Stedentrip Mechelen met kinderen

Doen in Mechelen met het gezin

0

Is een stedentrip Mechelen met kinderen de moeite waard? En wat doe je in Mechelen met het gezin? Nathalie vertelt het je!

In juni van het afgelopen jaar zijn we – omdat de zomervakantie (naar de Savoie) nog zolang duurde – gezellig met zijn viertjes een nachtje weg gegaan. We wilden niet zo ver weggaan, maar wel een echt vakantiegevoel krijgen.

In België is dat gevoel al snel gevonden. De bekende steden (Gent, Brugge, Antwerpen) hebben we al eens gedaan en ook wilden we eens wat anders dan de Ardennen. Dat is een kampeerfavoriet. Het werd een stedentrip Mechelen met kinderen! Vanuit onze woonplaats Zwolle iets meer dan 2 uurtjes rijden. Prima te doen!

Onze Stedentrip Mechelen met kinderen

Kindvriendelijk hotel Mechelen

We sliepen in het Novotel Hotel. Bij Novotel slapen kinderen tot 16 jaar altijd gratis op de kamer van de ouders, dus het was redelijk voordelig. Wel stond de kamer goed vol met de slaapbank uitgeklapt. Nou ja, de jongens vonden het maar wat gezellig! Bij aankomst werden de kinderen meteen goed ontvangen met een leuk cadeautje en konden wij in de bar nog rustig een drankje doen. Ondertussen speelden de kids is de speelhoek in de lobby. Het hotel ligt echt op een toplocatie middenin het centrum. Vanuit daar is alles goed lopend te doen.

Tip: parkeer in het weekend gratis op het Rode Kruisplein. Het was op loopafstand van het hotel. (20 min)

Doen in Mechelen met kinderen

Ja en dan ben je ergens maar 1 nachtje en is er zoveel leuks te doen. Dat was dus keuzes maken. Daarom zijn we begonnen bij het informatiecentrum. Daar hebben we voor 5 euro per stuk het Mechelen prikkelpakket gehaald. Naast kortingsbonnetjes voor verschillende bezienswaardigheden zitten er bonnetjes in waarmee je in verschillende winkeltjes een lokale specialiteit kunt gaan proeven. (chocolaatjes, friet, worst, kaasjes etc).

Dat proeven van lokale specialiteiten leek ons wel erg leuk voor tijdens de stadswandeling. Meestal niet de meest favoriete bezigheid voor onze jongens, zo’n wandeling, maar zo hadden we wat afleiding onderweg. Ook heeft het informatiecentrum 2 wandelroutes uitgezet door de stad speciaal voor (gezinnen met) kinderen. Erg leuk! Tijdens de route kom je ook (kleine) speelplaatsen tegen waar de kinderen weer even hun energie kwijt kunnen. Bij onze twee jongens zeer welkom. Eén van deze dingen was de reuzenopsinjoorke; Opsinjoorke is dé pop uit de Mechelse folklore, die volgens een legende als straf in de lucht werd gegooid. De kleurrijke reuzenversie van de pop staat in het Sint-Romboutskerkhof. Je kan erop klimmen, lopen of zitten, eraan hangen.

Mechelen doet erg haar best om zich te profileren als kindvriendelijke stad. Volgens mij lukt ze dat ook aardig! Hieronder twee activiteiten die wij, naast de wandeling gekozen hebben. Met het prikkelpakket kregen voor beide activiteiten een leuke korting.

Lees ook deze blog over kinderactiviteiten in Mechelen

De Sint-Romboutskathedraal

Op de één of andere manier zijn onze jongens in kerken meteen rustig. Tijdens iedere vakantie bekijken we wel een kerk. Ze gaan meteen in de fluisterstand en lopen (eindelijk) op een normaal tempo. Ik denk dat ze vaak onder de indruk zijn van alle pracht en praal en vaak de mooie lichtinval door het glas in lood. Zo ook hier. Na een kijkje in de kathedraal was het tijd om de toren te beklimmen. De oudste begon al aardig te lezen en las dat de toren wel 97 meter hoog is!

Tijdens de klim zijn er allerlei kamers (met onder andere de klokken) waar van alles te zien en is we (mama) even konden uitpuffen voordat we weer doorliepen. Bovenin wordt je beloond voor het harde werk. Op de skywalk heb je een prachtig uitzicht over de stad! Ook hier is aan de kinderen gedacht met een speciale kinderbrochure. Later op een terrasje (en zowaar voor het eerst in het buitenland een Fristi gevonden) hebben ze nog veel plezier gehad met de tekenplaat waarop je de toren kunt “afmaken”. Helemaal leuk!

Dierentuin Planckendael

De activiteit op dag 2 hing even af van het weer; bij goed weer de dierentuin en bij slecht weer zouden we naar Technopolis. Het was heerlijk weer, dus op naar de dierentuin! Dat hadden meer mensen bedacht. De parkeerplaats was erg vol. Toch was dat in de dierentuin niet echt te merken. Deze dierentuin is één van de weinige in België. Hij “hoort” bij de dierentuin in Antwerpen. Zelf ben ik helemaal niet gecharmeerd van die dierentuin, omdat de verblijven veel te klein zijn naar mijn idee. Dat vond ik erg zielig om te zien. (het is wel zeker 10 jaar geleden trouwens en misschien is het inmiddels veranderd)

stedentrip Mechelen met kinderen

Bij Planckendael was dat totaal niet het geval. Ik denk wel dat het wat mij betreft één van de mooiste dierenparken is die ik gezien heb. (en dat zijn er best veel) Alles is heel mooi ruim opgezet en de dieren hebben echt voldoende ruimte. Daarnaast is er voor de kinderen veel speelruimte en klauter- en klimparcoursen. Een van de kinderen is redelijk snel uitgekeken op de dieren en voor hem is het spelen het belangrijkst. Hierdoor bleven ze beiden geboeid. Toen wij er waren was er ook iets met Lego. Daar houden onze jongens ook erg van!

Op de plattegrond van de dierentuin stonden ook plaatjes van allerlei Lego-bouwwerken, die ze moesten aankruisen als ze gespot waren. Meteen dus een mooie speurtocht en wedstrijd wie het als eerste zag. Al met al hebben we er flink wat uurtjes doorgebracht en waren we veel later thuis dan verwacht. Maar het was het helemaal waard. Een top weekend was het!

Wij raden een stedentrip Mechelen met kinderen enorm aan. Er is meer dan genoeg te doen voor zeker 2 of 3 volle dagen. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.