30x Spellen voor een gezinsvakantie (Tip!)

0

Hoera! De vakantie begint (bijna). Tijd om te luieren, een boek te lezen maar vooral ook om een gezelschapsspel te spelen. De bloggers van Reistipsmetkids delen hun favoriete spellen voor een gezinsvakantie.

Eerst een tip: welke spellen handig zijn om mee te nemen hangt natuurlijk van je vakantie af. Tijdens een avontuurlijke wandelvakantie in de bergen is dat heel anders dan wanneer je met de auto naar een camping in Frankrijk of Spanje gaat.

Bekijk ook: wij testen deze reisspellen voor kids

Onze aanraders voor spellen voor een gezinsvakantie

Spelletjes voor de kleintjes

1. Memory is al met hele jonge kinderen leuk. Je hebt er wel veel ruimte voor nodig, dus dit is niet geschikt voor in het vliegtuig. Kies bijvoorbeeld voor deze Frozen memory, of de jonge dieren versie.

2. Boomgaardje is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het is een geheugenspel met kleurendobbelsteen.

3. Kwartet blijft leuk. Met kleine kinderen merk ik dat je wat meer ruimte nodig hebt, want ze kunnen die kaarten niet allemaal in hun hand houden. Met oudere kinderen kan je dit spel ook op de achterbank of in het vliegtuig spelen. Dit Nijntje Reuzenkwartet is ook voor de kleintjes hanteerbaar. Voor oudere kinderen is dit kwartet over het menselijk lichaam leuk.

4. Wie is het? Is de persoon een vrouw? Heeft hij een snor? Voor onderweg is de reiseditie ideaal om mee te nemen.

5. Mens erger je niet speel ik geregeld met mijn kinderen. Op de camping is de normale editie wellicht geschikt, de reiseditie kan nooit kwaad.

6. Skip-Bo is een leuk kaartspel, en geschikt om mee te nemen tijdens het reizen.

Nog meer spelletjes voor jonge kids

7. Een ouderwets pak kaarten mag natuurlijk niet missen. De meeste mensen spelen er het spel “Pesten” mee, mijn favoriet is boerenbridge, hier lees je de uitleg.

8. De magnetische boekjes van Smart Games zijn ideaal voor op reis. Wij spelen ze geregeld in het vliegtuig of de auto. De ingewikkeldere spellen zijn soms ook voor volwassenen nog leuk.

9. Bonte Ballonnen was als kind mijn lievelingsspel. Met een kleurendobbelsteen en kleurenplaatjes maak je een plaat compleet. Absoluut niet ingewikkeld, maar niet geschikt voor tijdens het reizen.

10. Mikado, het spel met de stokjes, is simpel en soms spannend. Leuk voor op de camping of in een vakantiehuisje.

Hierboven staan allerlei spelletjes voor de kleintjes, maar onze nieuwe favoriet onder de spellen voor een gezinsvakantie staat er niet bij. En dat is “BunnyHop”. Een leuk en simpel spel met konijnen. Dat wordt bij ons ingezet om te bepalen wie er als eerst naar bed gaat, wie de tafel afruimt of wie er als eerst op de Wii mag.

Spellen voor een gezinsvakantie voor de oudere kinderen

1. Afgelopen zomer speelde Karlien in de trein naar Berlijn met haar kinderen van 3 & 5 Yahtzee. Voor de jongste echt te ingewikkeld, de oudste vond het erg leuk. Dit spel gaat sindsdien altijd mee op reis.

2. Dobble is een observatiespel, en snelheid is vereist! Iedereen speelt tegelijkertijd. Het doel is om het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden.

3. Rummicub heb ik als kind eindeloos vaak gespeeld. Geschikt vanaf 6 jaar dus deze reiseditie gaat mee naar de camping dit jaar.

4. Uno lijkt op pesten, maar heeft andere regels en andere kaarten. Er is ook een junior variant, voor kids van 3 – 6 jaar.

5. Pim Pam Pet is het spel dat draait om woorden verzinnen die gaan over een onderwerp, bijvoorbeeld eten, en beginnen met de letter….

6. Start 11 is een simpel kaartspel, maar evengoed heel spannend. Ideaal omdat het makkelijk te leren is.

7. Qwirkle is een spel met blokjes waarop een symbool staat. Hiermee kan je rijtjes maken. De reiseditie is zo ontworpen dat het past op de campingtafel.

8. Koehandel lijkt een simpel kaartspel, maar er zit heel veel tactiek achter.

9. Story Cubes is een aanrader volgens Sigrid. Op de dobbelstenen zijn afbeeldingen zichtbaar. Gooi ze en maak een verhaal over de afbeelding. De enige regel luidt dat er geen foute antwoorden zijn. Sigrid raadt aan om verschillende edities door elkaar te maken. Leuk spel ook voor lange reisdagen!

Nog meer spellen voor een gezinsvakantie

10. Machi Koro is volgens blogger Petra een aanrader voor iets oudere kinderen (8+). Met een dobbelsteen als middel probeer je de stad Machi Koro uit te breiden.

11. Stratego heeft als doel om de vlag van de tegenstander te veroveren. Een klassiek spel over aanval en verdediging. De reiseditie haal je overal tevoorschijn.

12. Regenwormen is een dobbelspel met als doel om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen. Als je eenmaal met dit spel begint dan blijf je spelen!

13. Catan is een handelsspel. Een aantal jaar geleden speelde ik dit spel haast dagelijks. Dit bordspel is niet geschikt om mee te nemen op vakantie, maar het dobbelspel wel.

14. 30 Seconds draait om het raden van woorden, zonder dat degene die ze omschrijft of uitbeeldt het woord mag vertellen. Hoe meer mensen er meedoen, hoe leuker.

15. Kakkerlakkensalade is een kaartspel dat draait om snelheid. Pas op, want het is verslavend.

16. Bij het Vlotte geesten kaartspel win je als je aan het einde de meeste kaarten hebt.

17. Ligretto is een kaartspel dat ik heel vaak speelde in het jaar dat ik in Zwitserland woonde. Het draait om snelheid en het spel blijft leuk.

18. Monopoly, wie kent dit spel niet. Het gewone bordspel is niet geschikt voor op reis, er is gelukkig een reiseditie.

19. Voor tijdens lange autoritten is Auto Bingo bedacht.

20. Rara, wat ben ik? In deze versie kan je het onderweg ook spelen.

Dit waren ze, 30 aanraders voor spellen voor een gezinsvakantie. Wat neem jij mee op reis? Deze bordspellen?

Lees ook: Blogger Nicole testte de Nintendo Switch voor op reis met haar zoon. Niet een gezelschapsspel, en duur, maar wel leuk! Daarnaast deelden we tips voor bouwsets. En dit zijn fijne producten voor je vakantie met kinderen en wat je doet met de kinderen in de vakantie!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.