Radovljica met kind | Rondreis Slovenië

Waarom bezoek je het plaatsje Radovljica in Slovenië? En wat is er te doen in Radovljica met kind? Iris was er met haar vriend en hun dochter en deelt haar tips!

Nadat we afgedaald zijn vanaf Velika Planina stappen we in de auto en rijden we richting Radovljica. Het is maar een kort ritje. Een bezoek aan dit historische plaatsje is ook goed te combineren met een bezoek aan Bled en Bohinj. Omdat wij kozen voor een kleine omweg naar Velika Planina, bezoeken we dit plaatsje apart.

Radovljica met kind
Radovljica met kind

Bezoek aan Radovljica met kind

Radovljica is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Tot een paar jaar geleden kwamen hier zelfs nauwelijks toeristen. Het was een vervallen middeleeuws plaatsje. Inmiddels is het flink gerenoveerd maar nog altijd zie je dat vervallen huizen van top tot teen opgeknapt worden.

Radovljica heeft een klein (autovrij) centrum en kenmerkt zich door de mooie historische panden die bijna allemaal voorzien zijn van fresco’s. Als je de hoofdstraat uitloopt word je gelijk omringd door groen. Je kan genieten van uitzicht op de Julian Alps, met als je geluk hebt ook de beroemde Triglav berg. Deze plek is een prima uitvalsbasis om trips te maken naar omliggende natuurgebieden of een bezoek aan Bled.

Guesthouse Kunstelj

Wij verblijven in een mooi guesthouse dat op nog geen 5 minuten loopafstand ligt van het centrum. Guesthouse Kunstelj is gevestigd in een historisch pand. De kamers van het guesthouse zijn de afgelopen tijd flink gerenoveerd en hebben een fijn licht interieur gekregen. Vanaf het terras heb je een heel mooi uitzicht op de Julian Alps. We verblijven hier op basis van half pension, dus ’s avonds mogen we aanschuiven voor een heerlijk diner. Maar eerst gaan we de omgeving van Radovljica verkennen!

Activiteiten in Radovljica met kind

Nadat we de afgelopen dagen helemaal opgegaan zijn in de mooie natuur van Slovenië en onze kleuterdochter vol enthousiasme ons overal gevolgd heeft, is het vanmiddag tijd voor wat echte kinderactiviteiten!

We worden bij onze guesthouse opgehaald door een gids van Visit Radolca, het Toeristenbureau van Radovljica. Samen gaan we met de mountainbike op pad. We fietsen eerst door het oude centrum van de stad, dat eigenlijk uit slechts één straat bestaat. Daarna verlaten we het stadje en fietsen we het groen tegemoet. Op een kleine twintig minuten fietsen van het centrum van Radovljica ligt Adventure Minigolf Panorama. Een leuke minigolf baan met een super uitzicht op het meer van Bled en de Triglav berg.

Naast de mooie en goed onderhouden minigolf kunnen kinderen ook aan de slag als een echte goudzoeker of ‘afdalen’ met de mini zipline. Ook kun je op het terras met panorama uitzicht met een drankje genieten van de zon. Een prima plekje om je middag te vermaken als je naar Radovljica met kind gaat. Sinds kort hebben ze op het terrein ook een aantal mooie glampinghuisjes staan, met (privé)badkamer en toilet en natuurlijk met uitzicht. Ik zou hier graag een keer wakker worden met dit mooie uitzicht.

Bijenhuisjes

De afgelopen dagen hebben we al op heel veel plaatsen felgekleurde bijenhuisjes zien staan. Ook hebben we bij ieder ontbijtje weer een nieuwe lokale honing geproefd. Onze nieuwsgierige kleuter wil na het zien van de huisjes en het proeven van alle verschillende honingsoorten heel graag weten hoe honing gemaakt wordt.

Toevallig heeft onze gids een vriend die Imker is. Na een telefoontje zijn we welkom om aan het einde van de middag een kijkje te komen nemen bij zijn bijenkasten midden in het bos. We brengen onze fietsen terug naar de guesthouse en stappen in de auto. Omdat we ietsje te vroeg zijn lopen we richting een klein (snel)stromend riviertje. Onze gids ging hier met zijn zoontje altijd stenen gooien in de rivier, om te proberen om een zo hard mogelijke plons te krijgen. Dus dat wil hij Kyra natuurlijk ook even laten doen! En met succes, want ze heeft er een nieuwe hobby bij. De rest van onze reis wil ze bij ieder riviertje stenen gooien.

bijenhuis Slovenië

Bezoek aan een imker

Daarna is het tijd voor de bijen. We worden enthousiast ontvangen door Erik Luznar. Hij is een jonge imker die ons vol passie over zijn werk als imker en de bijen vertelt. Hij laat ons zien hoe de bijen ‘wonen’ en hoe honing ontstaat. Onze dochter staat de hele tijd geïnteresseerd te luisteren.

We hebben zelfs het geluk dat we de koningin in het bijenraam zien zitten dat hij ons laat zien, herkenbaar aan de rode stip op haar rug. Imkers geven de koningin van hun bijenvolk ieder jaar een andere kleur stip, zodat ze de koningin makkelijk kunnen herkennen.

Natuurlijk willen we ook wat honing kopen van het bijenvolkje dat we zojuist hebben ontmoet, dus we rijden met Erik mee naar zijn huis, waar hij in de kelder een winkel heeft. Hij heeft op verschillende plaatsen bijenkasten staan. Doordat deze bijen in een andere omgeving nectar van andere bloemen verzamelen krijg je verschillende soorten honing. We mogen een aantal soorten proeven en kiezen uiteindelijk voor een woudhoning en een lindehoning.

eten Slovenië

Een verrassend diner

Na deze leuke kidsproof middag, kunnen we bij ons guesthouse aanschuiven voor het diner.
De kaart staat vol met traditionele gerechten en ze gebruiken vooral lokale ingrediënten. We willen graag de specialiteiten van het huis proeven, dus we laten ons verrassen.

De inrichting van het restaurant is behoorlijk traditioneel en een beetje gedateerd. We zijn dan ook erg verrast als het voorgerecht op tafel komt. Dit wordt op een hele mooie lichte, frisse en moderne manier geserveerd. Het is een heerlijke proeverij van huisgemaakte paté, zelfgebakken brood met cottage cheese en een trio van (wild) salami’s. Zo lekker!

En ook onze hoofdgerechten worden zo mooi geserveerd en zijn al net zo lekker. Het toetje is  een selectie van verschillende nagerechten. Voor onze dochter maken ze op haar verzoek verse pasta met huisgemaakte tomatensaus. Echt een hele leuke manier om kinderen ook lekker te laten eten in een restaurant!

Radovljica bezienswaardigheden

Sfeerproeven in Radovljica

De volgende ochtend stuur ik mijn twee razende reporters op pad. Zelf moet ik nog heel even wat werk afmaken. Daarom installeer ik me met mijn laptop op een terrasje in het zonnetje op het plein van het oude centrum. En dat is waar voor mij het kwartje valt. Soms kun je op slag verliefd zijn op een stadje, bij Radovljica had ik dit niet. Maar toen ik daar ’s ochtends rustig in het zonnetje zat, voelde ik de ontspannen sfeer van dit plaatsje.

Om me heen zat een mix van locals en toeristen en iedereen zat daar rustig te genieten van een kop koffie of een ontbijtje in het herfstzonnetje. Radovljica is een fijne plaats om even rustig aan te doen, te genieten van de lokale keuken en het uitzicht en de omgeving te bewonderen.

Razende reporters

Mijn twee razende reporters gingen op museumtoer. Als eerste naar het bijenmuseum. In dit museum kun je alles leren over bijen en hoe honing gemaakt wordt. Ze hebben hier ook een bijenvolk wonen en in deze speciale bijenkast kun je precies zien hoe een bij leeft. Ook worden er allemaal leuke feitjes gedeeld over bijen. Zo kan een bij wel 15 km vliegen.

Na het bijenmuseum brengen ze nog even een bezoekje aan het Lectar Museum. Hier worden de beroemde Honingkoeken gemaakt die allemaal op een hele mooie manier met de hand gedecoreerd worden. De dames die er werken vertellen je heel graag hoe de koeken gemaakt worden en wat over de geschiedenis van de koeken. Ook kun je zien hoe het decoreren in zijn werk gaat.

Onze dochter mag van dichtbij komen kijken hoe ze dit doen en daarna versieren ze haar hand en arm alsof het een Honingkoek is. Vol trots komt ze me die vervolgens laten zien!

Na deze Museumochtend is het alweer tijd om Radovljica te verlaten. Wij raden een bezoek aan Radovljica met kind zeker aan. Het is een mooi en rustig plaatsje, er zijn in de omgeving leuke kinderactiviteiten en je kan onder andere naar het meer van Bled.

Op naar onze laatste bestemming van deze bijzondere reis: de Soca vallei. Enthousiast over Slovenië? Bekijk de kindvriendelijke campings!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.