Paleis op de Dam, Rijks- en Stedelijk museum met kind

0

Blogger Anouk was laatst met haar zoon een dag naar Amsterdam. Ze hebben toen Paleis op de Dam, Rijks- en Stedelijk museum gezien. In deze blog deelt ze haar ervaringen bij deze musea met kind.

Met mijn museumkaart in de aanslag hebben mijn zoontje en ik een studiedag op school gebruikt voor een fijne dag in Amsterdam. Op school stond in die weken het thema ‘de gouden eeuw’ centraal, en dat was voor mij een mooie aanleiding om met hem naar het Rijksmuseum te gaan.

Op de NTR is een kinderserie uitgezonden over de gouden eeuw: Welkom in de gouden eeuw (en andere periode’s in de geschiedenis), wat wij met veel plezier kijken. En dat maakt een museumbezoek ook levendiger, omdat hij de verhalen en schilders herkent van de serie.

Paleis op de Dam, Rijks- en Stedelijk museum met kind

In Amsterdam hebben we de auto geparkeerd bij de NDSM werf, waar je goedkoop kunt parkeren. En het pontje over het IJ is sowieso al hartstikke leuk, dus de dag begon al goed. Wel opletten dat je het goede pontje neemt naar Centraal Station, wij zaten niet goed op te letten. Het pontje is een van de tips van de gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

Bij dit pontje bij NDSM zitten ook leuke eettentjes, zoals Pllek en de IJkantine, waar je goed terecht kunt voor een drankje of wat lekkers te eten. Bij Pllek zit ook een strandje, fijne zomerse plek!

Rijksmuseum met kind

Met de tram zijn we vanaf het Centraal Station naar het Rijksmuseum gegaan. Dit museum is gratis voor kinderen. Als je dan als volwassenen een museumkaart koopt, heb je een jaar lang plezier van alle aangesloten musea in Nederland. Waaronder dus het Rijksmuseum.

Tussen alle buitenlandse toeristen krijg je direct een vakantiegevoel, ook al ben je in Nederland. In het museum zijn we gelijk op zoek gegaan naar de grote meesters uit de Gouden Eeuw, vooral Rembrandt natuurlijk. Mijn zoontje is geen geduldige museumbezoeker, dus als een speer volgde hij de bordjes naar de Nachtwacht. Indrukwekkend om de galerij van de grote meesters te zien. Met de Nachtwacht als middelpunt.

In de ruimtes rondom deze galerij vonden we ook oude schepen, speren en andere materialen om te vechten. Ook de boekenkist waarin Hugo de Groot uit Slot Loevestein zou zijn ontsnapt staat hier. Al claimen ook twee andere musea dat de kist die bij hen tentoongesteld is, de kist van deze ontsnapping is.

Op de andere verdiepingen zijn we nog langs schilderijen van Van Gogh gewandeld en toen vond mijn zoontje het wel genoeg. Je kunt echter nog veel langer in het Rijksmuseum blijven, en daarin helpen ook de speciale kinderactiviteiten die er worden georganiseerd.

Stedelijk Museum met kind

Wij hadden echter andere plannen: we hebben nog even een kijkje genomen in het Stedelijk Museum. Dit ligt vlakbij het Rijksmuseum, aan de andere kant van het Museumplein. Mijn zoontje vond dit een ‘raar’ museum, en dat klopte ook. Maar wel in positieve zin. Er is veel te ontdekken, en deze moderne kunst is niet altijd zo direct te begrijpen als een schilderij uit de gouden eeuw (nog los van alle symboliek wat daarin kan zitten).

Ook hier zijn trouwens speciale speurtochten voor kinderen. In een aantal ruimtes waren prachtige grote kunstwerken met licht, erg indrukwekkend.

Ook op het Museumplein: Moco museum met kinderen bezoeken

Paleis op de Dam met kind

Paleis op de Dam met kind

Met de tram zijn we weer richting het centrum gegaan, om daar nog even bij het Paleis op de Dam binnen te gaan.

In het Paleis op de Dam zijn prachtige zalen en gangen, waarbij je je direct kunt voorstellen hoe de Koninklijke Familie hier haar gasten ontvangt. Het museum is een mooie combinatie van geschiedenis, pracht en praal, maar omdat het ook nog gebruikt wordt maakt dit het extra levendig.

Terugblik op Amsterdam inclusief Stedelijk Museum met kind

Moe en voldaan hebben we bij Pllek nog lekker op het terras gezeten, voordat we weer naar huis gingen. We hebben veel gedaan op 1 dag, met drie musea waaronder het Stedelijk Museum met kind.

Alleen nodigt Amsterdam vooruit tot nog meer bezoeken aan musea: het Scheepvaartmuseum, Nemo, het Tropenmuseum en het Anne Frank Huis staan nog op ons verlanglijstje voor een volgende keer!

Bekijk de kindvriendelijke musea Amsterdam
Lees wat er verder te doen is in Amsterdam met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.