Soča vallei met kind | Vakantie in Slovenië

Waarom bezoek je de Soča vallei en wat is er te doen in de Soča vallei met kind? Iris was met haar vriend en hun dochter in dit gebied. Ze deelt al haar tips!

We rijden tijdens onze rondreis door Slovenië met gezin vanuit Radovljica naar onze laatste bestemming: de Soča vallei. Alweer zo’n bestemming waar we enorm naar uitkijken om te bezoeken. De Soča rivier heeft een hele bijzondere kleur variërend van licht groen tot fel blauw. We moeten een kleine 100 kilometer rijden. De route loopt dwars door de bergen en dat betekent een slingerweg vol haarspeldbochten. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de weg af te leggen met de autotrein. Dit is een bijzondere manier van reizen en het bespaart je een hoop bochten.

Op weg naar de Soča vallei met kind

Omdat het tijdtechnisch voor ons handiger is om gewoon met de auto te gaan, kiezen wij voor de route door de bergen. We nemen de vele haarspeldbochten voor lief, gelukkig hebben wij daar geen last van. Het is wel weer een hele mooie route, met opnieuw zoveel mooie uitzichten!

Ook hierheen op vakantie? De 16-daagse Autorondreis door avontuurlijk Slovenië is een familiereis. Onderweg gaan jullie onder andere kanoën op de Soca rivier en met de kabelbaan de bergen in!

soca vallei

Tolmin kloof

We overnachten die nacht in Kobarid. Voordat we daarheen rijden stoppen we in de buurt van Tolmin voor een wandeling door de Tolmin kloof. De diepe Tolmin kloof is ontstaan door de kracht van de turquoise rivier Tolminska.

Het heldere water van de Tolminska is als je een beetje geluk hebt met het weer heel mooi helderblauw. Vooral op dagen dat de zon schijnt en het in de dagen er voor niet te hard geregend heeft, is de kleur van het water heel bijzonder. De omgeving doet een bijna sprookjesachtig aan. Dit komt door de combinatie van het felgekleurde water en de vele groene planten, bomen en mossen.

Wandelen door de Tolmin kloof met kind

Je kunt op eigen gelegenheid verschillende (langere) wandelingen maken door het gebied, maar er is ook een ‘officiële’ wandelroute gemarkeerd met bordjes. Wij kiezen hiervoor, vooral ook omdat het een route is van ongeveer 2 kilometer die in 1,5 uur te lopen is. Dat is een afstand die onze dochter van bijna 4 ook prima kan lopen tijdens onze vakantie in de Soča vallei.

De route is duidelijk aangegeven en de paden zijn over het algemeen goed. Je moet wel behoorlijk wat smalle trappen op, omdat de route beneden in de kloof begint en je langzaam naar de top klimt. Maar dat maakt de route ook wel bijzonder. Je loopt eerst vlak langs het mooie water en dan klim je langzaam omhoog. Bijna aan het einde van de route heb je dan een prachtig uitzicht over de kloof en zie je in de diepte het blauwe water stromen. Natuurlijk kun je de route ook andersom lopen, het is maar net wat je fijn vindt.

Slovenië met kinderen

Wij hebben enorm geluk met het weer. Ondanks dat het eind september is voelt het nog echt zomers. Hierdoor is de rivier heel mooi van kleur en zijn de paden goed begaanbaar. Wanneer het regent kan het denk ik op verschillende plaatsen behoorlijk glad zijn. Dat is zeker wanneer je met een (klein) kind op pad gaat wel iets om rekening mee te houden.

Een voordeel van in september reizen is dat het veel minder druk is dan in het hoogseizoen. De Tolmin kloof is al wel een stuk rustiger dan de Vintgar Kloof in de buurt van Bled. Maar zo in het naseizoen heb je (als je geluk hebt) de kloof bijna voor je alleen.

Slovenië met kinderen

Glamping op Kamp Koren bij de Soča vallei

Aan het einde van de middag rijden we nog een klein stukje door in de richting van Kobarid.
Hier overnachten we vannacht op een camping: Kamp Koren. Slovenië heeft heel veel mooie campings op de mooiste plekjes. Op veel van deze campings kun je naast overnachten in je eigen tent of caravan ook overnachten in Glampinghuisjes of Glampingtenten. Zo geniet je van het slapen midden in de natuur, maar met de luxe van (vaak) een echt bed en net wat luxere voorzieningen.

Wij slapen op Kamp Koren ook in zo’n glampinghuisje. Ze hebben er momenteel twee op het terrein staan: een klein huisje ‘BIVAK’ en een wat grotere ‘LILIJA’. Wij overnachten in het kleinste huisje. Hierin vind je een tweepersoonsbed en een bank waar je nog een extra bed van kunt maken. LILIJA beschikt naast het tweepersoonsbed ook nog over een klein keukentje en een douche en toilet. Als je in het BIVAK huisje overnacht dan kun je gebruik maken van de toiletten en douches in het toiletgebouw. Beide huisjes liggen op het hoogste niveau van de camping een beetje in het bos. Daar staan ook verschillende picknicktafels.

Kamperen in de herfst

De camping ligt direct aan de Soča rivier, een perfecte plek dus als je tijdens je vakantie de De Soča vallei met kind wilt bezoeken. Helaas koelt het eind september ’s avonds wel al flink af, dat maakt het overnachten voor ons op de camping met een kleuterdochter toch wat lastiger. Probeer een eigenwijze kleuter maar eens ’s avonds (en ’s morgens) door de kou naar de wc en de douche te laten lopen. In de zomer is dit een heerlijke plek! Wanneer je de mogelijkheid hebt om in het grotere glampinghuisje te overnachten, dan heb je dit probleem natuurlijk niet.

glamping Slovenië

Laatste roadtrip in Slovenië

Na het ontbijt is het tijd voor onze laatste echte roadtrip door Slovenië. We willen graag nog wat meer zien van de mooie Soča rivier en de Soča vallei. Daarom kiezen we ervoor om met de auto naar Bovec en Trenta te rijden. We volgen vanaf Bovec weg 206, deze loopt direct langs de rivier en zo kunnen we op verschillende mooie plekjes even stoppen.

Vanaf Bovec richting Trenta loopt ook de ‘Soča trail’. Deze wandelroute loopt (bijna overal) vlak langs de rivier. Onze kleuterdochter is na ruim een week reizen en de vele activiteiten best moe, dus een wandeling zit er niet in.

De rondreis van Iris met haar gezin door Slovenië helemaal lezen?

Slovenië gezin

Bovec en Trenta

Maar de autoroute brengt ons ook op veel mooie plekjes. Langs de hele route heb je regelmatig plekken waar je de auto even langs de weg kan zetten en waar soms ook picknicktafels staan. Wij stoppen op een aantal plekken en natuurlijk moeten er dan weer stenen in de rivier gegooid worden. De sport om deze zo hard mogelijk te laten plonzen, geeft in ieder geval weer heel veel lol!

Wat is deze rivier ook weer bijzonder en mooi. Het water is soms lichtblauw en op andere stukken we smaragd blauwgroen. De ene keer kabbelt het water rustig en soms stuwt het wild door een kleine kloof.

Raften in de Soča vallei

Onze dochter is er helaas te jong voor, met kinderen vanaf ongeveer 10 jaar kan je kajakken op de rivier. Met deze tour zijn er opties voor iedereen. De rivier heeft gemakkelijke delen voor beginners en technisch moeilijke stukken voor de meer ervaren kajakkers.

Einde van de vakantie in de Soča vallei met kind

Aan het einde van de middag zakken we wat verder af richting het zuiden voor onze laatste overnachting. De mooie roadtrip door Slovenië zit er nu echt bijna op. De volgende ochtend vliegen we alweer vroeg terug naar Nederland, dus we overnachten op een plekje dat ietsje dichterbij de luchthaven ligt.

Vakanties in de Soča vallei met kind

#1 Via TUI boek je Hotel Mangart in Bovec. In de omgeving kan je gaan raften, canyoningen, ziplinen of kanoën. Er is een buitenbad en speelplaats.

#2 Bij AlpenReizen is er de avontuurlijke reis Family Active Bovec te boeken. Deze is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar. Het charmante bergstadje Bovec, beter bekend als het outdoorparadijs van Slovenië, wordt omgeven door berglandschappen en de Soča vallei.

Reis je met de auto naar Slovenië? Voor motoren, auto’s en campers <3.500 kg is een e-vignet (elektronisch tolvignet, e-vinjeta) verplicht. Deze kan je hier aanschaffen, betalen kan o.a. via Ideal.

En dat was het, onze rondreis door Slovenië. Wellicht wil je ook lezen over onze rondreis door Roemenië!

Soča vallei met kind
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.