Reizen met een tiener? 5x Tips!

Reizen met een tiener en het toch een beetje leuk houden voor iedereen? Mariska gaat regelmatig op reis met haar dochter van veertien. Samen waren ze al in Marokko, Griekenland en Costa Rica. Onlangs bezochten ze samen Concert at SEA, waar bleek dat je prima met je puber in een tentje kan overnachten. In deze blog deelt de moeder haar tips en ervaringen over een vakantie met een tiener.  

Zomervakantie. Dit is altijd weer een grote uitdaging om een reis uit te zoeken waar iedereen na afloop een leuke herinnering heeft. Voor mij is dit met name het geval nu mijn dochter een tiener is. Ze zeggen “als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben wij als ouder het ook naar ons zin”. Klopt, daar kan ik inkomen. Maar dat wil niet zeggen dat je als ouder alle leuke stadjes, musea en wandelingen moet overslaan.

Puber meenemen op reis

Mijn dochter is net 14 en ze gaat graag met mij op reis. Sinds een paar jaar gaan we met zijn tweetjes, sinds kort met zijn drieën. Tot nu toe bepaalde ik een reisbestemming, vertelde ik globaal wat we gingen doen en daar gingen we dan. Maar nu ze een tiener is wordt het anders. Hoe krijg je die puber mee? Ik deel mijn tips voor reizen met een tiener!

puber op vakantie

Actieve rondreis

Met je moeder op reis is best leuk, een familiereis naar Costa Rica wordt goed ontvangen. Maar dan wil zij wel gave dingen doen. Surfen, raften of de tarzan swing aan het einde van een canopytour. Dat is een vrije sprong aan een lang touw van een heel hoog platform. Dochterlief vindt het te gek (in haar woorden: “super cool”), ik kies voor de trap.

Met een individuele rondreis ben je echt samen weg. Dit is quality time voor het gezin. Hier maak je mij erg blij mee, ik ben niet echt een groepsdier. Samen paardrijden, door de jungle wandelen en dieren spotten vind ik heerlijk. Ook merk ik dat ik mijn tiener dan makkelijker meekrijg naar excursies dan wanneer we twee weken op een camping staan. In dat geval moet die ene excursie wel heel gaaf zijn als ze mee wil gaan.

Ik ben best avontuurlijk en sportief ingesteld, dus meestal vinden we wel iets waar we beide blij van worden. Maar als je 14 bent wil je ook wel eens iets zonder je moeder doen. Ze begint nu al regelmatig al over een vakantie voor volgend jaar met een vriendin. Ze heeft al een camping in Frankrijk ontdekt waar ze feestjes geven voor 15+. Prima, maar ik ga nog wel een aantal jaar met je mee! En eerst deze zomervakantie nog op Kreta, daarna kijken we weer verder.

Tips voor tijdens de vakantie met een tiener

Hoe gaan we dat leuk houden tijdens de vakantie? Voordat we het vliegtuig instappen bespreken we eerst wat ze wel en niet mag. Alleen bij het appartement blijven kan bijvoorbeeld als ze geen zin heeft om met ruim 30 graden oude opgravingen te bekijken. Of dat ze zich moet melden op het afgesproken tijdstip als ze thuis komt na haar eerste discoavond met vakantievriendinnen. Gelukkig zitten we niet in Chersonissos! Klinkt een beetje zeurderig misschien, maar zo hebben we geen verkeerde verwachtingen.

Maar wat zeker ook goed werkt, is uitjes zo plannen die we allemaal leuk vinden. Bezoeken we een marktje, dan mag ze ook een nieuwe tas uitzoeken. Of als we naar een stadje gaan, dan kijken we of er een gave activiteit voor tieners is. (GPS speurtocht, mountainbike tour, quad rijden). Een dagje adrenaline in een waterpark doet het ook altijd goed. En, mijn tiener houdt ook gewoon van chillen op het strand. Wat voor jou tiener(s) de ideale vakantie is, hangt natuurlijk ook een beetje af van hun interesses.

Onmisbaar tijdens je vakantie

WIFI? Ja graag! Een eigen slaapkamer? Ja graag! Beetje vrijheid? Ja graag! Het zal vast wel goed komen, en ach, nog een paar jaar en dat wil ze misschien helemaal niet meer mee. Gaat ze alleen de wereld verkennen, dus ik geniet nog maar even van deze momenten. En hoe was het ook alweer? Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben wij het ook toch?

Wat zijn jouw tips voor reizen met een tiener?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.