11x Maastricht met kinderen | Uitjes (Tips!)

0

Een stedentrip naar Maastricht met kinderen? Eva was er onlangs met haar gezin en deelt al haar tips voor deze leuke stad.

Leuke uitstapjes met de kinderen, die ene fijne en kindvriendelijke lunchplek, de meest fantastische familiekamer van de stad. Na twee heerlijke dagen in Maastricht met kinderen heb ik leuke tips om te delen. Maastricht bleek namelijk de perfecte plek voor een stedentrip met kinderen.

Dit doe je in Maastricht met kinderen

Wandelen door de stad en over de muren

Na een autorit van ruim twee uur hebben we alle vier wel zin om eerst eens een stuk van de stad te verkennen. We kiezen voor het Jekerkwartier en het Stokstraatkwartier, waar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Helpoort (oudste stadspoort van Nederland) staan. Onze meiden proberen de weg te wijzen en leiden ons door prachtige oude straatjes.

We lopen ook een stuk over de oude stadsmuur. De kinderen klimmen op de grote kanonnen en turen voorzichtig over de rand van de muur naar beneden.

Maastricht met kinderen eten

Als we zin hebben in wat lekkers tijdens ons verblijf in Maastricht met kinderen gaan we op zoek naar De Bisschopsmolen. We hebben gelezen dat ze daar heerlijke vlaai maken met spelt, dus die willen we natuurlijk proeven. We bekijken de watermolen en bestellen appel-notenvlaai en kruisbessenvlaai. Inderdaad heel lekker. Als we vlak voor we weggaan bij de keuken om het hoekje gluren, mogen we zelfs nog even binnenkomen om de bakkers aan het werk te zien. Wat een bijzondere plek!

Varen over de Maas

De meeste kinderen zijn gek op boottochtjes. Zo ook die van ons. En het is bovendien een leuke manier om iets van de stad te zien. Dus maken we met een van de boten van Rederij Stiphout een rondvaart over de Maas.

Onze boot heeft twee verdiepingen en we kunnen buiten of binnen zitten. Wij kiezen voor de bankjes op het bovendek en bestellen er een drankje en een hapje bij. Heerlijk om na een lange wandeling een uurtje zittend uit te kijken over het water en de stad, terwijl we luisteren naar wat er verteld wordt over Maastricht en omgeving.

We varen onder de oude Sint Servaasbrug door, zien het raketvormige Bonnefantenmuseum, komen langs de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Gouvernementsgebouw. En al gauw zijn we bij de Sint-Pietersberg en zitten we midden in het groen. Sommige mensen stappen hier van de boot om de grotten te bezichtigen. Wij hebben de grotten een dag later op het programma staan en blijven dus lekker zitten. We gaan nog een stukje verder, richting de Belgische grens, en draaien dan weer om. Terwijl de meiden druk zwaaien naar de mensen die ze aan wal zien, varen we op ons gemak weer richting de binnenstad.

Kermis op het Vrijthof

Vanaf de boot wandelen we via de Markt en de indrukwekkende boekhandel Dominicanen naar het Vrijthof. Daar bekijken we de grappige beelden van het carnavalsmonument, de Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk. Maar de aandacht van de meiden is vooral op het midden van het plein gericht. Er is kermis…

kermis Limburg

We kunnen de smeekbede van onze meiden niet weerstaan en besluiten ze even lekker uit te laten razen in een paar attracties. Hoog vanuit de lucht de stad bekijken is ook een manier om je stedentrip Maastricht met kinderen te starten! Als de meiden uitgespeeld zijn en moe worden, is het tijd om een hapje te eten. Dat doen we bij De Brandweerkantine, een oude brandweerkazerne niet ver van het Vrijthof. De wc’s kunnen wel wat extra aandacht gebruiken, maar het eten is er heerlijk, de sfeer is goed en het gezellige restaurant met fijne speelhoek is erg kindvriendelijk.

Schommelen op de kamer in het Teaching Hotel

Soms verblijf je in een hotelkamer die je niet snel zult vergeten. ‘Suite in the Park’, de familiekamer waar wij tijdens onze stedentrip verbleven, is er zo een. Zonder twijfel de meest bijzondere, ruime, sfeervolle en kindvriendelijke familiekamer die we ooit van binnen hebben gezien.

‘Suite in the Park’ is een van de drie familiekamers in het Teaching Hotel Château Bethlehem, de leeromgeving van de studenten van de Hoge Hotelschool. Het hotel ligt op 10 minuten rijden (of fietsen) van het centrum van Maastricht en telt 26 hotelkamers. Deze zijn ontworpen door zes Nederlandse ontwerpers. Iedere kamer is anders.

Onze kamer ligt boven in het kasteel en kijkt uit over het prachtige kasteelpark. De ontwerper heeft geprobeerd het parkgevoel door te trekken in de kamer. De kamer heeft behang met blaadjes en vlinders, een schommel, een hangmat, een rood-wit geblokt kleedje op tafel. Het klopt helemaal.

kindvriendelijk hotel Zuid-Limburg

En de meiden zijn natuurlijk door het dolle heen als ze de schommel en de hangmat zien in dit leuke hotel tijdens onze stedentrip Maastricht met kinderen. Ook op andere manieren is aan de kinderen gedacht. Er liggen kleurplaten op tafel, er staan flesjes appelsap klaar (en een flesje wijn voor papa en mama) en het spel ‘Hotel’ is heel toepasselijk klaargezet.

We vinden ook twee boekjes met een speurtocht die kinderen door het hotel kunnen maken, onder leiding van een van de studenten. Tijdens de speurtocht krijgen we nog meer bijzondere kamers te zien. Ook mogen de meiden een kijkje nemen in de keuken en testen ze uitgebreid de knop waar de studenten met hun voet tegenaan schoppen om de deur open te maken als ze met volle handen de keuken in willen.

Na het ontbijt (met pannenkoeken met smiley faces erop voor de kinderen), willen de meiden ook nog even in de tuin van het hotel kijken. Vanaf daar zie je pas echt goed hoe mooi het kasteeltje is waarin het Teaching Hotel huist. Ook de tuin is prachtig. We komen ganzenkuikens tegen en de meiden ontdekken zelfs een schildpad in het water. Wat hadden we graag nog een paar nachtjes willen blijven in dit heerlijke hotel en bij al die aardige en gastvrije studenten! Echt een aanrader als je kindvriendelijk wilt overnachten in Maastricht.

Spannende kindergrottentocht

Maar gelukkig staat er meer leuks op het programma tijdens onze stedentrip Maastricht met kinderen. We gaan namelijk richting Grotten Noord voor een heuse kindergrottentocht. Onder leiding van gids Karen gaan we met lampjes het donkere gangenstelsel in. Karen is grappig en kan fantastisch vertellen. De rondleiding is niet alleen leerzaam en lekker spannend voor de kinderen, maar is ook voor ouders interessant.

Karen vertelt over de mosasaurus, waarvan het gigantische skelet in de mergelgrotten gevonden is. En over de Franse hoek, waar in de 18eeuw drie boerenfamilies onderdoken met hun dieren. We bewonderen houtskooltekeningen op de muur, zien hoe goed witlof groeit onder de grond.

Ook ervaren we hoe pikkedonker het is in de grot als alle lampjes uitgaan. Dat laatste vinden de kinderen natuurlijk het spannendst. Een jongetje vraagt: ‘Zullen we nu maar weer naar buiten gaan?’ Maar als de lampjes weer aangaan, wil hij graag nog even verder op stap met Karen.

kindergrottentocht Maastricht

We horen van alles over de blokbrekers, die hard moesten werken, en zien dat mergel zagen best zwaar is. Er is ook een 30 meter diepe waterput, waarin een kindje volgens Karen eens haar knuffelbeest verloor. De kinderen zijn onder de indruk en schijnen met hun zaklamp de put in, in de hoop dat ze het beestje zien liggen.

Als we weer richting de uitgang lopen en de kinderen even voorop mogen, roept een meisje enthousiast: ‘Dit was héél leuk!’ En dat is precies hoe wij vieren erover denken.

Lunchen en spelen bij Brasserie Tapijn

Niet ver van de grotten, aan de rand van het Stadspark, ligt het Tapijnterrein. Hier was vroeger de militaire kazerne. En op datzelfde terrein is nu Brasserie Tapijn, waar we na onze grottentocht neerstrijken voor de lunch.

De brasserie zit in de oude manschappenkantine en dat zie je terug in de aankleding. De lockers, uniforms en groene muren herinneren aan het militaire verleden. Verder heeft de brasserie een frisse, wat industriële uitstraling, maar dan wel weer met retro meubeltjes erbij. Heel mooi, vinden wij.

Buiten is een fijn terras en kinderen zijn zeer welkom bij Tapijn. Er is een speciale lunch- en dinerkaart voor kinderen, de brasserie is lekker ruim opgezet en er is ook een hoek waar kinderen fijn kunnen spelen.

Maastricht met kinderen eten

Terwijl wij na een heerlijke lunch nog even zitten te praten, vermaken de meiden zich buiten op de schommels. De eigenaar vertelt ons dat de brasserie ook op zomerse dagen erg populair is bij gezinnen. Het terrein voor de deur is groot, dus kinderen hebben er alle ruimte om te spelen, terwijl ouders lekker op het terras zitten. Als het echt warm is, gaat de tuinslang soms aan. Dat hadden onze meiden prachtig gevonden! Dat onthouden we voor een zomers bezoek aan Maastricht met kinderen.

Natuurhistorisch Museum: leuk en leerzaam

Nog even lekker wandelen en rennen in het Stadspark en dan door naar het Natuurhistorisch Museum. Daar bekijken we fossielen en vissen en zien we met eigen ogen hoe groot die mosasaurus wel niet was waar de mevrouw van de kinderrondleiding in de grotten het over had.

De meiden vinden de insectenkamer en de vele opgezette dieren fantastisch. Met open mond kijken ze naar de honderden bijen die krioelen achter een raampje dat je uit de muur kunt trekken. Ze kiezen ieder een favoriete vlinder en vinden de kevers er maar vies uitzien.

Onze oudste is zeer gecharmeerd van de opgezette lynx en de jongste vindt het hondje in het ‘bruin museum’ (het oudste deel van het museum) mooi. Als we binnen uitgekeken zijn, gaan we de tuin van het museum nog even in. Tussen de bloemen en planten genieten we op een bankje van de zon. Ondertussen luisteren we naar de muziek die leerlingen in het naastgelegen conservatorium maken. In de tuin is ook een expositie over wilde bijen. Lekker interactief en daardoor ook weer heel geschikt voor kinderen.

Onze stedentrip in Maastricht met kinderen

Dag twee in Maastricht met kinderen gaat net als dag één veel te snel voorbij. We hebben nog veel meer kinderactiviteiten in Maastricht die op ons wensenlijstje staan. Zoals boerderij Daalhoeve en het Bonnefantenmuseum. En Fort Sint-Pieter, dat naast Grotten Noord ligt. Jammer dus dat we niet nog een dagje extra hebben. Of misschien ook wel goed zo. Het geeft ons een prima excuus om gauw weer eens met de kinderen richting Maastricht te gaan, want deze stad heeft echt ons hart gestolen. Wij raden een stedentrip Maastricht met kinderen ontzettend aan!

Andere fijne plek om te overnachten met de kinderen in Maastricht is Dormio Resort Maastricht, een luxe vakantiepark met vakantiewoningen en een hotel. Er is een binnenzwembad met glijbaan, animatie, speeltuin en restaurants.

Meer tips voor Limburg? Lees wat er te doen is in Sittard en Venlo

Maastricht met kind
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.