7x Spellen en bordspellen voor kleuters

0

Als je kindje wat ouder wordt, kan je een aantal (bord)spellen introduceren. Met mijn kleuter (5,5 jaar) speel ik haast dagelijks wel een gezelschapsspel. Ik deel welke spellen en bordspellen voor kleuters geslaagd zijn!

Het duurt even voordat je kind echt toe is aan spelletjes. Zijn ze heel klein, dan hebben ze er vaak niet genoeg aandacht voor. Daarna begrijpen ze de spelregels amper of ze bedenken steeds hun eigen regels. Een bordspel voor een kind van 4 jaar kan voor het ene kind heel leuk zijn en bij het andere kind van 4 jaar slaat het totaal niet aan. Bij ons was er rond 5 jaar een omslag: kleuter vond het spelen van spellen steeds leuker. Deze spellen en bordspellen voor kleuters zijn bij ons favoriet.

Ideeën voor spellen en bordspellen voor kleuters

Ganzenbord

Het welbekende ganzenbord is populair bij onze kleuter. Dit spel is laagdrempelig en leert je kind spelenderwijs over getallen.

Yahtzee

Van de zomer zat ik met mijn kinderen in de trein naar Berlijn. Alhoewel je bij Yahtzee nog echt voor je kleuter moet nadenken over wat tactisch slim is, ze hadden toch echt plezier in dit spel. Voordeel is dat het vrij goedkoop is, en dat het nog jaren leuk blijft.

Uno

Het spel Uno is vergelijkbaar met het spel pesten. Mijn kleuter pakte de regels van dit spel snel op en speelt het met plezier!

Bonte Ballonnen

Bonte ballonnen heb ik nog nooit met mijn kleuter gespeeld. Reden dat dit spel in het rijtje staat is omdat ik dit spel zelf heel veel heb gespeeld toen ik rond de 4 of 5 jaar oud was. Het is een simpel spel dat ik vaak tegen mijn zusje speelde. Ideaal onder de spellen en bordspellen voor kleuters.

Het magische labyrinth

Het magische labyrinth is een strategisch spel waarbij je ook nog een goed moet onthouden. Geen enkel probleem voor mijn kleuter, want ik verlies ieder spel.

Tip! Koop de reiseditie van een spel. Dat bespaart je vaak een hoop geld. Of zoek in de kringloopwinkel naar leuke spellen.

Kwartet

Kwartet is er in heel veel varianten. Makkelijk om uit te leggen en makkelijk om mee te nemen. Probleem is nog dat ze niet alle kaarten in haar hand kan houden. Ze legt ze daarom vaak op een stoel naast zich.

Memory

Net als bij het magische labyrinth heb ik bij memory vaak geen schijn van kans tegen mijn 5 jaar oude dochter. Memory kan je aanpassen op de leeftijd van je kind. Bij jonge kinderen laat je ze 4, 5 of 6 kaarten omdraaien. Oudere kinderen draaien er bijvoorbeeld 2 om.

Nijntje stoelendans

Gebaseerd op het echte stoelendans. Mijn kinderen vinden dit Nijntje Stoelendans spel erg leuk!

Nijntje verstoppertje spelen

Nijntje is verstopt. Waar is Nijntje? Toen ze 2 jaar en 3 jaar waren was het al een succes, maar ook bij kleuters is dit Nijntje verstoppertje spel nog een hit. Zeker een leuke voor spellen en bordspellen voor kleuters

Toren van Pisa

Past het poppetje er nog bij of valt de toren om? Het spel Toren van Pisa is goed voor veel vermaak bij ons thuis.

Vier op een rij

Wie heeft het eerste vier op een rij? Dit spel vereist inzicht, dus je gaat merken dat je kleuter er steeds beter in wordt.

Mens erger je niet

Mens erger je niet was het eerste bordspel dat mijn kleuter echt leuk vond. Het is laagdrempelig, dus voor je het weet heeft je kleuter er plezier in om je van het bord te krijgen.

Bunny Hop

Een Konijnenrace naar de top van de wortel. Simpel, snel en leuk! Wij kochten Bunny Hop nadat we het een zomer lang in het huis van vrienden speelden.

Wat zijn jouw tips voor spellen en bordspellen voor kleuters? Onlangs speelden wij Levensweg met onze kinderen, deelden we bouwsets en ook testten wij Monopoly!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.