Ticino met kinderen – 15 activiteiten

Zuidelijk Zwitserland met kinderen

0

Wat doe je in Ticino met kinderen? En waarom ga je naar deze Zwitserse regio, ook wel bekend als Tessin, op vakantie? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen!

Daarom naar Ticino met kinderen

In het zuiden van Zwitserland, tegen de Italiaanse grens, ligt het kanton Ticino (Tessin). Deze streek was voor mij een mooie mix tussen het Zwitserse en het Italiaanse leven. Ze preken Italiaans, de sfeer is relaxed, er staan palmbomen, er zijn mooie meren. En toch is het ook Zwitsers: schoon, ordelijk.

Lago Maggiore
Lago Maggiore

Nadat ik een jaar in Zwitserland woonde, had ik Ticino niet gezien. Ik had in die tijd een jaarabonnement voor de trein, dus ik heb veel plekken in het land wel gezien. De kans om zuidelijk Zwitserland te ontdekken greep ik toen ik erheen mocht op persreis. Direct vroeg ik mij af, waarom ben ik hier niet al eens eerder geweest. De uitzichten, de wandelpaden, het eten: het is een heerlijke streek.

Maggia Valley
Maggia Valley

Dit doe je in Ticino met kinderen

1. Locarno

Tijdens mijn verblijf in Ticino verbleef ik in de stad Locarno. Wat een leuke stad is dit. Ik raad het je zeker aan om hierheen te gaan. De stad ligt tegen Lago Maggiore aan, wat natuurlijk tip 1 is voor deze streek. In Locarno vond ik café Borgo erg leuk. Dit café heeft een kleine tuin en je mag eigen eten meebrengen zolang je maar drinken bestelt.

2. Falconeria

Falconeria is een aanrader voor dierenliefhebbers. Het is een vogelshow met diverse vogels. Sneeuwuilen, valken, gieren en adelaars.

3. Zwembad Lido

Dit zwembad is waanzinnig en ik ben nog steeds blij dat ik hierheen gegaan ben. Dit zwembad ligt aan het Lago Maggiore. Een groot buitenbad is niet verwarmd, dit is bedoeld voor baantjes trekken. Daarnaast is er buiten nog een bad dat wel verwarmd is. Ook is er een binnenzwembad. Tevens is er een strandje en een speelweide.

4. Bellinzona

Tijdens mijn laatste ochtend van de persreis was ik in de stad Bellinzona. Deze historische stad is niet al te groot en is daarom prima geschikt om met kids te ontdekken. Vanaf het station wandel je naar de drie middeleeuwse kastelen en de stadswallen. Deze kastelen kan je gratis bezoeken. Ze zijn erg leuk om te beklimmen maar let wel op want sommige stukken zijn steil!

5. De berg op

Vanaf Locarno kan je de berg op wandelen. Ik liep het eerste stuk, maar met kleine kinderen kan je het beste vanuit de stad al de eerste kabeltrein nemen. Je gaat dan naar Orselina en vanaf daar neem je de kabelbaan naar Cardada. Er is een uitkijkplatform. Ook kan je nog hoger gaan, met een stoeltjeslift. Mis bij Orselina de Madonna del Sasso niet, dit is een klein kerkje met prachtig uitzicht over het meer.

6. Wandelpad bij Cardada

Bij de Cardada is een wandelpad van ruim een kilometer aangelegd voor kinderen. Onderweg kom je allerlei speeltoestellen tegen. Naast de kabelbaan is een klein blotevoetenpad. Gratis  toegankelijk en daarom zeker niet overslaan als je de berg op gaat.

7. Swissminiatur

Swissminiatur in Melide is een beetje als Madurodam. Het is Zwitserland in een mini versie. Er zijn heel veel bloemen en planten en daartussen ruim 100 nagemaakte kastelen en huizen. Met speeltuin!

8. Waterpark

Mocht het weer een dag niet meezitten, dan is het waterpark California een leuk alternatief. Je kan er zelfs indoor surfen. Daarnaast zijn er allerlei glijbanen, zwembaden e.d.

9. Boerderij Pianaselva

Deze boerderij is leuk omdat je er komt via een kabelbaan. Vervolgens kan je er zwemmen, paardrijden en wandelen. Inclusief restaurant.

10. Dierentuin

Een dagje dierentuin? Dat kan ook in Ticino met kinderen. Dierentuin al Maglio heeft meer dan 100 soorten dieren in het park. Ook zijn er speeltuintjes en plekken om te barbecueën.

11. Adventurepark

Het adventurepark in Gordola is een touwbaanparcours. Je bent hier zo een aantal uur zoet. Vanwege de ligging is het goed te combineren met Falconeria.

12. Rodelbaan

De rodelbaan in Lugano lijkt mij zeker een aanrader. Toen ik er was was deze helaas gesloten, maar ik onthoud het voor een volgend bezoek.

13. Eilandjes

In Lago Maggiore liggen diverse eilandjes en je kan hierheen varen. Ook leuk is het om verder te varen naar Italië.

14. Wandelen

Ticino heeft ontzettend veel wandelpaden. Bekijk op de pagina van Zwitserland Toerisme de mogelijkheden.

15. Maggia Valley

Ik was in Maggia Valley. Dit is een gebied waar de mensen ervoor gekozen hebben om te leven zoals vroeger. Dus zonder stroom. Ook de huisjes hebben een kenmerkende bouwstijl. Er was een café, en daarnaast lopen er allerlei wandelroutes. Ik vond het een prachtige plek en raad het zeker aan om heen te gaan. Ga hier bijvoorbeeld in de ochtend heen, en breng je middag door in de Lido!

Lees meer tips voor Zwitserland met het gezin
Lees wat er te doen is in Locarno met kids

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.