Roadtrip Spanje Portugal met kinderen

Een roadtrip Spanje en Portugal met kinderen: welke route volg je? Wij waren in januari met het gezin in deze landen en reden rond. In deze blog deel ik welke regio’s, steden en dorpen wij bezochten.

Het idee voor een roadtrip Spanje Portugal met kinderen ontstond toen ik de vliegtickets naar Lissabon had geboekt. We wilden “iets” meer van de omgeving van Lissabon zien. En toen kwam ik erachter dat Sevilla helemaal niet zo ver van Lissabon ligt. Langzamerhand werd een vakantie in de omgeving van Lissabon veranderd in een roadtrip. Wat we deze en waar we verbleven deel ik in deze blog.

Onze roadtrip Spanje Portugal met kinderen

Dag 1 – 2: Costa da Caparica

Op dag 1 vliegen we van Schiphol (vanaf de M Pier) naar Lissabon. De eerste dagen van onze rondreis verblijven we net onder Lissabon, aan de Costa da Caparica.

Het is oudejaarsavond als we aankomen in Portugal en dat hebben we geweten: ongeveer alles was dicht. Gelukkig vonden we in ons strandhuisje (via AirBnB) pasta, tomatenblokjes en noodles.

Het strand begint echt bij onze voordeur en de volgende ochtend vier ik het nieuwe jaar op het Portugese strand. Wat een mooie plek is dit! Daarna rijden we naar het Parque Natural da Arrábida, een heel mooi natuurpark met prachtige stranden.

Parque Natural da Arrábida

Dag 3: Van Portugal, via Badajoz, naar Sevilla

Dag 3 is onze eerste echte reisdag van de roadtrip Spanje Portugal met kinderen. We rijden van de kust bij Lissabon naar Sevilla in Spanje. Afstand: ruim 450 kilometer.

Deze afstand vinden we teveel om in één keer te rijden, dus we plannen een tussenstop in de stad Badajoz. Deze stad ligt in de regio Extremadura.

Badajoz

In de stad bezoeken we het Alcazaba, met het park erbij en we wandelen over de lange muren. Tot groot plezier van de kinderen komen we een speeltuin tegen. Daarna wandelen we nog even het centrum binnen, met de smalle straten en gezellig pleintjes.

De geplande tussenstop van 2 uur wordt een tussenstop van 4 uur. Dan moeten we echt verder gaan rijden, om niet in de spits bij Sevilla aan te komen.

Badajoz

Dag 4: Sevilla

Sevilla! Deze stad wilde ik al zolang eens bezoeken en ik kan niet wachten om op pad te gaan. Zo bijzonder om deze stad te ontdekken tijdens onze roadtrip Spanje Portugal met kinderen.

Op dag 3 in de avond en op dag 5 in de ochtend lopen we ook rond in Sevilla, op dag 4 zien we echter het meest van de stad.

Een hele dag in Sevilla met kinderen, voor ons leverde dat ongeveer 17 kilometer op. En daarbij heel veel indrukken, bezienswaardigheden, kinderactiviteiten en leuke restaurants. Sevilla is echte en toffe, kunstzinnige stad. Wij vonden het fantastisch om hier rond te lopen.

In de zomermaanden is het bloedheet in Sevilla, dus dat is waarschijnlijk niet zo’n goede periode om deze stad te bezoeken. Buiten deze maanden is het echt een aanrader.

Sevilla

Dag 5: El Torcal de Antequera

Dag 5: in de ochtend rijden we verder naar Malaga, een stad in het zuiden van Spanje. Dit is zo’n 200 kilometer rijden.

Zoals vaker zochten we naar een leuke tussenstop, dit keer specifiek naar een mooi gebied op de route van Sevilla naar Malaga. Dat was El Torcal de Antequera, een natuurgebied net buiten Malaga.

Johan was wat aan het mopperen toen we de snelweg van Sevilla naar Malaga verlieten: waarom deze omweg. Toen we bij de parkeerplaats waren begreep hij de meerwaarde van de omweg: het zogenaamde pannenkoekengebergte is interessant om te zien.

In dit bijzondere natuurgebied zijn diverse wandelroutes uitgezet. Wij volgen de route van 3 kilometer en doen daar zo’n 2 uur over. In de winter is het een mooi gebied, in de lente is het waarschijnlijk nog mooier.

El Torcal de Antequera

Dag 6: Malaga

We rijden aan het eind van dag 5 door naar Malaga, waar we twee nachten blijven. Dag 6 brengen we volledig door in Malaga, op dag 7 lopen we ’s ochtends nog wat rond door de stad en daarna vervolgen we onze roadtrip Spanje Portugal met kinderen.

Malaga blijkt een ontzettend leuke stad om met kinderen te bezoeken. Vanwege de bezienswaardigheden, het gezellige centrum, de musea, kinderactiviteiten en het mooie strand. Hierdoor heb je ruim keus uit activiteiten.

roadtrip Spanje Portugal met kinderen
Malaga

We hadden mazzel toen we in de stad waren: het was een feestdag, vergelijkbaar met Sinterklaas bij ons. Er reed een enorme optocht door de straten en vanuit alle praalwagens werd snoep gegooid.

Lees in deze blog al onze tips voor Malaga met kinderen, een stad waar we graag nog eens terugkomen.

roadtrip Spanje Portugal met kinderen
Malaga

Dag 7: Ronda

Na ons bezoek aan Malaga met kinderen, met een heerlijke namiddag op het strand, rijden we door naar de volgende bestemming van onze roadtrip Spanje Portugal met kinderen. Dat is het bijzondere dorp Ronda. Hierbij kiezen we voor de weg via Marbella (A397), want dat schijnt een mooiere route te zijn dan de snelste route.

In Ronda met kinderen blijven we een nacht, dus als we aan het begin van de middag aankomen in dit stadje gaan we direct op pad.

roadtrip Spanje Portugal met kinderen
Ronda

Ronda is bekend door de bijzondere ligging, de diepe kloof Tajo de Ronda en de brug Puente Nuevo. Aan een dag in Ronda heb je voldoende, tenzij je nog wilt gaan wandelen in de omgeving.

roadtrip Spanje Portugal met kinderen
Ronda

Dag 8: Cadiz

Volgende stop van onze roadtrip Spanje Portugal met kinderen is Cadiz, aan de Costa de la Luz. Cadiz ligt op een schiereiland. In de zomer amper bereikbaar vanwege het toerisme, in de wintermaanden valt die drukte reuze mee.

Leuk aan Cadiz is dat het een mooie, oude havenstad is. Je combineert cultuur hier heel gemakkelijk met dagen op het strand.

Bekijk onze tips voor Cadiz met kinderen. Ik had hier zo een paar dagen kunnen blijven, heerlijk slenteren door de straatjes, koffie drinken en naar het strand gaan. Johan vond Cadiz, in verhouding tot alle andere plekken tijdens onze rondreis, het minst leuk om te bezoeken.

roadtrip Spanje Portugal met kinderen
Cadiz

Dag 9 – 11: Algarve

En na Cadiz reden we weer de grens van Portugal over. Onze roadtrip Spanje Portugal met kinderen vervolgden we in de mooie Algarve. De afstand van Cadiz naar Silves was bijna 400 kilometer. Vanwege gedoe met tolsystemen (zie hieronder de praktische tips) hebben we de geplande stop bij Parque Nacional de Doñana achterwege gelaten.

Omdat we in januari in de Algarve waren hadden we niet zoveel aan een verblijfplaats naast een van de mooie stranden. Daarom ging ik op zoek naar een stadje met wat bezienswaardigheden en kinderactiviteiten. Zo kwamen we uit bij een huisje in het stadje Silves.

De Algarve is een prachtige regio in het zuiden van Portugal. Wij brengen onze dagen door met wandelen, het kasteel in Silves bezoeken, en rondrijden langs de mooie stranden in de regio.

Wat je doet en waar je verblijft in de Algarve? Lees het in de (heel uitgebreide) blog over de Algarve met kinderen.

roadtrip Spanje Portugal met kinderen
Algarve

Dag 12 – 14: Sintra

Onze laatste dagen in Portugal brengen we door in Sintra. Vanaf Silves is dit zo’n 275 kilometer rijden. In de ochtend wandelen we door de heuvels van Silves, in de middag rijden we in een keer door naar Sintra.

Tijdens een eerdere reis naar Portugal reden we op een hele mooie zomerdag naar Sintra. Toen was het hartstikke druk, dit keer waren we veel beter voorbereid op een bezoek aan Sintra.

Sintra met kinderen bezoeken is ontzettend gaaf: in dit stadje staan heel veel paleizen. Er is ontzettend veel te doen en te zien. Zoveel dat een goede voorbereiding haast noodzakelijk is. In mijn blog over Sintra met kinderen lees je al mijn tips voor een eerste bezoek aan deze stad.

Dit was het, onze 14 dagen door Spanje en Portugal met de kids. Wat een fantastische rondreis was het, met een combinatie van gave steden, natuurgebieden en mooie stranden. Hieronder deel ik de praktische tips voor je roadtrip Spanje Portugal met kids.

rondreis Spanje Portugal met kinderen
Sintra

Praktische informatie roadtrip Spanje Portugal met kinderen

Auto huren

Als je op een roadtrip gaat dan heb je een auto nodig. Wij huurden een auto bij Sunny Cars. Reden hiervoor is dat de verzekeringen en dergelijke dan direct geregeld zijn: dat scheelt gedoe!

Ga je net als wij de grens over, dan moet je dit vooraf aanvragen bij de verhuurder. Wij betaalden per dag een extra bedrag voor de tijd dat we in Spanje waren.

Tolwegen en tolsysteem

En dan het gedoe met de tolwegen en het tolsysteem. In het stuk over de Algarve gaf ik al aan dat we een geplande tussenstop bij een natuurgebied oversloegen omdat we de tol moesten regelen. Zonde van de tijd, maar liever de tol tijdig betalen dan een boete betalen.

We kwamen er na een paar dagen in Portugal achter dat er elektronische tol bestaat in Portugal (daarnaast bestaan er ook klassieke tolwegen met een tolpoortje).

Om minder of geen gedoe te hebben is het het makkelijkst om een responder/tolbadge te huren bij je huurauto.

Heb je dat niet (net als wij) dan zijn er een aantal andere opties. Je kan bij een postkantoor de tol betalen. Dit kan na een aantal dagen, tot maximaal twee weken nadat je over die tolweg reed.

Je kan ook een prepaidkaart kopen bij bijvoorbeeld een tankstation. Deze kaart koppel je aan je kenteken. Kom je vanaf de grens Portugal ingereden, dan kan je Easytoll je kenteken koppelen aan je creditkaart. Elektronische tol wordt direct afgeschreven, waardoor je geen gedoe hebt.

Voorkom boetes vanwege tol! Lees in dit uitgebreide artikel van de ANWB alle mogelijkheden na.

Andere routes voor een roadtrip Spanje Portugal met kinderen

Wij combineerden de omgeving van Lissabon met een deel van Andalusië en een kort bezoek aan de Algarve. Er zijn natuurlijk andere opties voor een rondreis door Spanje en Portugal:

  • Wat ons heel mooi lijkt is om het noorden van Spanje te combineren met het noorden van Portugal (van Bilbao naar Porto bijvoorbeeld, via Galicië).
  • Of neem je gemak en verken de Algarve en Andalusië op een rustig tempo.

Meer lezen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.