Stoomtreinmuseum Maldegem met kids getest

In Maldegem, een gemeente in Oost-Vlaanderen in de buurt van Gent, vind je het Stoomtreinmuseum. Het Stoomtreinmuseum Maldegem met kinderen bezoeken, hoe leuk is dat? Anke ging erheen met haar gezin en deelt hun ervaringen.

Het is niet echt een standaard museum, je mag op de site rondwandelen waar je in een loods wagons vindt die reeds volledig gerestaureerd zijn maar ook die nog volop in restauratie zijn. Sommige mag je echt binnenin gaan bekijken en voelen hoe de stof is, hoe mooi het houtwerk is.

Bezoek aan het Stroomtreinmuseum Maldegem

Op zon- en feestdagen van mei tot en met september kan men terugkeren naar de tijd van toen en een ritje maken met de stoomtrein van Maldegem naar Eeklo in oude rijtuigen met houten banken of zetels met stoffen bekleding.

kindvriendelijk museum Gent

Stroomtreinfestival

Tijdens het eerste weekend van mei organiseren zij jaarlijks het Stoomtreinfestival. Dit jaar gingen wij een kijkje nemen.

Toen we toekwamen werd er een locomotief opgestart. De kids bleven gelijk staan om te kijken, we waren zelfs nog niet binnen! Eens binnen kon je meerijden met één van de stoomtreinen richting Eeklo. Met dezelfde trein keer je dan ook weer terug.

kindvriendelijk museum Gent

Bij mooi weer een echt top moment tijdens het bezoek aan het Stoomtreinmuseum Maldegem. De kinderen mochten even mee gaan zien hoe de werking was van het vuur (oven) die de trein aandrijft. Je voelde de oude stoomtrein zichzelf op gang trekken, zag massa’s stoom die de lucht werd in geblazen.

Gent met kids

Eens vertrokken, kon je genieten van het landschap. Onderweg werd je kaartje nog geknipt net als toen. De wagons waren nog in prima staat. De tijd had net stilgestaan. Sommige wagons waren zelfs al voorzien van een verwarming onder de zitbanken. De verwarming werd aangedreven door de overtollige stoom.

Terug aan het station aangekomen liepen er mensen rond in de klederdracht van vroeger (machinisten, conducteurs).

stoomtreinmuseum Maldegem

Er waren ook enkele kleinere treinen (smalspoor), sommige daarvan waren naar het Stoomtreinmuseum Maldegem overgekomen uit Groot-Brittannië. Ook hiermee kon je meerijden.

Bij de terugrit stopte deze aan de loods waar de wagons gerestaureerd en tentoongesteld stonden. Je kon zelf kiezen of je hier uitstapte en het laatste stukje te voet stapte of meerijdt tot aan het station.

Miniatuurtreinen

Verder was er een kleinere loods waar allerlei miniatuurtreinen stonden (Markling, Lego maar ook houten treintjes waar de kinderen mee mochten spelen). Ook was er een parcours van Thomas de Trein die de kinderen zelf mochten besturen.

Als grote afsluiter tijdens het bezoek aan het museum mochten de kinderen op de computer via een treinsimulator rijden met een trein. Ze kregen eerst uitleg over verschillende signalen en gebruiken. Wanneer je de rit tot een goed einde hebt gevraagd krijg je nog een korte vragenlijst om na te gaan hoeveel je onthouden hebt.

Het stoomtreinmuseum Maldegem en het festival is niet zo groot maar het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen! Absoluut als je van treinen houdt. Bekijk de praktische info op de website.

Tips voor de omgeving? Dit zijn leuke kinderactiviteiten in Gent en lees ook de tips voor kindvriendelijke musea België!

Gent met kids
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.