Bijzonder weekend in het Ruhrgebied met kinderen | 5 Tips

0

In mijn vorige blog kon je al uitgebreid lezen waarom het Ruhrgebied absoluut een bezoek waard is. In deze blog heb ik 5 plekken op een rijtje gezet die niet mogen ontbreken als je een weekend op avontuur gaat in het Ruhrgebied met kinderen.

Heb jij leuke tips voor dit gebied? Deel ze met ons, dan zetten we ze erbij!

Ruhrgebied met kinderen

Museum Henrichshütte Hattingen

Verspreid over het Ruhrgebied vind je verschillende musea die je meenemen in de geschiedenis van het Ruhrgebied. Ook vind je verschillende musea waar je alles kunt leren over de mijnbouw en de ijzerertsindustrie.

Wij bezochten Museum Henrichshütte Hattingen, waar het verhaal vertelt wordt over de weg van IJzer en staal.

Ruhrgebied met kinderen
Ruhrgebied met kinderen

150 jaar lang werkten 10.000 mensen in dit enorme industriegebied. Ze produceerden hier cokes, ijzer en staal. In 1987 werd de laatste hoogoven op dit terrein stilgezet. Tegenwoordig is het de oudste nog bestaande hoogoven in het gebied en je kunt deze hoogoven beklimmen.

In het museum kunnen kinderen het spoor van de Blauwe rat, de mascotte van het museum, volgen en door het volgen van de route leer je hoe ijzer en staal gemaakt worden.

De route eindigt boven op de hoogoven, hiervoor moet je wel een flink aantal stalen trappen trotseren en niet teveel last hebben van hoogtevrees. Het spoor van de blauwe rat loopt langs een aantal interactieve stations en door het doen van opdrachten kun je een code kraken. Helaas vertelt de rat zijn verhaal wel in het Duits, maar dat maakte onze dochter niet zoveel uit!

Achteraan op het terrein ligt ook nog een leuke speeltuin. Er is genoeg te doen om je een paar uur te vermaken bij dit uitje in het Ruhrgebied met kinderen!

Tiger & Turtle

Tiger & Turtle

Bovenop een van de slakkenbergen in het Ruhrgebied, in de buurt van Duisburg, vind je een heel bijzonder kunstwerk: Tiger & Turtle. Een echte aanrader tijdens een bezoek aan het Ruhrgebied met kinderen.

Het is een constructie van staal dat lijkt op een achtbaan, maar waar je lopend ‘in gaat’. Niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees, zoals ik, maar de andere helft van de familie klom helemaal naar de top. Als je naar boven klimt heb je een heel mooi uitzicht over het gebied.

Tiger & Turtle

Extra tip: beklim de Tiger & Turtle rond zonsondergang (of zonsopgang) zeker op heldere dagen zorgt het mooie licht van de ondergaande zon voor een heel mooi beeld, perfect om mooie foto’s te maken en het maakt het uitzicht vanaf de top ook extra mooi.

Tiger & Turtle

Tetraëder & het Hallenhuis

Ook de slakkenberg Beckstraße in Bottrop is een aanrader. Op de top staat het bijzondere kunstwerk Tetraëder, dat je al vanaf de snelweg kunt zien. Het is een soort futuristische piramide midden in een maanlandschap.

De top van de berg kun je bereiken via een slingerweg naar boven of via een flinke trap aan de andere kant van de berg. We vonden de slingerweg niet heel duidelijk aangegeven, dus zijn we eerst de verkeerde kant opgelopen. Als je direct de goede route neemt naar boven, dan slinger je in een klein half uurtje naar de top.

Ook de slakkenberg Norddeutschland in Neukirchen-Vluyn met op de top het bijzonder Hallenhuis van staal is een bezoekje waard. Hier klim je eenvoudig naar boven via een metalen trap (359 treden), maar er liggen ook verschillende wandel- en fietspaden die je naar de top brengen.

Bovenaan vind je een groene oase, een ideaal plekje voor een picknick of om op warme dagen even uit te waaien tijdens een bezoek aan het Ruhrgebied met kinderen.

Ruhrgebied met kinderen

Lichtmuseum Unna

Iets verder in het Ruhrgebied ligt Unna. Hier vind je in een voormalige Bierbrouwerij een Lichtkunstmuseum. Het museum ligt onder de grond in de kelders van de brouwerij. Je kunt het museum alleen bezoeken met een gids, maar die kan je van alles vertellen over de kunstwerken.

Elke tweede zondag van de maand is er een speciale familierondleiding en daarnaast zijn er in de vakanties speciale activiteiten (en rondleidingen) voor kinderen.

Ruhrgebied met kinderen

Landschäftspark Duisburg

Een van de bekendere plekken in het Ruhrgebied, maar zeker de moeite waard!

Het Landschapspark Duisburg-Noord was oorspronkelijk een ijzersmelterij. Het terrein is gratis toegankelijk en je kunt hier lekker ‘verdwalen’ tussen de imposante oude fabrieken. Je kunt verschillende hoogovens beklimmen, je kunt wandelen en fietsen over het terrein, maar je kunt ook klimmen en zelfs duiken in de grote gasopslag.

In de weekenden worden de oude fabrieken ’s avonds mooi verlicht en dat maakt een bezoek aan het terrein wel extra bijzonder.

Blogger Karlien was in augustus in het Landschapspark en toen waren er allerlei foodtrucks.

Ruhrgebied met kinderen

Natuurlijk is er in het uitgestrekte Ruhrgebied met kinderen nog veel meer te beleven (bijvoorbeeld de Zoo Duisburg en Sea Life), maar dit zijn de 5 plekken die wij tijdens ons verblijf in het Ruhrgebied het meest bijzonder vonden.

Lees ook: Wunderland Kalkar met kinderen en dit doe je in Oberhausen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.