Schokland met kinderen | Werelderfgoed in Flevoland
Het voormalige eiland in de Zuiderzee Schokland met kinderen bezoeken. Hoe leuk is dat? Anouk was er onlangs en deelt haar ervaringen!
Schokland is een drooggelegd eiland dat bijna twee eeuwen geleden nog midden in de Zuiderzee lag. Nu is het een mooi natuurgebied om te bezoeken, Unesco Wereld Erfgoed en met verschillende plaatsen waarmee je het verleden ontdekt.
Inhoudsopgave
Bezoek aan Schokland met kinderen
Vanuit Zwolle (onze woonplaats) is Schokland nog geen half uur rijden, maar toch waren wij er nog nooit geweest. Ik was op zoek naar een leuke activiteit op een zonnige zondag en stuitte op de ‘Schat aan Verhalendag’.
Op deze zondag werd het verhaal van een aantal bewoners van Schokland verteld door een vossenjacht tijdens een wandeling van 3.5 kilometer. Maar ook op andere dagen is deze plek de moeite van het bezoek waard, en ook organiseren ze vaker speciale activiteiten voor kinderen.
Ons bezoek start in het bezoekerscentrum, de Gesteentetuin. Voor ons de plek om de routekaart op te halen. Het bezoekerscentrum is een leuke plek om alvast wat over Schokland te weten te komen. Vooral de ‘kijk- en doezolder’ is leuk voor kinderen! In de Gesteentetuin regel je verschillende wandel- en fietsroutes of excursies, die ook vanaf daar vertrekken
Vossenjacht door Schokland
Vanaf de Gesteentetuin lopen wij onze route door het bos richting het hoogste punt van Schokland, waar vroeger de haven was. Door de vossenjacht leren we meer over de bewoners van Schokland, waarbij steeds het gevaar van de Zuiderzee dreigde.
Delen van het eiland werden weggeslagen en de bewoners krijgen soms letterlijk natte voeten. De regering besloot in 1859 het eiland niet langer te willen redden en verplicht de bewoners, met huis en al, het eiland te verlaten. Hun huis moesten ze (per boot dus) meenemen, zodat de regering zeker wist dat ze niet naar het eiland zouden terugkomen.
Schokland blijft bestaan, totdat de Noordoostpolder wordt gemaakt. In de haven kun je goed zien hoe hoog de Zuiderzee geweest moet zijn. Het is bijzonder om voor te stellen dat al het land en de dorpjes die je voor je ziet, vroeger niet bestonden en je op datzelfde punt alleen maar zee zou zien.
Museum
Op Schokland woonden 12.000 jaar geleden al mensen, die allerlei sporen hebben achtergelaten. En zelfs tot aan de ijstijd aan toe zijn op Schokland zwerfkeien gevonden.
In het museum wordt de geschiedenis en de overblijfselen van dit eiland weergegeven. Je ziet er resten van Mammoeten bijvoorbeeld, maar ook een 4000 jaar oude voetafdrukken, met kindervoetjes die bij Schokland zijn gevonden. Het museum is klein, maar mooi opgezet. Het kleine kerkje dat je ook kunt bezoeken is prachtig.
Schokland met kinderen – een aanrader om te bezoeken?
Wij vonden het bezoek aan Schokland in de provincie Flevoland een aanrader; alles is goed verzorgd en uitgedacht. Je wordt echt meegenomen in de geschiedenis van deze bijzondere plek. De vossenjacht was erg leuk, al had mijn zoontje spijt van zijn laarzen. Die liepen na 3.5 kilometer wandelen toch echt niet zo fijn meer!
Er worden vaker activiteiten georganiseerd die op de website staan. En elke eerste en derde zondag van de maand is er in het bezoekerscentrum een Doe-middag voor kinderen. Maar ook zonder deze activiteiten is het een fijne plek om de geschiedenis in te duiken en/of als je van wandelen of fietsen houdt.
Meer over de omgeving? Lees onze tips voor uitjes in Flevoland!
Of bekijk hoe leuk Batavialand is in Lelystad.
En ga eens naar het Waterloopbos.