Universiteitsmuseum met kinderen in Utrecht | Review

0

Hilda bezocht het Universiteitsmuseum met kinderen in de stad Utrecht. Ook bezochten zij de Hortus. In deze blog deelt zij hun ervaringen.

Op de website van het museum hadden we gelezen dat je daar allemaal leuke proefjes mag doen en dat vinden onze dochters van 7 en 10 jaar erg leuk. Het Universiteitsmuseum beheert het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt wetenschap toegankelijk, ook voor (jonge) kinderen.

Hortus

Bij een bezoek aan het Universiteitsmuseum is de Hortus inbegrepen. De Hortus mag met recht een ‘oude Hortus’ genoemd worden, want de geschiedenis van deze tuinen gaat ver terug naar het jaar 1639.
Hortusliefhebbers kunnen eventueel ook alleen de Hortus bezoeken.

Bezoek aan het Universiteitsmuseum met kinderen

Wij kozen ervoor om het museum en de tuinen te bezoeken. Ons bezoek was in mei, een prachtige periode om de bloemen en planten in volle bloei te bekijken.

Hortus Utrecht

In de Hortus kun je op het terras wat drinken en een hapje eten. Er zijn veel bijzondere bomen en planten, waarvan enkele met bijzondere namen zoals de pindakaasboom en kiespijnboom. Ook zijn er kassen met een vissenvijver en een Regiustuin met geneeskrachtige kruiden.

Universiteitsmuseum

In het museum is ook veel te zien en te doen. Onze oudste dochter wilde als eerste naar het jeugdlab op de tweede etage. Hier krijg je een echte stoere witte labjas aan. Je kunt proefjes doen op het gebied van zien, ruiken, proeven, horen en voelen. Grappig is het spijkerbed waar je op mag zitten en liggen.

Geurmemory, waarbij je de juiste geuren bij elkaar moet zoeken, is ook heel leuk voor kinderen om te doen. Als koffieliefhebster had ik verwacht de geur van koffie te kunnen herkennen, maar dat is nog wel wat lastiger dan je denkt. Zo kom je erachter dat je zintuigen het niet altijd bij het juiste eind hebben.

De spiegel waarmee je je ouders kunt laten schrikken, door ze ineens in een heel ander wezen te veranderen, was ook erg grappig. 

Het rariteitenkabinet is een mooie ruimte met een hele bijzondere verzameling skeletten en opgezette dieren. Hier vind je zelfs botten van een nijlpaard. We vonden de 9 meter hoge skelettentoren ook erg indrukwekkend. 

Op de eerste etage vind je de tentoonstelling ‘tot op het bot’. Hier vind je heel veel skeletten van mens en dier en leer je ook veel over de gelijkenissen tussen deze zoogdieren. Ook kun je een skelettenspeurtocht door het hele museum doen. 

Op de begane grond is een kennislab waar je alles leert over de ontwikkelingen van de microscoop. Je kunt je reactiesnelheid zelf meten met de computer en je kunt een experiment doen waarmee je meet hoe sterk luchtdruk is. Je kunt ook een echte deeltjesversneller bekijken, dit is een enorme machine waarvoor zelfs de vloer van het museum moest worden versterkt. 

Universiteitsmuseum met kinderen, een aanrader?

We hadden een hele leuke en leerzame dag in het museum en Hortus. Houd er wel rekening mee dat het jeugdlab leuk is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. 

Onze meiden vonden het bezoek allebei erg leuk. Ter voorbereiding: voor de afdeling ‘op sterk water’ heb je wel een sterke maag nodig.

Het museum is elke dag open van 10 tot 17 uur (behalve feestdagen), in het weekend en in de schoolvakanties is er begeleiding aanwezig in het jeugdlab.

Op de website van het Universiteitsmuseum vind je ook proefjes voor thuis en in de klas. Ook lees je er over de openingstijden en toegangsprijzen.

Mocht je je bezoek willen combineren met een ander museum: dicht in de buurt zitten het Nijntje museum, Centraal museum en Sterrenwacht museum Sonneborgh. En lees wat je doet op de Utrechtse Heuvelrug!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.