Rondreis Zwitserland | Mijn vakantie

Op rondreis Zwitserland? Ik deed dit: ik was een week onderweg in dit prachtige land. In deze uitgebreide blog deel ik mijn reisroute en wat ik gezien heb.

Het is vrijdagochtend vroeg als ik van huis vertrek naar Schiphol. Voor het eerst sinds de kinderen er zijn ga ik langer dan een nacht weg van huis. Spannend! Ik reis eerst naar Bern.

Rondreis Zwitserland

Lang geleden woonde ik een jaar in Bern en toch blijft de schoonheid van de stad mij ieder bezoek weer verrassen. Vervolgens stap ik in de trein naar Emmental, de eerste stop van mijn rondreis Zwitserland. Deze rondreis maak ik per trein. Ik vlieg naar Zürich en daar stap ik op de trein naar Bern. Je kan in Zwitserland ook rondreizen per auto. Het treinnetwerk is zo goed dat mijn voorkeur uitgaat naar de treinen.

Emmental ligt niet ver van Bern, toch ben ik er tijdens mijn uitwisselingsjaar nooit geweest. Toen ik hoorde dat je in Emmental bij een demonstratie over kaas maken kon zijn, vond ik dat mijn kans om deze omgeving te ontdekken! Ik kom na een treinrit en een stukje met de bus aan bij een klein dorp waar de beroemde kaas van Emmental vandaan komt.

Kaasmakerij

Bij de kaasmakerij wacht er een vol programma. Allereerst krijg ik een demonstratie van het maken van verse kaas. Een proces van bijna een uur. Ik mag een stuk mee naar huis nemen. Deze demonstratie is zeer interessant, leuk om te zien hoe je van volle melk met een aantal ingrediënten, vaardigheden en geduld jonge, verse kaas kan maken.

Vervolgens krijg ik van een andere medewerker een rondleiding door de kaasmakerij en over het terrein. Deze dame is geboren in Nederland en spreekt ook goed Nederlands. Een rondleiding over het terrein kan ik je aanraden.

Emmental

Fietsen door Emmental

Daarna stap ik op de fiets, een E-bike. Met de fiets had ik eigenlijk naar een uitzichtspunt in Lueg moeten gaan. Dit vind ik helaas niet. Wel kom ik een heerlijk bankje tegen: onder een boom in de schaduw met uitzicht op de Alpen. Het fietsen gaat erg makkelijk. Door de hulpmotor merk je amper dat je naar boven fietst en je schiet vooruit!

Bern | Dag 2 Rondreis Zwitserland

Op de tweede dag in Zwitserland ontdek ik Bern: een stadswandeling, naar de Rosengarten en heel veel meer. In de ochtend maak ik een stadswandeling met een local, inclusief een tour door de Zytglogge. Later op de dag ontdek ik de Rosengarten, wandel ik langs de Aare en geniet ik van een diner op een prachtige locatie.

In hotel Allegro overnacht ik. Het is een prachtig hotel, uitzicht op de bergen en een fantastisch ontbijt. De kwaliteit van het ontbijt bij een hotel zegt vaak veel over de algemene kwaliteit en hier was het super!!

IMG_9092

Vanaf het hotel loop je zo de stad in, via de brug op de eerste foto. Overigens stopt tram 9 voor de deur en die brengt je door de stad. Ik kom langs een van de markten die op zaterdag in de stad zijn en loop er een rondje. Op de Bärenplatz is op zaterdag de groente- en bloemenmarkt, op de Bundesplatz is de markt met verse producten en bij de Münster zijn er vlees en specialiteiten te verkrijgen.

Daarna krijg ik een rondleiding door de Zytglogge, de bekendste toren van Bern. Dit is echt een aanrader, je ziet hoe de klokt werkt en na heel veel trappen zie je Bern van boven.

Na deze tour loop ik naar de Rosengarten, weer een plek met een mooi uitzicht. In dit park is het genieten: mooie bloemen, speeltuinen, grasvelden en een heel goed restaurant.

Na het middageten wandel ik langs de Aare, een rivier. Je loopt net langs de stad en je hebt het gevoel dat je in de natuur staat. Wat een heerlijke stad is dit! Kunst, cultuur, natuur, uitzichten en goed eten. Zo’n goede combinatie!

In deze stad kom ik binnenkort terug met mijn gezin. Het is echt een stad maar het wordt nooit te druk. Overal leuke bars, goede restaurants en mooie uitzichten.

Graubünden | Dag 3 rondreis Zwitserland

De derde dag in Zwitserland, ik begin in Bern en eindig in Graubünden. De dag begint in Bern, na een laatste fantastische ontbijt in dit heerlijke hotel. Ik pak vervolgens de tram en ga naar de Gurtenbahn. Ik zit zo lekker in de tram dat ik de halte mis.

Bij het eindpunt blijf ik zitten en na twee haltes ben ik alsnog op de goede bestemming. Een klein stukje lopen verder en ik sta bij de Gurtenbahn. De Gurten is de huisberg van Bern. Hiernaast zat ik ooit op school en in al die tijd ben ik nooit naar boven geweest. Je kan naar boven lopen maar helaas laat het programma dat niet toe.

Tien minuten later sta ik boven. Ik loop een rondje over de berg en geniet van de prachtige uitzichten. Daarna eet ik bij een zelfbedieningsrestaurant dat erg goed is. Vers, gezond en lekker. Wow!

Graubünden

Dan is het tijd om Bern achter mij te laten. Ik reis via Zürich en Chur met de trein naar een klein dorp in de bergen. Sedrun is mijn eindbestemming. Van het zonnige Bern reis ik in vier uur tijd naar Sedrun.

De treinreis is zo mooi dat ik amper door heb dat ik zolang onderweg ben geweest. Als ik uitstap bij mijn eindbestemming in Graubünden sta ik in sprookjesachtig Zwitserland. Een bergdorp, prachtige huizen en heerlijke uitzichten.

Het hotel ligt op een aantal minuten wandelen van het station. Omdat het tussen het winter- en zomerseizoen is als ik er ben, is het stil op straat en in het hotel. Wat een verschil met het levendige Bern. Maar ook, wat een eigen karakter heeft dit dorp. Prachtig om op zo’n plek te zijn.

Graubünden

Sedrun | Rondreis Zwitserland dag 4

De vierde dag in Zwitserland ben ik in Sedrun, in kanton Graubünden. Ik word vroeg wakker. Als ik uit het raam kijk zie ik amper iets. Het heeft een beetje gesneeuwd en verder is het erg mistig. Helaas geen mooi uitzicht op de bergen dus.

Sedrun is een klein dorpje in het dal. De dag ervoor ben ik er gekomen vanuit Bern, via Chur. Normaal zie je overal om je heen bergen, vandaag niet vanwege de mist. De eerste stop van vandaag is de bakker. Om negen uur schuift de vorige eigenaar, en vader van de huidige eigenaar, bij mij aan tafel aan. Hij vertelt mij over hun specialiteiten. Ik krijg een door vol kleine notentaartjes mee naar huis. Mijn man blijkt er gek op te zijn en hoopt dat deze ook in Nederland te koop zijn!

La Truaisch

Daarna loop ik naar het museum van het dorp, La Truaisch. In het museum krijg ik eerst een rondleiding door de bovenste verdiepingen. Omdat het dorp in het dal ligt was het vroeger een aantal maanden per jaar afgesloten van de buitenwereld.

De mensen moesten daarom volledig zelfvoorzienend zijn. Op deze verdiepingen zie je onder andere hoe ze hun spullen maakten. Daarna lopen we naar de kelder, die gevuld blijkt met mineralen. De omgeving is rijk aan kristallen en experts van over de hele wereld bezoeken het museum vanwege de vondsten! Leuke plek om te bezoeken tijdens mijn rondreis Zwitserland.

Museum Truaisch

De rondleiding die een uur zou duren werd twee uur en ik neem afscheid van de vriendelijke man, heer Henry, die mij een goede indruk van Sedrun heeft gegeven. Ik wandel naar het station en neem de trein naar Disentis. In dit nabijgelegen dorp ga ik naar het klooster. In dit klooster eet ik bij het restaurant en deze kok kan erg goed koken!! Vervolgens schuift een priester bij mij aan tafel en met hem wandel ik door de kerk en het klooster. Een prachtig moment!

rondreis Zwitserland

Als ik afscheid heb genomen zou ik terug naar Sedrun moeten om een wandeling te maken naar de oorsprong van de Rijn. Helaas ligt er nog te veel sneeuw. Ik besluit daarom om een stuk verder te reizen met de trein. Na een prachtige rit die over een pas leidt kom ik aan in Andermatt. Pakken met sneeuw liggen er. Ik sta in mijn zomerjasje en besluit de trein direct terug te nemen naar Sedrun.

rondreis Zwitserland

Ticino | Dag 5 rondreis Zwitserland

Dag 5 van mijn reis door Zwitserland! En eerlijk is eerlijk: vooraf zag ik echt wat op tegen deze dag waarop in naar Ticino reis.

Het wordt namelijk een hele volle dag: van Sedrun in Graubünden reis ik naar Chur, de hoofdstad van Graubünden. Daar wandel ik drie uur met een gids, bezoek ik een museum en wacht ik op de postbus. Vervolgens reis ik met de postbus in drie uur naar Kanton Ticino. En daar nog een half uur met de trein. Op het station wacht een local op mij om samen te gaan dineren. Een hele lange dag die achteraf gezien de leukste dag van mijn reis was!

Chur

De dag begint in Sedrun en eindigt in Locarno, Ticino. Na een ontbijt neem ik afscheid van de vriendelijke medewerkers van het kleine hotel. Dan stap ik op de trein naar Chur. Twee uur later stap ik uit en ontmoet ik een gids. Met haar wandel ik een stuk. Door de weilanden en vervolgens komen we na een afdaling in het centrum van Chur terecht. Een prachtige wandeling en tussendoor een heerlijke lunch. Hier lees je verder over Chur!

rondreis Zwitserland

Na een middag in Chur stap ik in de postauto richting Ticino. Deze rit is fantastisch. Een van de mooiste stukken van mijn reis. Mocht je in Zwitserland zijn, dit is mijn aanrader!! De uitzichten zijn fantastisch. Als ik in Bellinzona aankom wil ik eigenlijk de bus terug nemen naar Chur, om de rit nog een keer te ervaren. In plaats daarvan stap ik op de trein naar Locarno.

In Locarno ontmoet ik een local. Met hem ga ik uit eten. We zijn aan de vroege kant en stoppen bij een café. Al direct een lievelingscafé van mij. De sfeer, de uitstraling, de gemoedelijkheid. Zo heerlijk! Na een gezellig diner blik ik terug op de dag en in plaats van een overvolle dag was het een dag vol gezelligheid!

rondreis Zwitserland

Locarno | Dag 6

In de ochtend, de laatste van mijn rondreis Zwitserland, ontbijt ik in de binnenplaats van het hotel. Je zit binnen en toch ook buiten. Heerlijk weer, prachtig dat dit kan. Zeker omdat ik de ochtend daarvoor nog in de sneeuw zat!!

Na het ontbijt ga ik naar de berg van Locarno. Er zijn twee etappes en twee liften. De eerste lift mis ik omdat ik al enthousiast naar boven ren. Ik kom langs het sanctuarium Madonna del Sasso, een kerk die op een prachtige plek boven het dorp is gebouwd. Binnen geniet ik van de pracht en praal, buiten geniet ik van het mooie uitzicht.

Bergen

Vanwege mijn strakke reisschema kan ik de tweede etappe niet wandelen. Dit stuk is ook langer en steiler. Mocht je van wandelen houden is het wel een aanrader! De tweede lift is een uitdaging voor mensen met hoogtevrees vertel ik uit ervaring. Als je boven bent, ga direct naar links. Gelijk achter het restaurant is een uitzichtpunt. Een prachtig uitzicht, voor mensen met hoogtevrees wellicht een te mooi uitzichtpunt.

Na dit uitzichtpunt wandel je richting het blotevoetenpad en de rest van het park op de berg. Er is dan verderop nog een kabelbaan naar de echte top! Ook dit stuk kan je uiteraard wandelen. Wat ik ook heb gezien zijn mensen die de hele etappe omhoog gaan per lift en vervolgens terug naar Locarno wandelen.

Valle Maggia

Na mijn ochtend op de berg ontmoet ik een gids die mij naar de Valle Maggia brengt. Weer zo’n hoogtepunt tijdens de rondreis Zwitserland.

Samen rijden we ruim een half uur en komen in een totaal andere wereld terecht. Hier hebben de mensen ervoor gekozen om te leven zonder stroom. De bouw van de huizen is ook totaal anders dan in de rest van Zwitserland. Ik geniet van de natuur en architectuur.

In de namiddag ga ik naar het zwembad van Locarno. Dit zwembad ligt direct aan het Lago Maggiore, een prachtig uitzicht dus! In het buitenzwembad trek ik bijna een uur baantjes in water uit het meer. Heel koud en heel mooi tegelijkertijd. Wat een heerlijke dag!!

rondreis Zwitserland
Lago Maggiore

Bellinzona | Dag 7 rondreis Zwitserland

Op een stralende donderdag verlaat ik Locarno en reis ik met de trein naar Bellinzona. Dit is een mooie Middeleeuwse stad. Hier bezoek ik Castelgrande en ik wandel door de stad. Na de lunch is mijn reis door Zwitserland helaas voorbij, dan mag ik na deze intensieve vakantie naar mijn kinderen. Wel geniet ik nog van een mooie treinrit naar Zürich.

Ik ga vandaag naar Bellinzona, de hoofdstad voor Ticino. Vanaf het hotel loop ik naar het station, dat is met bagage een minuut of tien lopen. Bellinzona is vanuit Locarno een prima locatie voor een uitstapje.

Als ik in Bellinzona aankom valt bij mij direct op dat deze stad toch weer heel anders oogt dan Locarno. Eigenlijk heeft iedere stad in Zwitserland een eigen karakter en uitstraling, het is daarom heel interessant om de verschillende steden te bezoeken.

Een mooie dag, in de zon, uitzicht op de kastelen terwijl je in een kasteel zit, wat wil je nog meer?

Ik wandel door de mooie en kleurrijke stad als ik tegen Castelgrande aanloop. Ik loop het kasteel in en zie voor me twee liften. Als ik mij omdraai zie ik de trap. Via de trap ga ik omhoog, het is een stevige klim maar het uitzicht is des te mooier als je boven bent. Het kasteelt doet zijn naar eer aan want het is echt heel groot. Enorme uitlopers van het kasteel lopen door de stad heen.

IMG_0088
IMG_0099

Kasteel Montebello

Dan loop ik naar kasteel Montebello. Als ik halverwege de klim ben merk ik dat ik al terug moet naar het centrum, omdat ik een lunch gepland heb om twaalf uur. Als ik over het stadsplein loop zie ik een orkest staan. Ik blijf even staan kijken en dan gaan de kerkdeuren open. Een hele stoet mensen komt naar buiten terwijl het orkest muziek maakt. Een prachtig gezicht!

In Castelgrande neem ik wederom de trap omhoog. Ik ga eten bij Grotto San Michele, dit traditionele restaurant ligt in het kasteel. Deze Grotto heeft een terras met een uitzicht over de stad én de andere twee kastelen, perfect! Ik eet een heerlijke salade en een risotto met Parmezaan. Een mooie dag, in de zon, uitzicht op de kastelen terwijl je in een kasteel zit, wat wil je nog meer?

Vliegveld Zürich

Na deze heerlijke lunch is het voor mij tijd om terug naar het station te gaan. Mijn vliegtuig vertrekt vroeg in de avond terug naar Nederland. Op het station koop ik een enorme voorraad chocola voor thuis en dan stap ik in de trein. De reis naar Zürich is wederom adembenemend mooi.

Rondreis Zwitserland maken

Langs bergwandelen, uitzicht op het dal en ik kom langs verschillende meren. Wat is Zwitserland een mooi en divers land. Een ideaal vakantieland als je het mij vraagt met de mooie steden die nooit te druk zijn, de prachtige landschappen en de vele Wanderwegen!

Dat was het, het verslag van mijn vakantie in Zwitserland van een week. Wat een heerlijke bestemming is het, met de bergen, natuur, steden, leuke activiteiten en mooie uitzichten. Meer tips voor bestemmingen in Zwitserland lees je in de uitgebreide blog over Zwitserland met kinderen.

Zoek je plekken om te overnachten, dan raad ik Booking.com aan. Hier zie je een uitgebreid overzicht van hotels, appartementen en vakantiehuizen. Overweeg ook hostels, zodat je redelijk betaalbaar kan rondreizen.

Lees ook:

16 Comments
 1. Yvonne zegt

  Prachtige omgeving!

 2. Els zegt

  Wat gaaf naar Zwitserland, daar wil ik ook echt nog een keertje naar toe. Ben je helemaal alleen gegaan?

  1. Karlien zegt

   Zwitserland is echt de moeite waard, stedentrip Bern bijvoorbeeld. Klopt ik was zonder mn gezin!

 3. Rowan zegt

  Wat leuk om met jou mee op reis te gaan! Die foto’s van de uitgestrekte grasvelden zijn echt mooi! Lijkt mij heerlijk om hier te fietsen!

  1. Karlien zegt

   Was echt zo’n perfecte dag, ’s ochtends in het vliegtuig, in de middag heerlijk op de fiets in deze omgeving!!

 4. Narelle | wegvanhetnoorden.nl zegt

  Leuk om op deze manier met je mee te reizen 🙂 Prachtige omgeving daar en wat leuk die kaasmakerij, ik hou van kaas! 😉

  1. Karlien zegt

   Ik ben gek op kaas 😀

 5. Jacomijn - Safe and Healthy Travel zegt

  Zwitserland blijft voor mij toch een land met dat ultieme vakantiegevoel van vroeger. Heerlijk om die omgeving dan op een fiets te verkennen!!

  1. Karlien zegt

   Voor mij ook! Grappige is dat de ene helft van de lezers Zwitserland ziet als het ultieme vakantieland uit de jeugd, de andere helft is er nog nooit geweest 🙂

 6. Judith | Worldwife.nl zegt

  Zwitserland lijkt me een heerlijk fris en schoon land. Ik moet er toch maar eens naar toe gaan.

  1. Karlien zegt

   Is echt de moeite waard 🙂

 7. Denise - Follow my footprints zegt

  Mmm, ik krijg meteen zin in kaas! In Zwitserland ben ik alleen vroeger vaak geweest, maar dan naar de wintersport: Veysonnaz, Anzère en nog een plaatsje.

 8. Aniek zegt

  Zwitserland is bij mij vaak dat land waar je irritant langzaam moet rijden op weg naar Italië (geef mij maar Duitse autobahn), maar ik dacht er ook al aan om er eens een paar dagen naartoe te gaan. Met het vliegtuig of de auto ben je er zo en de natuur is prachtig!

  1. Karlien zegt

   Hahah jaa ik hoorde over een andere plaats in Zwitserland ook dat veel mensen het overslaan op weg naar het Zuiden. Maar echt de moeite waard om even te stoppen!

 9. Jenny - ikreis.net zegt

  Wat een mooie omgeving. En lekkere kaas 😉

  Ik ben al veel te lang niet meer in Zwitserland geweest…

 10. Carolien | Dream the World zegt

  Ik hou van bergen en van kaas, dus hier moet ik zijn begrijp ik 😉 Was je op een persreis? Leuk zo’n rondleiding in kaasmakerij, ik had dit ook tijdens mijn persreis in Griekenland.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.