh aanwezig waren. Het is een leuke aanvulling op de andere musea omdat je de schilderijen nu ook echt kon zien.

Museum Vincentre in Nuenen

Naast Etten-Leur en Zundert is Nuenen ook een bijzondere Van Gogh plek. Wij startten ons bezoek bij het Museum Vincentre waar een enthousiaste gids de kinderen meenam op een heus Van Gogh avontuur. De kinderen doorkruisten het museum aan de hand van een vragenlijst en wisselden de vragen af met leuke doe-dingen zoals interactieve spelletjes. De gids maakte er een feestje van voor de kinderen en wij als ouders vonden het heerlijk om te zien. (tickets kopen)

Naast het bezoek aan het museum had onze gids nog meer in petto. Om het Van Gogh verhaal nog meer kleur te geven, kregen we de kans om echt in de voetsporen van de kunstenaar te treden.

We kregen allemaal een fiets en gingen samen de Van Gogh-spots ontdekken. Echt geweldig! Meer details over deze fietstocht vind je in de volgende rubriek.

Van Gogh met kinderen
Noordbrabants Museum

Andere activiteiten van Van Gogh met kinderen

Van Gogh fietsroutes in Brabant

De Van Gogh fietsroutes laten je kennismaken met de leefwereld van Vincent van Gogh. Met je fiets doorkruis je de gebieden waar hij leefde en werkte en zo kan je zien waar hij zijn inspiratie vond. Je vindt de Van Gogh fietsroutes in Zundert, Etten-Leur en Nuenen. Het totale traject is zo’n 435 km.

Langs de weg vind je diverse informatieborden die je wat bijbrengen over Vincent Van Gogh’s leven in Brabant. Wij probeerden een stukje van de fietsroute in Nuenen.

Nuenen bezoeken

Het prachtige dorpje Nuenen ligt bezaaid met mooie plekjes. Plekjes die ook de jonge Vincent Van Gogh wisten te bekoren. Hij hield van de natuur en genoot volop van zijn periode in Nuenen. Hij woonde hier slechts 2 jaar, maar maakte hier een kwart van al zijn kunstwerken.

Met de kids trokken we erop uit en stopten bij allerlei leuke plekjes. Zo hielden we onder andere even halt bij de kerk van Nuenen, het molenaarshuisje, de vijver en de molen. Allemaal plekjes die je in zijn schilderijen terugvindt. Verder zagen we ook het ouderlijk huis van Vincent. Het pand is jammer genoeg in handen van een particulier, maar het mooie is dat het atelier in de tuin wel bewaard gebleven is.

Wij mochten heel uitzonderlijk een kijkje nemen in het oude atelier van Vincent Van Gogh. Dit was zo bijzonder. Je staat daar gewoon in de grootmeester zijn atelier en dat geeft je een inkijk in het leven en de ziel van Vincent Van Gogh. Je ziet ook letterlijk wat hij zag en schilderde en vanuit welk raam hij het schilderde, heel onwerkelijk.

Wij vonden de fietstocht top! Je komt langs plaatsen die Vincent Van Gogh op doek vereeuwigde en daardoor is het zo gaaf. De kinderen leerden heel wat bij en vonden de afwisseling erg leuk. Een paar meter fietsen, iets bekijken en dan weer door. Onze gids had een hoop tekeningen meegenomen en toonde ons zo telkens het verschil tussen vroeger en nu en wat je allemaal kon terugvinden in de schilderijen. Heel erg leuk concept en absoluut een aanrader voor het gezin.

Safari zoektocht in Den Bosch

Varen op de Binnendieze in Den Bosch

Een welgekomen afleiding van de zoektocht naar Van Gogh met kinderen in buitenlucht is een vaartocht op de Binnendieze. Het is een ideale manier om het historisch stadscentrum van ’s Hertogenbosch te verkennen.

Neem plaats op één van de bootjes en geniet van een prachtige vaart in de schoot van de stad. Tijdens de tocht kom je veel te weten over de stad en beleef je als het ware de geschiedenis. De kinderen kunnen ook een klein cadeautje winnen als ze goed opletten en een speurtocht tot een goed einde brengen. Het is een superleuk uitje met kids.

Restaurants in Noord-Brabant voor kinderen

Vincents in Etten-Leur

Zoek je een leuke plek in Etten-Leur om iets te eten of te drinken dan is “Vincents” zeker een optie. Dit vrolijk etablissement past helemaal in het Van Gogh concept en ligt recht tegenover de Van Gogh Kerk. Het personeel is erg kindvriendelijk en ze hebben een aangepaste kinderkaart. Er is ook wat speelgoed voorhanden, dus de kinderen kunnen zich prima vermaken terwijl de ouders even verpozen.

Het Warenhuis in Den Bosch

Weet je, je denkt altijd dat je gemakkelijk een leuk kindvriendelijk restaurant zal vinden in een grote stad, maar dat blijkt niet altijd zo gemakkelijk. En zeker niet als iemand van het gezin een voedselintolerantie heeft of een kind met “dat lust ik niet” kuren.

Na een lange zoektocht kwamen we bij Het Warenhuis aan dat was een schot in de roos! Super gezellig restaurant met bovenverdieping, leuke bediening én een mooie kinderkaart. Ook op de vraag of ze iets lactose én glutenvrij hadden, kregen we een duidelijk antwoord en schotelden ze iets overheerlijk voor. Wij zijn helemaal fan van Het Warenhuis!

T’of Koekie in Den Bosch

Zoek je nog een leuke plek in de stad om met je bengels iets kleins te gaan eten dan raden wij T’of Koekie aan. Wij genoten hier van een heerlijke snelle lunch en de kids konden hier gewoon lekker “kind” zijn.

Er is onder andere een grote krijtmuur en een pleintje waar de kids met fietsjes kunnen rondcrossen. Ideaal! Ook aan de allerkleintjes werd gedacht. Er is een luiertafel met warmtelamp en op het menu vind je ook verse groentenhapjes. En als kers op de taart komt de geur van vers gebakken koekies je tegemoet dus gezelligheid troef bij T’of Koekie!

Lees al onze tips voor Den Bosch met kinderen!

Op zoek naar Van Gogh met kinderen: een aanrader!

Wij zijn een weekend lang op zoek gegaan naar Van Gogh met kinderen, in Noord-Brabant. Dit diverse programma is zeker leuk om met de kids te volgen. Of kies er een aantal onderdelen uit en ga een dag of een dagdeel op pad. Het is super leuk om deze provincie aan de hand van dit thema te ontdekken.

Overnachting bij Mövenpick Hotel in Den Bosch

Wil je met je kids ook een Van Gogh-weekend beleven, dan raden wij een overnachting in Den Bosch aan. Deze prachtige stad is ideaal gelegen om de diverse musea te bezoeken. Wij overnachtten bij Mövenpick Hotel, waar we heerlijk tot rust konden komen na een drukke dag en na een heerlijk ontbijtbuffet konden we er weer helemaal tegenaan. Zeker een aanrader.

Meer lezen?
Ook in Noord-Brabant: De Loonse en Drunense duinen en de Efteling
Of bezoek het mooie Museumeiland in de Biesbosch
Een stad vol cultuur? Lees over Wenen met kinderen
En bekijk onze tips voor stedentrips in Nederland met kids

Van Gogh met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.