Californië met camper | Onze gezinsvakantie + route en tips

Een verslag van een rondreis in Californië met camper en peuter! Lisette was met haar man en hun zoon van twee in Amerika op vakantie en deelt in deze reisblog hun ervaringen.

In 2012 zouden wij naar Californië gaan. De plannen wijzigden toen we werden gevraagd mee te gaan naar Bali (geweldig!). Dus werd Californië doorgeschoven, maar deze bestemming bleef boven aan de lijst staan.

Het oorspronkelijke plan was om meer van de westkust van Amerika te zien, maar vanwege de hoge temperaturen daar en de vele kilometers hebben we de reis beperkt tot het rustiger rondreizen in alleen Californië. Het leek ons ideaal om met een camper te reizen, en Californië heeft de perfecte afwisseling van natuur, stad en strand.

Californië per camper | Familiereizen

#1 Boek via Travelnauts de 20-daagse Familiereis per camper door West-Amerika. Jullie kunnen tijdens deze rondreis geweldige routes als de Highway 1 en Route 66 rijden, barbecueën op een Amerikaanse ‘campsite’ en midden in de natuur kamperen.

#2 Boek bij camperspecialist Travelhome de 23-DAAGSE REIS SPECIAAL VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN! Tijdens deze route zie je de grote hihglights van Zuidwest-USA en pas je hierin wat leuke dingen voor de kinderen.

Roadtrip Californië met camper

Lange vlucht met een peuter

We gingen uiteraard met het vliegtuig naar Amerika! Ik heb wel bewust gekozen voor een rechtstreekse vlucht. Overstappen na een uurtje vliegen in Londen leek mij niks. Ietsje duurder, maar het scheelde naar mijn idee ook een hoop stress en gedoe om direct te vliegen.

De heenreis duurde 10,5 uur (terug 9 uur), op Schiphol was er iets met de ESTA aanvraag van Bart. Dat duurde lang, waardoor we eenmaal door de douane bijna meteen konden inchecken. We hebben gewacht tot merendeel van de mensen in het vliegtuig zat zodat Niel niet nog langer stil moest zitten. Niel vond het allemaal prima en prachtig!

We zijn heel relaxed geweest, hij heeft veel filmpjes gekeken, rondjes gelopen, gegeten wat hij wou (niet de pasta, alleen de kaas en crackers, prima, wij doen niet moeilijk voor de komende 10 uur). Even geslapen en vrolijk het vliegtuig weer uit. De terugvlucht ging ook prima, we zaten beiden vluchten met z’n drieën naast elkaar en weer heeft Niel zich voorbeeldig gedragen. Beetje eten, spelen, rondlopen, verschonen (heel leuk in een vliegtuig!) de tijd gaat super snel als je vliegt met een peuter!

Meer lezen over vliegen met kleine kinderen? Lees dit artikel over je vlucht en de handbagage.

Californië met camper: rondreis en tussenstops

Onze vakantie in Amerika start in San Francisco, daar hadden we een hotel geboekt. Dit was de Da Vinci Villa, een prima hotel! Inclusief zwembad, dus we hebben even gezwommen met Niel. Het was een schoon hotel, prima bedden en op loopafstand van de hotspots van San Francisco.

We hadden twee tweepersoonsbedden en voor Niel een Deryan tentje mee, dat was zijn slaapplaats op één van de bedden. Dit ging prima! Even wat gepuzzel met slapen en jetlag maar ook dat was na twee nachten prima in orde.

Ga! In mijn omgeving hoor is zoveel, nou dat doe ik niet hoor met een peuter. Al zou ik dol graag daar en daar heen willen. Zo ontzettend zonde, de wereld is mooi en de beste leerschool voor ons!

Route bepalen met peuter

Na deze twee dagen zijn we de camper gaan op halen en daarmee startte onze rondreis Californië. De route ging via Yosemite, Sequoia, Bakersfield, LA, Santa Barbara, Pismo Beach, Big Sur, Carmel en Haywork (plaats naast San Francisco om de camper weer in te leveren.)

Ideaal want we hadden ons huis altijd mee! Even een broodje of wat drinken tussendoor, en Niel elke nacht weer in het zelfde bedje (tentje). Ik zou dit zeker nog een keer doen, de vrijheid met een camper tijdens je vakantie is zo fijn. Zeker als je onderweg bent met een (klein) kind.

Deze rondreis Californië met camper was voor ons de eerste verre reis met Niel. Daarom vonden wij het wel zo prettig om alles vast te leggen. We hadden maximaal vier uur rijden per dag gepland(1x in de gehele vakantie) en dat was prima te doen. Je rijdt toch wat langzamer met een camper.

Californië met kind

Californië met kinderen

Californië is geweldig voor kinderen! We hebben zeehonden, dolfijnen, zeeleeuwen en een coyote in het wild gezien. In San Francisco hebben wij veel rondgelopen en een boottocht onder de Golden gate bridge gemaakt. Dat was erg leuk en goed te doen.

In de nationale parken heeft Niel zich uitstekend vermaakt met alle ruimte om zich heen, een zaklamp, een bal en de natuur. Heerlijk om te zien. In LA hebben we Disneyland bezocht! Dat hebben we allemaal ook als zeer tof ervaren. In alle restaurants zijn kinderen welkom. Niel kreeg bijna overal een kleurplaat met krijtjes, en het personeel maakte een praatje met hem. Langs de highway 1 hebben we allerlei prachtige stranden gezien, en heerlijk in de branding en met het zand gespeeld. Het aquarium in Monterey is duur maar echt super leuk, heel veel speeldingen voor kids van alle leeftijden en natuurlijk mooie beestjes om te zien.

Aanrader!

Ik raad het iedereen met (kleine) kinderen aan om met de camper te reizen, Niel vond het prachtig! Helpen met alles aansluiten, het slapen in de camper. Als ouder heb je tijdens de rondreis Californië met camper de vrijheid om verschillende plekken te zien zonder je kind elke avond weer op een andere plek neer te leggen. Ook kan je gemakkelijk zelf koken voor als je niet uit eten wilt gaan. Wij hebben ongeveer 70% van de tijd thuis (bij de camper) gegeten en de andere maaltijden gingen we uiteten.

Dit gezin maakte een rondreis door West-Amerika met kids
Meer over Amerika met kleine kinderen? Wij waren met een baby in Florida.

4 Comments
 1. Lisette zegt

  Dank je wel Karlien! Vond her super leuk mijn ervaring te mogen delen. Groetjes Lisette

  1. Karlien zegt

   Dank je voor je ervaring ! Echt tof om te lezen 😀

 2. Bianca zegt

  Een mooie reis! Fijn dat het allemaal zo goed is gegaan 🙂 Ik had het idee dat het best lastig is met een klein kindje, maar dit klinkt allemaal goed. Een camper is dus zeker een aanrader en inderdaad, in Californië is genoeg leuks voor (kleine) kinderen 😀

 3. Mi zegt

  Waar hebben jullie de camper gehuurd?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.