Salzwelten Hallein bezoeken met kind

0

Salzburg heeft haar naam niet toevallig gekregen; de stad dankt haar rijkdom aan de vele zoutmijnen in de omgeving. Tegenwoordig zijn die mijnen niet meer in gebruik voor zoutwinning, maar wel opengesteld voor bezoekers. Nicole deelt haar ervaringen in de Salzwelten Hallein.

Wij bezoeken tijdens onze stedentrip Salzburg met kind de mijn in Hallein. Het bezoek is met de trein, een boot en een glijbaan. En dat blijkt bijzonder leuk!

Salzwelten Hallein bezoeken

Bij het binnenkomst in de mijn krijgen we beschermende kleding aangereikt; een lelijke bruine broek en een soort witte doktersjas. Het ziet er niet charmant uit, maar de stemming zit er wel gelijk in. Dan mogen we plaatsnemen op een lange balk op een treintje dat ons met flinke vaart de mijn in voert, voordat we te voet verder gaan.

Een gids vertelt ons onderweg al het een ander over de mijn, maar we stoppen ook een aantal keer voor een film die de rest vertelt. Over het proces van zoutwinning en over de rol van de mijn in de rijkdom van Salzburg.

Glijbaan

Maar dan komt het leukste gedeelte; we mogen van de glijbaan! Net als de mijnwerkers jaren geleden glijden we over een bijzonder lange houten glijbaan in sneltreinvaart de diepte in. Of zij destijds ook zo’n lol hadden als wij vraag ik me af, want het was vast hard werken daar beneden.

Terwijl we steeds dieper de mijn in wandelen door gangen die gestut worden door grote houten balken passeren we de Duitse grens. Een aantal borden geven deze officiële staatsgrens ook onder de grond aan.

Iets verderop gaan we verder per boot. Om zout uit het steen te onttrekken werden ondergrondse meren gecreëerd. Op een van die ondergrondse wateren varen we in het donker onder een laaghangend rotsplafond door. Best spannend.

En dan mogen we nog een keer van de glijbaan af; hoera, deze is zelfs nog langer dan de vorige. Omdat we inmiddels wel heel diep onder de grond zitten mogen we, aan het eind van ons bezoek, gelukkig met de roltrap weer naar boven.

Het is een behoorlijk afwisselende rondleiding door Salzwelten Hallein, we krijgen zelfs nog een klein zout souvenir mee voor thuis!

varen over een ondergronds meer
Varen over een ondergronds meer

Goed om te weten

Er is in de mijn een constante temperatuur van 10 graden. Daarom is het handig om je warm te kleden en een paar stevige schoenen te dragen. Ook goed om te weten is dat de mijn toegankelijk is voor kinderen vanaf 4 jaar.

Naast de ingang van de mijn is een klein openluchtmuseum over het leven van de Kelten uit deze regio. Samen met de kleine speeltuin een prima plek om te bezoeken terwijl je wacht tot de rondleiding door de mijn begint. Het museum en de speeltuin zijn gratis toegankelijk.

Met de Salzburg Card krijg je een kleine korting op de entree van de Salzwelten.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.